Thursday, February 28, 2013

Sambal Goreng Jawa @ Sambal Tempe?

Tengah lunch ke?
makan apa?
nampak sedap je
#macamlah nampak.hehe

kat opis aku 'bigboss' meeting 
aku orang kecik tak masuk meeting la
tapi lepas diorang meeting ada makan2
katanya 'potluck'sesama diorang
diorang jemput makan
rezki jangan di tolak

aku dah kenyang sarapan berat
so masuk ambil air
2 sudu nasi beriani+seketul daging masak hitam+sekeping papadom
oh ada sambal goreng jawa juga
2 jenis lagi..ambik satu sudu setiap satu

makan.nyam nyam nyam
sedap giler sambal goreng jawa ni

masuk kali ke 2
ambik sambal goreng jawa tu je

yang kaler gelap sikit:
ada suhun,kacang panjang,hati?mempedal dan tempe

yang kaler cerah sikit
ada suhun,kacang panjang,tempe dan udang
jemput makan
aku tak penah buat sendiri sambal pesen ni
tapi ramai kawan Jawa yang penah buat
nampak senang je tapi aku tak penah cuba
nak cuba lah nanti
aku penah makan yang ada hati/mempedal dan petai
sedap sangat
teringat sampai sekarang

ada orang kata makan tempe untuk awet muda
hehe,tak payah suntik botox ke hapa

korang suka tak?

26 comments:

NenetPenne (NP) said...

akak suka sambal jawa ni...kalau ada hati ayam dan udang lagi akak suka... makan ratah lagi lah suka..

NinaAz said...

First time makan sambal goreng ms rumet sy buat. Dia org jawa. Best. Suka2 ♥

IndaMarya said...

saya paling suka .kami panggil smbal goreng.kerana nak buat dia renyah sikit so saya hanya buat 2 kali setahun masa raya, memang sedap.ratah saja bermangkuk2..belajar dgn my uncle frm Johor.

shazrina said...

sambal goreng ni aku selalu makan kalo aku balik kampung je, kat banting ..memang style dorang buat sambal goreng gitu ..ermm tapi tak boleh masuk sangat laaaa ..makan pon sekadar makan je laaa ..hehehe

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

suka sgt sambal goreng jawa ni, tp sama la x pernah lg try wat sndiri..

Ann Ishak said...

sambal goreng jawa memang sedap...saya suka ratah macam tu je.

Ratu Hatiku said...

Sedapnya...kegemaran akk nie :D

Sweetie said...

Sambal tu mengingatkan saya pada arwah mak! Dia suka buat...

Acik Erna said...

assalam dik..akak pernah buat tapi tak letak hati..sebab kurang suka..letak pedal je..sambal jawa memang sedap..selalu juga buat sendiri

Nurul Aini said...

Singgah sini balik kak..Maaf lambat kak. Hari tu akak kata nak minta tolong saya buatkan header ye? boleh akak pm saya detail nak header yang macam mana? ini email saya ainizakaria92 @ gmail .com.

Irfa said...

#kak net..
Masa ratah tu igt kt akak.sbb akak penah tulis suka ratah lauk :)

Irfa said...

#NinaAz...
My bestfren pun jawa.pndai masak smbl ni.dia msk apa pun sedap.rindu kt dia.skrg dia cuti sakit.semoga dia cepat sembuh

Irfa said...

#kak IndaMarya..
Emm saya baca resepi nk buat ni kna goreng asing2 dan kndian baru goreng sekaligus..itu kot yg buat jd remeh :)

Irfa said...

#hai Shazrina..
Rasanya bru prtama kali komen disini
Welcome ye...
So far bg saya sedap je :)

Irfa said...

#SweetMama...
Hehe..samalah kita
makan tahu...nk buat sndiri tu pk byk kali

Irfa said...

#Ann Ishak...
Pun ratah juga sbb nk menikmatinya tanpa bnda lain.tak sedar habis licin spinggan.huhu

Irfa said...

#Ratu Hatiku...
Em dap dap dap :)

Irfa said...

#kak Sweetie...
AlFatihah utk mak akak
pastinya sambal air tngan mak akak itu yg tersedap bg akak dan adik beradik ye

Irfa said...

#kak Erna...
Emm saya penah makan ke?tp sambal tempoyak akak tetap no 1.;-)

Irfa said...

#Dear Aini...
Tq sudi reply n sggah sini
akak mmg berkenan dgn header yg Aini buat tu
esok akak emel ye :)

my notes said...

assalamualaikum ... sambal goreng nih wajib ada bila nak smabut hari raya ... kalau sedara mara / jiran tetangga hantar juadah ( punjungan ) sambal goreng mesti ada . Kenapa ada hati dan mempedal sbb bila daging ayam dah di masak , 2 makhluk ni x tau nak masak apa , so masukkanlah kat sambal goreng utk wat bhn tambahan dan penyedap . Lagi sdap bila ada petai dan biasanya mmg ada ... heheeee panjang lak ya comen saya ...

cha said...

sedappp ni fav sy walau sy bukan org jawa tp sy mmg hantu tempe huhu

NenetPenne (NP) said...

@irfa
ha ha ha...
kalau jemput akak datang rumah, sila sediakan lauk byk yer...

NanyFadhly said...

Sangat suka sambal jawa nih. Memang terbaik! saya orang jawa. Makcik saya memang terrer buat sambal nih. Ngences dah ni..haiyoo..hahah

zie marziah said...

makanan wajib org jawa tu..walaupun sy bukan org jawa tapi selalu jugak makan sebab jiran sekeliling org jawa

Mak Wardah said...

Irfa yg penting sedap...