Thursday, July 19, 2012

Jom Main Kutu

keje opis ni,biasalah akan wujud 'akak-akak kutu'.bukan cari kutu atas kepala sambil lepak atas tangga tu yer.ni simpan duit ramai-ramai dan seorang ketua tolong pegang duit itu dan dapat ikut giliran masing-masing.aku dah lama tak main kutu sebenarnya tapi mula main balik tahun lepas.rm50 je pun sebulan..main 10 orang dapatlah rm450 kalau tak campur giliran kita.aku tak nak main ramai sangat takut nanti tak terbayar @ kes lambat bayar.main sikit cepat sikit abis.baru bulan lepas habis main kutu dan kakak tu cadangkan sambung lagi..kali ni rm100 sebulan,naik sikit dari tahun lepas.semua setuju..ingat lagi zaman sekolah dulu,main kutu rm1-seminggu.letih membayar untuk dapat rm10.kelakar pun ada..

cuma yang pelik,aku lupa apa aku buat dengan duit kutu dulu?emm pikir jap.ada orang main kutu sebab

-nak beli sesuatu(macam aku yang target nak beli bread maker tapi tak nampak bayang pun bread maker nya)

-nak bayar roadtax

-nak standby untuk raya @ buka sekolah

dan macam-macam alasan lagi

walaupun dah cabut undi tapi pasti akan ada yang tukar suka-sama-suka.macam tadi,aku dapat giliran bulan Mac tapi tukar dengan sorang kakak ni,so aku dapat bulan Jan..ingat nak bulan Disember dah ada orang sambar dulu.takpelah..ada jugak orang main kutu dengan kawan blog tapi ini memerlukan tahap kepercayaan dan amanah yang tinggi.

korang penah main kutu?beli apa?berapa rm korang main?

23 comments:

Zurina Hj.Zainal said...

pernah...duit tu saya buat byr insuran kete....sorang 100 hengget...dh tak main dah...buat simpanan sendiri tiap2 bulan...hehehehe...

Purpleheart said...

2 tempat main kutu..satu dah 10 tahun..seratus sorang, 12 orang..dapat lah 1100..tu untuk roadtax kete dan insuran..yg satu lagi baru sebulan..main 3 orang aje..rm50 sorang..tu suka suka aje..tapi lebih pada simpananlah..hehehe

NenetPenne (NP) said...

tadi dah komen
agaknya hilang kot
akak main kutu jugak...
dengan duit kutulah mak mampu pakai merc..eh tipu..

♥cikmOt♥ said...

tahun ni kita main 2 group kutu...

satu group bayar rm165
satu lagi rm50

setiap group main 10 orang...

so far ok jek...tak sabar nak tunggu giliran sendiri...
ada menda dah terbayang nak beli ni...

Biarlah rahsia said...

kat opis akak ni mcm2 kutu pun ada, kutu duit, kutu tupperware, kutu pinggan...akak tumpang sekaki...

~Cik Viva~ said...

main kutu sbb nak bayr roadtax kete je..so slalu la mtk bln jan/feb je sbbnye kat opis ni da xde style undi gulung2 kertas tu, main booking je skang.. so spe cepat die dapat..

Rai said...

jom beli breadmaker..lepas tu tetiap weekend aku bertandang makan roti kat rumah ko..hahaha..

mama aryan said...

mmg kain kutu sbb kawan2 ajak,tak cukup korum..bila dpt duit kutu,ntah apa dibuat pun tatau la..

Anna said...

kita pun main...guna dua nama..sebulan dua ratus.. kalu tak buat gitu pun ntah mana2 pi nya duit aku irfa ooi..so aku dah choose canteik2 pnye..first dapat bulan 10 and sekali lagi bulan Dec. Byk pengalaman aku maen kutu ni..paling keji bila ada yg mengelat nak bayar ..lewat dan macam2 lagi. Belum lagi kepala kutu suka2 tukar turn sbb dia nak..belum lagi ketua kutu guna dulu duit tu dan berjanggut kita nak dpt balik..apapun pasal duit kutu gak lah aku wat top up bayar down payment keta baru....skg ni masih aku meneruskan dgn geng2 yg sama hampir 3 tahun dah kot..so far so good cuma ada lah yg liat2 nak bayor tu..for me salah satu nak asingkan duit..lagi2 kalau ada keperluan cam road tax ke..beli barang idaman kew...bulan 10 nnti dpat kepala dah memacam berangan nak beli memacam..dasar tau..simpan? idak ler..harus beli ntah hape2..

muslimah rempit said...

Irfa,

cantik header Irfa... Suka sangat... menarik tertarik tau.. suka Kak So header baru ini... warna pon

Irfa said...

Zurina..
saya tak penah main kutu sampai rm100.selalu rm50 je.
rasa cam banyak je rm100 tu.hehe
ini kali pertama la..nak simpan sendiri tak berapa nak percaya
takut terguna sebelum waktunya ;)

Irfa said...

PurpleHeart..
wow hebat,2 nama sekali main ye
takpe..main kitu pun kira menyimpan juga

Irfa said...

NET..
oh dah komen ker?takde pun..
mgkin komen tak masuk kot.hehe

main kutu utk beli mer?
lagi hebat..jom main kutu sampai net dapat beli hummer kaler merah
hehe

Irfa said...

CIKMOT..
ramai yang suka main 2 nama kan?
group saya ni pun ada 2 org ambik 2 nama
best masa dapat duit tapi best juga time membayarnya ;)
takpelah..moga berjaya membeli brg idaman ye

Irfa said...

KAK BIE..
banyak kutu tu.hehe
so far x penah main kutu beli barang ni

Irfa said...

CIK VIVA..
tadi gulung-gulung cabut undi jugak tapi last-last sume tukar sesama sendiri.tensen je akak yg gulung undi tu.hahaha

Irfa said...

RAI..
aku tunggu nuffnang penuh baru dapat beli bread maker.haha
agak2 bila tahun ye

Irfa said...

MAMA ARYAN..
mesti kes tak sampai hati ni bila kawan minta tolong yer?hehe
tu lah pasal..apa yg dibeli dgn duit tu pun saya dah lupa

Irfa said...

ANNA..
banyak gak ye sampai rm200.tapi berbaloi la sebab nampak buat apa dengan duit tu.so far group aku ni okey part membayar tu..kalau tak,aku pun serik nak main.

Irfa said...

Kak So..
cantik?mekasih kepada blogger yang sudi tolong buatkan
saya nak buat sendiri tak reti

Deqna said...

memang best main kutu nie.. lagi best masa kita dapat duit masa turn kita tuh... fuh... saya pernah main satu kepala RM200 main pulak seramai dekat 30 org.. cabutan sebulan sekali jer... pitam nak tunggu... tapi bila dapat... sonok sgt... tapi Alhamdulillah walaupun main dengan makcik2 (kawan2 mak) tapi sumernya berdisiplin bayar tepat pada waktunya... saya dah pernah main sampai 3 pusingan dengan geng kutu ni... best bila dapat ribu-riban...

tapi sejak dah beranak ni, dah tak main dah..dulu boleh lah ada lebih2 kan... sekang byk komitmen.. cukup utk simpanan bulanan jer....

Acik Erna said...

dik..akak dah stop dah.dulu masa keje klia je main..dapt kutu ikut bulan roadtax kete mati..lama jugak main tu.

bersama-sama said...

sape nk main kutu meh la...

Sape nak join silakan....sy menolong org pos kan jerk...

KUTU SAMSUNG GALAXY NOTE 3 N9005 – ORIGINAL SET
*QUAD CORE 2.3GHZ PROCESSOR
*32GB MEMORY , LTE 4G NETWORK
*1 YEAR WARRANTY BY SAMSUNG MALAYSIA (SME)

RM 300 X 7 ORG / month

Kosong lagi 2...start bulan 1...berminat carik kat facebook dia diayana...