Wednesday, April 24, 2013

Kali Pertama...

Malas aku nak ulas pasal ending King Of Ambition malam tadi.Tapi aku ada tambah sikit kat entri semalam.hehe

Pagi tadi topik kat HotFm ialah 'Kali Pertama .....' so ramailah yang share kisah 'kali pertama' mereka.Ada yang bercerita kali pertama kerja,kali pertama masak,kali pertama bla bla bla...eh!kisah malam pertama pun ada.cepat2kan kuatkan volume radio tapi kisah bantal terbakar rupanya,suspen sangat.hik hik hik (ko pehal irfa?)

Okey ni kisah kali pertama aku..eksklusif sangat hanya untuk korang ;)

# Kali Pertama Kerja
aku memulakan kerja pada usia 19tahun (3.8.1998) dan 2 minggu pertama training tu masuk keje 8.30-5.30 dan bila start shift (3 shift..petang,pagi dan malam)kali pertama roster aku kerja malam ialah 12malam sampai jam 8.00 pagi.Dan aku masih belum mahir dengan roster menggunakan sistem 24hrs.Sebab bila kita tengok jam cuma ada 12angka.dengan selamba aku datang keje jam 1.00 tengah hari sedangkan aku sepatutnya report duty malam tadi iaitu jam 0001 (12malam) nasib baik supervisor masa tu memahami yang ramai budak baru keliru dengan waktu 24hrs.Kalau tak merasa la dapat surat tunjuk sebab.huhu

# Kali Pertama Masak Masa Memula Jadi Isteri
Kejadian berlaku di tahun 2000.konon nak praktikkan 'ikat suami melalui perutnya' so aku pun nak la main masak-masak untuk suami masa memula kawin tu.Kali pertama goreng pisang..dah ikut step kat plastik tepung goreng pisang tu tapi dimasa silapnya,tepung tu tertanggal dan melekat kat kuali,berbogel la pisang aku tanpa bajunya.Sakit hati terus campak dalam tong sampah ;(.

dan satu lagi yang aku ingat sampai sekarang ialah kisah aku dengan cili kering.Konon nak buat sambal.Tapi taknak pakai cili giling yang dah siap tu..tak fresh katanya.So gigihlah pegi beli cili kering.Dengan muka selamba aku cakap kat tuan kedai 'bagi saya cili kering sekilo' muka tuan kedai tu berkerut dan dia tanya sekali lagi 'cili kering sekilo?' dan aku jawab dengan muka kerek 'hello..tak dengar ke saya cakap,nak cili kering sekilo'(itu cuma lakonan semata.hahaha)

tahu tak korang yang cili kering itu adalah ringan sebab dah dikeringkan.makanya sekilo cili kering itu adalah hampir setengah guni.huhu.macam nak buat kenduri la pulak.setahun cili kering tu tak abis guna dalam lemari dapur.jadi bahan gelak bila citer kat mak aku.huhu

banyak lagi kisah kali pertama aku..kali pertama jadi ibu,kali pertama datang period eh!,kali pertama disakiti,kali pertama 'ditikam dari belakang',kali pertama bla bla bla bla..tapi cukupla 2 je hari ni..lain hari kita citer ye (^_~)

11 comments:

  1. wah nice entry!hahahahha gelak je yg kali pertama grg pisang tu sbb kak lea pun sama huwaaaaa.

    ms baru kawin konon buat minuman petang.excited nk grg pisang yg mak mertua bg dr kg.lastly togelllll sbb tepung melekat kt kuali....samalah jugak kak lea buang hahahaha..

    ReplyDelete
  2. aduiii gelak guling2!cili kering sekilo???

    ReplyDelete

  3. As salam Irfa,

    You make my day lah dear...kihkih. Dok terbayang muka hang bila tgok cili kering sekilo tu...



    ReplyDelete
  4. teringat kali pertama masuk irfa nyer blog ... sebab akak suka kan gambar profiletu...

    ReplyDelete
  5. Seronok juga mengimbau kenangan " kali pertama" ni kan...:)

    awal betul pengalaman kerja awak kan..19 tahun....:)

    ReplyDelete

  6. 1st time belajar naik motosikal...jatuh longkang daaa

    ReplyDelete
  7. hahaha...suka akak baca citer nih,mcm2 ada...apa???cili kering sekilo? hikhikhik

    ReplyDelete
  8. Kali pertama punya story ada yang best ada yang tak best kan, tapi semua tu pengalaman ye tak..

    Paling best ofcourse kali pertama pregnant. Wahhhh rasa lengkap dah hidup!

    ReplyDelete
  9. kali pertama melakukan sesuatu memang menyusahkan....tp intresting jg dgn pengalamannya...

    ReplyDelete
  10. Funny lah kak irfaaaaaa
    Tergelak baca kak beli cili kering sampai sekilo! Lol
    Yg pisang terbogel tu pun funny...ketawa dira baca!

    ReplyDelete

komen jangan tak komen
lagi panjang komen..lagiiiiiiiiiiiiiiii saya suka
tq ;)