Monday, December 16, 2013

Dari Blog Kepada Novel

Hai korang (^_^)
dah sarapan? lama x tunjuk menu sarapan kan? sebenarnya, takde yang menarik kat kafe sebelah, makan sekadar mengenyangkan perut je dan terpaksa beli situ sebab malas nak menapak jauh, huhu.

Okey.. aku perasan sejak dua menjak ni, ramai (ramai bagi aku ialah lebih dari seorang) yang pada awalnya menulis kat blog tapi sekarang ada buku sendiri. Boleh panggil buku ke novel? kalau novel ia berbentuk khayalan-cerita yang di reka, kalau cerita benar .. kita panggil apa? Travelog ke? lantak lah apa pun

* tepukan tahniah untuk mereka* hebat kan? Kalau di blog, merepek  apa pun.. orang sudi baca, dia baca. Agak2 membosankan, esok dah tak datang lagi. Tapi kalau buku/novel, mesti pembeli tu minat gila kat penulis, sebab tu diorang beli dan simpan sebagai koleksi. Betul tak? Aku ada beli novel dari blogger, siap rekues suh tanda tangan lagi TQ SIS HANIS AZLA novelnya bertajuk Takdir Fitrah Terindah.

Sekarang ni aku tengah aim beberapa buku dari blogger (dah beli nanti, aku citer ye). Aku suka baca buku yang berbentuk motivasi dan kisah tentang manusia bersama kenangan mereka tentang sesuatu. Bila penulis pandai menyusun ayat, aku rasa macam aku ada sekali dalam cerita tu. Dulu mampu beli novel 4/5 biji sebulan .. itu belum campur dengan majalah lagi. Sekarang kedekut sikit, banyak duit nak pakai untuk mende lain. Kalau nak beli buku, memang aku akan pastikan ia adalah berbaloi di beli.

Okey sekian apdet hari ni ..apa punya ending daa


26 comments:

  1. Extra income untuk mereka yang berminat untuk menulis, berbakat untuk menulis dan punya penulisan yang luar biasa.

    Irfa, kau tak nak cuba menulis novel? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. TATA..
      bukan senang oi nak tulis buku/novel
      penulis mengarang sampai berbulan utk satu buku
      aku boleh baca dalam masa sehari boleh abis ;)

      aku tulis novel?
      tajuk dah ada, jalan cerita je belum
      hahaha

      Delete
  2. ko buat la novel gak irfa.. mesti laris sebab ko kelako.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. RAI..
      kalau kelako, baik aku masuk maharaja lawak
      lagi best kot..menang rm100k
      ko jgn lupa undi tau :)

      Delete
  3. irfa berbakat menulis...cuba2lh tulis novel pulak...kak tulis novel juga tp utk diri sendii tanda suka sangat menulis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK PARIDAH..
      cita2 dah ada
      cuma belum ada masa nak realisasikan je
      doakan lah masanya akan tiba ye

      Delete
  4. Masa remaja2 dulu saya memang verangan nak menulis novel, masa tu aktif juga menulis cerpen dan puisi tapi tup2 kawin... dan 'perkahwinan' itu membuat saya hilang idea untuk berkarya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. SIS SWEETIE..
      oh nape pulak?
      tulis lah citer alam rumahtangga , mesti seronok baca

      Delete
  5. akak nak tulis blog pun lemau, ini kan pulak nak menulis novel..haishhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK NET..
      saya pun sama jugak, ada hari blog ni apdet 3x sehari
      ada masanya, perah otak nak tulis apa
      macam mana nak tulis novel, huhu

      Delete
  6. Nak kumpul duit nak ke Kampung Irfa di Saigon ke? …..

    Jom buat rombongan Cik Kiah ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. YB..
      hahaha. tulis novel boleh buat duit jugak kan?
      tulis blog ada lah sikit hasil dr Nuffnang
      tapi belum cukup utk beli tiket balik kampung ke2 saya tu

      Delete
  7. Saya punya blog konfom tak boleh buat novel sebab citernya banyak yg merapu ….. hu hu hu

    ReplyDelete
    Replies
    1. YB..
      emm, saya boleh agak apa tajuk novel YB nnti
      'malam Jumaat yang ku nanti'
      hahaha

      Delete
  8. Sama. kita pun tak layan buat novel..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. SHERWIEYNA..
      takpe, kita tak yah tulis
      baca je
      support kengkawan yang jadi penulis ;)

      Delete
  9. saya suka baca novel. pastu berangan jadi heroin dlm tuh. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK ZA..
      harus lah jd heroin, takkan nak jadi watak orang jahat
      pastu bila part sedih, berhari2 tenggelam dalam watak tu
      haru betul

      Delete
  10. irfa, akak ada terpikior nak buat cerpen..novel panjang bebenor..

    ReplyDelete
    Replies
    1. YONG..
      cerpen: cerita pendek ;)
      boleh lah tu, nanti anta kat majalah

      Delete
  11. menariknye...rietta ada bli stu dr rakan blogger....bleh try plak yang ini...suka jugak membaca....tpi klu novel cam remaja...kurang minat sket...

    ReplyDelete
    Replies
    1. RIETTA..
      saya suka kisah kekeluargaan dan kasih sayang sesama manusia
      kisah gedik2 sgt pun tak suka jugak, dah tua kot, hahaha

      Delete
  12. Autobiography kot..
    Klu tulis pasal jalan sana-sini, baru panggil travelog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. DIRA..
      tulis blog je lah, campur semua cerita dalam tu
      dah macam rojak, huihui

      Delete

komen jangan tak komen
lagi panjang komen..lagiiiiiiiiiiiiiiii saya suka
tq ;)