Tuesday, May 28, 2013

Nak Berniaga Tapi Apa Aku Nak Jual?

~hello readers~
(wah!bajet ramai yang datang baca)

aku jumpa ni kat search keywords di Nuffnang

sapa la agaknya yang taip keyword tu?
kesian dia sebab masuk blog aku tapi tak membantu pun
sorry ek...
'Aku nak berniaga tapi apa aku nak jual?'
soalan yang sama penah aku tanya pada seorang yang bernama kawan
(kamu tahu siapa kamu)
katanya 'kalau ko nak berniaga, buat apa yang ko minat
supaya nanti ko tak bosan dan tak stop di tengah jalan'

benarkah begitu?


34 comments:

  1. yup...nak berniaga ikut apa yg kita minat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mimi..
      minat dan ikut trend jugak
      kang tak pasal bisnes syok sendiri ;)

      Delete
  2. Betul tu.. kita kena buat apa yg kita minat... baru menjadi.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ratu Hatiku..
      bila minat,lambat sikit rasa jemu :)

      Delete
  3. Dia mesti buntu akal nak niaga apa..Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Qashmere..
      dia punya keyword tu comel je

      Delete
  4. banyak lagi kriteria kena kaji dik. Kadang macam jiran kakak tu (isteri indonesia, suami org kita) minat betul memasak dah buka restoran kecik tapi kesian sampai 3 kali pindah tempat tetap tak menjadi last sekarang jadi driver anak-anak pergi-balik sekolah. Suaminya pun dah kerja kat bengkel cina. Kerusi-meja semua dia jual - kesian..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zakie..
      mcm kenalan saya,dia bukak nursery
      tp ramai kata x nampak nursery dia tu pdhal tepi jalan je pun'
      mcm ada sesuatu yang 'menutup' pandangan org ramai dr tengok nursery dia tu
      mula2 sy tak percaya tp ada kes lain lebih kurang sama.
      mgkin bukan rezki akak tu dlm bisnes kedai makan.
      takpelah..rezki kat tpt lain kot

      Delete
  5. nak meniaga, meh jengok kt belog saya....tgh cari dealer dan ejen sekarang..
    segalanyacantik.blogspot.com
    013-3310016
    Zara

    ReplyDelete
    Replies
    1. zara..
      tq singgah sini
      okey nanti saya dtg ye

      Delete
  6. btul tu...tp mcm kak zakie tu komen.. byk lg kriteria... nak selamat jd dropship... klu nak jd dropship meh roger ai yerk... hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kayyana..
      emm tgh gugel jugak ttg dropship ni
      org kata kita x perlu modal,tak perlu kedai
      just promote je :)
      menarik tu.nnt sy dtg ye

      Delete
  7. ada juga keyword mcm tu....btul kata tuan blog...kan tahu apa mnat kita...bru lah tdak berhenti di separuh jalan saja...

    pss...ooo, watermark tu, rietta cuma tulis pkai tulisan biasa, ataw jnis jnis font yg rietta terbekenan...lpas tu trus rendahkan opacity ataw sesetengah editing software, dia jadikan alpha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rietta..
      entahla..mmg nak buat watermark utk gambar yg terpilih
      dah cuba banyak kali tp xmenjadi.huhu

      Delete
  8. Betul beb. Aku pnh jdk agen insurans sbb kena paksa dgn kwn (paksa pujuk). Walhal aku tak suka. Sudahnya, stop tgh jln. Alhamdulillah. Skg aku bisnes benda yg aku suke. Hrpnya kekal smpi bile2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. fara..
      hampir2 jugak dulu nak pegi kelas ambik sijil jadi agen
      tapi ada halangan..terus tak jadi :)
      ada hikmah disebalik kejadian kot

      Delete
  9. hehehe saya pon kadang2 senyum sendiri baca search keyword ni blog saya.. macam comel je readers ni kan hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sitizahim..
      sy suka intai keyword
      dan buat saya senyum sendiri
      harap xde keyword 'otak biru' dah le
      hehe

      Delete
  10. ye..akk pun niaga barang2 yg akk suka.taklah rasa tertekan.sekurang2nya kalau tak laku boleh pakai sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Yon..
      kalau gitu,baikla saya jual baju size saya je
      kalau xde orang beli saya jelah yg pakai sendiri.
      hahaha..

      Delete
  11. mungkin betui jugak apa yg kawan irfa cakap..

    tp mcm kes akak..dulu akka minat sgt ngan CD..tapi skrg mmg takmo meniaga hat tu dah..masalah utama is modal..

    so, yg dok buat sikit2 la nih, bukan pasai minat kat brg yg akak juai, tapi minat kat income yg nak masuk tu..hhahaahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Oren..
      igt lagi fenomena CD tu dan sempat la anak kecik saya merasa pakai CD
      skrg saya dah jual semua CD tu kat kawan
      5pc/RM50 oklah..simpan pun x tahu nak beranak lagi ke tak
      haha

      ye..saya pun minat dgn $$$

      Delete
  12. aiikkk, irfa...macam tau2 jer kita baru sudah baca artikel pasal mcm mana nak start bisnes online. hahaha....kimia sungguh! dalam post tu mmg penulis tu cakap bisnes apa yg kita minat. yer la, klu kita buat bisnes yg kita tak minat jwbnya sama la mcm hangat2 tahi ayam kan..kan kan. hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ina Ku..
      ye ke?
      so dah fikir ke nak bisnes apa nanti?
      jangan lupa share ye

      Delete
  13. Mokcik tak de bakat meniaga huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak azwa..
      akak dah cukup sibuk
      takyah la berniaga
      bagi je org lain.hehe

      Delete
  14. hahahaha..ramai orang ada persoalan begini kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rai..
      keinginan ada tapi banyak faktor kena fikir :(

      Delete
  15. saya pn minat b.niaga ....juga.. nk niaga makanan lg bgs kut

    ReplyDelete
  16. Replies
    1. Kisah bagaimana En. Ahmad supply sandwich di 5 buah sekolah di Sabak Bernam.

      Matematik nya mudah:

      1 sandwich berharga RM 1.00.

      Encik Ahmad supply ke 5 buah sekolah.

      1 sekolah hanya 60 keping sandwich.(makcik kantin tak bagi supply banyak-banyak,nanti kuih lain tak laku)

      Kita anggarkan,sebulan ada 20 hari per sekolahan.

      Katakan En. Ahmad bagi RM 0.30 pada makcik kantin kerana menjual produk sandwich beliau.

      ==> 60 (sandwich) x 5 (sekolah) = 300
      ==>300 x 20 (hari) = 6000
      ==>6000 x RM 0.70 = RM 4,200

      Andaikan modal sekeping sandwich separuh dari RM 0.70,

      So, RM 4,200 bahagi dua ==> RM 2,100

      Tolak duit minyak sehari RM 10 x 20 = RM 200

      Total pendapatan En .Ahmad trading produk sandwich ialah RM 2,100-RM 200==> RM 1,900

      Itu baru 5 sekolah.

      Apa yang Encik Ahmad lakukan ini ialah trading bisnes to bisnes.Ini kisah benar En Ahmad yang supply sandwich ke sekolah.

      Fail Sulit Trading fokus pada trading bisnes to bisnes.

      belajar untuk jadi macam Encik Ahmad
      di sini ==>http://bit.ly/tr4ders

      Delete
  17. saya download ilmu berniaga dari sini:
    http://bit.ly/tr4ders
    tak sia2 saya dapatkan ilmu ini.

    asalkan kita bertindak, insyaALLAH ada hasilnya

    ReplyDelete
  18. saya buntu sgt2 skrg ni ngn masalah kewangan x ckup xtau nk berniaga ape..ape perlu sy buat.. :(

    ReplyDelete

komen jangan tak komen
lagi panjang komen..lagiiiiiiiiiiiiiiii saya suka
tq ;)