Thursday, January 31, 2013

I am Sorry,Emak Masak Kari,Ayah Goyang Kaki


~senyum..tak perlu kata apa2~

Instagram?Twitter?

Hari ni 31hb
Hari terakhir untuk bulan Januari
dah sebulan kita di tahun 2013
sedangkan aku masih la buat salah
duk taip 2012 bila buat surat rasmi.huhu
sekejap sungguh masa berlalu kan?
Rasa macam dah tua pun ada

Entah apa mimpi,tetiba aku teringat zaman sekolah rendah
(tengah sindrom rindu nak balik kampung sempena CNY) 
alkisah,rumah mak aku kat kampung takde telefon rumah
masa tu..kena gigihlah keluar sikit depan simpang jalan
situ ada satu pondok telefon awam
satu kampung,satu pondok telefon konsepnya
tapi asyik la rosak memanjang
penah aku nak guna,nampak serbuk cili dalam gagang telefon
sapa punya kerja la agaknya tu
tidak menjadi isu besar bagi aku
sebabnya aku pun takde sangat guna telefon
bukan ada adik beradik yang duduk luar kawasan pun

Bila sekolah menengah
ada sorang kawan,nak berlagak sebab umah dia ada komputer
siap pesan 'ni alamat emel saya,nanti emel la ye'
padahal hari2 jumpa kat sekolah pun
kira dah hebat sangat la tu kalau ada akaun emel
yahoo dot com la masa tu

Dah keje,ada henpon
cap pisang.hehe
ayat biasa orang ada henpon
'ape-ape hal sms la ye'

Selepas itu ada macam2 cara untuk berkomunikasi
jumpa kawan kat surau masa raya 
'nanti aku add ko kat facebook'
sekarang ni lagi la macam-macam ada

'follow aku kat instagram'

@

'ko tweet la nanti'

hebat kan?

aku?
ada emel..jarang bukak
ada FB..pun jarang bukak
kalau sesekali aku post kat wall fb
ada la sorang dua yang sudi tekan LIKE
selalunya adik2 aku je pun.huhu
nampak sangat kehadiran tak di rasai

aku cuma aktif kat blog je
kalau boleh nak posting 5x sehari
dah macam solat 5 waktu la pulak.hehe

adik pompuan aku
semua ada
FB ada,Instagram ada,Twitter ada



korang pulak macam mana?
semua akaun social networking ada ke? 

Wednesday, January 30, 2013

Samsung Galaxy Camera,Impianku

Dah petang
jam sudahpun di angka 5.45 
aku?
belum balik lagi
huhu
(adat menumpang kawan,dia lambat..aku pun sama)

apa nak buat?
apdet blog..nak citer apa?

belek folder lama
tengok gambar lama
sambil terkenang kisah dulu

ish..bila la aku nak sambar seketul external disc nih
gambar banyak dalam pc
banyak juga dalam camera
memory card dah full
ambik gambar hari2 tapi cucinya takpun

gambar sikenit sangatlah banyak
dari gambar dia dalam perut sampailah dah umo 3 tahun
yang cuci ada la 3 keping kot
itupun sebab nak letak kat frame

abis bab gambar
meh citer bab kamera

Satu ketika dulu aku dan adik,cikviva 
berangan untuk memiliki seketui camera kaler merah
macam Yuna dalam iklan tv
yang ini


tapi non ado sampai ke sudah
dan cuma mampu beli sebiji camera comel jenama Sony


pastu tahun lepas en Abe menang lucky draw 
dapat lagi sebiji Camera Samsung
yang ini


macam biasa,aku mula memilih antara dua
Sony @ Samsung?
akhirnya Sony merah pindah ke tangan kakak
masa tu kakak dah mula nak sekolah di kampung
nanti senang kakak nak berfoto kalau ada majlis di sekolah
dengan pesanan 'jaga elok2'

sekarang aku berangan nak miliki si putih ini
tengok iklan kat tv
sambil menjejes air liur


Samsung Galaxy Camera
kata en Abe
'ambik gambar kena ada seni
kamera ribu riban pun tak guna
kalau tahunya cuma klik aje'

ye ke?emm 

Setia Hujung Nyawa (novel vs drama)

Gomen dapat bonus ye bulan ni?patutlah kat mana2 kaunter semua penuh dengan staf beruniform.pejabat pos dan bank semua diorang je.Bertabahlah kalau beratur hampir sejam untuk satu2 urusan.

Okey..ni nak citer pasal drama yang menjadi ulasan ramai blogger.Drama bertajuk 'Setia Hujung Nyawa'.Aku tahu ramai dah yang buat ulasan tentang drama terbitan Suhan Movies and Drama milik En Abang Rosyam ni.Aku malas nak ulas lebih-lebih.Aku dah layan novel dulu baru tahu drama sudah di tayang kat tv.Rasanya masa aku baca,kebetulan dah tayang kat tv tapi aku je yang tak tahu.Sebabnya pukul 7.00 malam adalah waktu sibuk bagi kaum ibu-ibu macam aku wah lagak macam ada anak kecit 5 orang yang nak di uruskan.huhu

muka depan novel Setia Hujung Nyawa

banner drama Setia Hujung Nyawa
Tapi dalam kata tak layan sangat sebab sibuk yang dibuat-buat itu,layan jugak sekali sekala.Serius aku tak sabar nak tahu ending Setia Hujung Nyawa versi drama ni.Mungkin ada perbezaan dengan ending versi novel.sapa tahu kan?

Sebabnya apa tau?

-dalam novel watak Iqram (yang menghamilkan Ersalina) dah hilang terus dari babak pertama tapi dalam drama..makin menjadi2 pulak watak dia.dah macam saiko pulak duk datang rumah Ersalina hari2 sedangkan orang tu dah jadi bini orang. 

-dalam novel,kawan baik si Zain yang bernama Hadi tu taklah sejahat macam yang dalam drama ni.Ada ke orang yang percaya pada kawan baik melampau2 macam si Zain ni.Rasa nak tunjal2 je dahi si Hadi ni.jahat sangat kamu ni ye..

-dalam drama melampau2 sangat si Zain ni membuli Ersalina.watak baik sangat macam ni sesuai dalam sinetron indon je.hehe

-watak si Eliza tu dalam novel kejap je..dah nak hujung2 gitu (datin adibah nak kenenkan si Zain dengan Eliza konon si Eliza sopan santun tapi kantoi rupanya kaki clubbing..dan mak si Eliza nak saman dadin Adibah sebab mungkir janji nak jodohkan anak2 mereka) tapi dalam drama..banyak la pulak kisah si Eliza ni  

psttt nak tahu tak sapa peminat setia drama ni kat rumah aku?jawapannya ialah en Abe.katanya 'kalau keje shift petang,kat opis abang tu..satu opis abang layan drama ni' dengar statement tu aku gelak sebabnya aku tahu,majoriti staf kat opis en abe adalah lelaki.Tak sangka ye,dalam hati ada taman rupanya ;)

ai peminat drama korea je..padahal drama korea pun sama.watak baiknya pun melampau jugak,tahap kena pijak kepala pun masih tak melawan.huh..

aku emo pesal?kata tak layan..hehe,kantoi...sesekali je aku layan,bukan hari-hari pun sebab aku sakit ati dengan si Hadi tu 

cau cin cau..nak gi post opis jap,urusan semalam belum selesai semata2 kerana Q sangatla panjang...

Tuesday, January 29, 2013

Jemputan ke Rumah Blogger

Alkisah..Sabtu lepas memenuhi jemputan
Seorang rakan blogger yang aku kenal sejak tahun 2006
Terima kasih untuk KakErna yang sudi bawa kami kesana

Katanya majlis khatam AlQur'an anak dara tunggalnya
(tak sempat bergambar dengan anak dara comel itu)
kepada cik ika,semoga berjaya dalam hidup dan jadi anak solehah 
dan majlis itu juga untuk parentnya yang nak ke Mekah
#semoga selamat pergi dan selamat kembali

Kami bertolak dari rumah jam 12 tengahari
tapi jam 3 petang baru sampai ke destinasi
campur 'makan langsat' la
maklumlah pertama kali pergi
tapi takpe..kami ada en gps yang boleh bercakap
singgah stesen minyak/gerai goreng pisang
bukan takat tanya jalan..siap tanya orang tu asal dari mana
hehe..cik abang kak erna memang peramah orangnya
orang kata,orang peramah ni mudah dapat kawan
campak le kat mana pun,dia boleh hidup

okey..
layan gambar anak2 aku dengan kak erna
nak tunjuk gambar makanan
malu nak snap gambar majlis orang
tapi sampai sekarang aku masih terasa 
akan keenakkan kambing golek itu
      

abam.adik dan acik Erna

memula jumpa'sombong'
dah lama2 sikit,baru nak mesra
siap pimpin tangan lagi
kepada tuan rumah
terima kasih atas jemputan itu
sayang tak dapat jumpa rakan blog yang lain
jam 4.00 petang kami pun mintak diri
#perut kenyang suka hati
sendawa kambing golek
hehe

Ajaa,Peminat Ustaz Don Daniyal

tekak rasa tak sedap.
terasa bawang kat tekak.huhu
tadi kengkonon taknak makan nasi
so orderlah laksa penang
tapi kecewa..
dahlah kuahnya cair semacam
pastu bawang lagi banyak dari laksa
aku ingat jangan panggil laksa penang
letak je namanya 'laksa bawang'
huh..

Okey..sejukkan hati
dah lama rasanya tak citer pasal si kenit Ajaa

sekarang suka sangat makan nasi
kalau dulu kena paksa
aku suap dia buang balik
sekarang ni..kejap2 mintak nasi
'umie.aja nak asik
asik telo golen kicap'
ataupun
'asik ayam golen'
(telur goreng kicap @ ayam goreng) 

malam-malam teman aku atas katil baca buku/majalah
dia pun ada novel feberet
majalah Wanita bulan Januari
muka depan Ustaz Don Daniyal dan isterinya,Husna

'umie.mana majalah ajaa?'
sambil belek2 dalam rak buku aku
dah jumpa apa yang di cari
'yey..ini majalah Ajaa..Ustaz Don.
Ia ensem macam ayah' 
'hensem macam ayah' tu aku tak tahan dengar
siapa lagi nak puji kalau bukan anak dia ;)

Biarkan Aku Sendiri dan Novel Terpakai

Morning fren ;)
Seronok cuti-cuti?
Cuti 3 hari tu (Sabtu,Ahad dan Isnin),cuma Sabtu je aku ada xtvt..(nanti aku citer ye) tapi Ahad dan Isnin melepak kat rumah je melayan kanak-kanak ribena terutama si kecit.kemas menan dia saje adalah dekat 10 kali sehari.aku kemas,dia sepah..huhu.penat weh bangun duduk bangun duduk dan aku juga sempat melatih dia kencing di toilet..nampak macam berjaya (jimat diaper 3 keping).

Sesambil tu aku layan novel.Sapa yang baca blog ni suka baca novel?sila angkat mouse..hehe.Aku tahu ramai yang suka baca novel cuma mungkin kekurangan masa je.Sebabnya kalau dah start melayan memang susah nak berenti (sama macam kalau layan drama korea).

Aku layan novel bertajuk 'Biarkan Aku Sendiri' hasil nukilan Siti Rozilah.Novel yang sangat tebal dengan 689 muka surat tu habis dibaca dalam masa satu hari.Sempat la si bujang aku bagi komen 'umie.tebalnya buku cerita ni.tapi umie baca satu hari je dah habis.sangat hebat'.

Novel bertajuk 'Biarkan Aku Sendiri'
kisah seorang gadis bernama Zawana yang serik dengan cinta lelaki
kali pertama cintanya di 'rampas' oleh teman baiknya sendiri
harapkan pagar,pagar makan padi

kali ke2,cintanya juga berkecai di tengah jalan
kerana ditipu seorang lelaki yang mengaku bujang
sedangkan sudah punya isteri dan 2 anak

selepas cinta ditolak,lelaki itu menggunakan ilmu hitam
bermacam dugaan berlaku

Namun cinta lelaki yang lebih muda darinya bernama Kyle
membawa sinar pelangi dalam hidupnya
walaupun pada awal tidak disukai oleh ibu kepada teruna pujaan

wah,macam ayat penulis novel la pulak
kih kih kih  

Ada orang minat baca novel tapi 'bajet tak berapa nak ada' jangan risau..dengan hanya rm5 korang dapat sebiji novel yang masih elok kerana tuan punya novel ini sangat pandai menjaga koleksi novelnya.Memandangkan tiada tempat untuk menyimpan koleksinya itu..beliau ingin berkongsi dengan korang semua..sapa yang berminat memiliki novel terpakai boleh ke sini-Novel Untuk Di Lelong yang berharga cuma rm5.Cepat cepat..siapa cepat dia dapat ;)

ni novel yang kawan aku beli
aku tumpang baca dulu
okey..kalau berminat dengan novel2 tersebut jangan tanya aku ye,sila ke blog NyahUdin..korang pasti terkejut kalau tahu siapa punya koleksi novel itu..hehe

Saturday, January 26, 2013

Hobbit Flight Safety Video by Air New Zealand

Aku baru layan satu video kat You Tube bertajuk Air New Zealand's Hobbit Safety Video.Ini gara2 terpengaruh dengan blogger Z@ck yang baru balik dari konvo kat sana (suka baca blog bakal cikgu ni).Aku rasa video ni baru je kot sebab masa aku kesana 3 tahun lepas belum ada lagi.Tengok video ni rasa macam nak balik kampung kedua ku  pegi NZ lagi sekali.Tapi bila kah?Biarlah masa dan $$ menentukan..

tukang cakap

anak2 kapal  

penumpang 

agak2 terkejut tak kalau tiba2 muncul
di belakang seat korang? 
airplanes yang di cat cantik bertema Hobbit

Safety video cuma ada untuk kapal besar.Tapi kalau kapal kecik,anak kapal buat demo depan seat tu je.Ramai aku perhati (aku pun buat jugak sebenarnya.huhu) ramai orang tak bagi perhatian pada safety demo kat depan tu.sian cik adik manis dan cik abang yang hensem itu bercakap sorang2.Ada yang buat pandang tempat lain,baca paper,belek kuku..buat-buat tido.

Agak2 kalau berlaku kecemasan,apa nak buat ye?Tak kisahlah penerbangan cuma 55 minit KL-KB tapi aku tetap gemuruh bila kapal langgar 'awan jahat' inikan pula kalau penerbangan belas-belas jam.Minta dijauhkan dari kemalangan di udara mahupun darat..jangan lupa baca doa naik kenderaan ;)

Okey..ready for take off,please fasten your seat belt...hehe

Friday, January 25, 2013

Entri Jameela

Eh,tadi sedikit kepelikkan berlaku.aku komen kat satu blog.tetiba keluar kotak apa tah,aku tekan 'yes' dan ingat takde apa2 la.sekali bila check,blog aku ada buat entri tapi tajuk je..keluar nama blog yang aku komen tu,pelik.sib baik aku perasan,kalau tak haruslah korang klik situ tapi takde apa2..okey abaikan..

ish..sejuk gile ekon ni..rasa macam nak cari selimut,kelubung dari kaki sampai kepala (masa kecik2 dulu mak selalu tegur aku 'tido macam mayat' sebab suka tido tutup seluruh badan.sebijik macam ayah aku).

Okey ni citer 2,3 hari lepas..lupa hari apa sebenarnya.Sedia maklum yang aku ni kalau buka tv harus laju-laju tekan channel 393,drama Korea.Kalau takde yang menarik baru tukar channel lain.Selalunya tekan channel Astro Ria @ tv3.Tapi hari tu aku tertekan channel 106 kebetulan tengah segmen Entri Jameela.layan la kejap..kita tengok apa yang menarik(sebenarnya kalau tak silap penah sekali je kot aku layan segmen ni)

Tetamu jemputan adalah Sasha Saidin(tak tahu pulak dia dah bertudung sekarang) dan dia berkongsi tentang bagaimana dia bangkit selepas 'perpisahan' dengan suaminya.Tapi tak banyak pun dia cakap,baru cakap sepatah dah iklan.Cakap sepatah lagi,tunjuk kisah orang lain.huhu..Sian dia,dijemput datang tapi cakap sepatah dua kata je

sasha saidin
Tajuk dalam segmen kali ini ialah tentang Perpisahan @ Penceraian..samada bercerai hidup atau dipisahkan oleh cangkul dan tanah.Kalau berpisah kerana tak sehaluan tu kita dah selalu dengar.Tapi berpisah mati jarang orang bercerita.Mungkin menghormati privasi tuan punya badan,

Diorang temuramah 2 tetamu yang dipisahkan oleh cangkul dan tanah (mati)

ketika bersama arwah Faizal
nana sekarang
-Siti Nordiana @ Nana
*pernah berkahwin dan cerai hidup dengan seorang pelakon yang dah jadi arwah-Faizal
*dia meluahkan rasa sedih sebab pernah dituduh 'bawa sial' dengan kematian orang yang dia kenal (arwah Faizal dan juga Achik)
*sekarang dia hanya ingin membesarkan anak lelakinya dan meneruskan kehidupan.

gambar lama ni
sekarang anak2nya tu dah besar
pakai tudung..comel je

-Tasya (isteri kepada arwah Achik-Spin)
*comel je anak perempuan dia
*tunjuk gambar mereka ziarah pusara ayahnya
*kata Tasya 'malam tu Achik ada show,otw balik call suh saya bersiap nak ajak keluar makan.masa tengah bersiap dapat call..saya ingat dia dah sampai bawah.rupanya kawan dia call bagitau dia dah takde,terus letak telefon..saya rasa macam mimpi.ingatkan itu gurauan'(serius aku sebak sangat masa dia cakap tu)
*belum bersedia cari pengganti..tapi kalau ada jodoh,itu hal lain.Yang penting sekarang nak besarkan anak2 dulu.

Kisah lain..
-emel dari pengirim,seorang wanita yang mengaku 'bomoh'kan suami untuk menurut kata dia.lama2 bila suami asyik dengar cakap dia lalu dia pun bosan.pasang 'kayu tiga' pastu suami mati tak sempat nak mintak ampun dengan suami.dia tanya,apa patut saya buat?

Jawapan dari Ustazah Muhaya:
-suami dah mati dah tak boleh nak buat apa.tapi dia yang masih hidup barus taubat nasuha dan berjanji tidak akan mengulangi perkara tersebut.buat amal ibadat dan kebaikkan dengan doa semoga pahala itu sampai pada suami yang dah mati.Sebab orang yang dah mati tak boleh nak buat amal ibadat lagi tapi orang hidup boleh bagi pahala amal ibadat pada yang dah pergi

#kadang2 kalau kita tak puas hati dengan pasangan (adatlah tu.sedangkan lidah lagi tergigit,inikan pula suami isteri..lagu PRamlee).Tapi cuba bayangkan kalau tiba2 kita dapat call kata suami dah 'takde'.Yang ditunggu tak pulang-pulang.Sebab tu kita digalakkan bermaafan dengan pasangan sebelum keluar rumah dan sebelum tido.

Macam rojak dah entri aku ni..

Puji-Pujian Dari Cik Anon

Salam Jumaat..Aku keje.Korang cuti ke keje?Kat opis pun ramai yang keje..mungkin simpan nak cuti lama sikit pada CNY bulan Feb nanti kot.

Hari ni kafe tutup for renovation.so aku dah siap2 bawak bekal dari rumah sebab malas nak menapak ke bangunan sebelah untuk bekfes.Aku ni senang je..asal kenyang,apa pun boleh.

Meh nak citer satu benda..



Tengok ni?Dulu2 jarang dapat 'puji-pujian'dari cik anon ni.Kalau ada mungkin beberapa bulan,ada la satu yang sesat kat kotak komen aku.Tapi sekarang ni makin kerap.Setiap hari tak kurang dari 10 komen dia.Semak je tau..

Saya tak suka di puji (di keji lagi lah tak suka..mintak jauh la)..saya kan pemalu
Sekian..

Wednesday, January 23, 2013

Teringin Nak Makan Ketupat Sotong @ Tupak Sutun

dari semalam
membawak ke hari ni
entah angin apa yang merasuk
tetiba anak tekak terasa nak makan ini

ketupat sotong aka 'tupak sutun'

gambar dari sini
Resepi ingat2 lupa dalam kepala
Tapi nak buatnya tu bila?

emm
# 'nise' pulop takdok.huhu

ni dia 'nise kerek' gambar dari blog ini
stok dah abis 
last dah guna buat sambal ikan bilis
balik kampung tu ari dah beli
tapi masa nak balik boleh terlupa nak bawak masuk keta
dah sampai Gua Musang baru teringat
takkan nak patah balik
tapi..
kenapa aku tak singgah je beli je kat mana2 tepi jalan tu?
emmm..

#kalau jumaat ambik cuti kan best.
esok dah boleh balik kampung 
lepakking kat kampung sampai hari senin
tapi apakan daya tangan tak sampai

Anak Sulung @ Anak Pertama

Assalamualaikum dan Selamat Pagi Rabu kepada korang semua yang sudi singgah sini.Hari ni aku bersarapan sup telur,buat malam tadi tapi penat sangat dan lupa makan.huhu.Takpe,kita buat bekal datang keje.

Okey..ni nak cerita,dalam entri semalam-sembang bersama jiran,ada satu komen yang buat aku tertarik.aku suka baca komen korang tapi minta maaf sebab adakalanya aku tak reply komen tu.Bukan sombong tapi tak tahu nak reply macam mana.Okey ini dia komen tu..(baru je kenal blog ni)


dah lama aku perhatikan benda ni dan aku selalu  rasa macam kena dengan diri aku (ini kisah pengalaman aku..lain orang,lain cerita).Komennya 'petuanya msti check anak sulung bagi cemerlang dulu.insyaAllah yg lain akan ikut jejak.insyaAllah'

Bukan mudah jadi anak sulung..orang kata besar tanggungjawabnya.Aku anak sulung dan bertemu jodoh pun dengan anak sulung juga(aku anak sulung 6 beradik,en abe pun anak sulung 6 beradik jugak).Dulu2 masa aku budak dan akalnya pendek,aku selalu berangan untuk ada abang@kakak.Pernah buat 'cerita pendek' sebelum tido macam mana kalau aku ada abang@kakak.hehe 'eh kamu,jangan buli kita.nanti kita bagitau abang kita suh pukul kamu'.eh sori,aku kecek kelate so dialog itu adalah selepas di terjemah.wakakaka

Selalu aku perhati,kalau anak sulung masuk U,adik2nya ramai akan ikut jejak.Kalau anak sulung keje kilang,ramailah adik2nya lepas tu ikut jejak keje kilang.Kat kampung aku ramai kawan-kawan sekolah jadi misi (lepas Spm mintak jadi misi) maka adik2nya lepas sorang2 masuk kolej kejururawatan jadi misi macam kakaknya juga.

Kadang2 pernah terdetik dalam hati 'nyesal tak belajar betul2 masa sekolah.kalau tak,mesti dapat masuk U.disebabkan aku tak masuk U,adik2 aku pun sama tak masuk U'maksud aku masuk U lepas tamat Spm,bukan yang masuk U lepas dah kerja dan belajar sendiri.Itu lain cerita.Walaupun dalam kes en abe,adik2nya masuk U jugak walaupun abangnya tidak.Apapun bersyukur sebab semuanya berjaya jadi orang.hehe.Alasan kan?zaman sekarang ni rajin ngan malas je..bersepah orang masuk U,kerja sambil belajar.   

Sebenarnya itu cuma kebetulan,tapi banyaknya macam tu la.Bila anak sulung berjaya ke U,adik2 ada semangat nak ikut jejak kakak/abang mereka ke menara gading.Orang kata 'anak sulung ibarat perintis jalan' @ ayat senang paham 'anak sulung tebas jalan untuk adik2 terus melangkah'.Besar harapan aku semoga kakak menjadi contoh yang baik untuk adik2nya.Itu doa seorang ibu moga Allah perkenankan doa ku itu.

Okey itu je nak cerita,nak kongsi cerita korang sila ke kotak komen ;) 

Tuesday, January 22, 2013

Sembang Pagi Bersama Jiran

Pagi tadi..macam biasa.lenggang kangkung nak ke simpang depan rumah (member pick up aku kat situ) kebetulan masih awal dan nampak akak jiran tengah siram bunga.So menyinggah bertanya khabar (jarang dapat beramah mesra dengan jenjiran ni..mana tidaknya,keluar rumah matahari belum muncul,baliknya dah nak nampak bulan..sabtu ahad sibuk buat kerja rumah.melipat + membasuh + mencuci + mengemas dll.nampak sibuk kan?hehe).

+ Aku
= Akak Jiran

+ siram bunga kak?
= taklah akak main golf ni

(gurau je..biasalah,permulaannya senyum dan bermulalah sesi beramah mesra..kebetulan anak lelaki akak tu baru balik dari surau)

+ ni yang belajar kat Rusia tu ke?
=eh tak,ini yang no 2.yang kat Rusia tu belum balik lagi

+oh lama ye dia kat sana.kadang2 saya konfius anak akak yang no berapa sebab muka dahlah serupa dan diorang macam sebaya je

= anak akak semuanya 7 orang .3 lelaki,3 pompuan dan last lelaki.ramai orang selalu salah tegur anak akak.diorang pun dah paham kalau orang tegur 'bila balik?'sedangkan dia bukan orang yang dimaksudkan itu.Orang ingatkan si abang,rupanya si adik.

cerita habis di situ sebab kawan dah hon.hahaha.sib baik tak kena tinggal.gara2 seronok sembang sampai lupa nak gi keje

okey..sebenarnya bukan aku nak citer tentang anak2 akak tu je.Walaupun aku sebenarnya kagum dengan akak tu.dia suri rumah,suaminya sorang je keje.anak2nya boleh di katakan hebat2 semua dalam pelajaran.Yang belajar kat oversea,yang kat U tempatan dan ada anaknya belajar kat KTK (Kolej Tunku Kurshiah yang itu hari masuk majalah3 sebab berpindah lokasi dari Seremban ke Nilai).Setahu aku bukan senang nak masuk KTK ni.hanya yang terpilih sahaja.oh lupa,kakak itu ialah kakak kepada pengasuh anak2 aku.lembut je orangnya,muka dia macam makcik aku kat kampung.harap dia tak baca blog aku.hehe

Antara hobi aku ialah baca blog ibu2 hebat yang anak2nya berjaya.Suka baca pengalaman mereka dalam membesarkan anak2.Harap2 aku mendapat sedikit tempias dan aura positif mereka.

#anak aku baru nak ambik Upsr tahun ni.Rasa masih jauh perjalanan hidup ini untuk mencapai tahap ibu2 hebat macam mereka semua..

seseorang berkata 'jangan jeles pada orang lain.kamu ada apa yang kami takde' aku tak jeles cuma sedikit 'envy' je.kan ada beza jeles dengan 'envy' ni.malas nak menghuraikan,korang cari la sendiri ye.

Monday, January 21, 2013

Gemuk=Cerah,Kurus=Gelap?

Ye,aku paham.tajuk adalah sedikit pelik.Kisahnya..ada kawan tegur kenapa aku makan sikit sangat.

+ Dia
= Aku

+ la sikitnya ko makan,diet ek?
(aku paling tak suka orang tegur apa yang aku makan dan kaitannya dengan aku diet@ tidak.ee sibuk aje)

=takdelah.tadi bekfes dah makan berat.kenyang lagi
(see..aku memang jaga hati orang.sebaik mungkin taknak orang sentap.masuk lif tekan sendiri)

+ko jangan diet sangat.sedang elok la macam ni.kalau kurus sangat nanti.ko nampak gelap

=apa maksud akak ni?tak paham la

+dulu aku tak kenal ko.bila tengok gambar lama ko baru akak perasan.sebab dulu ko gelap sikit.mungkin sebab masa tu ko kurus.sekarang cerah sebab dah berisi sikit

=erk..boleh pulak gitu.kalau dah gelap tu gelaplah.takkan dah berisi jadi putih pulak kot

selepas itu bla bla bla..dia masih menerangkan fakta yang aku tak pasti kesahihannya.Tapi aku dah lupa apa dia cakap sebab sibuk menghadam makanan depan mata.Ustazah aku pesan 'tak baik bercakap masa makan'

ye ke kalau kurus nanti kulit jadi gelap.ker cerah sebab kulit menegang?eh tak pahamlah (konon macam taknak ambik pot tapi hati meronta2 inginkan jawapan)

Alasan Bila Kantoi

Assalamualaikum dan Selamat Pagi Kengkawan..Moga Isnin yang ceria untuk kita semua ye.

Pagi ni curi idea dari HotFm,tajuknya 'alasan untuk cover bila kantoi'.macam2 la komen pemanggil yang sudi berkongsi cerita.Antara yang aku sempat dengar ialah:

1-kecik2 dulu kantoi curi makan buah limau masa bulan posa.dan alasannya bila dah kantoi 'bukan kita yang makan.cat (kucing) yang makan' walaupun dah sah2 mulut ada bau buah limau dan kulit limau bertaburan.pandai 'cat' kopek kulit limau ye..

#okey..aku gelak,rasanya ramai ada kisah lucu kantoi tak puasa zaman bebudak.eh!ada ke?

2-pemanggil wanita berkongsi cerita,boyfriend dia kantoi berwhatsapp dengan makwe pakciknya sendiri,siap bersayang-sayang lagi tapi bagi alasan 'takde apa2 pun.whatsapp je'

#ala..baru boyfriend je pun.tak payah sedih sangat,masih sempat nak cari orang lain

3-pemanggil wanita juga (senang citer bab kongsi citer kat radio ni,ramai pemanggil wanita.lelaki malu kot nak buka pekung sendiri).katanya 'suami saya kantoi kononnya bekerja,tapi bila saya call opis dah 2 hari dia bercuti.bila call suami sendiri katanya 'saya keje,tak percaya datanglah opis' tapi bila saya kepejabat dia,suami kata tengah meeting.lambat sikit baru boleh turun.bila saya kata 'dah lama tunggu ni,kalau tak boleh turun,takpe..saya naik' terus suami kata..'jangan naik.kita jumpa kat luar'ai..dah macam drama HangTuah dan HangJebat la pulak 'hei Jebat,kalau berani turunlah.kalau ko tak turun,aku naik'hehe

#kalau takde anak,boleh la blah cik kak oi,mana tahu akan jumpa cinta lain diluar sana.tapi kalau ada anak..takleh nak buat apa dah.bertabahlah dan teruskan berdoa moga suami itu diberi petunjuk sebelum terlambat.

hebat kan 'permainan kata-kata' bila dah kantoi.buat salah itu satu hal.menipu pulak lagi.yang buat salah mungkin tak rasa apa (seronok dan rasa bangga kot) tapi yang ditipu itu pastinya rasa macam di gelek steamroll.

kasi gelek sampai leper seperti lempeng
korang penah kantoi?
bila?
kenapa?
dan mengapa?

saja la kot nak kongsi cerita

#aku pernah kantoi..borak sakan2 dalam telefon sekali rupanya salah orang.malunya saya *_*
daaa...

Friday, January 18, 2013

LISTEN ,LISTEN,LISTEN

~Salam Jumaat~

apa cerita hari ni?
semalam dan hari ini
sana sini aku duk baca
banyak blog duk tulis perkataan

'listen,listen,listen'

dan aku pun keliru
 apa ke benda ni?
aku ketinggalan sesuatu yang baru ke?
macam yang aku baru tahu 
aptb itu ialah singkatan untuk 'apa pun tak boleh'

okey..tanya en gugel
kendian cari kat u-tiub

oh ini rupanya

okey
dah tahu

#maklumat di hujung jari katanya

'listen,listen,listen,listen,listen'
tapi ai like matluthfi punya video
ai kan peminat dia
kih kih kih

my komen is
#hebak ..  hebak .. hebak

Thursday, January 17, 2013

Edith Piaf ,Dengar Je Tapi Tak Paham Pun

Me is peminat tegar drama Korea.Sanggup tido jam 2.00 pagi kerana menonton tv.Jangan ikut ye perangai ini..sebab natijahnya bangun pagi rasa macam ada gam gajah bertepek dibirai mata.huhu

Dulu aku layan sampai 4 drama dalam satu malam tapi sekarang cuma tinggal 2 je drama korea yang aku follow.Memula jam 10.15 malam di channel 393,Welcome Rain To My Life (ni ulangan rasanya..tapi sebab belum tengok lagi,so layan jelah).Elok je abis terus tukar ke 392, tajuknya Bread,Love and  Dreams kalau diterjemah jadi Roti,Cinta dan Impian.Inipun ulangan tapi aku belum tengok..sebelum ni memang tak layan KBSW tapi entah kenapa minggu lepas tertekan channel 392 terus melekat.Aku dah tahu ending sebab dah banyak blog tulis,tapi tetap jugak nak tengok.Ada sedikit sengal disitu.

Drama ni banyak tunjuk pasal buat roti.Sempat gak telan air liur.hehe.Tengok diorang buat roti,rasa macam dan-dan tu nak beli breadmaker..keh keh keh.

Malas nak ulas pasal drama tapi malam tadi ada scene si hero yang baru berjumpa kembali dengan si awek selepas terpisah selama 12 tahun (kenal masa kecik,berpisah oleh keadaan dan jumpa kembali bila dewasa lantas jatuh cinta) si awek kena tahan lokap (kes mahasiswa protes kerajaan) dan aweknya itu suka sangat dengan sebuah lagu klasik Perancis.Nak hiburkan hati si awek,hero datang ke balai polis dan berdiri depan tu..pastu tahan sebuah teksi dan suh driver pasangkan lagu kegemaran si awek tadi.sweet sangat...menitis airmata wanita ku

Lagunya bertajuk Non,Je ne regrette rien (dalam melayunya-en gugel translate yang menterjemahkan 'saya tidak menyesal apa-apa' lagu tu memang klasik sangat..feeling duk kat Kota Cinta.Tapi ada satu lagu bertajuk La Vie en Rose/La Vida en Rosa memang pernah dengar sebelum ni.Penyanyinya Makcik Edith Piaf.



dia meninggal kerana kanser hati

Sekarang aku layan lagu tu berulang kali (ai pakai earphone..nak dengar 16 kali pun takpe..orang lain tak dengar).Sedap la pulak...

!! non.je ne regrette rien..lalalallalala.!!

Repekkan Di Pagi Khamis

Morning Malaysia Ku Yang Tercinta
baru balik dari jumpa enTan
eh!perlukah aku cerita di blog? 
hish..tak paham aku spesis ngok ngek
suka buang tisu dalam mangkuk jamban
tahulah tisu tu boleh hancur
tapi makan masa la oii..
kalau nak buang juga
sila usahakan flush sampai takde kesan
paling tak boleh blah 
hos paip main campak atas lantai
tak nampak ke tempat sangkut hos tu
sib baik tak kes 'kapal selam' tersangkut
kalau tak,konfem tak lalu makan seminggu

Pagi ni,ai is super duper mengantuk
gara2 melayan drama korea sampai jam 2 pagi
baru nak lelap en abe balik keje
so layan berborak itu ini
last aku jeling jam kul 4.00 pagi
2 jam kendian alarm dah bunyi
rasa cam nak campak itu cik rilakkuma
tapi gigih jugak bangun
kejut si abam,gosok baju sekolah dia
buat sarapan simple
hai hai bye bye depan pintu
naik atas,my turn to bersiap
menung kejap depan lemari
skirt hitam,kemeja hitam,shawl biru munge2
senang sebab semua nya tak perlu bergosok

dalam keta ontheway nak gi keje
sempat lelap 30 menet
sedar2 dah sampai depan lobi pejabat
seret kaki masuk opis
jam baru 8.05 menet
sempat cari bantal kecik bawah meja
baru nak lelap kawan sebelah ajak sembang
layankan..
terus hilang mengantuk

jeling lagi jam dah 8.30 pagi
okey..masa untuk bekerja
tapi sempat lagi posting
hahahaha 

Wednesday, January 16, 2013

Si Gegirl Bernama Rilakkuma

hai semua
nama saya Rilakkuma


saya dilahirkan disebuah kilang dinegeri 'tut'
saya diperbuat oleh getah sekerap
warna saya merah ang ang
saya ada mata walaupun tak boleh melihat
saya ada telinga walaupun tak boleh mendengar
saya ada mulut walaupun tak boleh bercakap
'kalau boleh bercakap takde la saya mendiamkan diri 
masa tuan sibuk kehilangan saya Sabtu lepas'

beberapa bulan dahulu saya berada disebuah kedai aksesori telefon
disebuah shopping mall
hinggalah saya dibeli oleh seorang kakak cantik
harga asal rm29 tapi akhirnya dijual dengan harga rm25
sebenarnya kakak cantik itu menawar sampai harga rm15
 tapi permintaan itu tidak dilayan oleh si amoi
disebabkan dah lama berkenan
saya dibeli juga oleh kakak cantik itu

tujuan kakak cantik beli saya ialah
melindungi henpon kesayangannya dari terbelah dua
maklumlah anak dara kenit kakak cantik itu agak ganas orangnya

ramai tegur saya
kata mereka
'kamu sangat chumel'
dan lagi
'tuan kamu sangat gegirl'

hahaha
gegirl la sangat
kamu tak tahu bila kakak cantik bertukar jadi resaksa gorgon
makan sama dia

#maaf sebab buang masa korang baca entri takde pekdah ni
hehe

Tuesday, January 15, 2013

Handphone Hilang,Whatsapp dan Viber

Adus..sakitnya pinggang.dari minggu lepas,semalam dan sampai hari ni buat filing 2012.Alhamdulillah tepat jam 1.00 tadi semuanya setel.Sakit dan lenguh tangan,pinggang dan juga mata rasa cam nak terjojol tengok nombor.penat mengalahkan orang menoreh getah 10 ekar.macam la ada pengalaman menoreh padahal kat mana letak tanah kebun getah ayah pun aku tak ambil tahu.huhu.

oh ni nak citer kisah hilang handphone Sabtu lepas,suspek utama ialah si kenit.Pagi itu dia orang yang terakhir pegang henpon aku,dia dengar lagu sambil edit photo.tambah crown atas kepala umie,tambah misai kat muka abam.hebat anak2 zaman sekarang.takde dah adegan menconteng kertas @ dinding.sesekali ada gak sesat meninggalkan bukti contengan di dinding.bila kena marah tahu pulak melalak.Takpe nak,umi simpan hasil karyamu ini sampai kamu dewasa..

Oh berbalik kisah hilang handphone itu,dah tengahari..aku mula mencari2 dimana gerangan henpon sebab nak tanya khabar kakak tapi henpon tak dijumpai.Segenap ceruk dalam rumah dicari,si abam dan en abe dikerah sama.Last2 keluar rumah dan balik Cheras tanpa henpon.merasalah bebas dari henpon selama sehari semalam.No call,No sms.Rasa cam duk dalam gua tak tahu kisah manusia lain.Eh dulu okey je takde henpon kan?.

Ahad..petang tu balik dari Cheras mencari lagi,bawah lemari,celah sofa..semua negatif.Tapi akhirnya si abam jumpa dalam bakul basikal si kenit di laman rumah.Bercampur dengan menan yang lain.Muskil aku macam mana boleh sampai situ?Sib baik basikal tu park bawa bumbung.Kalaulah basikal itu kat laman dan malamnya hujan,konfem kembang henpon aku berendam air hujan.Orang kata rezki masih ada

Meh berkenalan dengan henpon aku.

dari kiri
1-jenama norkiah,sekarang jadi buku telefon
2-jenama norkiah juga.ini handphone opis.
dah takde telefon meja lagi sekarang ni
3-jenama Songsang..ini la kegunaan sekarang
Okey..alang2 citer pasal henpon.meh orang tak berapa celik IT nak berkisah tentang teknologi sekarang.Kisah bermula bila kesayanganku Nokia N73 buat hal (lama aku pakai dia.5 tahun kot kalau tak silap..dah boleh masuk tadika ni kalau ia seorang budak la) dan dia mula meragam.Memula tak boleh nak ambik gambar..memory full katanya.dah delete pun full jugak,terjadi kisah 200 keping gambar di terdelete tiba2 walaupun salah sendiri.nak delete sekeping dua je tapi pegi select all dan delete.huhu

Kendian dia buat hal,takleh tekan butang..hang memanjang.huh!nak marah je rasa..maka dengan meragamnya dia aku pun survey la pengganti yang baru.Sebelum ni memang setia dengan en Nokia je tapi kali ni nak merasa pakai henpon boleh touch-touch tu maka pakailah Samsung Galaxy Young.ala Y je pun bukan S3 @ Note yang menjadi igauan.nak mengigau pun tak mampu.huhu

Hari pertama pakai henpon baru hampir2 nak ku humban ke dinding sebab tak tahu nak angkat call dan juga jari jemari yang agak gebu ini sukar nak menaip sms.huhu.lama2 okey je,boleh bersms sambil drive lagi arghh kantoi,sila jangan ikut perangai ini.

Dan kendian baru tahu pasal Whatsapp..pandai sikit lepas godek2

www.whatsapp.com

lepas tu terbaru,kenal ini pulak Viber namanya,bukan Justin Bieber.hehe.orang kata viber lagi bagus..boleh buat call,free pulak tu.ai like mende free very well

www.viber.com

tapi semua itu berfungsi kalau ada talian internet.kalau takat menumpang wifi free maka redha jelah bila ada ketika lembabs cam siput sedut.

sesapa nak ber whatsapp dan ber viber dengan aku,silakan..nah nombornya,jangan lupa save ye 014-1234444,tekan tak dapat-dapat ;)

Adegan Biasa Depan Pagar Sekolah

Sekejap je dah masuk pertengahan bulan Januari,rasa cam baru je masuk tahun baru 2013.Apa cerita hari ni?Aku macam biasa je,bangun pepagi,uruskan anak sekolah.bersiap nak gi keje.bla bla bla

Dah sampai opis..belek itu ini,kerja memang tak pernah habis jadi kena plan apa nak buat hari ni.Yang penting di dulukan,yang tak berapa urgent kita tolak tepi dengan konsep 'esok masih ada'.hehe.Sibuk macam mana pun blog kena update,sebab kalau tak menconteng kat sini ada rasa ruang 'kosong' dalam hati.

Ada ketika kita buntu takde idea nak merepek kat blog.Aku ada idea untuk menyelesaikan masalah 'kekeringan idea' itu dengan cara lompat baca dari blog ke blog.hehe,dari situ korang akan datang idea nak merepek.Tapi tak boleh buat selalu,takut nanti ada yang tak suka.eh!korang kalau tak suka aku link kan blog korang dalam entri aku,sila bagitau ye..

ok,baca blog Dikja aka Tijah tentang ini,dan aku juga ada kisah yang nak di kongsi.Maaf kalau ada yang terasa ye kalau tak buat salah kenapa nak terasa ye ;)

Sekarang sesi persekolahan dah bermula..pepagi jalan dah start jem..huhu.ai okey je sebab ai tak drive,tumpang kawan dan aku jadi mem kat belakang.Aku memang punya habit suka perati gelagat orang.Ini situasi biasa depan pagar sekolah..gelagat ibubapa dan juga gelagat anak2 mengikut pemerhatian aku

1-ada anak di hantar ibu,ada anak di hantar oleh si bapa samada naik kereta @ motor dan ada juga yang jalan kaki dan tak kurang yang kayuh basikal..ada naik van dan bas sekolah.yang naik perahu je aku tak nampak sebab takde sungai kat situ.hehe (okey..tak lawak) 

2-ada kaum ibu yang pakai baju tido hantar anak ke sekolah..ni mesti kes nak cepat (selamba pakai baju kelawar merah tudung bunga2 kaler hijau sambil bawak motor,very the colour block.huhu)    

3-ada anak yang masih kena pujuk untuk masuk pagar sekolah (dah 1/2 bulan nak oi..masih belum ada kawan lagi ke?)

4-ada anak yang bermuka ceria ke sekolah sebab dah ramai kawan menunggu (ni seronok datang sekolah nak belajar @ nak jumpa kawan?)

5-ada anak yang bajunya sangat kemas (baju dan seluar bersih dan bergosok),samada ibunya seorang yang rajin @ anak orang berada (berbaju baru setiap hari konsep pakai buang macam cerita Papadom lakonan Aflin Shauki dan Liyana Jasmey tu..hari2 pakai kasut baru,stok kasut sekolah penuh satu bilik stor.kotor je buang dalam tong sampah dan pakai kasut baru dalam kotak.kelazz sangat).

6-ada anak yang bajunya dah hilang warna putih dan uniformnya berkedut seribu (samada dia anak orang susah @ ibunya tak peduli @ takde masa nak belek baju anak disebabkan anak2 ramai).

7-ni lagi satu kes 'bakar darah'.Stok pentingkan diri sendiri.Hantar anak depan pagar sekolah dan berenti kat tengah2 jalan lalu menghalang jalan orang lain.huhu.takat benti,anak turun terus jalan tu okey lagi..ni dah benti,turun pulak bukak pintu untuk anak..salam dan cium pipi kiri kanan dan tak lupa dahi sekali..pastu hai hai bye bye..eh ada lagi,selok poket keluarkan wallet bagi duit belanja dan siap pesan 'nak,duit ni beli makanan berkhasiat ye,jangan beli jajan tau..not good okey' perghh...berasap je keta belakang rasa cam nak sondol je dengan gelagat dia tapi dia boleh buat selamba badak je..adoi,senak perut tengok gelagat macam ni

eh korang semua baik2 kan?takde yang buat pe'el no 7 tu kan?

okey.sekian research saya untuk hari ini.kita sambung lagi dengan tajuk yang lain ;)

Monday, January 14, 2013

Baling Batu Sembunyi Tangan

selamat petang kengkawan
tiada agenda minum petang
sebabnya dalam mulut ada ulser
pedih siot
dah 2 hari dia berumah tangga dibibirku
gosok gigi pun sampai menitik airmata
nak makan pun takde selera
huhu

nak apdet blog takde cerita
ada sikit cerita tapi takde gambar
maka jomlah kita membebel
walaupun takde kena mengena dengan kita

aku baru baca satu blog
ibu vouge bersama anak2 yang lawa dan berbakat
dah lama follow blog dia
suka baca kisahnya
tentang masak- masak
tentang jalan-jalan
tentang anak2nya
itu ini,begitu begini

aku takde masalah langsung dengan tuan punya blog
blog dia,suka dia nak tulis pasal apa
tapi aku pelik dengan pengomen
kalau benci dan tak suka
jangan masuk dan jangan baca
takde sapa paksa
banyak lagi blog lain

dah baca..kalau tak suka
biarkan aja
kenapa perlu tinggalkan komen '!*#^'?
aku jenis kalau baca komen '!*#^' ni
aku klik kot lah boleh kenal tuan yang komen itu
tapi boleh pulak takde profile
itu namanya 
baling batu sembunyi tangan

memang ada manusia
yang sakit hati bila lihat orang bahagia

donia oh donia
*angkat tangan ala-ala en karam singh*

N9 Cuti Rupanya

Kisah pagi ini..rutin biasa,kunci jam 6.00 pagi,bangun tido dan kejut si abam..lalu bangunlah si abam menuju bilik air lipat kaki seluar macam nak ambik wudu'.maka aku adalah sedikit pelik lantas berkata 'ai..nak solat je ker?tak mandi terus..hari ni dah isnin la abam.tak nak pegi sekolah ke?'sikit nada nak marah disitu.Sebab selalunya kalau hari sekolah,dia terus mandi,pakai uniform dan solat subuh.

Tetapi abam menjawab dalam mamai 'abam keliru la umie.pagi ni sekolah ke tak sekolah' ambik ko.ayat keliru terus.tak puas hati call pengasuh..sebabnya anak2 dia lagi ramai yang bersekolah.sekolah menengah ada,sekolah rendah pun ada..so mestilah dia lebih tahu cuti ke tak cuti.

Pengasuh lalu menjawab 'hari ni tak sekolah'..pendek dan ringkas jawapannya tapi masih tak puas hati..cuti apakah?aku turun ke bawah membelek kalendar.oh,ini jawapannya..14 haribulan:Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan's Birthday.

itulah kisahnya kalau duduk kat sempadan.Bekerja kat Negeri Selangor tapi duduk Negeri Sembilan maka yang diingat ialah cuti Negeri Selangor je.huhu.oklah abam,sambunglah tido balik..umie jugak yang kena bersiap nak gi keje

sekian kisah seorang ibu yang bangun awal ingatkan anaknya sekolah pagi ni..

Friday, January 11, 2013

Sendiri Tulis,Sendiri Gelak

Halllu ,selamat petang korang.buat apa tu?makan kerepek pisang ke?aku sekarang tengah dalam mood 'mengkhatam' satu blog yang setiap entrinya adalah membuat aku hampir terkucil..gila kentang dan kelakar nak mamp**s.Aku baca dari mula dia tulis (bulan Mei 2010) sib baik 3 tahun je..kalau 10 tahun,harus tahun depan baru 'watammat'.hehe..sambil baca sambil komen.gila gigih kan?

Okey kisah lain..aku tak tahu la korang sama cam aku ke tak @ cuma aku je spesis macam ni.huhu.Bila banyak masa lapang eh bukan aku memanjang banyak masa lapang,aktiviti aku ialah baca semua komen di entri yang dah lepas..sebab aku kan ada buat setting sesapa komen,kena approve dulu baru komen tu publish so aku akan tahu sapa komen walaupun entri tu adalah berbulan yang lepas.harap korang paham maksud aku ni..

sambil publish komen tu..aku kadang2 belek dan baca semula entri yang aku tulis..kadang2 macam tak percaya itu semua aku yang tulis.yang paling bangang tak boleh blah..aku siap sengih sensorang macam entri yang aku tulis itu sangat kelakar bagi aku.adoi la.sendiri tulis sendiri gelak

okey nak tanya..berdasarkan cara aku menulis,korang rasa aku ni jenis macam mana orangnya?kecuali yang dah penah jumpa kat alam nyata..tapi nak komen jugak tak menjadi kesalahan pun.jawapan yang betul takde hadiah ye,harap maklom...kalau korang kutuk jangan harap komen korang nak keluar kat kotak komen tu.hahahaha

Abam Genap 8 Tahun

Salam Jumaat untuk semua
hari berlalu sangat cepat sekarang
rasa macam baru je Senin
dah Jumaat pun hari ni

okey ..today Abam story

  
Bulan January juga bulan kelahiran si abam
Berkongsi bulan sama dengan Ichik dan Adik Ajaa dan Atok (FIL)
beza cuma 2 hari 
adik 9 hb dan abam 11 hb
sama besday ngan Tok Ti
nak bagitau jugak ke?huhu
Happy Besday Tok Ti,kita sebaya kan?

berbeza dengan si kakak dan si adik
yang lahir di nogori sembilan
abam sorang je dilahirkan di tanah kelahiranku
Gomo Kelate Gomo
dan baby paling besar aku lahirkan setakat ini
berbanding si kakak dan si adik yang cuma 3kg lebih
abam lahir 4.4 kg
sampai di gelar 'awang besar' oleh arwah makcik aku

dan kenangan paling mencabar masa dalam pantang
dia macam pandai tengok jam
waktu lain dia tido,tapi tepat jam 12malam dia buka mata
berjaga sampai pagi
uwaaaaaaaaaaaaaa 
mataku bertukar jadi 'mata panda'

paling kuat sentap semasa kecik
sampai umur 6 tahun kalau tak silap
pantang silap sikit terus jadi patung 
apa pun tak boleh
nasib baik bila dapat adik hilang sentap itu

apapun doa umie
semoga abang membesar jadi anak soleh
berjaya dunia akhirat

-kami sayang abam-

kisah pagi ini
aku tulis atas kertas kecik
'SELAMAT HARI JADI KE 8 UNTUK ABANG '
dan selit bawak mangkuk brekfes dia
(2 biji telur separuh masak + 2 keping roti bakar)
dan aku pun keluar sidai kain

dia datang sambil berbisik
'umie jangan cakap kuat2..hari ni hari jadi ayah ke?'
alahai..
aku silap,patutnya tulis 
'selamat hari jadi ke 8 untuk abam'
dah dia salah paham ingatkan besday ayahnya
ai..takkan ayah 8 tahun kot.hehe

bila aku cakap 'besday abam lah'
dia jawab 'oh.ok.ada keluar makan2 tak?'
emm..nantilah umie fikir

Thursday, January 10, 2013

Jangan DiCucuk Sarang Tebuan Itu

kenal ni?


kat kampung aku panggil
'kuih saghe tebue(sarang tebuan)'
kampung korang panggil apa?
kuih ros ke?maaf kalau silap

yang ni pulak 'sarang tebuan'
gambar dari sini

encik tebuan bersama sarangnya
lagi satu,korang penah kena sengat tebuan?
aku penah rasa beberapa tahun yg lalu
masa tu kat kampung
sehari sebelum adik aku kawen
kisah terjadi masa aku nak pakai kain batik
tengah elok susun lipatan kain tu rasa pedih semacam
rupanya en tebuan entah datang dari mana
sengat tangan aku
esoknya,salam pengantin dengan sebelah tangan size M sebelah lagi XXL
huhu

apa kaitan
-kuih sarang tebuan?
-sarang tebuan?
-sengat tebuan?

ye betul semuanya ada perkataan TEBUAN

emm *tarik napas dan hembus*
sabar aku ada hadnya..
dan pesanan ikhlas
'Jangan Di Cucuk Sarang Tebuan Itu'

daaa

Roti Arab,Ya Habibi Ya Maulana

(*_*)
Assalamualaikum,selamat pagi dan salam 1Malaysia untuk semua.
sihat ke hari ni?

okey..kita citer bab makan
tak abis2 kisah makan.huhu
hari ni sarapan merangkap lunch terus

nasi goreng dan sardin seketul
total lost rm2.70
murah gile kan?

bukan kafe pakcik mahal kat sebelah tu
kalau kat situ paling tidak rm3.50 sen
ini aku beli kat kafe bangunan sebelah 
kebetulan aku kesana sebab nak jumpa adik
ala dia yang aku citer baru dapat keje tu

okey..cerita lain


kenal apa ni?apa?tak dengar...sekali lagi ini apa?okey..betul..ini namanya Roti Arab.boleh didapati dikedai berdekatan rumah anda.Dah banyak kali aku nampak roti ni tapi tak pernah membeli dan juga mencuba makan.Saja la beli masa ontheway nak pegi melawat adik lelaki yang admitted kat spital gara2 suspect denggi last week.Masa beli tu aku tapaukan sup ayam sekali.Sempat la aku belasah sekeping masa tengok dia kat spital.Orang sakit mampu pandang je makanan,dah hilang selera tapi orang sihat semuanya belasah je.Alhamdulillah..dah sihat pun adik aku,selamat check out dari spital petang Jumaat lepas.

Masa nak beli tu sempat gak memikir 'nak dimakan dengan apa roti ni ye?' goreng pun sodap.eh!

Aku beli ni kat kedai mamak bernama Ali Maju (kebetulan member singgah nak bersarapan kat situ) .Dalam plastik tu ada 5 keping kalau tak silap,harganya 6.40 sen.korang beli lagi murah ke?aku tak penah beli so bayar jelah dengan harga yang ditulis itu.

Sedap jugak ye,nanti nak beli lagilah..emm nak gugel apa menu boleh buat dengan roti ni selain dari cicah ngan air @ makan dengan sup je.Anak2 suka kot roti ni.

maaf...entri merepek gara2 kekeringan idea tapi tetap jugak nak apdet blog.huhu