Monday, April 15, 2013

Kebun Pisang dan Jantung Pisang

Salam Hari Isnin

jom cuci mata tengok pokok pisang yang menghijau


ni gambar last week
lepas je pakcik tukang potong rumput datang mesin rumput
aku pun jenguk mini kebun pisang aku
tak jauh pun
kat bucu pagar di belakang dapur
lama dah tak tengok
bukan apa..banyak kemuncup
nanti leceh nak cabut kemuncup yang lekat kat kain


tiap petang balik dari rumah pengasuh
kenit Ajaa akan tanya 'umie,nak pisyam.dah masyak belum?'
antara feveret buah dia selain tomato..ialah pisang
dulu dia sebut pisang sebagai 'pitam'  
aku perasan ada jantung pisang
tapi sebab takut batang pisang patah 
dan tak dapat menampung tandan itu
maka ku cantas jantung itu dan buang

beberapa hari lepas tu baca blog EmbunRosaliza
dia buat teresek jantung pisang
terus teringat jantung yag aku cantas buang tu
rasa nyesal pulak
tapi aku tak pasti jantung pisang tu sesuai ke tidak buat teresek
sebab penah sekali member buat kerabu
rasa pahit semacam
kawan aku kata jantung pisang aku punya ni
memang tak sesuai untuk dimasak apa2pun
macam jawapan EmbunRosaliza jugakla
'ada juga jantung pisang yg tak boleh di guna contohnya pisang kapal,rasanya pahit'
member pun penah kata
pisang aku tu namanya 'pisang kapal'
mak mentua aku pulak kata
'nama pisang tu pisang buruk bakul'
aku tak kenal sangat jenis pisang ni
cuma kenal pisang emas,pisang montel,pisang tanduk 
dan goreng pisang je.hehe

sebenarnya jantung pisang apa 
yang sesuai di buat kerabu/teresek ye? 

11 comments:

  1. Sedap tu kalo buat kerepek pisang.pisang rebus pun sedap. Ohhhh

    ReplyDelete
  2. Jantung pisang tu hiris nipis dan goreng dengan ikan bilis dan cili padi... Mcm goreng sayur2 biasa. pergh! sedap Irfa.

    ReplyDelete
  3. Ya Allah dibuangnya jantung pisang tu. Kalau kakak rebus cecah dgn sambal asam pun sedap. tak payah yg buat respi yg susah-susah.. Kakak selalu beli tau.

    ReplyDelete
  4. Yalah betul ckp Kakzakie tu, sedap kalau direbus jantung pisang tu cecah sambal asam..perghhh..... :D

    ReplyDelete
  5. Setandan tu jenuh makan. Pokok pisang ni jenis yang rendah ek?

    ReplyDelete
  6. @NinaAz..
    tu ari mak dtg dari kg..pisang tu baru berputik.mak dh pesan 'pisang tu dah besar sikit,tebang..buat kerepek.budak2 suka makan tu' dalam hati tercakap 'ai,bila lah masa nak buat kerepek ni.huhu'

    @kak sweetie..
    sebenarnya saya paling malas pun celur je jantung,cicah dgn budu makan dgn nasi ;)

    @kak Zakie..
    yg takde siap membeli,yg ada siap buang2.huhu.kalau kita berjiran,akak dtg je umah saya ambik jantung pisang tu.pucuk ubi pun ada

    #RatuHatiku..
    emm..ada seketui lagi jantung yg belum cantas..nanti sehari dua lagi bolehla kita celur makan ngan budu.hihi

    #KakJunAina..
    ye..tengok gambar anak kecit saya tu untuk membayangkan betapa rendahnya pokok pisang itu/pernah buahnya mencecah tanah.sekarang dah tinggi sikit.bukan di baja pun.
    harap air hujan je yg siram

    ReplyDelete
  7. aku tau..aku tau..jantung pisang yang jual kat pasar..ok tak kelakar.. :P

    aku pun tatau.. biasanya mak/ayah/ mak mertua aku yg ambikkan.. aku pun bukan kenal pisang.. kalau pisang tanduk tu kenal la..pisangnya sedap buat kerepek..hehehe..

    sejuk eh tangan ko tanam pisang.. ke ko campak je anak pokok tu dia tumbuh sendiri..cam kejam kan.. hahaha..

    ReplyDelete
  8. #RAI..
    bapak aku bawak anak pokok dari kampung..masa memula pindah dulu.bawak 2 pokok tp mati sepokok.dri 1 pokok tu beranak pinak jadi serumpun..jenuh dah makan siap bagi jenjiran.rezki..siap ada yg mintak anak pokok lagi sbb pokok tu rendah je

    ReplyDelete
  9. besarnya pisang you.letak baja pa?

    ReplyDelete
  10. hehehe... Comei je Ajaa pnggl 'pisyam'. Mmng sesuai lh bdk cm Ajaa mkn pisyam bnyk2. TQ

    ReplyDelete

komen jangan tak komen
lagi panjang komen..lagiiiiiiiiiiiiiiii saya suka
tq ;)