Wednesday, October 31, 2012

Diet Ikut Jenis Darah

mood mendum bila orang tegur bab berat badan.eh!bukan berat badan yang jadi masalah tapi bentuk badan.tapi kalau dah berat,haruslah memberi kesan juga kepada bentuknya.huhu...dan gugel-gugel jumpa ni,sumber dari sini

sebab aku jenis darah AB so aku share jenis darah AB je.kalau korang darah O,A atau B..sila ke link yang aku letak tu



Darah AB


DigalakkanDibenarkanTidak dibenarkan
ProteinKambing, arnab, ayam belandaSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanLembu, ayam, itik, babi, rusa, kijang
Makanan LautTuna, cod, makeral, pike, siakap merah, sardinSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanSemua yang berkerang (ketam, udang, lobster, tiram, dll), barracuda, beluga, katak, octopus, siput, kura-kura
TenusuYogurt, telur, mozzarella, keju kambing, susu kambing, ricottaSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanKeju america, aiskrim, susu penuh
LemakMinyak zaitunMinyak canola, cottonseed, safflower, sesame, sunflower
BijirinPeanut, walnutSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanFilbert, biji labu, biji sesame
KacangLima
GandumMillet, oat bran, oatmeal, ryeSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanJagung, buckwheat, kasha, soba
SayurBroccoli, cauliflower, celery, cucumber, eggplant, garlic, ubi kentang, tempe, tofu, yamSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanArtichoke, avocado, jagung, lima, cili
BuahAnggur, plum, berry, cherry, nenas, lemon, kiwiManga, jambu, kelapa, pisang, oren
RempahKari, misoSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanEsktrak almond, barli, tapioca
MinumanLicorice, red wine, dandelion, kopi, green teaSoda, black tea


TAPI..tiba-tiba aku (^_^) bila darah aku membenarkan aku makan 'KAMBING' hahaha.dan TAPI SEKALI lagi,aku sedih sebab pantang ngan cili.mana boleh tak makan pedas.hilang nikmat makan kalau takde rasa pedas

11 comments:

Tihara said...

as salam

mana nak cari red wine..ekekek but baru ni makan biskut walnut sedap sangat walau beli d pasar malam :)

Irfa said...

@Tihara..
itu carta je,bagi kita yang ada halal haram ni..makan la yg boleh makan ;)

cheqna said...

ok nanti cheqna terjah

-Sara- said...

yayy! kita pon AB..hehe..thanx 4 sharing :)

bangsawan nilai said...

aikk...aku pun AB gak.

ckLah @xiiinam said...

Salam...
Makan untuk darah ya! Hehe

JunAina said...

Akak badan cam ok2 je lagi tapi kan bila bawak keta tu rasa cam tak selesa itu tanda2 awal kena berdietlah. Banyak sgt spare tyre kat perut!

Sweetie said...

Nampaknya diet kita sama, darah AB. Tapi saya agak ragu2 sikit tentang beberapa senarai tu. Cam Irfa kata, membolehkan kambing. erkk!

Khalilah MNor said...

Sy blood type AB jugak... Yg bahagian makanan laut tak dibenarkan tu mmg betul... kalau tak, mmg buka gatal2 dan bengkak muka sy ni kak... huhu

azieazah said...

Saya darah O. Tapi masih tak lepas lagi nak derma darah! Frust!

Rai Ourkizuna said...

waaa..ko darah AB ke..aku darah A..