Monday, February 18, 2013

Episod Terakhir Balik Kampung Cuti CNY

Ini last episod cuti panjang balik kampung itu.Sambungan untuk kisah sebelum ini.Disini,sini dan sini juga.

Cuti Hari ke 4 -Ahad

Dah tak banyak xtvt,cuma enjoy melayan karenah anak2

Si kakak seronok dapat main dgn adik2.melukis,tengok tv,main masak2.
Si abam seronok dapat ke surau setiap waktu solat (subuh je tak pegi surau).
Si adik..mengembara segenap ceruk dalam rumah itu.masuk keluar bilik..batuk pun dah kurang.

Petangnya,mak panggil dari dapur..katanya kakak sepupu aku call,ajak datang kedainya ada orang nak buat party 'tapuwe' tapi mak suh aku wakil sebab masa tu mak baru nak bancuh tepung buat kek.hehe,tetiba rajin pulak mak aku nak buat kek bagai,ala kek kampung je bukan kek hebat pun.Tapi kek kampung la sedap..tak jemu makan.Mendapat arahan terus cepat2 salin baju..anak2 tak ikut.

Sesampai je kat tempat kejadian,majlis dah mula.Aku ingatkan nak promote 'tapuwe' rupanya bukan.Oh lupa yang jadi jurucakap ialah sedara jugak.dia duk Penang.Sementara balik cuti ni sempat lagi berniaga.Dia promote sejenis tuala wanita yang katanya sangat bagus dan lebih baik dari tuala wanita yang jual kat kedai tu.Siap buat demonstrasi lagi (betul ke penggunaan ayat ini?').Aku datang sebab taknak menghampakan jemputan orang.Lepas dengar dia bercakap kami dijamu makan..bihun bersama keropok dan teh tarik.

Ramai jugak makcik2 dan akak2 yang beli barang dia jual tu..lepaslah kot kos minyak/tol dia balik kampung.hehe aku juga terbeli sepeket pad dan panty liner.tolong sedara ;)


Cuti Hari ke 5 -Isnin

Malam tu terjaga dalam jam 1.00 pagi sebab rasa macam basah,rupanya kenit dah kencing tilam.huhu.dia kan dalam proses 'free diaper' dan salah aku sebab yakin sangat.Siang dah okey,tapi malam tak berapa jamin.Merasalah salin cadar dan cuci tilam jam 1.00 pagi.

Dah terjaga susah pulak nak tido balik..ntah kul bape aku tertido semula.

Pagi ni sekali lagi aku teman ma ke kebun getah,siap bonceng ma naik moto.Dah lama aku tak bawak moto..ma pun cam tak berapa yakin je nak naik moto dengan aku.hahaha,sib baik tiada adegan moto panjat pokok

Petangnya..bawak semua orang ke pekan Kuala Krai sebab kakak sebut nak makan kfc yang menu baru iklan dalam tv tu Chicken Wrap ke namanya..oh Golden Chicken Wrap nama betulnya

komen aku?
emm ..bolehla telan
takdelah sedap sangat
tapi anak2 kata sedap

kakak kata 'sedap sangat'

makan je tak perlu kata apa2

budak tengah kuat makan
sapa tak abis,tolak je depan dia
semua licin 

elok tengah makan,hujan selebat2nya..lepas makan singgah kedai baju harian sebelah kfc.borong 'spentot' untuk anak2..selai rm1 je.murah kan?stok untuk setahun.hehe

Ontheway balik rumah lajak ke rumah pakcik..ambik nenek bawak balik rumah mak aku.So malam tu dapat tido dengan nenek.Dah beranak pinak pun tapi kalau balik kampung aku tetap akan tido dengan nenek.Yelah,sementara masih ada nenek.Dah takde nanti lain la citer.sedih pulak membayangkan kalau nenek dah takde.

Cuti Hari ke 6 -Selasa

Hari ni langsung takde xtvt..sejak petang dari balik makan kfc hujan turun non stop.dari petang membawak ke malam..berterusan sampai petang besoknya

Duk membayangkan macam mana la nak balik ke airport dengan hujan lebat itu.Tak baik kan?Hujan itu Rahmat Allah.Bayangkan betapa sukanya pokok2 dan rumput dengan kehadiran hujan ;)

~bersambung~ada lagi ke?kata dah episod terakhir?layannnnnnnnnn...


9 comments:

Acik Erna said...

kakak tu mkan apa pun sedap..janji bersama ummi dan adik2..kalau ada yah lagi lah kakak suka

Kesuma Angsana said...

seronoknyer dpat balik kg ni

ina ku said...

tak pernah makan lg kcf yg wrap tu. tak dapat seruan lagi....hehehe. x sedap sgt ek? tp ok la budak2 suka.

NinaAz said...

Baru mkn wrap tu sabtu lepas. Hurmm... xsedap. Hihi

Biarlah rahsia said...

memang seronok klu dpt balik rumah mak kita kan...mcm2 aktiviti ms kecil2 boleh di kenang semula...k.bi pun gitu...asal balik rumah mak...ada je nk makan itu ini...even mak buat air teh pun rasa sedap tak sama mcm kita buat...

NenetPenne (NP) said...

dah makan dua kali, satu dgn roti, satu lagi dgn nasi...

ayam KFC tu mcm pedas2 semacam..mcm pedas dalm gituh...munkin sebab cili serbuk tu kot... entahlah... tapi still boleh layan laaa

:: Cik Viva :: said...

kalau makan ramai2..yang tak sedap pun jadik sedap..berselera saje..
lame tak tengok adik..dah jadik remaje ke dia?...hehe

Aku Ibu Muda said...

golden wrap chicken! pd pendapat sy sedap. tp lain cwgn lain pulak rasanya :( terus rasa kureng.

Rai Ourkizuna said...

Aaa...aja tengah potty eh.. Damia da bising.. Kakak tak boleh pakai diapers sebab da besar... Aku tak larat lagi.. Tunggu lepas habis pantang dulu la... Hehehe..

Gila! Borong spentot singgit satu.. Hahaha...