Monday, October 15, 2012

Hari Poligami dan Hari Mencuci Tangan Sedunia

Assalamualaikum ;)

sejuk pagi ni..hujan entah dari kul bape,tapi aku sedar hari hujan..tapi saja malas nak tengok jam.sayang je nak tolak selimut.huhu.gagah jugak bangun untuk kejut abam.hari ni dia peksa akhir tahun..buatkan sarapan pilihan dia,babai dan peluk cium sebelum ke sekolah dengan doa moga dapat jawab soalan dengan tenang.

bersiap nak gi keje..kenit masih bergolek celah ketiak ayahnya.jeles aku tau..jam dah kul 7.30 pagi..patutnya aku dah tunggu member pickup kat simpang tapi hujan masih renyai,sms member mintak ambik kat rumah..sib baik dia okey.

masuk keta terus panas walaupun ada ekon,kenapa panas?tajuk hangat dalam HotFm pagi ni

'kalau boleh,hari istimewa apa yang anda ingin wujudkan' 

ramai la komen..

antaranya:

-hari suami memasak apa saja menu yang isteri ingin makan
-hari semua 'OK' buat salah apa pun semua okey,kena saman pun polis lepaskan je dengan janji 'OK,jangan buat lagi'

tapi................

paling hangat ada pemanggil nak wujudkan 'hari poligami'.bila Dj tanya kenapa dia nak wujudkan hari poligami itu dan apa tujuannya.dia jawab 'hari poligami itu dimana suami2 yang nak kawen lagi boleh kawen tanpa perlu kebenaran dari isteri pertama@isteri sedia ada.tak perlu dokumen apa2 terus je boleh kawen.sebabnya,dia sekarang ada masalah tak boleh kawen sebab bakal suami tak dapat kebenaran dari isteri pertama'.lebih kurang gitu la ayatnya..

ayat last yang tak boleh blah ialah

"kalau lelaki tu dah ada yang lain, paham-paham la yang dia dah taknak dekat isteri pertama tu. mintak je lah cerai."

kesian aku dengan pemanggil ni.mesti dia tengah dalam konflik jiwa yang maha hebat.kalau tak,takkan dia tanpa segan silu call radio sebab nak wujudkan hari itu.padahal boleh je buat..benda halal je pun.kalau tak sign tak boleh kawen ke?setahu ada negeri2  yang tak perlu kebenaran isteri untuk kawen lain.kelantan antaranya,maaf kalau aku salah info.

dan aku juga baru tahu,hari ni adalah  Hari Mencuci Tangan Sedunia.macam-macam hari ada kan?aku kalau boleh nak hari-hari adalah Hari Gaji ;)

19 comments:

cheqna said...

dengar gak tadi..
alahai pemanggil tu..
memang dia dalam keadaan tertekan skang ni..

FairyLilly said...

Salam,
isu hangat yang bikin banyak hati yang panas dan sakit...Mesti lepas ramai ni ramai yang akan blogkan selain kita ;)

lienda said...

akak pula nak :
~ hari hari cuti,tak yah keje dok umah rehat makan tidoq ~

~ yus ~ said...

jadi hot topic pulak pemanggil ni ya. Dah dua blogger buat entri cite benda ni...hehe

Rai Ourkizuna said...

perlis pun tak payah kebenaran! ada orang yg aku kenal tu..siap tukar alamat buat ic baru alamat perlis sebab nak kawin satu lagi..masa tu bini tengah dalam pantang bersalin anak no 3..tau pun dari biras..

kesian kan pompuan macam tu... desperate sangat dah..

apa yang aku tau..lelaki..walau macam mana pun dia nak curang nak kahwin dua..dua still sayang kat bini no 1..biasanya mcm tu la.. melainkan bini no 1 tu yg buat perangai dulu..

NenetPenne (NP) said...

kadang2 ada jugak laki yang ceraikan bini dia sebab tersalah pastu menyesal 4 juta kali....

dan tak semestinya laki kahwin dgn prampas dia sayang perampas tu

it depend pada situasi jugaklaa kan

tapi kalau sampai nak adakan hari poligami tu kira eh apa kes kau kan?? mmm ni spesies zakiah harun laa nih... kehsian...

Leney said...

Irfa,
Sadisnya pompuan tu..lps ni dengar Sinar F.M je la..tak hot..happy je..,

lupekanje said...

kelaka pun ada...kesian pun ada..
hmmm..

hari cuci tangan, esok hari cuci kaki pulak agaknya....

faraherda.razalan said...

mmg kesian. kesian yg teramat kesian. mslhnye, caller tu mampu ke? cett!

Irfa said...

@cheqna..
saja cari nk cari glemer dgn buat panggilan mcm tu,igt dpt sokongan dgn Dj,sekali kena perli.nape tak bagitau apa nama facebook sekali?konfem ramai yg nak kenal dgn dia ;)

@fairyLilly..
tq sudi singgah ;)
mmg pun,saya gugel..semakin bertambah dati pagi tadi ;)

@kak lienda..
itu tak susah,hantar je surat ;)
konfem lepas ni duk umah makan tido makan tido je.nak ke?

Irfa said...

@kak yus..
2 ke?saya rasa sejak tadi dah 5 blog saya baca tulis psl ni,satu tajuk tapi macam2 cara penulisan.yang kesian dan yang maki hamun pun ada.

@rai..
og perlis pun..bagus dah 2negeri yang kita tahu tak perlu sign.harap pemanggil itu ambil tahu senang nak tukar ic lepas ni.bab ni kalau diulas,sampai kiamat pun takkan abis..biarkan je luncai terjun ngan labu2nya.

Irfa said...

@kak net..
konfem ni mmg satu spesis ngan zakiah.tapi zakiah lagi tekanan,hari2 baca blog akak nak tahu en laki dating kat mana?makan kat mana?haha

Irfa said...

@leney..
blog awak dah tutup ke?kalau utk invite reader jgn lupa jemput saya.dah hilang satu bahan bacaan saya tau..

selalu dgr sinar,tapi skrg diorang psg hot fm pulak.kita penumpang,dengar jelah siaran apa2 pun ;)

Irfa said...

@accik..
dah takde modal agaknya,macam2 hari nak disambut..

@fara..
mampu apa?caller tu pompuan.mampu jadi no2 ? tapi dia mmg xnak jd no 2 aku rasa,,dia nak jadi no 1.sayang punya pasal..mampu apa saja la

shida said...

terdesak sgt la itu pompuan...
Walaupun Perlis ni boleh kawen tanpa dapat persetujuan isteri, tp perlu ikut syarat2nya... tak mudah mcm tu je... klu tak caye, try datang perlis tgk,, tak ramai pun yg sanggup nak kawen lebih sbb tak mampu dari berbagai sudut.
:-)

Daddy Ziyyad said...

hahaha..poligami..always jadi isu yg panas...tak kiralah di warung ke, radio ke, tv ke..internet...

Irfa said...

@shida..
ye betul.kemampuan bukan setakat nafkah batin semata,banyak lagi benda yg perlu diambil kira.perempuan juga bukan semua menolak piligami jika kena dengan caranya.

@daddy ziyyad..
tajuk yang sentiasa menjadi 'panas' dan jika diulas..sampai kiamat pun takkan abis

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Ada gak dengar pagi td dkt Hot FM..
mmg jd topik hangat n x patut sgt pemanggil tu bg kenyataan sebegitu..

Khairul Abdullah said...

hari tanpa kahak pun ada ...ish ish ish :)