Friday, June 14, 2013

FM (Fridge Magnet) Porselin ? Getah ? Besi @ Plastik ?

kalau kengkawan pegi cuti-cuti
tak kisah la seberang laut @ seberang sungai
bila diorang kasi buah tangan berupa seketui FM
pasti ada rasa terharu kan?
tak sangka dia ingat kat kita
sob sob sob.. tanda terharu 

selalunya orang kasi FM (fridge magnet) yang diperbuat daripada porselin
(macam simen/kapur putih tu)
jarang yang bagi FM diperbuat dari besi / plastik / getah
sebabnya apa?
yelah .. yang simen putih tu lagi murah 
tak kisah la murah ke mahal
yang penting ikhlas kan?

tapi yang simen putih ni senang pecah
dah banyak dah aku punya FM pecah 2 di kerjakan oleh anak2
kenit Ajaa ambik mangkuk 
dan isi FM tu buat main masak-masak
huhu

yang kat bawah ni pulak masalah magnet tercabut 

magnet tercabut, ada jual ke magnet tu kat kedai?

sayang nak buang
jauh datang tu
suka kumpul FM ?
kalau bagi free nak tak?

tunggu episod akan datang ye
tata

KLIK SINI UNTUK MAGNETIC BOARD
# TOLONG PROMO MAGNETIC BOARD
sesuai sangat bagi pengumpul FM tegar ;)
mcm cikmot kita ni
tabik cikmot :)

31 comments:

  1. Betul, jenis porcelin cepat pecah...Tu pasal saya kalau mengembara, beli FM getah...ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. DZ..
      utk sendiri mmg beli yg tahan lama ;)

      Delete
  2. My fave ialah jenis porcelain sebab nampak smart tapi bila jatuh, memang pecah.
    Yang tak best pasal porcelain ni, senang berminyak dan berhabuk. Tapi yang best,
    boleh lap je utk bagi bersih semula.

    Jenis getah, murah juga dan warna menarik tapiii bila lama-lama letak kat
    peti ais, ada kemungkinan ia akan jadi melengkung (tak rata lagi). Sudahnya
    tak cantik dipandang dan buang saja la.

    Jenis besi, saya ada 1. Cantik! Tapi setelah 10 tahun, dia berkarat.
    Mungkin perlu cari yang jenis stainless steel.

    Anyway, kalau nak tampal magnet baru kat belakang tu, boleh cari
    magnet kecil-kecil kat daiso atau mana2 craft shop.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Liz..
      so semua pun ada pro n kontra ye
      tp lagi bagus kalau semua fm letak kat satu tempat (bukan peti ais)
      board besi yang mcm papan hitam tu ;)

      Delete
  3. better getah/besi kan.bos dan ofcemate pun suka belikan FM porselin selain dari souvenir yang lain :)

    magnet?erkk magnet yang melekat kat pencil box yang dah tak pakai tu..boleh kot ngeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis Lea..
      nanti cuba cari kat kedai DIY kot ada

      Delete
  4. Irfa, lekatkan balik magnetnya tu. Guna gam gajah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis Sweetie..
      huhu,mslhnya megnetnya pun dah hilang

      Delete
    2. K..k... nanti saya gi UK ngan Paris saya belikan untuk Irfa.

      Delete
  5. Irfa,
    Magnet tu ada jual kat kedai hardware.
    Ikut saiz.
    Kak Sham mmg kena beli extra sbb mmg selalu tercabut pun.

    P/s;
    Nnt email address kat sham_720422@yahoo.co.uk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Sham..
      okey dah..emm seprise ni ;)

      Delete
  6. irfa

    kak zar pun suka sangat FM. memang wajib mintak dengan muka tak malunya kalau ada kengkawan yg pi obersi... hahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK ZAR..
      selalu kawan2 rapat je yang beli sbg cendera hati ;)

      Delete
  7. betul tu kalau yg jenis porcelin cpt pecah..tu yg selalu cr fm yg jenis getah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. RatuHatiku..
      kalau beli utk diri sendiri,suka cari g getah siap ngan frame buleh letak gambar

      Delete
  8. suka kalau dpt FM . nak pula yg balik naik kapal terbang

    ReplyDelete
    Replies
    1. NiedaRamly..
      yang ketebang punya nak?
      ada 2/3 ketui ngan saya ni

      Delete
  9. salam irfa. dulu saya tak minat kumpul FM. so ada beberapa negara yang saya dah pegi, saya takde FM. start kumpul bila kawan mintak belikan as cenderahati.. lama2 saya pon addicted sama...hehehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. SitieZahim..
      mula2 dulu pun x minat sangat
      bila makin banyak seronok la kumpul

      Delete
  10. saya hanya suka kumpul FM dari tempat yg memang saya dah pergi w/pun dari negeri2 dlm m'sia.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK ZA..
      tak kisah la dalam @ luar negara
      beli sbg kenangan ;)

      Delete
  11. Kat rumah makchaq pun sama, nafisah suka sangat main, letak tinggi pun dia dah pandai guna kerusi nak ambik... tapi yg orang bagi dah awai2 bg tau x boleh ambik, yg beli sendiri ja boleh main...

    ReplyDelete
    Replies
    1. MAK CHAQ..
      ye samalah tu kak
      hari2 saya kena kutip FM tu dari bawah lemari/bawah sofa
      banyak2 menan itu jugak dia nak main :(

      Delete
  12. Irfa
    gam je dengan gam gajah...akak nuat cenggitu kalo magnet kopak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK LW..
      nak gam cam mana ..magnet pun dah lesap entah kemana
      kena beli magnet dulu baru leh lekatkan
      takkan nak lekat terus kat peti ais'
      nnt xleh nak cabut kendian hari
      hehe

      Delete
  13. Salam Irfa,

    Dulu maklong suka juga lekat2kan FM ni. Tak banyak dari luar negara, kebanyakannya yang beli sendiri bila bertemu dengan yang berkenan di hati atau ketika bercuti-cuti malaysia.

    Sayangnya semenjak ada cucu ni, habis dikerjakan mereka, Sekarang kalau beli pun tak lekatkan pada peti ais dah, simpan jer dalam almari. Tak lain matlamat FM tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MAKLONG..
      sayang cucu ke sayang FM? mesti sayang cucu kan? haha
      simpan jelah dulu sementara cucu nak mmbesar dan berakal
      da besar nanti letak balik ye ;)

      Delete
  14. Saya suka fm. Tak kisahlah apa jenis pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MAITY..
      suka jugak.
      org dh bagi takkan nak kata x nak
      xbaik la kan :)

      Delete
  15. hahaha, terima kasih...eh kalu yang tertanggal tu, baik pulih la...
    bukan susah pun tau...ritu pernah up pasal baik pulih fm yang tertanggal magnet dia...ihikss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikmot.
      asal tgk FM je igt kat ko :)
      nk kena cari magnet dan gam gajah utk baikpulih FM tu

      Delete

komen jangan tak komen
lagi panjang komen..lagiiiiiiiiiiiiiiii saya suka
tq ;)