Monday, December 31, 2012

Hari Terakhir Tahun 2012

Okey..entri ke3 untuk hari ini
memang gila kentang la
padahal entri merepek je pun

31 Disember 2012
hari terakhir dan penutup tahun ini
esok Insya Allah kita akan masuk tahun baru

pandang kembali kebelakang
365 hari telah berlalu sebab belum campur hari ini
2012 ada 366 hari ye sebab Februari ada 29hari
macam2 perkara telah berlaku dalam tempoh tersebut

ada manis 
ada pahit
ada masam
hehe

apapun yang berlaku
hidup mesti diteruskan
selalu bila nak masuk tahun baru
kita mula senaraikan azam baru
aku?
berazam nak selesaikan azam tahun2 yang lalu

antaranya ialah

1)..........................
2)..........................
3)..........................
4)..........................
5)..........................

(rahsia)

hahahaha
jangan marah ye
nanti kena jual

bye bye 2012
welcome 2013

maaf kalau ada salah silap selama aku berblog
jumpa lagi tahun depan

opsss..sebelum itu ada sedikit pesanan
 dari blogger kakak sayang-Kak Erna
kalau korang perasan..blognya ditutup buat masa ini
kak Erna kirim salam buat semua
dia sihat dan 'bercuti sementara' dari menulis

sekian..wasallam

Destinasi Cinta,Nurul dan Eric

Antara rancangan tv yang aku tonton Ahad semalam ialah Destinasi Cinta.ni pun siaran ulangan sebab siaran sebenarnya kalau tak silap hari Rabu jam 10malam.

Destinasi Cinta ni ditaja oleh AA (bukan Aaron Aziz tapi Air Asia ye).Aku suka jugak layan sebab nak tengok gelagat pasangan artis itu.Katanya 12 @ 13 pasangan ditaja oleh AA ke destinasi terpilih tapi tak semuanya aku tengok.Tengok pun ikut masa free..yang aku tak tengok ialah percutian Natasha Hudson,Sazzy Falak dan Yasmin Hani.

Yang aku dah tengok ialah percutian :

-Irma Hasmie dan suami,Redza ke Indonesia
-Elyana dan suami,Khairul ke Laos
-Johan dan isteri,Ozlyn ke Koh Samui di Thailand
-Ana Raffali dan suami,Naim ke Indonesia
-Raja Farah dan suami,Megat ke Kochi,India
-Norman Hakim dan isteri,Memey Indonesia
-Mizz Nina dan Noh (Hujan) ke Filipina
-Farish Aziz dan isteri ke Vietnam
-Nurul Wahab dan suaminya,Eric ke Pulau Mabul

Dalam semua pasangan yang aku tengok ni..tak semuanya best bagi aku.Ada yang aku tengok dengan perasaan meluat (oh tak baiknya perasaan itu..jeles kah?hahaha..tidak jeles langsung tapi rasa macam mengada2 sangat) dan ada pasangan yang aku tengok dengan perasaan Oh! sweetnya pasangan ni.sampai boleh nampak perasaan cinta dimata masing2..ewah,kemain ko ye mengulas sampai boleh nampak cinta dalam mata orang.

Macam episod yang terbaru aku tengok ni,Nurul dan Eric ke Pulau Mabul.Boleh rasa si Eric ni sayang sungguh kat Nurul.hehe.eh,aku jumpa nurul punya wordpress..nanti nak khatam ;)

Sebenarnya..bagi pasangan yang dah kahwin dan ada anak..bukan senang nak pergi bercuti-cutian tanpa bawa anak2.Kalau dapat pergi berdua pun rasa macam 'kosong' sebab takde anak-anak disisi.Tak gitu?

Sambil layan tu aku ngusik si abam 'kalau umie pergi cuti2 berdua macam ni dengan ayah je tak bawak kakak,abam dan adik boleh tak?'

tahu dia jawab apa? 'kalau umie sanggup,buat lah' sambil buat muka tak puas hati.

Amboi...

Raikan Cinta,Blogger Maria Elena

Hai Korang...sihat kah semuanya?hari ni aku nak up entri banyak2 untuk penutup tahun 2012.boleh?

Sabtu Ahad tak kemana,duk umah je.....layan tv,makan dan tido ulang lagi sekali,layan tv,makan dan tido.semua channel kat Astro tu aku layan.balas dendam nampaknya..anak2 pun takde peluang tengok kartun..dapat tengok pun bila umie tengah masak @ naik mandi..hehe,gila kejam kan?

Antara rancangan yang aku tengok ialah majlis walimatul urus blogger,Maria Elena dalam Raikan Cinta.Aku pun baru je baca blog dia..itupun sebab aku baca blog HoneyKoyuki lalu terklik la sekali blog MariaElena ni.(Maria Elena kahwin dengan abang sulung HoneyKoyuki).Aku sebenarnya baca je blog dia dan tak penah komen pun sebab tahu jelah..blog orang2 glemer ni,kita suka baca je kalau komen pun bukan diorang perasan.hehe).

Apapun..satu je aku nak komen,,sepanjang rancangan tu aku senyum sorang2..sebabnya aku rasa blogger itu dan pasangannya sangat comel (macam tengok budak sekolah bersanding pun ada) dan mereka beruntung dapat family yang sangat sporting.

Sebenarnya bukan senang jadi Raja Sehari..walaupun kita dah cuba buat majlis yang terbaik dan cuba memuaskan hati semua orang,pasti ada yang 'makan hati dalam diam'.Kalau boleh bila majlis2 macam ni..semua orang bertolak ansur,barulah Raja Sehari dapat menikmati hari2 bahagia mereka.eh!aku cakap pasal apa ni?huhu..

Takde maksud apa2 cuma aku sangat seronok tengok persiapan dan majlis mereka berdua itu..nampak semua ahli keluarga bekerjasama menjayakan majlis tersebut.Kita orang luar pun dapat merasa tempiasnya bila tengok majlis itu walaupun cuma dikaca tv.Sebagai saudara seagama,tak salah kita mendoakan kebahagian untuk orang lain walaupun kita tak kenal mereka.kan?  

~Sama Cantik,Sama Padan~
Kepada Maria Elena dan Asfirdaus
Selamat Pengantin Baru
moga bahagia milik kamu berdua 

Friday, December 28, 2012

Mood Caca Marba

Hari Jumaat yang mulia
Penghulu segala hari

Tapi hari ni mood agak caca marba
takde mood nak buat apa pun
Aku rasa nak balik rumah

aku inginkan satu percutian
yang jauh dari semua perkara yang menyesakkan kepala

@


tido

tido

tido


aku ingin tido 
bukan kerana aku mengantuk
tapi aku malas nak berfikir

(+_+)


Thursday, December 27, 2012

Selamat Berjuang Sayang

ayat tak agak2 tu :)

jam 11 pagi tadi kakak 'terbang' pulang ke kampung
ditemani makcheq aka cikviva
maklumlah umie dah ketandusan cuti
langsung tak berbaki
kalau tidak haruslah umie yang hantar kakak balik
maafkan umie ye sayang

wajah yang pasti dirindui oleh umie,ayah,abam dan adik

kakak bersama 'makcheq'
Insya Allah,ada cuti kita jumpa lagi

Selamat Berjuang ye sayang
2013 adalah tahun ke2 kakak berjauhan dari kami
dalam dunia 'segalanya dihujung jari' ni
tak terasa jauh pun
setiap malam dengar suara dicuping telinga
walaupun duduknya beribu batu
tak gitu?

Moga Baik-Baik Aje (Part 2)


Sambungan entri semalam-Moga Baik-Baik Aje.Aku menulis untuk tatapan akan datang..kerana ini antara detik2 semasa proses membesarkan anak.Mungkin aku akan tersenyum sendiri bila baca balik entri ini 10 tahun akan datang @ abam juga akan terkenang kembali kisah ini bila dah dewasa(itupun jika blogspot masih wujud).

Kata Doc,takde lebam dan bengkak..disuruh buat ujian x-ray kalau ada patah dalam yang tak nampak dengan mata kasar.Tapi x-ray pun tak menunjukkan patah/retak dalam.Sedikit pelik,maka aku bercerita dengan 'orang yang dah banyak makan garam' katanya 'kalau doktor tak dapat kesan sakit apa..cuba alternatif lain.tak salah mencuba'.

So en abe bawak jumpa 'seseorang'.Katanya mungkin ada 'sesuatu yang terlanggar'..walaupun aku agak muskil mana datangnya sebab bila aku bekerja,anak-anak cuma dalam rumah..cuma Isnin tu diorang ada keluar ke depan rumah beli jagung dalam cup/ice blended dengan penjaja pakai lori tu.Malam itulah selepas mandi,si abam mengadu sakit dicelah pahanya.Aku ingatkan dia jatuh ke hapa..tapi dia tak ngaku ada jatuh pun.

Malam tadi hampir jam 9.30 malam barulah en abe balik dengan si abam dengan sebotol air dan 7 biji limau nipis untuk dicampur dalam air mandian.Kita hanya berusaha dan sebagai ibu semestinya aku sangat risau..lagi 6 hari dah nak buka sekolah.

Semoga abam cepat sembuh seperti biasa..walau kadang2 aku membebel dengan perangainya yang suka berlari/lompat sana sini tapi bila dia terbaring..aku jadi sangat sedih.Biarlah dia aktif dari terlentang macam tu..

Pagi ni semua berangkut ke airport hantar kakak nak balik kampung..abam pun dengan jalan terhencot-hencot pun ikut sama.. (kendian citer pasal kakak).

Wednesday, December 26, 2012

Moga Baik-Baik Aje



'risau itu permainan hati'
tapi tetap jugak nak risau

rasanya dah keluar rumah langkah kaki kanan
tapi segala2nya kelam kabut hari ni
bermula dengan tertinggal pouch 
dalam tu ada duit belanja hari-hari
nasib baik bawak bekal
dan juga handphone office
sib baik handphone personal tak lupa
huhu

keje menimbun
tak tahu mana yang patut buat dulu
dan hati risau memikirkan si hero
petang semalam mengadu sakit celah peha
tak lena tido dia malam tadi
ditanya banyak kali 'ada jatuh ke tidak?'
katanya 'takde jatuh'
bila ditekan sakit
risau takut masuk angin
orang lelaki paham kot
aku panaskan lada hitam dan bungkus dengan kain
tuam kat tempat yang dikata sakit itu
melalak sakan dia

baru call en abe
kat klinik..doctor kata takde bengkak @ lebam
suruh  bawa keklinik satu lagi untuk x-ray

YaAllah..lindungi anak2ku 

Monday, December 24, 2012

Selesai Sudah

aku keje
ramai jugak yang keje hari ni
agaknya sama kes dengan aku kot
cuti dah abis..hehe

semalam selesaikan persiapan anak2 nak masuk sekolah
ke Pasaraya Hari-Hari je pun

Untuk si Abam
-sepasang kasut dan 3 pasang stokin
-sepasang uniform baru

Untuk kakak lebih sikit
-sepasang uniform baru(kain,baju dan tudung)
-camisole(hehe.dah anak dara kenalah pakai) 
-sepasang seragam Puteri Islam

yang lain-lain pakai je mana ada
takkan setiap tahun nak beli serba baru
tapi anak-anak sangat memahami
kata si abam 'umie tak payahlah beli seluar.elok lagi seluar abam'

kata kakak 
'kasut kakak baru lagi.kakak nak beli baju baru je sebab dah singkat'
alhamdulillah..

Friday, December 21, 2012

Jujur Aku Dayus

Lunch tadi korang pegi mana?aku tak kemana pun..makan kat meja je sambil layan blog kengkawan.Aku baca blog Ayunasia (suka baca blog dia sebab bagi aku dia seorang yang bijak dan aku suka dengan tulisannya yang kelakar..tapi blog dia tulis panjang2 so kena cari masa yang betul2 lapang baru boleh baca..kebetulan lunch break hari ni lama,bolehla layan) kadang2 aku baca blog dia pastu aku tersengih sorang2.Dan kerana terpengaruh dengan entri dia hari ni aku pun layan telemovie Jujur Aku Dayus kat You Tube..emm rasanya aku tak pernah tengok cite ni.oh lupa bagitau..tuan punya blog ni memang peminat 'kipas susah mati' Beto.eh aku pun sama..peminat Beto dalam diam2.yang pasti Beto memang berbakat walaupun bukan kategori hensem dengan badan ketak-ketak.tapi muka dia manis macam gula..hehe

Okey..baru abis menonton telemovie Jujur Aku Dayus kat You Tube.Lakonan Beto Kusyairy,Nora Danish,Irma Hasmie,Zul Ariffin,Rozie Rashid.

sinopsis dari sini

Sinopsis: Jujur Aku Dayus mengisahkan pasangan suami isteri, Edree dan Lisa yang hidup bahagia selepas perkahwinan yang berusia lebih setahun. Sebagai seorang pegawai berprofil tinggi, Edree memikul tanggungjawab besar di dalam syarikat. Suatu hari, dia ditugaskan untuk ke luar negara dan selepas lapan tahun keika dalam perjalanan puang ke rumah untuk melepaskan rindu kepada isteri tercinta, Edree ditimpa kemalangan menyebabkan dia koma.


Memula layan telemovie ni aku agak pening kepala sebab banyak sangat 'flashback' tapi sebab banyak masa lapang aku layan je.Kisah bermula dengan satu pasangan,Edree(Beto) dan Lisa(Nora Danish) yang baru kahwin dan sangat bahagia walaupun Edree posting kat Jepun dan Lis kat Malaysia tapi setahun selepas itu segalanya berubah selepas Edree accident.Dia totally berubah dan layan isterinya macam orang tak kenal walaupun duduk serumah.

Aku sedikit konfius sapa yang curang ni?Edree ke Lisa?Sambil layan sambil gugel ending..haha (nampak sangat aku tak penyabar kan?) tapi walaupun dah tahu ending ceritanya,aku tetap layan sampai abis.buat keje biar sampai habis macam pepatah 'genggam bara api biar sampai jadi arang'.

Di akhir cerita baru tahu punca Edree jadi camtu.Kan dia keje kat Jepun,balik awal sebab nak buat surprise kat isterinya tapi dia yang kena surprise bila balik rumah pintu tak kunci dan masuk bilik nampak isterinya tengah tido dengan lelaki lain.Dia yang kecewa keluar dari rumah,pastu accident dan terus koma.Dalam koma tu Lis yang jaga dia tapi bila dia sedar,buat tak tahu kat bini dan berhubung semula dengan bekas tunang yang sedang mengandung (suami meninggal).Mana la isterinya tak syak prasangka.

Rupanya Si Lis pun kena perangkap dengan ex-boifren,lakonan si Zul Ariffin.adoila...emm kat sini ada unsur tak berapa logik,dah kawen masih ada masa keluar dengan lelaki lain?oh lupa..laki dia kan keje kat oversea..dia keluar dengan si Zul atas dasar kawan.minum air buh ubat pelali terus pengsan dan sedar2 dah duk atas katil tanpa baju.emm biasa skrip macam ni.lain kali minum mineral dalam botol yang bawak dari rumah.hehe

Dipendekkan cerita..betapa pentingnya komunikasi dalam rumahtangga 'jangan ada rahsia antara kita' konsepnya dan tempat seorang isteri adalah disisi suaminya tak kiralah dimana suami keje,kalau boleh ikut je..oooooooo kalau duk kat UK nak pulak ikut,kalau keje kat Bangladesh taknak pulak tapi Edree keje kat Jepun apa..best apa,boleh makan sushi hari2..Rai mesti suka ni kalau dapat duk Jepun semula.Kan Rai?

Korang kalau nak layan pegilah tengok sendiri kat YouTube.Okey..terima kasih kerana membaca.

~wa tammat~

Berita Gembira di Hari Jumaat Yang Mulia

hari ni aku rasa nak senyum sepanjang hari
teringat je tersenyum

Alhamdulillah dan Terima Kasih padaNya
ada 3 berita buat aku gembira hari ini

1-yang ni biarlah rahsia(rahsia kononnya)

2-adik pompuan dah dapat keje setelah sebulan 'tanam anggur'

3-adik lelaki pun dapat kerja baru yang rasanya lebih baik

sebenarnya 2 berita (no 2 dan no 3) tu buat aku lebih gembira
mereka akan lapor diri 2 Jan tahun depan

~semoga senyuman ini berkekalan~ 

Takut Mengandung dan Takut Bersalin

Sebenarnya aku terdetik nak buat entri ni bila baca blog sorang blogger ni (dah lama baca blog akak ni..anaknya 5 orang dan sangat2 comel macam makpaknya jugak) kakak ni citer yang dia memang suka peknen dan sangat enjoy sepanjang perjalanan mengandung itu.Walaupun banyak kali bersalin secara czer tapi dia tetap tak serik sebab sangat sukakan budak kecik.Kagum dengan kakak tu.Tapi kalau tanya aku sekarang 'nak baby' tapi takut nak mengandung dan bersalin.Tapi kalau ada jugak..terima jelah

Korang pernah jumpa orang yang 'nak anak lagi' tapi 'takut nak mengandung dan ngeri bila teringatkan labour room'pernah tak jumpa?kalau belum jumpa..sekarang aku nak ucap TAHNIAH sebab sekarang korang dah jumpa.siapa?dia adalah aku.tak percaya?baca sampai habis..

Masa mengandungkan si kakak semuanya okey..nak makan apa,nak minum apa order saja InsyaAllah boleh dapat.sebut nak makan 'ketupat sotong'(terkenal di kelantan..dalam sotong ada pulut) sebut je nak makan berlari en abe ke ChowKit cari ketupat sotong (masa tu anak pertama..masak memasak tak berapa rajin sangat..takat nak makan mulut 2 orang je beli lagi jimat kot..alasan kena konkrit).Rehat memang berehat sakanlah sebab masih dalam mood nak manja2 dan takde sapa yang nak diuruskan selain diri sendiri.

Mengandungkan si abam..letih sikit sebab dah ada si kakak yang perlu perhatian dan dimanja walaupun masa tu aku ada pembantu (anak sedara bau2 bacang duk ngan aku tolong jaga kakak bila aku keje sebab masa tu masih kerja shift).bab tido pun takde masalah..cukup tido sebab masa aku mengandung pun kakak dah umur 4 tahun.dah dia pandai main sendiri.Bab makan-makan masih menduduki carta teratas.nak makan apa?konsep order saja.Nak makan 'nasi padang' terus datang naik kapal terbang dari Indonesia..panas2 lagi.Nak makan sata dari Ganu,pagi order petang dah sampai.Mana tak mencanak penimbang sampai kena marah dengan misi.huhu..klimaks kepada banyak rehat dan acara makan2 itu maka lahirla si abam yang 'terlebih berat' itu.

Selepas lahirnya si kakak dan si abam aku 'iklan' lama jugak,sampai abam umur 5 tahun baru aku teringin nak  'berbaby' lagi..sebelum tu ingatkan dah cukup sepasang.Rupanya perasaan nak 'berbaby' mengebu2 dalam dada.Masa tu pantang nampak baby rasa nak pinjam bawak balik rumah.

Alhamdulillah..Allah terus bagi,peknenkan si adik ingatkan takde masalah apa2 rupanya rekod kelahiran si abam yang lepas dengan berat 4.4kg membuatkan misi suh aku minum air gula.Tu dia..2x minum air gula..bacaan ialah 14.tinggi okey.

Maka..selepas bacaan gula yang tinggi itu bermulalah episod ulang alik ke klinik setiap 2minggu untuk monitor paras gula.Siap pakej bermalam di hospital untuk berjumpa pakar pemakanan.setiap apa yang nak masuk mulut kena fikir 16kali 'manis ke tak makanan ni?nanti misi marah kalau gula tinggi' masa tu bukan takut risiko kepada baby tapi lebih pada takut kat misi.huhu

Proses bersalin pun lebih sakit berbanding si abam (kakak ofkos la sakit sebab dia anak pertama dan aku takde pengalaman lagi).Siap misi goncang perut aku dalam labour room sebab katanya 'baby awak tido ni' (bacaan graf tak stabil..kejap naik kejap turun) dan misi paksa aku meneran sebab aku macam nak tertido masa tu.Syukur adik lahir dengan selamat dengan berat 3.3kg je tak besar macam abam pun.Mungkin sebab aku kontrol makan lepas kena warning dengan Doc,lagipun adik lahir awal 2 minggu dari due.

Sebelum balik dari hospital Doc pesan 'kalau nak peknen lagi kena jaga makan.awak berpotensi untuk dapat kencing manis berdasarkan kes yang lepas.kalau awak tak jaga..kencing manis boleh jadi penyakit kekal' mau tak ngeri dengar Doc cakap macam tu..walaupun aku tahu Doc itu bukan Allah yang menentukan nasib seseorang.Ops...Jangan salah faham dengan cerita aku ni..aku tak menyesal pun dengan semua kelahiran anak2 aku sebab kehadiran mereka adalah dirancang dan Allah mempermudahkan urusannya.

Tapi malam tadi si abam cakap 'kan bagus kalau ada adik sorang lagi.Yang lelaki.Macam alip tu..dia ada 2 adik lelaki' (merujuk kepada sepupunya yang baru bersunat tu). Dia lupa agaknya yang dia penah cakap 'abam taknak adik lagi.kalau ada adik pun abam taknak adik lelaki..biar abam sorang je jadi anak lelaki'.amboi cepat sungguh abam lupa ye..agaknya dia jeles kakak ada geng tapi dia takde geng nak ajak main tumbuk2.

Kata2 abam di sambut oleh si kakak 'cukup2lah nak adik tu abam.umie dah penat nak mengandung'.adoi anak2..berdiskusi la korang selagi boleh..umie dengar je tanpa perlu kata apa-apa#senyum#

.

Thursday, December 20, 2012

Mas Kahwin Mahal..Tapi?



Aku gelak dulu,korang boleh follow kalau nak
jumpa ni dalam blog yatiechomel
harap tuan punya tak marah ^_^
nak share kat blog sebab suka sangat

hantaran aku masa tahun 2000 
biasa2 je untuk zaman itu
tak mahal tak murah
'harga pasaran'
eh ingat ayam ke?

zaman sekarang hantaran boleh beli keta sebijik
itu kisah hantaran
belum masuk bab katering
bab pelamin anganku musnah
pakej bulan madu
gambar pre-wedding
khemah pengantin
dan sebagainya

pssssssstt isnin hingga jumaat dah bangun awal
sabtu ahad kasi can la bangun lewat sikit
tak gitu ?

Cikenit Cikebom

  
tak nak bagi orang pegang
terus bangun tido atas sofa

minggu lepas..

masih lagi ke rumah pengasuh
tapi lewat..kadang pukul 12 tengah hari baru pegi
itupun puas satu rumah memujuk
aku masa tu dah selamat pegi keje
selalunya aku kuar rumah pun dia masih tido

mereka yang memujuk bercerita
'tipu-tipu' sikit kata nak ke taman @ ke kedai
tapi sampai pagar rumah pengasuh
dia bantai melalak macam kena pukul

tapi minggu ni
dia dah tak heran dengan 'tipu-tipu' tu
ajak gi kedai @ gi taman dia buat donno je
langsung taknak bangun 
siap cakap 
'ajaa taknak..ajaa nak duduk kakak'


sebabnya
kat rumah ada kakak,ada abam dan ada moknik
(moknik adalah adik aku yang tengah tunggu panggilan intebiu)
duk rumah best kot
boleh buka peti ais 44 kali sehari
boleh mintak nak tengok kartun apa
kata abam 'asik-asik citer adik'
boleh main game kat tab

takpelah
kasi can pengasuh berehat
kasi can adik bermanja dengan kakak
lagipun minggu depan kakak dah nak balik kampung

borak dengan kawan2..
rupanya bila musim cuti sekolah
anak2 diorang pun sama kes
tak nak kerumah pengasuh
kalau ada 'orang dewasa' boleh la tinggal kat rumah
kalau takde sapa..risau weh nak tinggalkan kat rumah
tapi zaman aku dulu2
mak nak gi mana2 selamba je tinggal aku dengan adik2
dulu dan sekarang tak sama
zaman sekarang susah nak beza 'orang baik' dengan 'orang jahat'
paper pun takde cerita lain
cerita sama je
kalau tak citer tentang rogol
cerita tentang kes bunuh
rompak dan dera sana sini
(*_*)

Wednesday, December 19, 2012

Rajin @ Malas Je Membezakan

Sebenarnya aku bukan up to date sangat bab makan-makan ni.Bagi aku asal kenyang okey je.Sebab tu kalau bab beli aiskrim pun anak2 pandai bagi komen 'umie beli aiskrim sedap,tapi ayah beli aiskrim lagi sedap'.rasa nak nanges tak dengar statement tu?huhu..

yelah,aku kalau boleh beli aiskrim bekas besar rm5.99 sen (gambar monyet tu je) tapi kalau en abe beli haagen dazs @ wall's selection ke hapa namanya,yang reganya jauh beza dengan aiskrim cap monyet tu ada 3 perasa dalam satu bekas tu (perasa vanila,coklat dan stoberi dalam satu bekas kan jimat tu).

dan sekarang aku nak stori mori tentang 'kegilaan' blogger masak-masak yang buat aku jeles tahap gaban.telan air liur tengok diorang post resepi yang sekarang ni je aku baru kenal.dulu-dulu kecoh duk posting apam polkadot,pastu red velvet kek,datang pulak pavlova dan sekarang durian crepe.setakat ni pernah rasa red velvet kek dan durian crepe je tapi pavlova belum lagi.

Tadi saja la taip 'pavlova' kat YouTube..lahai,senang giler nak membuatnya..rajin ngan malas je yang membezakan.Pakai putih telur je dan sedikit bahan2 lain.

Durian crepe pun senang jugak.adunan kulit macam buat roti jala/lempeng je pun..letak durian sebagai intinya.wah ko,memanjang senang.buatnya tak pun

Emm..beli lagi senang kot.hulur je $$ terus boleh masuk mulut.hahaha (opss..tadi aku beli durian crepe rm10 ada 4 ketul..sebab kesian kat adik aku duk sebut tak penah makan durian crepe).

dalam bekasnya

buka je bekas,semerbak satu opis
tak tahan bau durian..nasib ko la labu
Senang kan?

Kalendar Kuda @ Kalendar Cina

~Morning Fren~
hari ni sedikit kelam kabut
tapi yang pasti tetap orang terawal datang keje
hehe

Datang awal,bukak emel..baca dan delete
sambil kemas meja yang berselerak.huhu
jeling belah kiri nampak kalendar 
kejap je dah hujung tahun 2012

bila hujung2 tahun macam ni
kalendar @ diari tahun baru
antara item yang ditunggu
bukan tak boleh beli tapi yang ada vitamin 'F' (FREE)
itu lebih bagus
hahaha

SUMBER DARI SINI
kenal ni?
ada yang panggil kalendar kuda
ada juga yang panggil kalendar cina
kuda dan cina?ada kaitan ke?
terpulang la nak panggil apa
tapi ini adalah kalendar pilihan aku setiap tahun

ops..satu lagi kalendar pilihan
kalendar meja yang ada ruang untuk catat 
bila aku ambik cuti..macam ni

kaler pink tu tanda cuti sekolah ;)
oren tu PublicHoliday 
ingat lagi kalendar zaman aku kecik dulu
yang jenis kena koyak setiap hari
dan pernah kena marah oleh mak aku
sebab aku koyak kalendar tu banyak2

korang pulak suka kalendar apa?

Tuesday, December 18, 2012

Diorang Dah,Abam Je Belum

Emmm..nak citer ke tak?nak citer ke tak?(itulah suara yang berkumandang dalam kepala masa nak tulis entri ni sebabnya kejadian berlaku hari Sabtu,sekarang dah Selasa.macam dah basi je kan?tapi kalau tak tulis nanti lupa..so tulis jelah sebagai kenangan akan datang).hehe

Ini kisah hari Sabtu yang lepas,kami sekeluarga ke rumah Sil di Cheras meraikan majlis berkhatan untuk sepupu kamceng si abam (Alip dan Aril).Ingatkan nak suh si abam join tapi last minute tak jadi..takpelah,masih awal lagi,Insya Allah tahun depan.Meh layan gambar...

alip n aril dah
abam je belum

3 sepupu yang hampir sebaya
dari kiri:adam dan ajaa sebaya
n airen tua setahun 
Pagi sabtu tu tolong mil masak walaupun sebenarnya Sil dah tempah katering tapi mil tetap jugak masak 1 hidangan (asam pedas daging).Majlis makan tengahari dengan menu ala kampung.Ada ayam masak lemak,asam pedas daging,ikan keli sambal,tempe goreng,ikan masin,sambal tempoyak dan ulam-ulaman.Pencuci mulut muah rambutan dan pisang.

Layan gambar..

sil aka tuan rumah penganjur majlis

mil yang ku panggil 'mama'
dan 'makwan' panggilan oleh cucu2nya 

antara tetamu yang hadir

kawan-kawan fil juga datang

menu

dari kiri:
ikan masin dan asam pedas daging
ayam masak lemak dan ikan keli sambal
tempe goreng-sekarang teringat2 akan rasanya
ulam-ulaman dan tembikai


sambal belacan dan sambal tempoyak
pisang dan rambutan sebagai pencuci mulut 

anak dara yang sakan bercuti sekolah
next week dah kena hantar balik kampung
okey,sekian kisah majlis berkhatan anak buah.

Doaku UntukMu

Salam Sejahtera..

Semalam tak sempat jenguk blog kengkawan..sebabnya aku tumpang sekali rombongan melawat 'sahabat baik yang ditimpa ujian' yang kini sedang mendapatkan rawatan di PPUM.Orang kata..bila kita berkawan jangan hanya berkongsi kegembiraan sahaja tapi biarlah sama-sama mengharungi suka duka.Kak A adalah antara sahabat yang paling aku sayang..seperti ibarat,cubit peha kanan,peha kiri turut terasa sakitnya.Aku sebagai kawan pun terasa pedihnya apatah lagi ahli keluarganya.

Buat Kak A,kami semua mendoakan dengan izin Allah..semoga keajaiban berlaku dan akak kembali sembuh seperti sediakala.Amin...

Kengkawan semua yang baik hati..titipkan doa untuk sahabatku itu semoga dikurniakan extra ketabahan dalam mengharungi ujian ini.Semoga Allah membalas jasa baik kalian... 

Monday, December 17, 2012

Testing 123

hai korang
ada masalah ke nak bukak blog aku?
sila jawab dalam kotak komen..
kalau memang takde komen 
ini maknanya memang betul kata Rai
ada masalah dengan blog aku ni
daaa

Friday, December 14, 2012

Menipu Cara Baru.Betul ke?

Lunch di meja je hari ni..malas nak kemana2.Sambil makan sambil layan blog dan sambil baca emel.Simpan mana yang penting dan delete yang mana tak penting.

Jumpa satu emel..'Jaga-jaga bila di datangi kanak-kanak' tajuknya.emm terus bukak sebab terfikir apa je yang seorang kanak-kanak boleh buat.

Kisahnya begini..sedang saya menikmati Tutti Frutti saya.. tiba2 datang seorang kanak2 lelaki Melayu dlm lingkungan umur 8 tahun. Duduk disebelah meja saya & berkata:

'Pakcik., mahal tak ice-cream tu? Dia ada jual sikit2 tak?'

Saya jawab:

'Kalau adik ambil banyak, kena la bayar lebih'.

Beliau terus mengajukan soalan demi soalan, tapi saya mendiamkan diri. Mungkin anda anggap saya sombong atau angkuh. Mungkin ada yg berkata: 'Ala Max,ice-cream mcm tu pun nak berkira,belikan la aje kat budak tu'.

Sebenarnya rakan saya dah terkena. Beliau didatangi oleh budak seperti ini, & beliau belanja dia Tutti Frutti., duduk berbual dgn budak tu, dlm masa 5 minit 2 lelaki berusia approach dia dan berkata "Awak culik anak saya ye"...budak tu pun berkata 'Ayah ni la pakcik yg suruh saya naik kereta dia'.

Pendekkan cerita, rakan saya diugut supaya bayar RM1,000 kalu tak hendak perkara itu dilaporkan pd polis. "Ayah" budak tu siap tunjuk laporan polis yg dibuat yg mengatakan anak dia hilang & diculik. Utk tidak kecoh rakan saya ke ATM machine & bayar Ayah budak tu. Mereka hilang setelah mendapat RM1k.

Cara baru warga kota cari duit di KL ketika musim cuti sekolah ini. Oleh itu., saya berhati2 & tidak layan budak itu. Bukan saya kedekut tapi mengapa budak 8 tahun jalan seorg diri & datang tanya kat saya pasal ice-cream?

serius..lepas baca aku geram.geram sangat2 walaupun aku sendiri tak pasti cerita ini betul @ rekaan semata-mata.

kenapa kanak-kanak jadi mangsa?kalau nampak budak minta sedekah aku mesti terfikir,entah2 ini budak yang hilang@diculik dan dijadikan peminta sedekah.itulah perkara pertama terlintas di kepala otak aku dan aku juga membayangkan bagaimana sengsara ibubapa yang kehilangan anak.Ingatkan anaknya dah mati tapi rupanya anak itu masih hidup dan menjadi mangsa sindiket minta sedekah.Nauzubillah..

Iklan Berjimat Cermat

tiap kali dengar iklan dari kerajaan tentang 'berjimat' kat tv @ radio aku senyum sumbing.iklan tu untuk siapa?golongan marhaen @ golongan 'ada-ada'?kalau golongan marhaen macam aku ni,rasanya dah berjimat sampai tahap tak tahu nak jimat celah mana lagi.

# jimat elektrik-golongan biasa2 ni..boleh kira dengan jari rumah pasang ekon.banyaknya ada kipas je.

# jimat barang dapur,sebelum membeli dah survey pasaraya mana jual barang paling murah.

# jimat belanja dapur,masak satu@dua lauk tu dah rasa mewah sangat la tu.

(cukuplah 3 contoh tu..kang tulis2 banyak2 pun buat semak jiwa je)  

TAPI..ayat pujuk hati,kalau mampu makan nasi dengan satu lauk fikirlah 'nasib baik Allah masih bagi nikmat boleh makan..walaupun lauk tak sedap mana.bayangkan kalau sakit tak boleh makan.letak la ayam golek depan mata,cuma mampu pandang je sebab sakit dan nikmat makan itu dah takde'

emm....

Thursday, December 13, 2012

Sedulang Kasih Sayang

sejuknya la ekon ni
kena pakai glove kalau gini nampaknya
tadi gugel sana sini aku jumpa gambar ni
sumber gambar dari sini-adiharriman

ambik ko,sampai 6 orang makan sedulang

sukanya aku tengok budak-budak makan sedulang ni.terbayang keakraban dan keceriaan diwajah masing-masing.lagi berselera makan ramai-ramai sambil rebut-rebut.

teringat dulu ada dengar ceramah Ust Kazim,katanya 'kalau masih ada anak-anak kecil..cuma ajak makan ramai-ramai dalam dulang.Insya Allah bertambah erat kasih sayang'.banyak lagi yang dia sebut tentang hikmah makan sedulang ni tapi aku dah ingat-ingat lupa..kan bagus kalau makan ramai-ramai sedulang,ayah suap ibu,ibu suap anak..hehe,so sweet

emm ingat nak buat la.anak-anak aku masih kecik lagi.kalau anak besar mungkin susah sikit la nak tukar rutin.aku penah buat sebenarnya kes makan nak basuh pingan banyak-banyak,aku letak nasi dan lauk dalam pinggan besar.tapi bukan dulang..pastu makan dengan anak-anak..memang banyak diorang makan sebab suka rebut-rebut.hehe

oh,sekarang mood dengar ceramah Ustaz Kazim kat You Tube,tapi walaupun telinga mendengar..tangan tetap berjalan buat keje.tak gitu Kak Bedah?sapa kak bedah sila angkat keyboard...

Tarikh 12.12.12,Meraikan Hari ke 40 Tahun

~hai hai hai ~ amboi baik punya perangai..duk ber hai hai..mana salamnya?Assalamualaikum semua..sihat ke?sarapan apa pagi ni,aku bersarapan nasi lemak .walaupun niat hati taknak makan nasi minggu ni kengkonon.huhu tapi aku tak berdaya menahan tangan ini dari menceduk nasi lemak bersama sedikit sambal dan sekeping telur mata.biasa dia ni tau..sib baik 'pakcik mahal' charge rm2.50 je.dengar citer pakcik mahal dah abis kontrak tender kafe hujung bulan ni.harap2 dapat pengganti tender baru 'pakcik murah'eh suka hati je kan.

sebenarnya tajuk atas tu bukan aku celebrate besday ke 40 tahun.eh!ai muda lagi..lagi 7 tahun baru capai angka 40an.muda kah?

ni kisah petang semalam..pada tarikh istimewa yang menjadi rebutan ramai 12.12.12.last minute aku di hantar sebagai wakil unit untuk sama-sama meraikan tahun ke40 syarikat kami..yelah..unit aku 4 orang jer termasuk bos.orang lain semua sibuk,maka aku lah yang dihantar sebagai wakil.macamlah aku tak sibuk,huhu.memula cam malas jugak nak pegi sebab takde transport padahal ramai je orang kalau nak tumpang ke sana.aku malu nak tumpang kalau kenal gitu2 je..huh,tetiba je jadi pemalu.sila percaya ye

tepat 2.40 petang kami dah sampai ke tempat kejadian..ramai la jugak,dan masa tu baru aku tahu tak semua terpilih..tetiba rasa bangga je jadi wakil.ingatkan dapat replika airbus A380 tapi rupanya sebijik cupcake je,okeylah dari takde langsung.sedar tak sedar..sekelip mata cupcake comel itu masuk mulut masa chairman berucap atas pentas..sib baik tak tercekik sebab takde air.hahaha

meh layan gambar sekeping sebagai kenang-kenangan..lepas acara kami dijamu makan sate,bihun dan mee goreng bertemankan nescafe panas..nikmat sangat dan lepas tu hujan lebat pun turun.sib baik majlis dah nak habis baru hujan

gambar dari kiri ke kanan
-cupcake comel sebagai doorgift
-chairman sedang berucap
-besday boy yang dicat baru 
*sedih dan kagum bila dengar 'orang2 lama' berkongsi kisah bagaimana jatuh bangun  mereka semasa membina syarikat..dan aku bangga kerana menjadi 'ahli keluarga besar' ini sejak umur 19tahun hingga kini dah masuk 14tahun aku disini.

sekian

Wednesday, December 12, 2012

12.12.12

12.12.12
tiru tajuk DaddyZiyyad ;)
jangan marah ye DZ

tarikh yang cantik
ada yang nak kahwin tarikh ni
bagi yang dah kawin dan sedang mengandung
tak ketinggalan nak bersalin pada tarikh cantik ini
tapi pastikan baby dah cukup bulan untuk bersalin 
macam-macam kan

aku adalah manusia yang buat sesuatu
tak tengok tarikh pun
bagi aku semua tarikh ada keistimewaan masing-masing
tarikh lahir aku 1 Feb-setiap tahun cuti hari Wilayah
tarikh lahir en abe pula 12 Mac
kakak lahir 11 Ogos
abam lahir 11 Jan-sama besday dengan Dato Siti
adik pulak lahir 9 Jan

tarikh nikah 18 November
masa tu tak de pikir tarikh lawa ke tidak
yang penting dapat kahwin
amboi...hehe

apa tarikh istimewa korang pulak?

Monday, December 10, 2012

Baby Baru dan House Warming@Setapak

sambungan entri ini

Malam balik kenduri tu kami tido rumah Sil (tuan rumahnya takde,diorang satu family ke Baling sebab mentuanya sakit.dan kakak pun mengikut sekali..alahai anak dara,berjalan jelah kejenya cuti sekolah ni.Mil jadi tuan rumah sebab adik ipar sorang lagi baru lepas bersalin duk situ sebab senang mil nak jaga dia).

Meh kenal dengan ahli baru dalam keluarga en Abe.namanya kalau tak silap Eidil Faris (rasanya ejaan tu mungkin silap).Aku suka nak panggil dia dengan nama Faris ;).ni anak no 2 sil,anak sulungnya pun lelaki jugak.

hai..nama saya Faris.saya lahir dengan berat 4.11kg pada Rabu lepas(5Dec).

baby Faris yang montel
suka cium pipinya yang wangi dan bulat itu 

kacau sama dia
okey gambar last tu 'kakak sepupu baby'..nampak je macam tak jeles,tapi bila aku riba baby lama-lama...dia pun sibuk nak duduk atas riba.kalau tanya dia 'nak baby tak?' laju dia jawab 'ajaa tak nak baby'
ni bukan baby dah
Jan depan dah 3 tahun
suka buat muka bila ambik gambar

petang tu attend satu lagi majlis makan-makan.cousin baru beli rumah kat Setapak,dia ajak datang majlis makan2 sempena masuk rumah baru.Dah kebetulan kami kat KeyEl..jalan jelah.kalau takde hal memang susah la nak datang lagi.Hujan lebat mengiringi perjalanan..cam biasa,bab jalan aku dah serah kat en abe.sesat mulanya sebab alamat dibagi tak lengkap..aku dah malas terus ajak en abe balik sebabnya mood dah takde dengan hujan lebat itu.aku memang tak suka keluar masuk keta waktu hujan.rimas..huhu.tapi jam 3.30 sampai jugak kami ke rumah cousin tu.rezki hari hujan kot. 

makan-makan dan borak2 sikit.naik jap tengok rumah baru dia (makan2 buat kat dewan bawah).pastu mintak diri..jalan sepanjang balik rumah jem gila..aku sampai tertido dalam keta..sedar2 dah sampai depan pagar rumah.Patutlah jem..orang balik kampung sambung cuti rupanya..

~daaa~

Sabtu dan Ahad,Hari Gantung Periuk Kuali

~Salam~

Datang keje tadi jalan clear,pegi kafe pun takde adegan beratur panjang masa nak ambik makanan...hati rasa sikit pelik.Masuk opis pun banyak meja kosong,bos besar pun takde,pelik.Tapi bila kakak depan meja ni bersuara 'ramai orang cuti hari ni..kan best kalau kita cuti jugak,esok public holiday..sambung terus' sepantas kilat jeling kalendar atas meja.oooooooo patutlah,esok cuti umum-hari jadi Sultan Selangor rupanya.

Okey..meh kita bercerita kisah gantung periuk  dan kuali (Sabtu/Ahad) yang lepas.

Lepas Magrib hari jumaat tu kami dah pecut balik Cheras,adik ipar buat kenduri sikit sempena anak dara no2nya dapat result bagus dalam upsr yang lepas.Makan2 keluarga je..kami sampai masa orang dah start makan.elok lah tu,capai pinggan terus makan je sambil borak dengan sedara mara yang dah lama tak jumpa.Malam tu kami balik tido umah mil.

Sabtu..Majlis Pertama kat sini,Sangkot The Garden Wedding Place

Sangkot The Garden Wedding Place
sesuai untuk majlis seperti  bersanding,hari jadi dan juga hari keluarga


pelamin dalam taman
Sebenarnya,aku tak terlintas pun nak datang sini.Kebetulan masa kat umah mil tu..mil pun ajak kami ikut pegi kenduri kahwin anak kawan baiknya masa zaman duk berek polis kat Perak dulu,jam 12.00 tgh hari kami pun gerak dari rumah mil ke Dusun Tua.Nama tempat tu Sangkot (pelik kenapa namanya begini dan aku senyum bila ingat balik sebab mil asik tersalah sebut nama tempat tu.kejap Songkok kejap Songket.hehe).

Elok kami selesai makan(menu ala kampung.sedap jugak)..pengantin pun sampai..sempatlah tengok pengantin bersanding,cuaca tak panas sangat..okeylah

pengantin hari ini

sama cantik sama padan
pengantin perempuannya adalah anak kawan baik Mil


mil dan BFF,makcikNab
tu bukan nasyid ye..tengah baca doa ;)


atok bersama cucu2nya
kakak takde,dia ikut sil ke Baling.Kedah
nak jadi cerita,masa duk tengok pengantin tu aku terperasan satu pasangan biker tengah makan dalam khemah sama ngan kami.dalam hati aku tercakap 'pengantin ni mesti biker jugak,ntah2 diorang ni kawan kepada kak Z..(kak Z dan abang R adalah kenalan aku/en abe yang memang peminat motosikal berkuasa tinggi) tapi tak mungkinlah kot..sebab jauh sangat dari rumah diorang'elok aku abis cakap,si bikers pompuan tu berpaling..terkejut aku sebab itu adalah kak Z.alahai keciknya dunia.terus tegur dia dan dia pun terkejut sebab tak sangka jumpa kami kat sini.rupanya pengantin pompuan tu adalah kawan bikers diorang jugak.

pasangan bikers kakZ dan abangR
selesai makan dan salam ngan tuan rumah,kami pun mintak diri sebab ada satu lagi majlis kena pegi.Yang ni wajib pergi sebab majlis keluarga.

Majlis Ke 2,ini majlis meminang untuk sepupu en abe(sepupunya lelaki).rumah bakal tunangnya itu sebelah ngan Sunway Pyramid.pusing2 jugak cari rumahnya.Janjinya nak gerak lepas zohor dari rumah pakcik en abe.so kami yang dah lewat sebab ada kenduri lain  bagitau rombongan,yang kami akan terus ke rumah bakal tunang tu je..tak payah patah balik.Sekali..kami yang sampai awal diorang tak jugak sampai2..Lama jugak kami kena menunggu sebab nak cukupkan ahli rombongan.Yelah,kalau dah namanya rombongan meminang kenalah masuk rumah sama-sama.hehe

Lepas sesi berbalas pantun, dan sarung cincin,kami dijamu makan.Aku masih kenyang tapi jamahlah sikit..emm tak menyesal sebab menunya ada macam-macam.spageti seafood,roti jala.bihun,pulut durian,dan bermacam pencuci mulut.dah macam makan kat hotel pun ada.

fil dalam sesi berbalas pantun

senyuman bakal disarung cincin 
Ingatkan itu je,baru nak mintak diri disuruh tunggu sebab 2 bakul besar durian sedia menunggu depan pagar.alamak..mana nak sumbat ni?aku jamah seulas..dah takde ruang nak masuk

tu dia..sapa yang ada ruang lagi dalam perutnya,boleh isi dengan durian
aku dah mengaku kalah,layan seulas je
pukul 5.00 petang jugak barulah kami undur diri..itupun anak-anak dah ajak balik..tapi keta stuck tak boleh keluar dihalang oleh kereta lain..ejas punya ejas,dapat jugak keluar.Terus balik umah Sil sebab tujuan utama aku balik Cheras ialah nak tengok baby.

jap lagi aku tunjuk gambar 'ahli baru'.

Friday, December 7, 2012

Video Blog (or "Vlog") dan matluthfi

malas nak keluar lunch
dalam ekon super sejuk ni
layan teh tarik dengan semekut(biskut lor)
perghhhhhhhhhh memang nikmat

sambil2 tu buka YouTube
eerr malu nak ngaku sebenarnya
aku baru tahu selain blog tulis-tulis macam blog aku ni
rupanya ada satu lagi versi blog
iaitu Video Blog yang nama singkatannya 'vlog'


vlog pertama aku tonton ialah 
matluthfi


budak lelaki yang comel
muka macam korea sikit-sikit
belajar kat oversea,Perth kalau tak silap aku la
asal dari utara,tak silap dia dari Kedah
suka dengan loghat kedahnya yang pekat itu

walaupun videonya macam nampak main-main
tapi ada maksud tersirat
contohnya macam video bertajuk

-kecelaruan maklumat
#jangan mudah percaya 100% berita dalam internet
#check betul2 sebelum percaya pada sesuatu berita
eh!macam sama je hehe

-lalang
#campur aduk hal politik dengan agama

-aku nak kahwin
#cute sangat dia bawak 2 watak sebagai lelaki dan juga pompuan
#masalah yang dihadapi oleh orang2 yang nak kawin

okey..sekian dari saya
#peminat matluthfi#

Sarapan dengan Hot&Roll sambil baca novel Adam dan Hawa

~Salam Jumaat~

sarapan lewat hari ni
banyak keje,huhu
okey..layan crispy pizza dari Hot&Roll
emm rasanya?
bolehlah,sedap sangat tu tak jugak
tapi abisla jugak aku makan
tak baik membazir.hehe

kalau tak silap aku namanya,crispy beef
rm6 after diskaun
Dan
dalam usaha menghabiskan novel Adam&Hawa

aku baca balik sebab lupa
macam mana Ain tu boleh kawin dengan Adam
sekarang baru ingat balik

seingat aku dah penah baca novel ni
tapi lupa jalan cerita
bila heboh tayang drama Adam&Hawa ni kat S'tro
aku pun teruja jugak nak tengok
tapi takde ambik pakej tu
maka layan balik baca novel
yang tak bestnya aku duk membayangkan Aaron Aziz 
padahal baca sebelum ni aku tak membayangkan sesapa pun
yela..masa tu rasanya Arron lom gelemer macam sekarang

yang best tentang novel ini ialah
Adam Mukhriz sebagai pilot Mas
ai like ;) 

gambar dari sini
aku suka tengok pilot.tahu kenapa?
suka tengok pakaian mereka yang kemas
sambil membayangkan anak bujang aku
berpakaian macam ni satu hari nanti
moga impian jadi kenyataan
tak salah kan berangan?

okey tu je nak kongsi hari ni
~senyum~

Thursday, December 6, 2012

Mula2 Suka,Lama2 Bosan

tak pastilah korang penah alami ke tidak perasaan macam aku rasa sekarang.kisahnya begini

-Dulu..aku suka sangat baca blog seseorang (nama dirahsiakan atas faktor keselamatan).kalau boleh nak suh dia apdet setiap 1 jam.hehe.sebab rasa cam best sangat baca blog dia.Walaupun apa yang dia tulis cuma benda biasa je pun

-Sekarang..aku tak masuk pun blog dia (kalau masuk pun mungkin sebulan sekali) sebabnya aku dah tak minat nak baca..semua yang dia tulis sekarang dah takde kisah dia..tapi cuma promosi produk semata-mata.

aku jeles ke?
ntah...(<_>)

Pecah Rekod:Nilai ke Shah Alam

Ni pun kisah Ahad lepas,patutnya aku post yang ni dulu sebelum kisah mak aku nak balik kampung dan aduan tentang bas cap ayam serama tu tapi masa tu tengah panas hati,terus publish yang tu dulu..nanti dah sejuk tak sedap.hehe

Okey,lepas balik dari kenduri kat Rembau tu,sampai rumah en Abe bersiap nak pegi keje,aku pun pun sama bersiap tapi bukan nak pegi keje.dah janji nak bawak mak pegi rumah makcik(sepupu mak aku) yang duk kat Shah Alam.Konon nak ganti la sebab Sabtu tu tak kemana-mana,nak ke MAHA pun takde sapa sudi layan..maka aku membuat rancangan lain.Plan asal nak bawak anak-anak main air kat swimming pool umah sewa adik lelaki aku sebelum gi umah makcik sebab makcik abis keje kul 5.00 petang.

For info,aku memang ada lesen,boleh drive pegi dan balik keje dan kawasan sekitarnya macam Jayen,Tesko,Aeon Somban tapi aku jarang drive diluar kawasan.Paling jauh aku penah drive ialah balik Bandar Tun Razak rumah Mil.itupun kalau lalu tol Sg Besi,kalau suh lalu Putrajaya memang aku tak lepas.Aku ada masalah mengingat jalan sebabnya kalau orang yang drive,aku duk sebelah memang tak baca signboard.huhu sebenarnya lebigh pada malas nak ambik kisah

Kalau dah baca abis jangan pulak korang gelak ye 'alahai cik kak ni,ingat drive sampai Guatemala la tadi.kecoh sesangat.rupanya Nilai ke Shah Alam je pun'.

Aku bawak keta cikviva(dia kan berpoya-poya kat Gambang masa tu),jadi aku bawak mak,adik pompuan dan kenit Aja..dan satu keta lagi,adik lelaki bawak adik bongsu,kakak dan abam.Yang kelakarnya aku follow keta adik sampai takde ruang keta lain nak mencelah antara kami.hehe,punyalah takut kalau tertinggal kat belakang.Sib baik takde kes sondol belakang.

Memula gi umah sewa adik,mak aku pun nak jugak tengok kat mana rumah anak bujangnya dan dengan sapa dia tinggal.hehe.so far takde masalah nak ke umah adik sebab dia dah tentunya tahu jalan ke umah sewa dia..dalam kul 4.15 kami sampai sana.lepas solat Asar teman anak-anak berendam.aku duk tepi je sebab tak bawak baju nak salin

okey..layan gambar dulu

boleh agak tak kat mana ni?


budak kenit yang suka sangat dengan air

sama la ngan si abam
ajak balik pun taknak

wajah riang kanak2 ribena 
Jam kul 6.00 petang,kerah anak2 naik,salin baju dan zasss ke Seksyen 18 rumah makcik...maka bermulalah kisah 'makan langsat'.plan nak jumpa Rai pun ter 'kensel' kerana masa yang sangat suntuk.Bukan aku tak pernah datang umah makcik tapi selalunya pegi dengan EnAbe,tak pernah aku drive sendiri.

So macam ingat2 lupa jalannya..cuma aku ingat ada 2 roundabout lepas tu belok kiri.Tapi 2x pusing roundabout sama tak jugak jumpa jalannya.Hampir2 putus asa..dan memang rezki mak nak jumpa sepupunya yang dah lama tak jumpa,hampir nak pukul 7.00 aku nampak lorong rumah makcik.Lega macam lepas bayar hutang..

Pung pang pung pang cerita itu ini,makcik suh tunggu untuk makan malam.Maka jam 9.00 malam baru kami bertolak balik.Masa balik takde masalah la..sebab ikut je papan tanda ke KLIA,hehe..dah tentunya aku 'legend' kat kawasan tu.kah kah kah

okeyla..selesai kisah makan langsat dan pecah rekod piring hitam.

Kenduri Member di Rembau

Okey..alang-alang ada gambar dalam kamera,meh kita berstori mori kisah Ahad lepas (masa mak aku masih ada kat rumah)Sedang kami anak beranak bergolek ria..waktu itu jam 11.30 pagi,lepas sarapan bihun goreng lada hitam buatan sendiri yang sangat sedap.Tiba-tiba,En Abe mengajak ke kenduri kawan opis dia (xceli kawan aku jugak tapi sebab dia lelaki dan satu opis dengan en abe,kira kawan dia la senang).Terus kerah anak-anak salin baju.

Kami ikut je peta yang ada di kad kawen,tak la susah mana,area Rembau..(lupa pulak nama kampungnya) tapi dekat2 je dengan kampung sedara kak erna kenduri dulu yang pernah aku tulis kat blog.tepat jam 12.30 tengahari  kami sampai ke rumah pengantin lelaki.Dah ramai budak2 opis en abe tengah makan..kami pun join ambik pinggan dan makan.Rumah kenduri tu pesen rumah kampung tradisional,rumah papan campur batu bahagian dapurnya.Keliling rumah banyak pokok buah.Lepas makan pakat petik buah rambutan sebagai pencuci mulut.hehe

Elok lepas makan,pengantin pun sampai dengan sedondon hijau.Si Abam sibuk ajak aku balik 'jomlah balik,abam tak tahan dah ni.panas sangat'amboi ko nak,mengalahkan puteri lilin pulak dia.kalah si kakak dan adik.

Meh layan gambar..

menu lauk kampung

si kenit macam biasa kalau pegi kenduri
cuma makan buah,nasi taknak
so makan lah tembikai je

elok lepas makan pengantin pun sampai
Bob dan pasangannya sedondon hijau

me,my fren yang dah lama tak jumpa
bersama pengantin,Bob dan isteri
kepada Bob,moga bahagia hingga akhir nyawa
amin 

okey..kenyang sudah
jom balik

'umie mana?'
Ajaa yang tercari2 dimana umie
sekian,kisah kenduri..pasni kisah mandi manda swimming pool ;)