Tuesday, February 28, 2012

Mesin Jahit dan Baju Kurung

aku ada la 4 pasang baju kurung pahang.tapi yang pelik bin ajaib kenapa mudah sangat tetas kat bahagian bawah ketiak tu..bukan tang ketiak betul tapi bawah sikit.ish camner aku nak terangkan nih..tempat penyambung tu..kalau korang tengah pakai baju kurung pahang sekarang sila la belek yer..

terpaksa la aku keluarkan 'kotak ajaib' jahit sikit tang koyak tu.tak besar pun dalam 1 inci je.tensen tau..sebab sebelum tido dah plan nak pakai baju tu..tetiba pagi tengok koyak pulak.

ingat lagi tak lagu ni(lupa kumpulan nasyid yang mana) liriknya 'iman tak dapat di warisi,dari seorang ayah yang beriman'lebih kurang gitu la bunyinya.

so kalau mak tukang jahit femes di kampungnya tak semestinya bakat tu boleh diperturun kepada anak-anak.silap haribulan mak tukang jahit tapi anaknya nak jahit butang tercabut pun tak reti.

mak aku dikira tukang jahit glemer la kat kampung.masa kecik2 aku sampai menyampah gila tengok mesin jahit.rasa macam nak humban ke sungai pun ada sebab petang-petang orang lain main kat padang aku kena tolong mak menjahit.tapi itu dulu,masa aku belum berakal.sekarang aku nyesal tak belajar betul-betul,kalau tak aku mesti dah boleh jahit kemeja kot ;).sesekali balik kampung aku macam gian nak menjahit..abis kain perca mak aku jadi pouch untuk letak henpon@syiling :)

aku ni kalau berangan memang suka sangat *sambil letak tangan atas dahi* berangan kalau dapat mesin jahit sebiji macam ni



boleh la aku jahit langsir.(masa tu mesti setiap bulan tukar-tukar langsir) pastu jahit sarung bantal,buat baju kurung untuk anak-anak dara dan baju melayu untuk cik abe dan hero).kengkonon :)

sebab tu bila cik abe dapat uniform baru beliau suh aku jahitkan kaki seluar (selalunya uniform baru tu seluarnya tak dijahit..kena potong ikut ukuran sendiri).tapi aku selalu je bagi alasan..'oh tak boleh jahit macam tu jer..kena kelim baru cantik.lipat-lipat dan jahit gitu tak lawa'.setakat ni alasan aku diterima pakai oleh beliau tanpa syak wasangka.dan penyudahnya kena hantar tailor.dah mahal sekarang,2 tahun lepas rm4 je selai seluar sekarang dah rm7.

citer pasal baju kurung ni..dulu aku beli kain ela pastu hantar kampung mak aku jahit.sekarang ni mak aku dah tak menjahit sangat.mesin pun dah tua,asik meragam je.ayah tak nak repair sebab beliau lebih suka mak aku berehat ngadap beliau dari duk mengadap mesin jahit itu.(berbelas tahun mak aku menjahit dari umur adik aku yang no2 lagi..sekarang adik aku dah umur 31 tahun,dah kawen ada anak 2 dah). so takat jahit yang simple-simple tu boleh la.mak aku pun pesan 'beli je la yang dah siap.lebih kurang je.kalau beli siap terus boleh pakai'.oh sedihnya.

kat taman aku ni ada satu kakak tailor yang jahit style lebih kurang macam mak aku jahit.(lipatan susun kainnya lebih besar,biasa baju beli siap,alahai keciknya lipatan tu.i dont like).cuma akak ni kena tepon banyak kali tanya baju dah siap ke belum?kalau tak lambat sangat siapnya.aku selalu bagi tarikh kat dia..hujung bulan saya ambik.senang,lepas gaji boleh terus ambik..penah jugak aku dah over bajet takleh ambik baju yang dah siap tu.kira lambat sikit la.masa tu nak lalu depan umah dia pun aku malu..rasa muka tebal 6 inci.padahal akak tu bukan duk tunggu depan pagar pun :).aku penah try ngan tailor lain tapi tak selesa.aku rasa baju kurung tu terjongket kat depan.so takat ni akak kat taman tu je yang mampu menepati citarasa aku.

baru la aku paham,dulu aku penah cakap ngan mak aku 'kalau orang tak bawak duit tak payahlah bagi baju tu.dah bagi nanti tahun depan baru bayar'.ni kes bila hantar kain maknya datang sendiri..bila time nak ambik suh anak datang..dengan alasan 'mak suh ambik baju.nanti mak hantar duit'.tapi mak aku tu tak sampai hati,bagi jugak.penyudahnya baju dah pakai raya ni..tapi tahun depan baru datang bayar.itupun sebab nak hantar kain untuk jahit lagi.

eh!rasa cam dah panjang aku menulis.dari bab mesin jahit,sampai la bab orang lambat bayar upah jahit baju.berenti dulu la yer.(apa kes tetiba tak tahu nak wat ending).

13 comments:

cheqna said...

betul2
ma cheqna memang ada kedai makan..masak memang power rangers r tapi jangan heran sebab cheqna masak
failed
tu lagu raihan..iman mutiara
hehehehe

m.u.l.a.n said...

ada mesin yg kecik second hand ni pon malas jgk nak pasang & repair seluar dll.. tailor jgk ditatapnya..

Kakzakie said...

Kakak masa anak dara ambil upah jahit baju sebab nak tampung perbelanjaan belajar - keluarga kakak kan miskin. Bila kawen dah tak mahu ambil upah tapi baju kakak dan anak-anak kakak sampai sekarang jahit sendiri. Lebih baik sebab kalau nak bubuh manik-labuci ke apa ikut selera sendiri...

Irfa said...

CHEQNA..
sbb mak dah terer masak.anak tunggu nak makan je la :).tq,lagu tu dalam maknanya

MULAN..
member pun ada kata 'belum ada mesin jahit mmg gitulah..bila ada nanti nak bukak pun malas.lama2 mesin jadi tukun'.hehe

KAKAK..
samalah.sy dulu masa skolah tolong mak menjahit,kami pun bukan org senang.dengan menjahit mak tolong ayah cari duit.tp sbb dah lama x menjahit saya pun dah lupa step.yg igt cuma step biasa2 je

dee said...

irfa.. ko beli mesin, ko belajar jahit, aku hantar tempah kat ko,,hahahahahahahahaha

MOKCIK AZWA said...

wakaka... kelakar la entry Irfa nie..tergelak sensorang bila baca part 'ayah tak nak repair sebab beliau lebih suka mak aku berehat ngadap beliau dari duk mengadap mesin jahit itu'...oh ya lagu nasyid tu lagu Raihan hehee..

Azwa pun nyesal juga tak belajar menjahit masa muda2, masa masih banyak waktu terluang dulu2.. sekarang keinginan ada, tapi masa pula menghambat. Adik azwa few years back pi belajar menjahit, la ni setakat baju raya, memang tak payah beli dah, beliau jahit sendiri (tiru stail Irfa hehehe)..

murah lagi tu kalau jahit kaki seluar RM7, kat sini paling murah pun RM8, biasanya RM10..

Irfa said...

DEE-DEE..
aku tengah buat tabung la ni.simpan sehari rm1.bila agaknya aku boleh beli mesin jahit yer :)

KAK AZWA..
kelakar ker?tu mmg betul kak.ayah saya bosan tengok mak ngadap mesin je.katanya 'dah tua-tua ni baik baring tengok tv je dr duk menjahit tu'sbb tu ayah saya buat derk je bila mak suh hantar mesin gi repair
jimat banyak kalau pandai menjahit ni

eKa said...

teringin la nak belajar menjahit...dulu lepas spm ada hati nak g kursus menjahit...tp tak sempat nak pegi dah dpt tawaran sambung belajar..so simpan je la niat suci tu

ala... nak seribu daya tanak seribu dalih kan...cuti2 semester boleh je kalu nak pegi :)

Cik Ina Do Do Cheng said...

irfa, cik ina ni bab jahit menjahit ni memang fail.his ada orang gak cam tu ye, pakai dulu bayo separuh .

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

boleh laa hantar baju utk di tempah...

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

I follow you... :D

Mama Ema said...

MIL ema tukang jahit..abah ema tukang baiki mesin jahit..tp ema pula tak reti nak pakai mesin jahit MIL itu

Mak Piah said...

masa nak menempah harus datang sendiri...sebab fussy...lol nak bayar berat sikit....
perangai manusia.

x