Monday, September 30, 2013

Si Suami vs Si Isteri

Suami: esok jom keluar jalan2
Isteri: baiklah bang, pukul berapa nak keluar rumah?
Suami: dalam kul 11 pagi kita keluarlah

ESOKNYA...



acaner tu?

korang yang mana?

xoxo


Friday, September 27, 2013

Ehem Ehem

Emm, nak tulis ke tak nak? Tulis jelah, kalau korang nak gelak, sila kover sikit. Pc aku ni spesel, buleh nampak kalau korang gelak tau walaupun korang nyorok bawah meja. Sekalipun korang bukak blog ni kat Kutub Selatan. Tak caya? Saya tak tipu, saya tak tipu, hihi.

Tak pasti la korang perasan ke tak, sejak 2 hari lepas aku ada tambah pages kat blog ni. Ala tak nampak? malunya kita nak citer, huhu. Dia ada kat situ (sambil jari jemari tunjuk kat bahagian header, atas iklan Nuffnang tu)

Okeylah, citer terus terang jelah. Aku memang ada buka satu blog bisnes kononnya. Baru lagi dalam bulan Julai yang lepas. Hajar Closet nama diberi, konon nak bisnes kain cotton. TAPI, blog tu ala hidup segan mati taknak la pulak. Sebabnya takde barang baru pun upload kat situ. Macam mana nak upload gambar kalau barang dah sikit, nanti orang kata barang dah tak abis baru nak jual kat blog. Bukan gitu ye..

Gini kisahnya, bila ada stok masuk ... aku akan open table kat kengkawan terdekat dulu. Jadi, belum sempat aku nak ambik gambar, barang dah tinggal selai dua. Segan lah aku kalau setakat 2,3 pasang je nak letak kat blog. Semalam saja aku dah jual 3 kodi Inner Magic (60 helai) kat kengkawan terdekat je. Dalam hati naklah jugak buat majlis potong riben untuk blog bisnes tu tapi asyiklah bertangguh. Maklumla, bisnes modal kecik je, lainlah kalau beli barang pakai kontena. Bolehlah panggil wartawan sekali buat liputan, hihi.

Aku nak share sikit kisah, sebenarnya aku akui tak mudah nak bisnes online ni. Kena betul2 minat dan sabar lebih sikit. Semalam ada satu kes, ada orang sms nak Inner Magic 10 kodi (1kodi=20 helai). Kalau 10 kodi korang kira la sendiri. Aku ni bisnes kecik2 so bila order banyak kenalah check stok. Kol supplier tak berjawab. Mungkin dia ada hal masa tu dan tak perasan sms/kol aku. Customer dah tanya banyak kali ada ke takde stok. Aku dah cuak ni, malu kat customer pun satu hal. Last2 supplier reply bagitau stok tak cukup. Aku masa tu baru nak taip sms bagitau stok tak cukup, elok pulak customer sms bgtau kensel order  ada la alasan kenapa nak mintak kensel.

Tarik napas panjang aku masa tu.

1-Nafas LEGA = sebab aku pun memang nak cakap stok tak cukup, ingat nak bagi stok yang mana ada dulu

2-Nafas KECEWA = kecewa sebab urusniaga tak menjadi, sedikit kecewa juga kerana membayangkan $$ yang dah nak masuk poket, terbang begitu sahaja. Tapi aku sedar ada hikmahnya. Korang bayangkan kalau masa aku ctc supplier tu dia terus jawab 'ada stok, nak hantar sekarang ke?'. Tak ke naya, bila stok ada tetiba customer kensel. Apa jadi?

Jadinya, kesimpulan yang aku dapat ialah SETIAP YANG BERLAKU ADA HIKMAHNYA.

1- aku dapat kawan baru (customer yang tak jadi bisnes tu ler. kami siap berbalas wsap mcm kawan, mungkin lepas ni kami boleh bisnes cara lain, sapa tahu kan)

2- kalau dah bukan rezki kita, tetap bukan rezki kita.

Apapun aku happy dengan apa yang aku buat sekarang. Mungkin sedikit susah payah sekarang, tapi semua itu mungkin akan jadi pengalaman yang manis bila dah berjaya nanti. Insya Allah. Doakan aku ye

Konsepnya, BUKAN SENANG NAK SENANG, BUKAN SUSAH NAK SUSAH. berbelit kan? Apapun aku tabik spring pada mereka2 yang berjaya dengan income 4,5 angka cuma dengan bisnes dalam talian (online bisnes).

Okey, itu je nak share

Sekian

~SayaMakBudakBaruBelajar~



Rumah Idaman

Assalamualaikum
Semoga hari yang diberkati untuk kita semua
# aku draf pagi tadi, ingat dah publish
Rupanya lupa tekan publish, sabor jelah 

model pagi Jumaat ini ialah Cik Nasi Lemak Daun Pisang
masuk2 opis ada orang 'taja' nasi lemak
comel amat sizenya
nasi ditemani dengan sehiris telur dadar, sehiris timun dan sambal
Alhamdulillah
Sekarang aku agak aktif kat FB (mood bermusim, ada hari aktif kat BLOG, ada hari bosan kat blog lompat2 kat FB, gitulah aku). Bukan apdet status aku pun, tapi lebih kepada sekodeng kisah orang lain, hahaha.

Friend list dalam FB aku tak ramai, tak sampai pun 200 orang (eh!takkan tu je orang yang aku kenal dalam dunia ni? huhu). Ada family sikit (main pilih2 pulak ye), ada kawan zaman sekolah rendah & menengah, kawan opis (semuanya pun pilih2, bukan semua yang aku kenal tu aku add @ approve).

Lately, ramai kawan2 zaman sekolah dulu meng 'upload' gambar 'istana impian' mereka. Ada yang dah siap, ada yang dalam pembinaan. Setakat ni yang aku nampak, 2 orang buat rumah kat kampung (Klate) dan sorang kat ibukota. Aku tumpang bangga tengok kengkawan tunjuk rumah idaman mereka. Tumpang gembira untuk mereka.

Zaman orang kecoh tentang harga rumah yang makin tinggi ni, memang susah nak dapat rumah bawah 200K. Senior aku ada cakap 'kalau ada orang kampung kamu yang nak jual tanah, baik kamu simpan duit beli tanah dan buat rumah sikit2 kat kampung, senang bila pencen nanti dah ada rumah. Tak payahlah beli rumah kat sini, mahal dan rega sangatlah tak logik akal, rumahnya bukan besar mana pun' aku angguk jelah.

gambar dari sini
Setiap kali balik kampung, ontheway dari kampung aku ke airport KotaBharu adalah mengambil masa 2jam, so banyak lah benda boleh ditengok selain dari membuat taik mata. Satu pemandagan yang aku tak pernah jemu ialah pemandangan rumah banglo di tengah sawah (contoh macam gambar di atas).

Pernah cakap ngan CikAbe, nanti dah tua anak2dah besar nak balik buat rumah kat kampung. Berangan tak kena bayar kan? Soalnya ada kah tanahnya? Tanah kebun mak ayah ada sikit tapi adik beradik 6 orang kena pecah lot sorang sikit, buleh buat reban ayam jelah kot. hihi

Kagum sebab kawan2 yang buat rumah idaman ala banglo tu semuanya CikguCikgi, banyak tul duit diorang ye.Rezki orang tak sama macam orang kata 'best ler ko keje ketebang, naik ketebang free. Aku iyekan je lah.

Okeylah, Selamat berhujung minggu 

Thursday, September 26, 2013

Kesian Cayang Omie

Dah 2 malam dia tak lena tido, ingatkan batuk biasa. Sampailah petang semalam ambik dia dari umah pengasuh, dadanya ada bunyi 'ek ek' susah la nak buat bunyi dalam bentuk tulisan. Harap korang boleh bayangkan sendiri macam mana bunyi orang susah nak tarik nafas.

Akhirnya lepas Maghrib malam tadi, kami ke klinik. Pertama kali hidup aku tengok anak2 pakai mesin tu. Doktor kata 'suspek asma, tapi masih peringkat awal, lagipun ini kali pertama terjadi' dan doktor tanya 'ada history ke?'. Ye, memang ada history. Cik Abe ada asma dari kecik lagi. Ingatkan takde anak2 akan dapat sakit tu. Sebab setakat ni kakak dan abam okey je. Rupanya 'anak ayah' yang dapat, takpelah dik .. moga cepat baik ye.

Doktor kata kena jaga 3 perkara
- cuaca sejuk (acaner nak gi main snow kat Korea ni, hihi)
- habuk @ bulu kucing (yg ni memang pantang nampak kucing, mesti nak gosok2, lps ni the BIG NO)
- elakkan dari asap (terutama asap rokok)

jom tengok gambar

muka cuak tengok nurse nak pasang alat tu

kecian dia, sabar ye sayang

eh! dah suka pulak pakai mende ni
muka ada senyum sikit

abam yang teruja tengok mende alah ni
nak cuba ke abam?
tak payah le nak oi
Buat aku yang pertama kami tengok anak sendiri pakai mesin ni, memang tak tahu nak cakap. Kesian dan risau tu semestinya ada. Ada apa2 petua/ubat tak? Kalau boleh taknak dia dapat asma ni sampai dewasa.


Wednesday, September 25, 2013

Anak Hilang di Pasaraya

Tora datang lagi, dengan gasing pusing. Ingat tak iklan nie?

Okeylah, sila abaikan entri sebelum ini yang ada unsur emo tu. Biasalah, hari tidak selalu cerah contohnya semalam, pagi tu cerah je tapi setengah jam kendian hujan turun dengan selebat-lebatnya, macam nak musim tengkujuh pulak. Kadang2, ada hari kita sensitif tentang perkara yang orang lain rasa remeh. Ek eleh, itu pun nak sentap .. jadi pujuklah hati sendiri. huhu. Sebenarnya aku ni memang takleh la sedih lama-lama, rasa cam pelik je. Orang yang kenal aku tahulah macam mana. Ada yang cakap 'ko ni bercerita tentang citer sedih tapi cara ko bercerita dah macam citer lawak pun ada' huhu.

Berbalik pada tajuk, ia adalah sedikit kisah mendebarkan malam tadi, kami anak beranak dinner kat luar, pastu singgah ke Tesco Nilai sebab en ayah nak menunaikan hajat anak daranya. Masa aku masuk, nampak kelibat sekumpulan mak Arab yang kelam kabut kesana kemari dengan muka cemas. Dalam hati 'eh apasal ni, anak hilang ke?' kebetulan salah sorang tu lalu depan aku, so aku pun prihatin la. Aku tanya dia 'why?' ala, kang tanya lebih2 dia tak paham pulak, hihi. Terus dia cakap aku rasa nenek dia kot 'son missing' terus dia tunjuk kat anak aku si kenit 'small like this, 3 years but boy '. Ambik ko direct translate lagi. Maknya pulak datang dengan muka dah nak nanges, adui lemah semangat aku dengar.

Pastu nampak diorang jumpa sekuriti, tengok cctv kot. Aku pun dah tak tahu apa endingnya. Tapi kata en Abe, anak dia dah jumpa. Aku pun doa moga anak itu dijumpai. Tesco tu tak besar mana tapi kalau nak jadi kes, apa2pun boleh berlaku.

Serius cakap, aku memang sedikit cuak kalau bawak anak ke shopping mall. Budak2 baya anak aku tu boleh tahan lasak. Pernah la terlepas pandang masa pilih barang yelah, budak kecik kalau masuk celah rak baju tu mana nak nampak, nak pulak yang jenis suka main sorok-sorok. Rasa macam nak luruh jantung mencari.

Senang citer, kalau yang boleh sorong dalam stroller tu baiklah letak dalam stroller tu. Nak melalak pun biarkan je, biar dia melalak dulu sekarang dari kita melalak kendian. Kalau yang besar macam si abam tu, tak duk diam aku cubit je seround. Penah dulu jadi isu yang pakaikan anak tali kat badan/tangan so dia tak terpisah dengan mak dia. Aku setuju je wpun orang kata dah macam anak anjing pulak pakaikan tali macam tu. Anjing tak anjing, kenapa kita nak samakan dengan binatang. Ye betul, benda nak berlaku depan mata pun boleh hilang, tapi sekurang2nya kita usaha.

Moga dijauhkan anak-anak dari bahaya dan orang2 yang berniat jahat.

# tengah tunggu sesuatu ni, alahai lambatnya lunch hour. Nanti aku share apa citer ye


Rabu Tanpa Kata-Kata

Jangan bersedih, Jangan menangis

Allah kan ada



dan satu lagi
Jangan menangis, Jangan bersedih

blog ko kan HAPPY IRFA
apa makna HAPPY ?
HAPPY is GEMBIRA

ngerti kamu?

dah, pi buat keje




Tuesday, September 24, 2013

Cabut Plug Untuk Jimat Bil Letrik

Lemau ibarat biskut masuk angin, gitulah aku hari ni, huhu

Ada kelapangan je melompat dari blog ke blog, akhirnya masuk ke blog KakJee sebab tergoda ngan nasi ayam kukus Nadia (anak dara kakJee), petang2 tengok gambar makanan memang mengujakan. Untung kakJee dapat anak dara rajin, untung juga sapa yang bakal jadi makmentua Nadia nanti adakah Kakjee baca blog aku?

Okey, baca kisah cabut plug untuk jimat letrik tu. Oh! aku tak tahu pun kalau tak cabut plug, kuasa letrik tetap jalan. Ingatkan dah Off tu okeylah.

Tapi bila satu kejadian berlaku pada tv aku beberapa bulan lepas, aku mula berjaga2. TV aku bertukar kaler hijau ala-ala incredible hulk. Hijau biji mataku dibuatnya. Bila ngadu ngan adik lelaki, katanya 'lepas tengok tv, tutup suis tak?' i said 'takde' dia kata 'off la suis tu, nanti arus letrik non stop, lama2 rosaklah tv tu' oh! okey. Lama jugakla siksa mata tengok tv hijau sampailah beli tv baru. Padan muka sendiri tak pasal2 abis duit beli tv.

Sekarang dah rajin sikit, tutup suis lepas tengok tv tapi tv jelah. Yang lain2 macam ekon @ kipas tu tak buat pun. Sekarang kita kena mengamalkan jimat cermat sempena kempen oleh kerajaan, golongan marhaen disarankan berjimat cermat katanya. So peringatan, cabut plug lepas guna barangan letrik.

# apa motif entri ni aku pun dah konpius, huhu



Monday, September 23, 2013

Bila Bisnes, PR Kena Bagus

Hai korang, hari ni lambat bersiaran
Lambat sikit masuk opis, ada hal kena uruskan
Ada yang kesah ke? hahaha
Tajuk tu sebenarnya aku buntu nak letak tajuk apa
So gitulah jadinya. Okey, ni ada kisah nak share.

Aku ada la berminat tentang satu produk (produk adalah rahsia)
So gugel-gugel la info tentangnya, ada la 2,3 blog yang jual mende ni.
Aku pun wasap lah, nak tahu info lebih kurang.
Senang citer, 4 orang aku wasap, cuma 2 je yang sudi jawab.
Yang dua lagi senyap je, nak kata salah nombor, rasanya dah betul
sebab kat blog dah terpampang nombor untuk di hubungi
Emm, bizi barangkali .. 

Kadang2 kita berminat nak join jadi ahli bila orang atas sudi melayan
wpun baru berbalas msge tapi rasa macam dah lama kenal
pada awalnya tak berminat nak beli/join tapi dia tetap layan
Kan bagus gitu
 kerana PR bagus, dari nak tanya info terus berminat nak beli@jadi ahli
orang berniaga kena manis mulut
tapi jangan sampai menanam 'tebu di tepi bibir'
@ kaki kelentong
hehe

Korang penah tak jadi melalui situasi macam ni?

y(^_^)y



Friday, September 20, 2013

Gambar Bercerita

Salam Hari Jumaat
moga hari yang dirahmati dan diberkati untuk kita semua
hari ni kita bagi gambar je bercerita
boleh gitu?

petang semalam:
jiran bagi 5 biji mangga
minggu lepas dia bagi yang belum masak
semalam dia bagi yang dah masak
manis macam gula buahnya
tq kak macam la dia baca, hehe
moga makin lebat berbuah pokok mangga akak

malam tadi:
dinner aku dan si abam
mee sup sempoi nama diberi
letak telur dan daun kucai je
aku makan dengan sambal kicap
licin, alhamdulillah

lepas maghrib malam tadi:
budak kenit baca Iqra'
lepas baca mintak di lukis bintang 10biji
kasi jelah sbg semangat
wpun baca masih merangkak2


pagi tadi:
lempeng untuk sarapan pagi
abam makan cicah ngan susu pekat manis
bertemankan segelas vico

Hari ini:
menunaikan tanggungjawab sebagai pekerja 
korang apa citer?

(^_^)


Thursday, September 19, 2013

Speechless, Makanya Takde Tajuk

TQ untuk yang komen entri pasal tukar sekolah
rasanya aku dah boleh agak apa patut buat nanti
harap bila sampai masanya
semoga dipermudahkan, Insya Allah

Okey, satu lagi entri kopi pasta
pernah baca dulu kat blog sapa tah
tapi lamaaaaaaaaaaa dulu
dan terbaca sekali lagi kat sini 

Tajuk:
BILA ISTERI DAH TAK CANTIK

Kisah benar yang terjadi kepada seorang isteri... dan ceritanya bermula begini..

"Saya ingin berkongsi pengalaman ini dengan semua kerana saya ingin puan2 tahu apa sebenarnya tersirat di dalam benak sesetengah suami dan bagaimana dia melihat kita dari pandangan mata mereka. Walaupun mereka tidak pernah komplen tentang perawakan kita tetapi di sudut hati mereka mereka menilai secara diam2 dan membanding kita dengan perempuan lain.

Barangkali suami puan2 tidak begitu, tapi ini boleh jadi panduan.. Saya seorang isteri baru berusia 29 tahun dan mempunyai 3 orang anak, Perawakan saya biasa sahaja, tidaklah hodoh, sedikit gempal setelah melahirkan 3 orang anak. Saya berkerja sebagai seorang eksekutif dan suami saya berkerja biasa saja..

Kebanyakan belanja rumah seperti ansuran rumah dan kereta, saya yang menbayarnya demi suami yang mempunyai gaji tidak seberapa. Suami saya bolehlah di katakan menarik jika dibandingkan saya, tinggi, putih dan menarik minat ramai perempuan semasa bujangnya. Saya mengabdi diri seluruhnya untuk rumah tangga, pagi sebelum pergi kerja saya akan masak utk anak2, sarapan utk suami, saya memandu sendiri ke pejabat dan setelah balik ke rumah pada petangnya sayalah yang menyediakan segala keperluan rumahtangga.

Sepanjang perkahwinan suami tidak pernah komplen pasal perwatakkan saya. Saya memakai tudung, dia nampak biasa saja, tetapi dia tidaklah sentiasa tertarik kepada saya semasa di rumah seperti cuba mencium saya, memeluk atau memegang saya,biasa shj kami akan bersama bila waktu malam apabila dia perlukan saya.

Baru2 ini saya mendapat tahu dia mempunyai kekasih di tempat kerja sendiri. Gadis tersebut bukanlah muda dari saya tetapi sudah berumur 30 tahun. Saya mendapat tahu juga yang suami saya sering ke rumah gadis tersebut semasa waktu kerja. Hubungan yang terjalin nampaknya telah sampai ke tahap hubungan seks.

Bila saya bersemuka dan bertanya kepadanya, pada mulanya dia menafikan,tetapi setelah dikemukakan bukti dan sebagainya, baru dia mengaku. Saya ingin tahu kenapa dia menjalin hubungan. Apa kurangnya saya, dia akhir berterus terang mengatakan memang tiada apa yang kurang dengan saya, saya menjaga makan minum, membantu kewangan, menguruskan rumahtangga dengan baik tetapi saya hanyalah setakat itu shj tiada rangsanngan lagi bila melihat saya.

Baginya, dia kadangkala ingin bersama wanita yang di lihat cantik,menarik minat lelaki lain dan bila berjalan sama menimbulkan cemburu pada lelaki lain.Dia dengan berani memberitahu saya bahawa teman wanitanya mempunyai kuku yang cantik, perut yang nipis, bau yang sedap, fashion yang menarik.

Sedangkan saya menurutnya walaupun tidak hodoh tetapi hanyalah wanita yang sangat biasa saja,kuku saya pendek dan kadang2 rosak kerana memasak, rambut pulak kadang2 berbau bila balik kerja kerana bertudung sepanjang hari, Perut saya pula tebal, tidak menarik di rumah bila hanya bert-shirt dan berkain batik.

Hari2 melihat saya dia merasa tiada apa yang dibanggakan tentang saya, bercakap di rumah pula hanyalah tertumpu pasal rumah, anak2.Tiada topik menarik seperti teman wanitanya yg boleh bercakap pasal politik,carreer, mempunyai taste yang tinggi dan dapat membantu dia mengenali dunia yang baru mengaenai fashion, korporat, jadi dia merasakan seperti lelaki yang berjaya bila bersama wanita tersebut.

Memang saya akur tentang perawakan saya kerana pertama memang saya di lahirkan begini, kedua saya terlalu sibuk untuk membelek diri sendiri, ketiga saya tidak mempunyai cukup wang untuk berbelanja sepenuhnya untuk kecantikan.

Begitulah hati budi lelaki sebenarnya walau bagaimanapun kita menjaga dia tetapi dia masih mementingkan fizikal jauh di sudut hati ingin bersama wanita menarik yang boleh menbuat dia berasa bangga.

Saya telah pun berpisah dengan suami sekarang tetapi saya tidaklah duduk meratap. Tetapi menghadiri slimming session dan membelanjakan duit separuh untuk kecantikan bukan untk lelaki tetapi untuk kepuasan sendiri, biarlah saya pendek dan sedikit tembam tetapi saya berazam untuk menjaga kebersihan dan kelihatan menarik".


~*~*~*~*~*~*~*~

aku tak nak komen
bagi korang je komen
# sambil suap bubur nasi extra ikan bilis dan kicap cili potong  

(^_^)



Wednesday, September 18, 2013

Proses Tukar Sekolah

Tahun lepas ada buat en3 tentang kakak tukar sekolah dan sekarang kakak dah habis exam UPSR, Insya Allah akan kembali bersama kami hujung tahun nanti. Cukuplah 2 tahun berjauhan dengan kakak, tahun depan kakak akan kembali bersekolah menengah disini.

Walaupun dah ada sikit pengalaman masa nak tukar sekolah kakak dulu, tapi sekarang buntu macam mana cara nak tukar sekolah dari Kelantan ke sini (Selangor @ Negeri Sembilan). Call semua nombor yang kat website Jpn tu, talian sibuk sokmo, tak berangkat pun ada, huhu.

Akhirnya dapat sikit maklumat dari PejPendidikanSepang, katanya 'kena tanya sekolah rendah sekarang, dimana sekolah saluran sekolah tersebut untuk sekolah menengah (tak jelas samada saluran/saduran, tapi takkan saduran kot). Bila dah tahu sekolah mana, kena daftar dulu kat sekolah tu dan barulah proses untuk tukar sekolah dari Kelantan ke sini'.

Aduhai, dengar pun dah semput. Jauh tu nak berurusan, masa dan ofkos $$. Sapa ada pengalaman? sila share, dah penat dah ni call sana sini.

Ada sesapa keje bahagian tukar sekolah tak? boleh bagi maklumat yang lebih tepat tak?

 

Didik Anak Mengikut Umur


artikel ni dapat dari FB
apdet lelaju sebab ada orang dah tanya nape x apdet blog, huhu
aku sebenarnya kering idea sekarang ni


aku punya baru tahap pertama dan tahap ke2
(^_^')


  

Friday, September 13, 2013

Besan Sebantal

Eh, dah nak balik ke? Rasa cam laju je rasa jam bergerak hari ni kan? ini semua poyoo, hihi. Break time 2 jam tadi sempat ke kelas ilmu, panel jemputan ialah Ustazah Zawiah Hassan. Sebelum Ramadhan lepas, beliau penah datang ceramah kat opis aku. Klik sini untuk kisahnya. Kali ni buat kat bangunan sebelah, kena naik shuttle la nak gi sana sebab jauh sikit, nun kat surau di bangunan cik CV keje.

Beliau share ilmu tentang hak-hak wanita, samada masih dalam perkahwinan atau sudah bercerai. Tapi ustazah kata, masalah jarang timbul masa rumahtangga aman damai Tapi kata ustazah 'masa bahagia takde masalah, masalah hanya akan timbul bila berlaku penceraian jika wanita tak tahu apa hak--hak mereka'. Jadi aku share sikit apa yang aku ingat sekali lagi masuk kelas ilmu tak bawak buku nota, huhu. Pen je bawak takkan nak tulis atas tapak tangan kot

Antara yang aku ingat ialah tentang :

1- Bila dah kawen, isteri patut menyimpan sendiri surat nikah. Banyak berlaku bila dah bercerai/nak proses bercerai dan hakim bertanya 'mana surat nikah?' isteri jawab 'takde tuan hakim, surat nikah suami yang pegang/simpan'. Kalau tengah takde masalah okeylah, semua manis je. Tapi bila ada masalah kan susah nak rujuk sebab takde surat nikah. Takde sapa yang kahwin nak bercerai, tapi hari akan datang kita tak tahu.

Ada dua jenis haram dalam sistem perkahwinan

HARAM MUABBAD (haram kekal)
cthnya: haram berkahwin antara bapa saudara dengan anak saudara, ibu tiri dan anak tiri dsbnya

HARAM MUAQQAT (haram sementara)
cthnya: seorang lelaki boleh berkahwin dengan adik iparnya (adik isterinya) jika sudah bercerai dengan si kakak samada ceraihidup/ceraimati. Tak boleh berkahwin serentak dalam satu masa

LELAKI ADA EDAH
lelaki juga ada edah (jangan ingat pompuan je ada edah) tapi edah ini hanya boleh digunapakai oleh lelaki yang sudah mempunyai 4 isteri tetapi berhasrat nak kawin sorang lagi. Jadi dia kena ceraikan salah seorang isterinya (sebab kuota isteri cuma 4 je kan). Bila dah cerai, dia kena tunggu bekas isteri itu habis edah (3kali haid), barulah dia boleh kawen lain (yelah, kang tetiba dalam edah bekas isteri peknen@tetiba rasa nak berbaik) dah jadi masalah sebab bininya dah jadi 5.

BESAN SEBANTAL
yang ni aku tak penah dengar, rupa2nya ini berlaku bila situasi seperti contoh dibawah:

Anis berkahwin dengan Ali, mak dan ayah mereka (janda dan duda) selalu la datang umah mereka sebab nak tengok cucu. Bila dah selalu berjumpa dirumah anak mereka, selalulah mata bertemu mata dan hati sudah jatuh suka. Dipendekkan citer Ayah Anis melamar Mak Ali, diorang yang dulunya cuma besan tapi bila dah kahwin mesti la tido sebantal. Maka jadilah pepatah 'besan sebantal'. So cute kan?

emm apa lagi ye? itu je kot, ada ingat nanti aku tulis lagi. apa lagi pepatah yang korang rasa cute? cer share

Selamat berhujung minggu



Sarapanku di Pagi Jumaat

semalam last day kakak exam
debaran exam dah abis
kita tunggu pulak debaran masa nak kuar result nanti  
so hari ni umie boleh makan dengan tenang
macam le tak makan selama 3 hari tu, hihi

okey, what i eat today is

pepagi bersarapan katanya 

lontong RM 2
# kafe sebelah dah tukar owner baru
setakat ni harga masih boleh diterima akal wpun menu belum banyak pilihan
pastu kita cuci mulut pulak 
korang ada makan 'colek' pepagi?
aku je kot, haha 

mangga dan cili kicap
# si abam bawak balik semalam
katanya 'cik Yah (jiran pengasuh) yang bagi sebab abam tolong cikyah kutip'
memang akak ni ikhlas menanam
wpun belum masak betul tapi buahnya lemak manis dan tak masam
korang dah sarapan ke belum?



Thursday, September 12, 2013

The Call by Halle Berry

2 entri sebelum ni macam good-good je kan?
takdelah bagus mana pun
tapi sikit ilmu yg kita dapat, lepas tu dikongsi bukan luak pun

emm, ada sesapa peminat Halle Berry kat sini?
Sila angkat mouse, hihi
Halle Berry antara artis Hollywood yang aku minat
(ada la sorang dua lagi, kendian citer)  

Ni kisah 2 malam lepas
En Abe dera aku tengok movie
katanya 'tengok citer ni, best. Konfem umie suka'
dia dah tengok dulu sebelum aku

mula2 tengok pun dah sakit hati
ada adegan suspen, geram je rasa
bila aku tanya apa ending pun dia taknak bagitau

dia bukan tak tahu aku ni kurang sabar
saja suh aku layan sampai ending
pastu gelak2 bila tengok aku stress, grrrrr

tapi citer ni best, berbaloi aku layan sampai jam 1.00 pagi
padahal esoknya keje tuh, saja cari penyakit

nak tahu jalan cerita tak?
bagi yang dah tengok sila abaikan

gambar dari SINI
sila klik link untuk sedutan dari movie
Kisahnya tentang seorang pompuan (Halle Berry) yang bekerja sebagai tukang angkat tepon kat unit kecemasan 911. satu hari dia dapat kol dr seorang gadis yang menelefon kerana rumahnya di masuki org jahat. Lama la dia berkomunikasi dengan gadis tu sementara polis berkejar ke rumah gadis. Dia cuba cool kan gadis tu dan bagitau macam mana nak selamatkan diri tapi endingnya gadis tu kena bunuh juga dengan penjahat tu.

6 bulan dia trauma, rasa bersalah sebab tak dapat selamatkan gadis tu. Lepas tu dia cuba hidup macam biasa wpun sesekali mimpi ngeri datang ganggu tido dia.

Nak jadi citer, dia dapat kol lagi tentang kes hampir sama. Seorang gadis kol bagitau dia kena culik di parking keta oleh seorang lelaki yang tak dikenali dan disumbat dalam bonet keta. Masa gadis tu kol, dia masih dalam bonet keta dan tak tahu apa akan jadi pada nasibnya.

so dia terus berkomunikasi dengan gadis tu sementara diorang detect dimana lokasi kereta tersebut. Rupanya penculik itu ialah seorang lelaki sakit jiwa yang nampak normal ada isteri dan anak2 tapi sebenarnya dia ada masalah jiwa. Waktu dia kecik dia ada sorang kakak, kakaknya sangat cantik tapi akhirnya meninggal kerana Leukemia. Akhir hayat kakaknya di katil hospital dan kepalanya botak tanpa rambut apa daa, botak memang la takde rambut, hihi.

Misi dia bila dewasa ialah memburu gadis yang mempunyai rambut perang ala bulu jagung macam kakak, kiranya dia jadi 'serial killer' la. Dia akan siat kulit kepala bersama rambut sekali dan pasang kat patung kakak dia. Gila ngeri bila dia tunjuk pisau tengah kelar kulit kepala tu.. Tutup mata dengan bantal, huhu.

Dia adalah lelaki sama yang membunuh gadis yang menelefon 911 di awal cerita tersebut. Bila call girl tu dengar suara lelaki tu dalam tepon, dia terus cam dan bertekad akan mencari lelaki tu sendiri.

Aku suka ending dia, sebab akhirnya mereka berdua (gadis call girl dan gadis kena culik) mereka berjaya tangkap lelaki jahat tu tapi diorang tak serah kat polis. Tahu diorang buat apa? diorang kurung balik lelaki tu dalam bilik bawah tanah tempat lelaki tu dera mangsa2nya. Tinggalkan dia dengan tangan terikat kat kerusi yang dia guna untuk bedah mangsa2nya.

So aku buat kesimpulan lelaki itu akan ditemui sudah mati kering jadi rangka dalam bilik bawah tanah tu 10 tahun kendian, haha.

Tapi en Abe saja buat lawak, katanya 'nanti ada The Call part 2, dimana lelaki tu keluar dari bilik bawah tanah dan membalas dendam kat Halle Berry tu' .. ish biar benar? Bila nak abis kalau macam tu saja la nak kenakan aku tuh.

# bila takde idea, kita boleh up entri tentang 
- apa kita makan @ apa kita masak malam tadi
- rancangan tv yang kita suka tengok
- kisah makcik jual nasi lemak yang kita singgah semalam
- kisah akak cleaner lap meja 10 menet lepas

boleh gitu?

(^_^)



Mesej Dari Perut ke Otak ialah 20 minit

Assalamualaikum
wow! awal post entri hari ni
yelah, aku kan antara makhluk terawal sampai opis
sib baik ada yang lagi awal tolong bukak pintu
kalau aku paling awal konfem tersadai menunggu
sebab aku takde kunci opis pun, huhu

Okey, sebelum terlupa meh nak sambung sikit lagi
sambungan tazkirah yang aku dengar semalam
kan aku dah citer, panel tu cakap banyak benda
tapi sikit je yang aku ingat
Tapi bila ingatan tu datang balik
rasa rugi kalau tak share.

Okey, panel jemputan ada bertanya 
'kenapa kita makan?'
so mestilah ramai yang menjawab 
'makan kerana LAPAR'

Betul ke jawapan tu?
ye, betul kalau masuk exam pun betul kita jawab
tapi dari segi lain jawapannya ialah 

SAYA MAKAN KERANA ALLAH.

Susah aku nak huraikan, tapi aku cuba seboleh mungkin ye
Harap korang paham

Apa2 je kita buat kenalah niat kerana Allah 
(benda baik le, takkan mencuri nak niat kerana Allah)

Kalau kita cakap 'aku makan sebab lapar', konfem semua benda depan mata nampak sedap. So kita makan macam lupa diri. Mulut terima je apa yang di suap sedangkan perut dah menjerit2 cakap 'wei mulut, cukup-cukuplah makan tu, dah takde ruang nak letak ni' tapi mulut tak dengar cakap perut. Sebabnya ikut kajian sains (panel jemputan tu sebenarnya Doktor) katanya, proses untuk menyampaikan maklumat dari perut untuk sampai ke otak dan menyuruh mulut berhenti makan ialah selama 20 minit.

Okey, dalam masa 20 minit agak2 berapa banyak kita boleh makan? Konfem masih boleh abiskan sepinggan hanith lamb kan? eh! tetiba sebut hanith lamb ni nape? huhu

Sebab tu dah di pesan 'berhenti sebelum kenyang'. Kalau kita makan sebab lapar, kita akan makan sakan-sakan tapi kalau kita awal2 dah set 'aku makan kerana Allah' insya Allah kita akan makan sekadarnya. Kita ni mudah percaya bila dibuktikan dengan kajian Sains, sedangkan semua tu dah tersebut lama dulu lagi iaitu dalam kitab suci AlQur'an.

Okey tu je nak citer,selamat menunaikan tugas yang di amanahkan (^_^)


Wednesday, September 11, 2013

Sayang Siapa?

lunch hour tadi ada tazkirah kat surau
sedikit ilmu untuk di kongsi bersama
(sikit je yang aku ingat, banyak tertelan semut kot, huhu)  

Kalau di tanya siapa paling anda sayang ?
kita mesti akan jawab samada
ibubapa, suami/isteri, anak2 (jawapan standard)

kenapa kita sayang mereka?

sebab kita nampak depan mata
- kita sayang mak ayah sebab mereka membesarkan kita
- kita sayang suami/isteri sebab mereka jaga kita
- kita sayang anak2 ofkos sebab kita lahirkan mereka

tapi kita tak nampak yang lagi penting
kita patut sayang ALLAH lebih dari segala2nya
sebab Allah bagi kita macam-macam

paling dekat contoh ialah 
ALLAH bagi kita mata untuk melihat
(cukup satu contoh, yang lain fikir sendiri)

DAN 

berapa ramai antara kita paham betul2 makna surah AlFatihah dalam solat?
ada yang tahu makna tapi tak mendalami betul2 makna tersebut


# renung2kan dan selamat beramal
(pinjam ayat glemer Prof Izzi )



Tuesday, September 10, 2013

Mana Ada Stress dan Lawatan Lepas Exam

TQ untuk semua yang memberi komen tentang en3 sebelum. Ada orang kata 'ala, baru upsr je pun. takyahlah stress sangat' eh! sapa kata aku stress? aku bercerita sebagai salah satu coretan perjalanan hidup aku je. Semua ibubapa ada harapan besar untuk anak masing2 tapi takdelah sampai nak pukul/marah anak kalau tak mencapai target. Dia dah usaha setakat termampu, sebagai ibubapa .. kami selalu doa yang terbaik untuknya dan selebihnya serah pada Allah.

Tadi kol kakak, macam biasa dia punya ayat 'okey je, cuma BM tu macam pening sikit' emm dah agak. Jangan ingat kita orang Melayu, Bahasa Malaysia tu mudah, tidak ye. Soalan je mudah, tapi jawapan susah, hehe. So pesan aku pada dia 'yang dah lepas tu lupakan, kita fikir yang esok pulak'.

Okey, titik pasal anak exam. Meh kita citer mende lain pulak ye.Tapi masih tentang si kakak.

Memang sejak zaman aku sekolah lagi, bila lepas exam je mesti sekolah anjurkan program lawatan. Release tension kononnya. Ingat lagi masa sekolah rendah, ada lawatan ke KL dan Melaka. Tapi mak ayah tak benarkan, huhu. Bukan sebab $$ tapi lebih pada risaukan keselamatan naik bas dari Timur ke Barat tu. Bukan sejam dua tapi lebih dari 8 jam kot kalau naik bas, benti makan berak kencing segala mak nenek. Sedih dan kecewa kerana permintaan tak di luluskan rasa macam nak lari rumah pun ada, tapi nak lari kemana? tapi merasa la sekali ikut rombongan sekolah ke pantai dekat Besut dan lawatan ke pameran buku di Kota Bharu.

Sekarang turn aku pulak, sebelum raya tu ari dia bagitau yang sekolah nak buat lawatan lepas exam. Lawatan ke Kuala Lumpur, Melaka dan Negeri Sembilan. Alahai, tok nenek pun duk KL nak jugak melawat KL. huhu.

Mak ayah aku yang very protective tu konfem la tak benarkan cucu diorang travel jauh2 dari Kelantan ke KL naik bas. 'Nehi, nehi, nehi' katanya. Aku pun dah serba salah, yelah kenalah fikir jugak perasaan mak ayah aku sebab kakak jugak bawah tanggungjawab mereka sebab duk di kampung.

Lepas pujuk dan bagi alasan kenapa tak boleh ikut, aku bagi dia pilih mana dia nak pegi hujung tahun nanti wpun bajet lom ada, takpe itu kita fikir kendian. Tak kusangka dalam banyak2 negeri dalam Malaysia ni, dia pilih nak gi Zoo Negara. alahai, nanges dalam hati. Ingatkan dia nak mintak gi Langkawi ke hapa. Jauh sangat tu, Cheras ke Zoo Negara, hihi.

Rupa2nya dia dah lama teringin nak gi Zoo Negara. Cam biasalah, bila dah dekat lagilah tak berminat nak pegi. Macam aku yang dah masuk tahun ke 15 duk sini, baru sekali ke Menara KL itupun masa memula datang dulu, dan Tugu Negara tak penah jejak kaki, lalu je sambil tengok dari dalam keta.

Sebelum peksa tu ari, cikgu bawak pelajar2 yang terpilih gi barbeque dekat air terjun, aku izinkan dengan pesanan 'pandai2 jaga diri' dan minggu lepas dia bagitau cikgu nak bawak gi pantai tak pasti le pulak pantai mana. Pun aku izinkan, sebab perjalanan pun tak jauh mana dan masih dalam negeri.

Entahlah, bukan senang jadi ibubapa ni. Kontrol sangat pun tak boleh, dibiarkan lepas bebas lagi tak boleh. Macam ni le agaknya fikiran mak ayah aku dulu ... sekarang daku merasainya.

Korang ada cerita yang lebih kurang sama?
Masa korang kecik2 dulu mak ayah korang bagi ke ikut lawatan sekolah?
Kalau ada, negeri mana?
Seronok kan naik bas ramai2 dengan kengkawan 

[^_^]



All The Best Kakak


Hari ni 10 September 2013

bermula hari ni, esok dan lusa (3 Hari)
anak dara sulung menduduki exam Upsr
sama macam sepupu kamcengnya, Ayong

semoga mereka dapat menjawab soalan dengan tenang
hari ni kertas BM (kefahaman dan penulisan) dan Matematik kertas 2
esok, Matematik kertas 1
lusa, Sains dan Bahasa Inggeris kertas 1&2

gambar hiasan
semasa berumur 6 bulan
kepada kawan2 blogger yang ada anak exam UPSR hari ni
sama2 kita doakan mereka
mereka dah usaha setakat yang termampu
semoga dengan Izin Allah mereka dapat kejayaan cemerlang

debaran dikongsi bersama 
ada lagi ke? maaf kalau lupa sebut nama

# nebes wei, maklum anak sulung

 (^_^)



Monday, September 9, 2013

Hari Bersuka Suka Bersama Keluarga di Gold Coast, Morib

Kali ke 2 ke Gold Coast, Morib. Penah ke sini dulu KLIK SINI November tahun lepas.

Pada awalnya aku tak berminat nak join Family Day ni sebab tarikhnya dekat sangat dengan tarikh kakak nak periksa Upsr (esok). Rasanya bagi ibubapa yang berjauhan dengan anak2, mesti rasa tak sampai hati nak bersuka ria @ makan sedap bila ada anak yang tak dapat join. Kalau makan pun rasa macm tercekik pun ada.

Tapi last minute join bila sorang akak committee cakap 'kenapa ko taknak pegi? free je pun. Orang lain berebut nak pegi siap kena cabut undi lagi tapi ko yang dah tentu2 ada bilik, taknak pegi pulak' yolah, den pegi lah ni :).

Pagi Sabtu, jam 7.40 pagi kami dah keluar rumah, dalam 1 jam sampai lah ke tempat kejadian Gold Coast Morib tu. Dah ramai yang beratur untuk doofgift dan pek brekfes.


temanya ALOHA
kalau boleh pakai baju tema pantai tapi aku tak ikut tema pun
cik abe je yang ikut tema kebetulan ada baju corak ala hawai gitu

Sebenarnya malam tu aku dah kena tanda2 selsema, tapi datang jugaklah sebab kesian kat anak2 terutama si abam. Dalam tak sihat pun sempat jugak join acara sukaneka, berbaloi la aku tersembam atas pasir masa acara kepit bola celah ketiak tu, team kami jadi Juara dan dapat seat tapuware dari Ikea yang banyak biji boleh susun bertingkek-tingkek tu. Pastu dalam diam en abe pun join jugak satu game lepas tu, Juara jugak dan dapat lagi satu set hadiah yang sama. Si abam join sukaneka untuk anak2 pun jadi Juara, dapat set alat tulis. Happy je dia dapat hadiah.

ini hasil 'tangkapan' kami semasa majlis tersebut
dalam paperbag merah tu adalah tapuware

ai like, tapuware tingkek-tingkek
nanti boleh bawak bekal gi keje

abam dapat set alat tulis yang akhirnya jadi bahan berebut dengan adik
abam yang baik mestilah mengalah, ambik buku dan pensil kaler je
yang lain bagi adik

team cik abe menang acara duduk atas belon sampai pecah

Banyak jugak acara tapi aku dah malas, kang asik muka aku je beratur nak main marah dek orang nanti. Lunch buffet yang super mabeles sebab ada kari kambing aku kan penggemar kambing tegar sambil dihiburkan oleh penyanyi Sheeda, terkenal dengan lagu dangdut dulu-dulu dan juga UpinIpin. Budak-budak jadi hilang kawalan bila nampak maskot UpinIpin, sib baik tak roboh pentas tu dikerjakan oleh budak2 termasuk la si abam.

Upin Ipin yang diserbu peminat cilik, sib baik takde yang cedera kena pijak
ntah bila dia sempat menyelit sebelah UpinIpin tu
Masa duk ralit tengok anak2 duk serbu UpinIpin, aku terpandang seseorang. Rupanya anak blogger Sis Lady@Anie yang kerja dengan UpinIpin. Sempat la aku mintak bergambar sekeping dengan Ude.

eh, mak sapa ni?
umie bukan nak ambik gambar dengan UpinIpin
tapi nak bergambar dengan PR nya
Oh lepas tu ada Lucky Draw, nombor kami yang pertama naik. Dapatla sebiji lampu hiasan dari Ikea semua hadiah adalah dari Ikea katanya. hihi. Lepas makan aku dah naik bilik, kepala pening, hidung pun dah tersumbat. Sampai kemalam kami tak keluar, si abam je sorang turun main air kat theme park. Aku pantau dari balkoni je, kejap2 intai dia kat bawah. Sib baik dapat bilik ngadap theme park.

Malam pun ada lagi acara, kami turun jam 8.00 malam, semua meja dah penuh, so mintak pihak hotel sediakan meja tambahan, tempat adalah terbaik iaitu betul2 depan meja buffet walaupun jauh dari pentas utama itu tidak jadi hal, makan lagi penting, hahahaha.

Malam tu majlis makan makan di hiburkan oleh artis yang aku pun baru tahu kewujudan nya dalam, namanya Wana, katanya antara peserta OIM. dari jauh nampak kecik je orangnya, sebab jauh aku langsung tak nampak muka dia, tapi suara kemain nyaring.

Habis makan, belum sempat umum Grand Lucky Draw aku dah cabut naik bilik, anak2 dah ngantuk. Dengar citer hadiah untuk Grand Lucky Draw lagi gempak. Ada Iphone, Ipad, peti ais dan tv 50 inci. Untunglah sapa yang dapat tu...

Malam tu rasa nak menangis menunggu pagi, walaupun tilam hotel tu empuk tapi bila badan tak sihat rindu nak tido dirumah sendiri. Kalau tak kerana kesiankan si abam yang tido dengan gelang theme park sebab nak berendam lagi esoknya, konfem aku dah ajak cik abe balik rumah.

Pagi Ahad tu, jam 8.00 pagi si abam dah terjun masuk air sampai la kami panggil balik sebab nak check out. Si kenit sampai ke sudah tak ke theme park, main air dalam bath tub je. Okeylah kot sebab dia pun selsema takleh berendam lama2.

adik tengah monitor abam dari balkoni bilik

tak dapat main air, dapat makan pun okey je 
tepat jam 12.00 kami pun check out sebab en Abe keje petang, sekian kisah Family Day yang meriah. Harap tahun depan ada lagi, kalau boleh free macam ni jugak, agak2 bos besar baca tak?

[^_^]


Friday, September 6, 2013

MATTA Fair 2013


sapa yang suka cuti-cuti tu 
jom gi MATTA Fair kat PWTC
mulai hari ni 6 Sept - 8 Sept 2013
10 pagi - 9 malam

sebenarnya aku pun tak penah pegi
tapi orang yang penah pegi kata berbaloi pegi waktu promo ni

untuk lebih info sila klik
website MATTA Fair

# entri sepintas lalu sebab kengkawan sebelah ni sunyi
diorang kena jaga booth kat MattaFair katanya

selamat berhujung minggu

(*_*)


Thursday, September 5, 2013

Cenderahati Dari Padang Pasir

Assalamualaikum semua ...

Pagi ni sejuk je kan? hujan renyai2.. anak kenit tersumbat hidung tapi umie tetap kena pegi keje sayang, duduklah kamu kat rumah pengasuh elok-elok ye, petang nanti kita jumpa.

Okey, ni kisah semalam .. nak post semalam tak sempat. Kisahnya, tengah syok ngadap blog buat keje, dapat kol dari nombor tak dikenali. 50% hati kata 'angkatlah' tapi 50% lagi kata 'biarkan je, nombor tak kenal tak yah angkat'. Tapi entah kenapa, tangan tak dengar kata otak, selamba je tekan 'hijau' tanda menerima call tersebut.

'Ini Puan ..... ke? ada parcel. Tapi saya tak boleh masuk dalam. Saya kat lobi depan ni, boleh turun sekejap' garu kepala aku. Sebab takde tunggu parcel pun, aku bukan jenis beli barang online. Yang ada pun cuma buku yang aku citer kat en3 semalam, tapi dah collect pun dekat rumah ex pengasuh. Tapi turun jugak, tengok nama pengirim 'wow, sampai jugak akhirnya' menjerit dalam hati je. Dah lama dulu ada 'orang jauh' mintak alamat tapi lama sangat dah, sampai aku pun dah lupa, hihi

Anyway Terima Kasih banyak2 IbuSham atas hadiah comel tu. Nak tengok tak?

tok tok tok
apa di dalam?

masih dalam kotak

kena cari lemari kaca ni, hihi
nanti nak bagi mak satu, mesti mak suka hadiah dari padang pasir ni 
kecik besar, tua muda 
mesti suka bila dapat hadiah
mahal murah itu lain kira
yang penting keikhlasan dari si pemberi
ku terima dengan lapang hati
terima kasih daun keladi
kalau ada, hantar lah lagi
# gurau je ye

korang pun kalau rasa nak bagi hadiah jugak
sila komen, nanti aku inbox alamat untuk pengeposan
 *lawak pagi khamis katanya*

(^_^)


Wednesday, September 4, 2013

Mencari @ Menjemput Rezeki ?

pernah dengar tak ayat ni

'sahabat paling setia ialah BUKU'

sebab apa tau?
kalau korang baca sebuah buku, sampai muka surat 112
dan lepas tu korang tinggalkan dia untuk buat benda lain
seminggu, sebulan @ 6 bulan
tapi bila korang bukak balik buku tu
penanda masih ada dimuka surat yang korang tinggalkan dulu, iaitu m/s 112
kecuali buku tu ada orang gatai tangan alih/ buang penanda
kalau takde penanda pun korang akan cari balik di mana m/s yang korang tinggal dulu kan?
ye, begitulah setianya sahabat bernama BUKU tu

hobi aku dari dulu ialah membaca
dulu sanggup berhabis duit beli buku, majalah, novel setiap bulan
tapi dulu takde banyak komitmen boleh la
sekarang banyak lagi benda yang lebih penting
so minat beralih kepada membaca kisah manusia di dunia blog

tapi aku ada terbeli satu buku
belum abis baca, masih dalam proses mengkhatamkan
ini bukunya

seronok baca

mencari ialah kita mencari2 sesuatu yang belum tentu di jumpai
menjemput maknanya kita dah tahu dimana letaknya dan kita cuma perlu jemput dia datang

Milik Kita Belum Tentu Rezki Kita
 walaupun kita dapat gaji setiap bulan, dalam gaji kita ada rezki orang lain
# mungkin rezki si tukang kasut sebab kasut rosak hantar repair
# mungkin rezki tukang paip sebab tetiba je paip rosak 2 hari sebelum gaji
# mungkin juga rezki bengkel keta sebab tetiba nak pegi keje keta takleh start

itu contohnya yang gaji kita bukan semuanya milik kita

rezki kita yang sebenarnya ialah 3 benda
1-apa yang kita makan
2-apa yang kita pakai
3-apa yang kita sedekahkan

sekian perkongsian untuk sesiapa yang sudi singggah sini
(^_^)


Tuesday, September 3, 2013

Kisah Sepasang Kasut

# Mood stress, huhu

Hari ni 3 September, petang nanti ada majlis hari raya lagi. Ini besar-besaran punya, yang aku duk apdet sebelum ni tu semuanya unit kecik2 punya je. Hari ni pakai baju kurung cotton bunga kecik2 kaler merah dan shawl merah. Sampai opis, tengok semua orang pakai merah, dalam hati rasa macam 'eh!ramainya pakai kaler merah hari ni, kebetulan sangat' .Rupa-rupanya nya tema majlis tu memang merah, aku je yang tak baca emel sampai habis tapi tak sangka pulak kebetulan yang amat betul, setel bab tema walaupun aku tak kisah pun ikut tema ke tidak.

Tapi.. tengah syok susun barang bawah meja, tetiba bunyi 'pop' alamak, kain koyak ke? sekali pusing tengok, tara ............ tapak kasut terkopak. Rasa macam mau nanges. Aku bukan jenis yang simpan stok kasut bawah meja. huhu




zaman sekolah dulu kalau pakai kasut jenama Bata kira hebatlah
sebab tahan lama dan sedikit mahal

terbeli kasut ni dulu pun sebab suka design je
walapun dah terkena banyak kali 
tapi tak jugak serik
huhu

dan aku perasan Bata sekarang tak macam dulu
kualiti sangat mengecewakan
kasut ni contohnya
baru 2 hari pakai tumit tercabut
saja la hantar repair, rm10 upahnya
baru seminggu pakai tapak pulak terkopak
sabar jelah 

masa kat Penang Airport last week
nampak kedai jual kasut Crocs ni
saja gatai test
memang selesa, harga pun selesa
test je, tak beli pun
agaknya nyonya tu tahu aku tak ber$$
dia komen
'memang mahal sikit, tapi berbaloi beli
banyak tahun boleh pakai maa
kalau kasut biasa *sambil jeling kasut aku*
harga rm70/80 satu pasang
tapi dalam satu tahun berapa kali u beli kasut?
mesti cepat rosak kan?
aku senyum je


[-_-]

sib baik ada gam UHU sebagai penyelamat sementara

babai



Jika Di Izinkan OlehNYA

tadi bukak diary sebab terlupa nombor akaun. Aku kan Betty La Fea, semua benda tulis dalam diary. Tak kenal Betty La Fea? sila gugel

Telenovela yang femes satu ketika dulu
tentang seorang gadis yang 'bergigi besi'
tak cantik tapi lurus dan baik hati
suka menulis diary tentang apa sahaja
suka kat bos dia dalam diam
sedih tengok citer ni dulu   
masa belek diary, terjatuh satu kertas
 aku pandang kertas tu macam jumpa geran tanah
Pandang lama-lama hati makin sayu
Nak tahu kertas apa? 


ni ler kertasnya
dalam tu tercatat tahun2 yang akan datang
umur en abe
umur aku
umur anak2


meh zoom lebih dekat
pada tahun 2035
umur en abe 60 tahun hampir umur ayah aku sekarang (59 tahun)
umur aku 56 tahun lebih kurang umur mak aku - sekarang 55 tahun 
umur kakak 34 - mcm umur aku sekarang
si abam 30 tahun 
dan adik 25 tahun

kalau semuanya berjalan lancar
mungkin masa tu ada ada 2,3 orang cucu, hehe 

kita hanya merancang dan mampu berangan
tapi semua itu hanya akan berlalu jika dizinkan olehNya
InsyaAllah

hargai setiap saat dan detik yang kita ada sekarang
esok lusa tahun depan, itu bukan urusan manusia

(^_^)