Monday, July 29, 2013

Jerawat yer, Bukan Jururawat

# hari ni kakak start trial Upsr
anak exam, umie yang over nebes, acaner tu?
Ya Allah, tenangkan hati kakak menjawab soalan
Okey, nak hilangkan nebes, meh kita apdet blog setiap 1 jam
boleh?

sambungan kisah ke klinik pasal Gastrik semalam
aku ada bagitau doktor pasal masalah lain
Ingat lagi tak entri ni As Beauty @ Japanese Tea 
dan aku nak share masalah yang melanda aku
(melanda sangat tau, sampai tahap tak lena tido 
lalu depan cermin rasa cam nak pecahkan cermin itu, huhu)

macam mana tak sengsara
jumpa orang yang tak pernah bertegur sapa pun ada yang tegur 
'eh!rasanya awak dulu tak macam ni?
kenapa dengan muka?
pakai produk apa?'
stres KakTon tau

anak kenit aku pun pandai komen
sambil gosok2 pipi aku dia cakap
'umi ada jerawat ke? kesian umie
nanti jumpa doktor, nanti cuci muka ye
Ajaa cantik, takde jerawat'
huhu, sempat lagi tuh puji diri sendiri

sila rujuk gambar di bawah, inilah masalah aku
dahlah dekat nak raya ni
malulah KakTon nak jumpa orang kampung, huhu

huhu, dah tak gebu
acaner nak raya ni?

ada baca satu blog, katanya sapu je ubat gigi kat jerawat yang tengah aktif tu
dan sapu krim jenama Hiruscar kat jerawat yang dah mati untuk hilangkan parut
terus laju2 ke farmasi, beli krim Hiruscar, mahal jugak sebab tiub kecik je
 kat Watson, tiub kecik 5gm/RM14.90

tapi bila kebetulan ke doktor, terus ngadu pasal ni
dia tanya 
'awak ada pakai apa-apa ke kat muka ni?'
aku citer la sebab musabab kejadian berlaku
maaf sebab terpaksa cakap jenama produk tersebut
dia kata bila pakai produk, dia otomatik menutup liang roma
sebab tu nampak lawa je
jadi minyak berlebihan dalam kulit tak dapat keluar
bila dah tak pakai apa2
pori2 terbuka dan minyak yang dah terperangkap semua keluar
jadilah  jerawat
itu doktor kata, kalau dia tipu, tipulah aku

# kawan2 yang masih pakai produk tu menten lawa
sampai tahap diorang tak berani nak stop
sebab takut naik jerawat
tapi kalau kena pakai sampai bila2 taknaklah aku
dah lawa, nak pakai buat apa? huhu

dan doktor bagi krim ni 
     
krim jerawat, huhu
so aku dah ada 2 krim

atas: krim utntuk parut jerawat
bawah: krim untuk sapu pada jerawat yang masih aktif
sambil sapu krim, sambil tiup2 sikit
'moga sempatlah kulit ku kembali normal sebelum raya'

persoalannya sempat ke hilang parut tu?
tak sampai 10 hari je lagi nak raya
sapa ada petua nak hilang parut jerawat
cepat share, jangan kedekut ye

(^_^)


19 comments:

  1. mmmm pakai cethapil kan senang... dulu muka elok apsalllll pegi pakai product tu??? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK NET..
      tengah sedih ni. nanti saya cari cethapil jugak la
      harap2 serasi bersama ;)
      ye,sy nyesal dah.janji x buat pasni.huhu

      Delete
  2. anak saya alami keadaan serupa, jumpa doktor hilang RM 400, utk cream yg tk berkesan, last pi jmpa pakar kulit.duit lagi banyak terbang..(duit I la, dia mana kerja lagi he he).saya bagi saja, kesian muka jerawat kan.lpas tu kurang sikit dmi sikit, but today dia complain ada ruam2 kecil di seluruh pipi kanan..adoi chek urut dada la Irfa..duit lagi nak melayang ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK INDA..
      mak ai,banyak jugak ye
      sy harap cepat le hilang dan xde sampai kena jumpa pakar.
      sayang duit, baik beli bende lain.hihi
      remaja oklah kot sbb hormon tgh tak stabil
      sy ni dah tak remaja,rasa pelik je muka naik jerawat.huhu

      Delete
  3. Itulah dulu dah cantik tak puas kan dah kena. Kakak pulak memang tak tahulah bab nak pulih jerawat sebab anak kakak yg sulung lagilah banyak dik... tapi macam dia sesuai dgn clearasil (eh betul tak ejaannya - sebab kakak tak guna) dah tu bekasnya pun dia tala dgn clerasil juga... macam boleh tapi tak tahulah sebab dia kan remaja 17 tahun

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK ZAKIE..
      tu la kak,nyesal sgt.huhu
      lepas ni kalau dah baik sy janji taknak pakai apa2 dah
      biar tak glowing pun,asal x de jerawat.huhu
      dr zaman skolah lagi sy mmg susah nak naik jerawat
      tak pasal2 org yg x penah tegur pun tegur saya
      malunya

      Delete
  4. dik..sah tak pernah tengok tu..mau akak tak kenal kalau kita jumpaq he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK ERNA..
      macam mana nak buat ni?
      huhu, nanges xdak lagu dah ni
      nyesal sangat gatai nak pakai produk

      Delete
  5. Lawo background... ekekeke.... apa apa hal pun, jirawat tu boleh dirawat... so, dun wori la... hehehe...

    Pakai apa ? Saja tanya, supaya akak tak terkenaaaa... huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK IZAN..
      lawa ke?
      kepala sy pening tgk macam2 kaler ada.huhu
      tp dh gatai tangan godek tadi, lantak la situ
      bosan nanti tukar balik semula

      emm produk apa?
      cer klik link tu..dah citer kat situ
      malu nak ulang balik.huhu

      Delete
  6. Irfa,
    Saya pun pernah kena tegur macam tu, walaupun muka asal saya taklah licin. Tapi jerawat yang tumbuh memang ketara lepas saya pakai Garnier. Anyway, kakak yang tegur tu bukan setakat tegur, dia bagi saya sabun muka Amway. Alhamdulillah, ok. - Leney-

    ReplyDelete
    Replies
    1. SC..
      samalah kes kita,dulu pun bukanlah gebu mana tp xde jerawat
      gatai tgk org pakai kita pun try sekali
      nyesal tak sudah ;(
      org yg tegur tu ada bagitau suh cari krim kat klinik namanya Eumovate
      dan satu lg krim nama Lukano dr GamatHealin.
      sesuai dgn dia tak semestinya sesuai dgn saya
      tp tq byk2 kat dia sbb prihatin

      Delete
  7. petua mahal pakai gel jerawat artistry..hahaha.. kalau petua murah ko tenyeh kulit kayu manis kat lesung. basahkan sikit. lepas tu sapu kat jerawat. insya allah cepat kecut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. RAI..
      oh mahal tu, x mampu, huhu
      ha'ahla..penah dgr psl kayu manis tu
      tp krim kunyit Tia Amelia tu ok gak, nampak jerawat nak naik tenyeh terus x jd naik :)

      Delete
  8. Salam kak,
    Nak tanye ok tak pakai hiruscar tu??berkesan tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. NERRA..
      wsalam ;)
      akak pakai satu tube tu je, campur2 ngan yg lain jugak
      so x tahu yg mana berkesan
      tp yg pasti parut tu dah hilang ;)

      Delete
  9. kes sis sme mcm sye. .sebum ni kulit muka sye sehat dan xde jerawat langsung. .lps sye tukar pakai pencuci muka Clean & Clear 2minggu. .tiba2 jerawat naik mendadak. .ya Allah menyesal yg amat. .sye malu bila kwn2 tgor knpe ngn kulit muka ni. .skg dokter sruh sye stop pkai pencuci dan produk muka. .smpai ia betul2 semboh. .sye skg hnye pkai gel jenama Healin Lukano betul2 untk hilangkan jerawat dan parut jerawat. .syukur alhamdulillah kulit muka sye da semboh dan jerawat da semakin kurang dan tinggal parut sikit2. .

    ReplyDelete
  10. Kes sis sme mcm kes sye. .sebelum ni kulit muka sye bersih,sihat dan langsung xde jerawat. .tp selepas sye tukar pkai pencuci muka Clean & Clear kulit muka sye tiba2 naik jerawat mendadak. .lps fetty kne rmai kwn2 yg da kne mcm fetty. .rmai ckp produk Clean & Clear ade bahan kimia. .ya Allah terkejut sye. .dan lps sye kne mcm ni. .sye asyik menangis dan amat2 menyesal sgt. .dan dokter sruh sye stop pkai pencuci dan produk muka smpailah betul2 semboh. .skg sye pkai produk jenama healin Lukano betul2 bley menyembohkan jerawat dan parut jerawat. .syukur alhamdulillah kulit muka sye jerawat da kurang sikit. .dan parut jerawat semakin cerah. .sye xtipu tau. .sis trylah

    ReplyDelete
  11. i gne dnar+k colly +lukano...result awesome laa..sbb mmg nmpk cerah secerahnye n jerawat tu ad time period jo..just parut tu i tenyeh Si LUKANO .disebabkan lukano nie xde bhn kimia so die lmbat sikit la..bak kata org "biar lambat asal selamat"hahahha

    ReplyDelete

komen jangan tak komen
lagi panjang komen..lagiiiiiiiiiiiiiiii saya suka
tq ;)