Thursday, January 19, 2012

Curi Gambar Dari Blog Resepi.Kenapa Perlu Curi?

BLOG aku bukan blog masak-masak.tapi itu tak bermakna aku tak tahu masak dan tak pandai masak..tak percaya kalu,baru2 ni aku buat pertama kalinya masak gulai kari sardin tanpa santan.hebat kan?hahahaha.

aku tahu korang gelak.takyah la gelak lebih-lebih ye.aku memang tak pandai masak kari tapi aku pandai masak yang lain dari kari.kerana kari ngan family aku tak berapa nak ngam..aku berbaik ngan kari ni pun sejak kawen ngan cik abe.kerana mil adalah 'tukang masak' terhebat aku rasa.masak apa pun semuanya sedap ;)..ini bukan entri membodek apa lagi entri meng'kipas',lagi pun bukan mil baca blog aku pun.

aku suka jenguk blog masak.suka tengok resepi dan gambar makanan itu.buat aku meleleh hanya dengan sekeping gambar.hebat sungguh..rasa belum tentu sedap tapi gambar yang ditayang tentu boleh buat orang terliur.

yang aku heran tu..ada orang buat blog ala-ala blog resepi tapi dengan tak malu letak gambar cilok dari blog orang lain dan claim dia yang masak?sangat kesian pada tuan punya gambar yang penat mengupas bawang dan kalau resepi kek tu sampai panas muka tunggu depan oven,tengok-tengok sikit hari gambar tu duk kat blog orang lain.yang kelakar tu siap dengan pinggan mangkuk dan bunga hiasan sebijik sebijan sama..lainla kalau crop gambar sampai nampak ayam tu je..ni pinggan pun pun sebijik camner tuan punya tak hangen satu badan.

kalau tak pandai masak dan masak ala kadar cam aku gak..letak je gambar apa yg ko masak sendiri.tak yahlah ko masak sadin version biasa tapi cilok dari blog orang lain yang masak seakan sama dan claim ko punya.

tak gitu kak memon?hehe..aku adalah tiba-tiba lapar sebab tadi baru lepas cuci mata tengok blog resepi

18 comments:

potpetmama said...

irfa; hidup kena jujur baru umpphhnye ada..kan

Kakcik Seroja said...

Letak je gambo makanan yang dibeli dan dirakam sendiri macam kakcik buat...hehehe... :)

*SiRibenMerah said...

saya kalo masak mmg tayang pic sendiri walopon hasil x mabeles sbb mmg setahun skali pegang kuali.. vanggaaaa wooo~ ahaks..

♥cikmOt♥ said...

ishh...orang cam gitu pun ada kak???
sib baik saya tak reti masak jugak...

Acik Erna said...

dik..akak pun suka terjah blog resepi..suka tengok gambar2 yang cantik..akak tau masak..tapi tak tau lansung nak menghias macam yang gambar2 diblog masak2 tu,

fieda said...

nak buat blog sgt kan tp dok ambik harta org..mana boleh gitu..

kakyong said...

heheh.. dah selalu sgt nampak blog yg curi gambor masakan blogger yg femes ni.. kebanyakannya adalah blogger baru yg hanya buat blog utk kejor trafik & cari duit dr blog.. langsung tak de rasa hormat dgn hak/gambor org lain..

kakyong, kalo memasak pun yg simple2 jer.. hehehhe..

diana said...

entah2 resepi pun bukan hak sendiri..copy je..heheheh..

-Sara- said...

akak, xptt org yg curi tu..kesian tuan die kan..

al-lavendari said...

curi gambar tu biasalah .. mangga pun orang curi. hehe

gadisBunga said...

belog saya ada gambo makanan, tapi takde resepi eh!

Cik Sibuk said...

hmm...apa la motif dorang ni..dah tentu2 akan terkantoi..dah lagi malu. tah hape2..hoho

Cik Ina Do Do Cheng said...

sokong kak chik, sapa yang kak memon ni irfa?keh keh keh, jadilah diri sendiri ye dak.

jijah montel said...

gila glemer.. tu la pasal.. huhuhu

Dinas Aldi said...

Ada jugak orang camtu, tak tau malu. Penat ja orang masak & snap gambaq, senang2 ja dia cilok mengaku harta sendiri, cis!

lupekanje said...

Accik ni pulak paling tk suka org yg rajin masak sndiri, amek gambo dan tampal kat blog...kt Fb..pastu sindir baik punya kat org yg tk rajin masak cam dia..

kak ina kl said...

entahlah tak taulah apa nak kata lagi psl cilok ni.

wah bestnya baca pengalaman kamu gi vietnam tu..nak ikut boleh tak? Nanti kalau nak gi bolehlah bagitau akak ek..

tapi korang gi cam kelam kabut ek..tentu tak puas kan.

Masy said...

mesti dia dah masak pehtu x jadi. nak amek gambau nak tempek kat blog pon segan so pakai la pic org len. kahkahkah