Wednesday, April 18, 2012

7 Petala Cinta dan Ah Beng The Movie:Three Wishes

ni citer sudah basi tapi sebab dah tulis,post la jugak.sebab aku sedih bila baca komen pada entri Rindu Datang Lagi tu.Insya Allah aku akan balik jugak jenguk kakak..sian dia.mesti rindu kami.balik kejap pun jadilah..lagipun aku kena jimatkan cuti untuk 'suatu perancangan' akan datang.

oh..sabtu ahad yang lepas,adik lelakiku yang bujang itu ada balik umah aku.so dapatlah aku layan 2 citer ni..7 PETALA CINTA dan AH BENG THE MOVIE



sinopis sumber dari sini

Pengarah : Azhari Mohd Zain
Syarikat Penerbit : Metrowealth Movies Production Sdn. Bhd.
Bahasa : Bahasa Melayu
kategori : Filem Cereka
Genre : Cinta
Tarikh Tayangan : 15 Mac 2012
Durasi : 80 min
Audio : Dolby
Format : 35mm

Sinopsis:

Kisah mengenai cinta sesama manusia, cinta diantara seorang lelaki dan perempuan, cinta diantara seorang Islam dengan agamanya, cinta diantara seorang ayah dan anaknya, cinta diantara guru dan pelajarnya. Sebuah filem mengenai 7 PETALA CINTA. ATTAR, seorang yang berada dalam kejahilan sehinggalah bertemu dengan ABY IKHWAN, seorang guru di Madrasah Qalbun Salim yang telah mengajar Attar mengenai Islam. Dalam diam, Attar menyimpan perasaaan terhadap SAIDATUL NAFISA namun dia redha apabila Saidatul Nafisa bertunang dengan HAMKA.

Saidatul Nafisa dan Hamka disatukan didalam satu ikatan pertunangan dan akan dikahwinkan sebaik sahaja Hamka pulang daripada menuntut ilmu di Tanah Arab. Ditakdirkan, malapetaka berlaku dan Hamka dikatakan telah meninggal dunia. Saidatul Nafisa meneruskan hidupnya dengan tabah namun Aby Ikhwan, ayah kepada Saidatul Nafisa mahu anaknya itu cepat – cepat mendirikan rumah tangga supaya sinar kebahagian dapat kembali kepada Saidatul Nafisa. HILMA AQILA, adik kepada Hamka juga menuntut di tempat yang sama dengan Saidatul Nafisa.

Hubungan diantara Hilma Aqila dan Saidatul Nafisa seperti adik beradik. Semenjak kematian Hamka, keluarga Saidatul Nafisa menjaga Hilma Aqila seperti anak sendiri. NIDA, seorang wanita yang dipaksa menjadi pelacur oleh ahli keluarganya sendiri telah bertemu dengan Attar dan terdetik rasa suka di hati Nida. Attar cuba untuk membawa Nida kembali ke jalan yang benar, namun Nida mempunyai niat lain terhadap Attar. Ditakdirkan, jodoh Saidatul Nafisa adalah dengan Attar namun pelbagai halangan datang menghalang hubungan mereka. Dapatkah Saidatul Nafisa dan Attar bersatu? Apakah niat Nida?

KOMEN AKU?
-emm bolehla.sampai ke sudah tak tunjuk muka heroin yang pakai niqab tu.tak puas hati la.hehe.tapi tak de airmata keluar sebab tak sedih pun.



citer ni pulak tentang sorang lelaki yang suka merokok dimalam raya tahun baru.datang tok sami kat rumah dia..tapi tok sami lain tak nak singgah umah dia sebab miskin sangat.tapi tok sami yg akhir datang tu singgah dan lelaki tu bagi duit syiling dan limau.terus tok sami bagi dia buat 3 permintaan.

dia tak mintak jadi kaya tapi mintak nak tengok apa jadi bila anak dia dah besar..so kisah pun bermula

KOMEN AKU:
kelakar la jugak tapi takde la tahap guling-guling sambil tekan perut.

tapi yang penting aku tengok free :)

korang dah tengok ker?

12 comments:

-gedek! said...

tengok, tengok poster je... tu pon kat sini..

haha

Irfa said...

BroG..
tengok kat sini jer?ini tidak adil
hehe

Rai Ourkizuna said...

takde orang nak belanja wayang FREE.. sebab tu aku tak tengok.. haha..

Irfa said...

RAI..
kita duk jauh.kalau dekat boleh aku blanje free ;)

Hanis Azla said...

kat rumah ada citer 7 petala cinta tu, tp tak sempat2 nak tgk lagi.. baca sinopsis ceritanya mcm best.. hujung minggu ni kena cari masa utk tgklah..

Rinah said...

Belum tonton lagi. Tunggu pirate saja ;P

MOKCIK AZWA said...

Me two..tak sempat ke pawagam.. tunggu kuar tv jer la hehehe

hamzah ian said...

untung ah tgk free.. hehe

aNIe said...

Assalamualaikum Irfa... akak sdg menanti filem yang anak akak burn kat cd... 7 Petala Cinta...hehehe

Irfa said...

KAK HANIS..
nak tengo filem ni kena banyak masa lapang.nanti x konsentret bila tengok sambil buat keje lain

RINAH..
kena cari pirate yg betul2 gambar cantik baru puas hati :)

Irfa said...

KAK AZWA..
dah kuar kat Astro First kan?tp saya tgk yg adik download je

KAK ANIE..
okey..layan ;)

Irfa said...

HAMZAH..
dah free tengok je lah ;)