Tuesday, May 28, 2013

Nak Berniaga Tapi Apa Aku Nak Jual?

~hello readers~
(wah!bajet ramai yang datang baca)

aku jumpa ni kat search keywords di Nuffnang

sapa la agaknya yang taip keyword tu?
kesian dia sebab masuk blog aku tapi tak membantu pun
sorry ek...
'Aku nak berniaga tapi apa aku nak jual?'
soalan yang sama penah aku tanya pada seorang yang bernama kawan
(kamu tahu siapa kamu)
katanya 'kalau ko nak berniaga, buat apa yang ko minat
supaya nanti ko tak bosan dan tak stop di tengah jalan'

benarkah begitu?


34 comments:

Mimi Azirah said...

yup...nak berniaga ikut apa yg kita minat

Ratu Hatiku said...

Betul tu.. kita kena buat apa yg kita minat... baru menjadi.. :D

Qashmere said...

Dia mesti buntu akal nak niaga apa..Hehehe

Kakzakie said...

banyak lagi kriteria kena kaji dik. Kadang macam jiran kakak tu (isteri indonesia, suami org kita) minat betul memasak dah buka restoran kecik tapi kesian sampai 3 kali pindah tempat tetap tak menjadi last sekarang jadi driver anak-anak pergi-balik sekolah. Suaminya pun dah kerja kat bengkel cina. Kerusi-meja semua dia jual - kesian..

zara zalani said...

nak meniaga, meh jengok kt belog saya....tgh cari dealer dan ejen sekarang..
segalanyacantik.blogspot.com
013-3310016
Zara

kayyana said...

btul tu...tp mcm kak zakie tu komen.. byk lg kriteria... nak selamat jd dropship... klu nak jd dropship meh roger ai yerk... hehehehe...

HeNRieTTa JoSe said...

ada juga keyword mcm tu....btul kata tuan blog...kan tahu apa mnat kita...bru lah tdak berhenti di separuh jalan saja...

pss...ooo, watermark tu, rietta cuma tulis pkai tulisan biasa, ataw jnis jnis font yg rietta terbekenan...lpas tu trus rendahkan opacity ataw sesetengah editing software, dia jadikan alpha...

faraherda.razalan said...

Betul beb. Aku pnh jdk agen insurans sbb kena paksa dgn kwn (paksa pujuk). Walhal aku tak suka. Sudahnya, stop tgh jln. Alhamdulillah. Skg aku bisnes benda yg aku suke. Hrpnya kekal smpi bile2.

sitiezahim said...

hehehe saya pon kadang2 senyum sendiri baca search keyword ni blog saya.. macam comel je readers ni kan hehehe

Kak Yon said...

ye..akk pun niaga barang2 yg akk suka.taklah rasa tertekan.sekurang2nya kalau tak laku boleh pakai sendiri.

oren said...

mungkin betui jugak apa yg kawan irfa cakap..

tp mcm kes akak..dulu akka minat sgt ngan CD..tapi skrg mmg takmo meniaga hat tu dah..masalah utama is modal..

so, yg dok buat sikit2 la nih, bukan pasai minat kat brg yg akak juai, tapi minat kat income yg nak masuk tu..hhahaahaha....

ina ku said...

aiikkk, irfa...macam tau2 jer kita baru sudah baca artikel pasal mcm mana nak start bisnes online. hahaha....kimia sungguh! dalam post tu mmg penulis tu cakap bisnes apa yg kita minat. yer la, klu kita buat bisnes yg kita tak minat jwbnya sama la mcm hangat2 tahi ayam kan..kan kan. hehehe.

MOKCIK AZWA said...

Mokcik tak de bakat meniaga huhuhu...

Rai Ourkizuna said...

hahahaha..ramai orang ada persoalan begini kan..

Irfa said...

Ina Ku..
ye ke?
so dah fikir ke nak bisnes apa nanti?
jangan lupa share ye

Irfa said...

Kak Oren..
igt lagi fenomena CD tu dan sempat la anak kecik saya merasa pakai CD
skrg saya dah jual semua CD tu kat kawan
5pc/RM50 oklah..simpan pun x tahu nak beranak lagi ke tak
haha

ye..saya pun minat dgn $$$

Irfa said...

Kak Yon..
kalau gitu,baikla saya jual baju size saya je
kalau xde orang beli saya jelah yg pakai sendiri.
hahaha..

Irfa said...

Mimi..
minat dan ikut trend jugak
kang tak pasal bisnes syok sendiri ;)

Irfa said...

Ratu Hatiku..
bila minat,lambat sikit rasa jemu :)

Irfa said...

Qashmere..
dia punya keyword tu comel je

Irfa said...

Kak Zakie..
mcm kenalan saya,dia bukak nursery
tp ramai kata x nampak nursery dia tu pdhal tepi jalan je pun'
mcm ada sesuatu yang 'menutup' pandangan org ramai dr tengok nursery dia tu
mula2 sy tak percaya tp ada kes lain lebih kurang sama.
mgkin bukan rezki akak tu dlm bisnes kedai makan.
takpelah..rezki kat tpt lain kot

Irfa said...

zara..
tq singgah sini
okey nanti saya dtg ye

Irfa said...

kayyana..
emm tgh gugel jugak ttg dropship ni
org kata kita x perlu modal,tak perlu kedai
just promote je :)
menarik tu.nnt sy dtg ye

Irfa said...

rietta..
entahla..mmg nak buat watermark utk gambar yg terpilih
dah cuba banyak kali tp xmenjadi.huhu

Irfa said...

fara..
hampir2 jugak dulu nak pegi kelas ambik sijil jadi agen
tapi ada halangan..terus tak jadi :)
ada hikmah disebalik kejadian kot

Irfa said...

sitizahim..
sy suka intai keyword
dan buat saya senyum sendiri
harap xde keyword 'otak biru' dah le
hehe

Irfa said...

kak azwa..
akak dah cukup sibuk
takyah la berniaga
bagi je org lain.hehe

Irfa said...

rai..
keinginan ada tapi banyak faktor kena fikir :(

inah zainal said...

saya pn minat b.niaga ....juga.. nk niaga makanan lg bgs kut

inah zainal said...

bgs b.niaga makanan laku juga

Tarmizi Sayuti said...

saya download ilmu berniaga dari sini:
http://bit.ly/tr4ders
tak sia2 saya dapatkan ilmu ini.

asalkan kita bertindak, insyaALLAH ada hasilnya

Tarmizi Sayuti said...

Kisah bagaimana En. Ahmad supply sandwich di 5 buah sekolah di Sabak Bernam.

Matematik nya mudah:

1 sandwich berharga RM 1.00.

Encik Ahmad supply ke 5 buah sekolah.

1 sekolah hanya 60 keping sandwich.(makcik kantin tak bagi supply banyak-banyak,nanti kuih lain tak laku)

Kita anggarkan,sebulan ada 20 hari per sekolahan.

Katakan En. Ahmad bagi RM 0.30 pada makcik kantin kerana menjual produk sandwich beliau.

==> 60 (sandwich) x 5 (sekolah) = 300
==>300 x 20 (hari) = 6000
==>6000 x RM 0.70 = RM 4,200

Andaikan modal sekeping sandwich separuh dari RM 0.70,

So, RM 4,200 bahagi dua ==> RM 2,100

Tolak duit minyak sehari RM 10 x 20 = RM 200

Total pendapatan En .Ahmad trading produk sandwich ialah RM 2,100-RM 200==> RM 1,900

Itu baru 5 sekolah.

Apa yang Encik Ahmad lakukan ini ialah trading bisnes to bisnes.Ini kisah benar En Ahmad yang supply sandwich ke sekolah.

Fail Sulit Trading fokus pada trading bisnes to bisnes.

belajar untuk jadi macam Encik Ahmad
di sini ==>http://bit.ly/tr4ders

Unknown said...

saya buntu sgt2 skrg ni ngn masalah kewangan x ckup xtau nk berniaga ape..ape perlu sy buat.. :(

syafiq-hamidah said...

www.kwanhouse.com