Wednesday, July 31, 2013

Ramadhan 22: Aku dan IG (Instagram)

# kemalasan melanda

hai korang? posa tak hari ni? hihi, gurau minta kena sekeh. Okey, kan semalam aku citer pasal aku ada IG (Instagram), ko ade? dan aku nak share apa pendapat aku tentang IG, kalau korang rasa tak sependapat, takpe .. aku terima. Aku ada IG sebab adik aku paksa, katanya 'kak, buat IG sekarang. Kalau tak, tak boleh balik kampung. Nanti orang tinggal je kat Tol Gombak tu je' huhu gurau je. Jadi dengan paksarela aku pun buat lah.

Aku follow dia, dan dia follow aku. Pastu aku tengok ramai pulak yang follow aku. Tah mana datang pun aku tak tahu. Kulit hitam, kulit putih sume ada. Eeee takutnya saya. Pastu banyak la pulak yang follow semata2 nak jual barang. Segala ubat nak bagi putih, jual beg, jual baju, jual ubat gegat, hehe tipu je.

Aku tak minat nak beli barang, so aku klik n follow artis2 se Malaysia. Wow! hebat gaya hidup mereka. Makan-makan, jalan-jalan, sopim-sopim. Boleh dikata ramai artis ada IG. yang apdet setiap 15minit pun ada. Bukan semua la macam tu, ada jugak yang post benda2 macam kata2 motivasi. Okey, takpe kita layan je. Bagusnya IG sebab mendekatkan peminat dengan artis pujaan mereka. Aku pun tak pasti siapa artis yang aku suka, huhu

Tapi, satu je aku nak simpulkan kat sini.

Kepada Artis:

Berpada2lah tunjuk kasih sayang anda, tak semua yang follow tu adalah 'peminat' tetapi 'pembenci'. Nak share apa2 di IG fikirlah 2/3 kali. Kadang ada yang saja letak gambar yang mengundang kontroversi. Bila orang komen buruk tahu pulak sentap.

Kepada Peminat:

Bagus sifat memuji itu, tapi janganlah over sangat. Sebab nampak sangat tak ikhlas pujian itu

Kepada Kaki Kritik:

Agak2lah nak taip komen tu, jangan sampai tahap menghina. Setiap inci ditelek untuk dijadikan modal kritik. Kuku, Kening, Gigi semua di komen. Mereka pun ada keluarga, bayangkan kalau mereka adalah ahli keluarga kita dan kita baca setiap komen yang mengutuk keluarga kita. Sakit hati tak? Tak sakit? ko memang kental. Kalah IronMan ;)

Kepada Yang Menjual:

pandai korang berniaga, boleh dikata semua tempat ada nama korang, siap cakap 'sori sebab spam IG korang'. huhu. Teruskan usaha anda ;) kalau ada barang yang aku suka, nanti aku follow korang ye tetiba je, tadi kata tak minat nak beli barang

Okey tu je nak citer, babai. Nak gi intai menu kat kafe (^_^)


7 comments:

  1. memang kadang2 ada yang memuji tapi tak ikhlas..mcm fake..boleh tau laa... selamat berIG

    ReplyDelete
  2. Mak ai dik ..nak cerita IG ke nak bagi nasihat he he.bila balik kampung

    ReplyDelete
  3. Saya ada IG..ada laaa post 2-3 gambar..hahaha..Lebih kepada post gambar kat FB, and blog aja

    ReplyDelete
  4. K.Sham ada gak IG, tapi mcm hidup segan mati x mau..
    Lg selesa kat fb jer sbb segala suku-sakat dah ada kat situ..

    ReplyDelete
  5. hehehe....rietta xmnat...IG....FB pown xde....aritu buat keek pown sebab projek bideo utk solve physics problems student...tpi xjdik sebab duration cuma 36s....xcukup...patah balik ke youtube juga akhirnye...

    ReplyDelete
  6. Dira suka IG sbb follow org kreatif2 yg beri inspirasi kpd org lain.. Follow artis malaysia tidak sama sekali...

    ReplyDelete

komen jangan tak komen
lagi panjang komen..lagiiiiiiiiiiiiiiii saya suka
tq ;)