Monday, September 23, 2013

Bila Bisnes, PR Kena Bagus

Hai korang, hari ni lambat bersiaran
Lambat sikit masuk opis, ada hal kena uruskan
Ada yang kesah ke? hahaha
Tajuk tu sebenarnya aku buntu nak letak tajuk apa
So gitulah jadinya. Okey, ni ada kisah nak share.

Aku ada la berminat tentang satu produk (produk adalah rahsia)
So gugel-gugel la info tentangnya, ada la 2,3 blog yang jual mende ni.
Aku pun wasap lah, nak tahu info lebih kurang.
Senang citer, 4 orang aku wasap, cuma 2 je yang sudi jawab.
Yang dua lagi senyap je, nak kata salah nombor, rasanya dah betul
sebab kat blog dah terpampang nombor untuk di hubungi
Emm, bizi barangkali .. 

Kadang2 kita berminat nak join jadi ahli bila orang atas sudi melayan
wpun baru berbalas msge tapi rasa macam dah lama kenal
pada awalnya tak berminat nak beli/join tapi dia tetap layan
Kan bagus gitu
 kerana PR bagus, dari nak tanya info terus berminat nak beli@jadi ahli
orang berniaga kena manis mulut
tapi jangan sampai menanam 'tebu di tepi bibir'
@ kaki kelentong
hehe

Korang penah tak jadi melalui situasi macam ni?

y(^_^)y



29 comments:

  1. selalu sangat terkena mcm ni. kekadang geram je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SHERWIEYNA..
      emm tulah pasal,produk dah bagus tp xnak layan customer
      terus hilang minat nak join ;(

      Delete
  2. Salah satu rahsia nak maju dalam bisnes,ialah PR yg bagus...Malangnya,peniaga Melayu ramai yg takde PR

    ReplyDelete
    Replies
    1. DZ..
      bukan semua, tapi segelintir
      yg sikit ni lah nnti merosakkan nama

      Delete
  3. salam irfa…betul sesangat. kros mmg geram je klau org bz tapi bt2 jual mahal. ingat masa p langkawi aritu, kami mmg plan nak borong luggage (biasale dah dok ulang alik brunei - msia….beg semua dah lunyai). minah tu layan mcm kita ni saja2 nak round pegang2 beg dia. bila husb dtg tanya yg mana ok, terus tarik dia p beli dgn minah sales yg lain. haaa…rugi je kami borong tmp lain. kebanyakan pun mmg malay mcm daddy ziyyad ckp. kesian!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAI ROSTINA..
      penah gak jumpa,baru je pegang barang,dia dah sibuk susun balik
      tak sempat pun orang keluar kedai
      kalau semua nak kemas tersusun tutup je kedai,takde orang masuk
      kedai pun tak bersepah ;)

      Delete
  4. PR orang bank bagus kan..sebab pernah terkena..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. CV..
      itu kategori tipah tertipu kot.hahaha

      Delete
  5. apa namanya tu dik..share le..nanti akak tanya2 pulak..tolong tanyakan je..bukan senang iirfa nak tertarik dengan barang jual online ni kan..rugi orang tu tak layan

    ReplyDelete
    Replies
    1. SIS ERNA..
      kan?
      rugi orang tu tak layan saya.hahaha
      bukan nak beli tp nak tanya je,tu pasal dia xnak layan,buang masa ;)

      Delete
  6. Saya orang berniaga. Cubalah hubungi saya kalau tak tahu bagus ke tidak PR saya ..... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. YB..
      ni kena belajar ni
      bawak pengeras setandadan pisang boleh ke?
      hihi

      Delete
    2. bawak cucur udang pun jadi juga.

      Delete
  7. Berniaga mmg krna jaga pr. Tapi kalau riuh sgt pun x suka juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK ZAR..
      spesis banyak cakap smpi keluar tajuk ni pun ada jugak'
      jangan la smpi org meluat pulak ;)
      bersederhana lebih baik org kata

      Delete
  8. nak berniaga, hati kena baik, mulut manis n peramah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK PARIDAH..
      kalau niat ikhlas berniaga insya Allah berjaya :)

      Delete
  9. haah.. PR kena bagus. ni sy ada satu kes g kedai baju. Saya memang beli size 36. Sekalitu size pula xda ketika itu. Boleh pula salesgirl tu suruh beli size 38 sambil bersyarah tentang itu dan ini.. memang saya keluar kedai terus.. grr tapi biasanya melayu suka buat mcmni. takde size je, suruh beli size yg besar. tapi kalau satu golongan lagi, mereka akan usaha carikan size yg kita nak walaupun terpaksa ke kedai sebelah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 4feet8..
      hehe,paham sesangat.
      yg satu lagi tu..barang yg mmg dia tak jual tp bila cstomer tanya dia akan kata
      'sudah abis stok' sdgkan dia baru tulis dlm senarai barang akan dijual
      next week kita datang,barang tu dah ada..
      sbb dia survey apa barang yg customer nak,

      Delete
  10. biasa dah kes camni.. dah tak nak meniaga kot.. ko nak beli product apa tu..? kehkehkeh (kepochi kan aku)

    ReplyDelete
    Replies
    1. RAI..
      mgkin dia buat suka-suka tgk org buat dia pun nak buat jugak
      tu psl jd gitu ;)
      produk adalah rahsia..hehe,ntilah aku citer
      ko pun kemaen bz skrg

      Delete
  11. JM pun pernah kena..sbb tu malas nk layan bisnes2 ONLINE ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM..
      bukan semua, ada yang bagus ..servis tiptop
      hanya segelintir je merosakkan nama online bisnes ni ;)

      Delete
  12. Hye Irfa..

    Salam perkenalan.. Sha pun pernah kene cenggini.. sakit hati tahap gaban.. mcM la kita nak tak berduit sgt cara dia layan tu.. kita sebagai pembeli mestila nak taw sume info pasal brg yg nak dibeli.. tp dia wat nak tak nak jer layan.. huh.. lorat..

    Anyway business nih best klo kene gaya.. Gudluck k..!!

    ReplyDelete
  13. hai irfa...keciannya. Meh whatsapp/sms k.ros laju-laju. k.ros akan reply laju-laju gak. Irfa nak produk apa...semua ada...hehe

    ReplyDelete
  14. bukan dlm bisnes je kena ada PR yg baik. sbg pekerja pun kita kena jaga PR terutama kompeni yg customer oriented. kalau tak, rosak le nama baik kompeni. hatta jadi blogger pun kena PRnya bagus kan kan kan

    ReplyDelete
  15. byk kali kena.. bkite berminat nk beli.. dia bg respon 4taun akan dtg.. bila xjd beli, trus cop backout buyer.. jadah hapekah itu??

    ReplyDelete
  16. nak try sesuatu produk kena rajin buat research. tengok berapa ramai yang dah guna dan tengok apa testimoni diorang. nak lagi confirm, pi call HQ depa, ada yang berjawab tak? kalau tak, tak payah. abaikan aje. saya dah pernah terkena dulu, memang sakit hati.

    ReplyDelete
  17. baru jd kat yana semalam masa nak beli tiket bas untuk opah yana.. dahlah bile die ckp dok pandang pc tak pandang kite... kite ni bercakap terjerit jerit takut die tak dengar sebab ada cermin kan dpan muka kte.. die plak bleh tak pandang kite.. pastu bile kite nak bli tiket bile tak dgr ape die ckp die bleh jerit kt yana.. ape lagi .. kene basuhlah.. PR ZERO yer kak.. hahahaha

    ReplyDelete

komen jangan tak komen
lagi panjang komen..lagiiiiiiiiiiiiiiii saya suka
tq ;)