Wednesday, December 31, 2014

Alhamdulillah dan Penutup 2014

Alhamdulillah
kembali bersiaran

Salam Selasa untuk semua
banyakkkkkkkkkkkkkkkkk sangat nak citer
pasal banjir terutamanya
(kemusnahan akibat banjir dan juga hikmah banjir)
tapi masa tak mengizinkan
kendian lah kita citer eh

hari ni 31/12/2014, hari terakhir utk tahun 2014
esok dah tahun baru 2015

setahun 2014, macam2 kisah ada
manis, pahit, masam dan masin semua bersatu
apapun bersyukur setiap hari masih diberi kesempatan bernafas di muka bumi ini
pilihan di tangan kita untuk melakukan kebaikkan @ sebaliknya
walaupun penghujung tahun di duga dengan banjir
tapi sebenarnya banyak yang manis sepanjang tahun ini
jadi tak adil untuk kita mengeluh bila di duga dengan 'sedikit' ujian
tak gitu?

okey lah kengkawan
TQ untuk semua yang whataapps dan call bertanya khabar
alhamdulillah, mak dah dapat berhubung dengan anak2 malam tadi
letrik pun dah ada semalam
sesungguhnya aku tak sabar nak balik kampung
dah dengar citer dari mulut mak sendiri
sekarang ni cuma mampu tengok gambar yang family share je
tengok gambar pun dah rasa nak meraung
kalau tengok yang real, tak tahu lah macam mana

sekian, entri terakhir 2014
jumpa lagi tahun depan, Insha Allah

(^_^)


Wednesday, December 24, 2014

........................

Blog ni akan 'bersawang' sekejap
Hingga banjir di Pantai Timur kembali pulih
# tak sampai hati nak update happy-happy kat blog@fb
sedangkan mak, ayah, adik dan saudara mara tengah berjuang dalam banjir 



sudi2kan berdoa untuk semua mangsa banjir
*semua tempat, bukan hanya di Pantai Timur sahaja*

Jumpa lagi


Tuesday, December 23, 2014

Banjir di Pantai Timur, Doakan Mereka


Sejak semalam, nak buat apa pun tak senang
hati duk teringat family dan sedara mara di kampung
henpon hampir panas dengan mesej yang masuk tentang info banjir di Pantai Timur
paling aktif adalah grup sekolah
*ramai kengkawan yang duk kampung duk update info terbaru kampung diorang* 
Phone Gallery dah sarat dengan gambar yang di share
sampai tak larat nak delete satu persatu

ada yang mengadu risau tak dapat berhubung dengan family
kata mak 'line tepon dah tak dapat'
letrik dah putus di sesetengah kawasan
takde letrik, macam mana nak charge henpon kan?
setakat ni kami berhubung dengan mak melalui whatapps je
sib baik boleh berhubung lagi

manalah anak2 tak risau
yang kat kampung ramai warga tua je
kami ni pun risau, cuma harapkan sedara mara tolong tengokkan   

ni antara gambar2 terkini banjir di Kuala Krai, Kelantan



Saturday, December 20, 2014

Banjir Oh Banjir

Sejak 2,3 hari lepas
Grup whatapps sekolah penuh dengan gambar banjir di negeri kelahiranku, Klate
# tahun ni banjir agak teruk di Kuala Krai

Semua pakat share macam mana keadaan di kampung diorang
Perasaan libang libu tengok gambar2 tu
Kesian dan risau pada family di kampung
Ya Allah, moga cepat surut

Walaupun mengikut sejarah sejak aku lahir (35 tahun yang lalu)
Rumah kami di kampung memang tak pernah kena banjir
Tapi rumah nenek dan pakcik, boleh kata setiap tahun 'naik air'

Antara gambar yang sempat cilok dari google
# gambar original dr hp dah delete, sebab phone gallery dah penuh giler  



bila tenggelam gini, pastinya banyak barang rosak

aku penah jadi budak2 yang seronok mandi air banjir
'kejadian pahit' yang hampir meragut nyawa adik aku dulu takkan aku lupa
sebab hari tu jugak aku kena belasah teruk dengan ranting pokok senduduk
penah kot citer kat blog, tapi dah lupa post yang mana
sekarang adik aku tu dah 27 tahun umurnya

ops.. ada kejadian yang buat aku jadi takut n phobia bila hujan lebat
#ni berlaku masa mak ayah ke Langkawi hujung bulan lepas

Masa tu hari cuti, tak silap aku hari Ahad
hujan sepanjang hari dari pagi membawak ke petang
kami anak beranak tak kemana, berkurung dalam umah je

Hujan lebat tu pakej siap dengan petir guruh semua ada
Dalam hujan lebat tu, aku dengar tak dengar macam suara orang memanggil
buka pintu rumah, rupanya ayah jiran panggil kami
Sian pakcik tu, macam nak terkeluar anak tekak panggil kami, huhu

Rupanya dia nak bagitau
Yang air dah sampai muka pintu rumah kami
ala-ala banjir kilat gitu

Aku panik terus bila tengok selipar dah berenang2 masuk bawah keta
yang kelakar tu aku boleh terfikir
'alamak, keta ni kalau banjir, air masuk dalam engin
konfem takleh start, abislah'
dahlah masa tu keta CIK VIVA pun tumpang garaj kami

Air bergenang-genang lagi 1/2 inci nak sampai kat lapik kaki depan muka pintu
aku kerah anak2 angkat barang bawah katil letak atas katil
eh! itu je la tempat paling tinggi yang ada dalam rumah pun

Kejadian mendebarkan berterusan dalam 10-15 minit
macam2 doa dah aku baca, siap suh anak2 berdoa
# doa anak2 tak berdosa kan cepat makbul

Alhamdulillah, tak lama kendian air pun surut
lega yang teramat sangat
Terima kasih Bumi, sebab telan air cepat-cepat

Natijah atas kejadian
sampai ke hari ni kalau hujan lebat
aku dah tak senang duduk, kejap2 jenguk kat luar
kot lah tetiba air masuk dalam rumah
masa ni rasa macam nak pindah duk umah jenis apartment
kalau boleh nak unit paling atas
tapi bila kenangkan saat bangunan bergoyang masa Tsunami dulu
ngeri gak duk umah tinggi, hehe

Semoga musim banjir cepat berlalu
Semoga mangsa banjir tabah atas kejadian yang menimpa mereka
Dan kita, kalau mampu .. jom bantu setakat yang mampu
# kalau kenal sesapa yang mangsa banjir, derma terus pada diorang lagi bagus
  


hari ni hari mereka di duga, hari kita entah macam mana pula
doa yang baik2 ye


Friday, December 19, 2014

Potluck Di Pagi Jumaat

Salam Jumaat
petang semalam, member kata nak wat potluck pagi ni
so ada yang offer bawak itu ini

dan ini adalah hasilnya 


nasi lemak tu bersize chomel, sekali hadap 2 bungkus
tapi aku tak makan, sebab semalam dah makan nasi lemak


lontong ni giler sedap, 2x tambah

taknak tahu aku bawak apa?
cer teka
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
taraaaaaaaaa



kagum tak?
#gigih bangun awal 15 minit dari biasa sebab nak goreng telur mata kobau nih
mercik2 minyak, sib baik tak kena muka, huhu
diorang pesan, telur kuning jangan garing sangat
kalau boleh nak yang goyang2
eh, mana mau nya bergoyang jam 6 pagi, ngantuk lagi tuh 

okey, nak gi cuci mata kat terminal jap
maklum lah breaktime 2 jam, hehe




Thursday, December 18, 2014

Novel: Jom Baca UYDL (Ulu Yam di Liverpool), Nota Buat Cempaka, Aku Sayang Dia

Hai korang
dah 2 hari tak update blog
sibuk membaca katanya, hehe


Baru je malam tadi mengkhatamkan novel penghijrahan seorang blogger
dulunya aku baca blog beliau, sekarang baca dalam bentuk buku
(hanya untuk invite reader je sekarang)

ni antara blog terawal yang aku baca masa mula2 berblog (1996)
masa tu yang sulung, Najwa pun kecik lagi
sekarang Najwa dah jadi anak dara pun
(dahlah cantik, pandai pulak tu, untung kak Ain dan Abg Naz)
aku bagi 5 bintang untuk kedua2 UYDL nih
#kalau korang berhati tisu macam aku
sila sediakan tisu sebelum baca kisah penghijrahan blogger otai ni
masa baca tu, ada jugak rasa nak berhijrah
berangan free katanya

lepas ni nak khatam kan 2 novel ni pulak


1 novel dari rakan blog Sis Hanis Azla
1 novel dari rakan FB
dah lama jugak beli tapi belum khatam2 lagi

membaca memang minat aku dari mula pandai membaca
dulu, kini dan mungkin sampai bila2 pun

Alhamdulillah, anak2 pun minat sama macam umie
kalau ke shopping mall, mesti singgah kedai buku
tak kisah berhabis asalkan mereka mereka suka

korang yang suka membaca
apa buku/novel yang sedang baca sekarang?

kalau ada yang best, sila kongsi
nanti nak cari kat Popular
#kad keahlian dah nak expired hujung December ni


Monday, December 15, 2014

Jalan-Jalan ke Petrosains KLCC

Hai korang
seronok eh cuti-cuti 
(bagi yang keje Selangor, Khamis tu Cuti Keputeraan
sambung 1 hari cuti Hari Jumaat, dapat 4 hari cuti)
Bagi yang kampung dekat, dah boleh balik kampung tu

Ini kisah aku dan anak2 masa cuti tu
Bawak anak-anak ke Petrosains KLCC
Dah banyak tahun si kakak dan abam duk nyanyi kat telinga aku
'bila umie ayah cuti, kitorang nak gi Petrosains'
selalunya yang dekat tu paling susah nak pegi
huhu

Hari khamis tu, ikut cik abe ke airport
aku dan kenit naik ERL ke Bandar Tasik Selatan
singgah umah mil ambil kakak dan abam
kebetulan anak buah (sepupu kamceng kakak) pun ada situ
angkutlah dia sekali

EnAbe dah pesan suh naik taxi je 
(dia tahu sangat, aku kalau ramai2 ni cepat je nak bertukar jadi Hulk, huhu)
tapi aku eksyen, konon nak anak merasa naik public transport
hambik ko, 2 kali tukar tren
naik dari Stesen Lrt Bukit Jalil, kebetulan tunpang SIL gi keje
dari situ naik lrt turun dia Masjid Jamek
pastu tukar tren lain, turun di KLCC
mati2 aku ingat, tren tu berenti dalam bangunan KLCC
rupa2nya bangunan tu sebelah KLCC
Kami kena menyeberang jalan dulu baru sampai KLCC
* tarik napas laju2, maklum dah lama tak berjalan jauh*


Rombongan Cik Irfa ke KLCC
cik ke? hua hua hua

Kami antara yang terawal beratur, masa tu baru jam 10 pagi
Ingatkan kami yang terawal, ada lagi yang awal dari kami
bersemangat gitu

Tiket kami semua
1 dewasa + 2 Remaja + 2 Kanak-Kanak =RM40
# sepatutnya RM45 kan? ker dia tak kira si kenit?

untuk check harga tiket dan waktu melawat
sila klik SINI 
aku dah stanby dengan mykid anak2 tapi staff tu tak mintak pun
muka melayu jati, dah tentu2 bukan pelancong asing, haha


Okey, biarlah gambar berbicara ye

percubaan untuk naik ke bulan

adik nak jadi ahli sihir

layan kertas terbang

abam tengah korek bijih timah 

kenit dan lego

berangan konon keje oil n gas


model tak berbayar dari Petronas

Please take note, ada beberapa benda dalam tu yang kena bayar tiket lain
Contoh untuk Canyon Coster tu sorang kena bayar rm3
dan untuk keta lumba tu rm2/sorang
tapi kalau 10 orang budak, terasa jugak bila nak membayarnya
sib baik kami tak ramai

Dalam tu jugak ada kafe
harga pun takde lah mahal sangat
dalam rm3.50-rm4 untuk nasi lemak/nasi goreng/donut/air
kami makan 1 nasi lemak, 1 nasi goreng, 2 donut dan 4 air
Total rm25

aku layan je diorang mencuba semua benda dalam tu
banyak kali jugaklah menguap, huhu
alang2 dah sampai, biar puas hati

lebih kurang jam 1.30 petang kami pun keluar
masa tu orang tengah ramai beratur nak masuk

bila sampai KLCC, tak lengkap kalau jenguk air pancut
sebenarnya aku tak suka ke situ, ramai sangat orang
macam2 rupa
macam2 gelagat


muka dah penat, sekali lagi gigih naik lrt balik
tapi dari lrt bandar tasik selatan, ambik taxi sampai umah MIL
dah tak larat nak menapak

endingnya, malam tu kenit demam
jadi Jumaat tu otomatik umie ambik cuti kecemasan
hehe

sapa2 yang tak tahu nak bawak anak kemana cuti sekolah ni
jom lah ke Petrosains, tak rugi
banyak benda yang anak2 boleh terokai kat situ
ibu2 pun boleh cuci mata sekali lepas keluar dari Petrosains tu
window shopping pun tak jadi hal kalau tak membeli pun
hahaha

okey, sekian kisah kami
#konon petang tu nak gi pesta buku Big Bad Wolf kat Mines tak tercapai
penat giler oiii menapak


Wednesday, December 10, 2014

Yang Untung, Yang Rentung

Salam Rabu
muka ada senyum datang keje hari ni
tahu pasal apa?
yelah, esok Selangor cuti, hehe

tadi baca blog sorang blogger ni
bagi aku dia dah cukup segala2nya
dia cantik dan comel
dapat pulak pasangan yang hensem
family pulak sporting
dah kawen pulak dapat mertua yang baik
ada anak pun comel (kombinasi mak ayah yang sama2 comel)
aku baca blog dia mesti sengih sorang2
setiap kali baca blog dia, mesti aku rasa hidup dia sempurna sangat

eh! korang penah tak rasa macam tu?
korang baca blog blogger feveret korang dan rasa macam
'bestnya hidup dia'
sikit pun tak jeles @ cemburu
bila baca terus terdetik dalam hati
'dik, moga bahagia milikmu'
padahal bukan kenal pun, jumpa pun tak pernah

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

kisah lain

tak tahulah kalau orang lain
tapi aku suka baca blog kisah manusia lain

ada blog yang kita baca, kita suka dan tumpang bahagia
ada blog yang kita baca, rasa macam 'emmm, okey'

ada blog yang nampak ikhlas dalam penulisan
ada blog yang boleh rasa macam 'kebahagian yang dipaksa'
hehe, suka hati je kan?

apapun, bersyukurlah dengan apa yang kita ada
tetiba teringat kata2 hikmat kakakku Mak3Hero

ITU UNTUNG YANG KO NAMPAK
YANG RENTUNG KO TAK TAHU

sampai sekarang kalau teringat kata2 tu
mesti aku senyum sensorang

emm, apa agaknya yang korang rasa bila baca blog aku ni ye

# tutup kotak komen boleh tak? haha



Tuesday, December 9, 2014

Adab Tengok Wayang

Alhamdulillah, rezki harimau hari ni
Member suh bawak telur rebus pagi ni
Ingatkan nak buat nasi lemak, rupanya nak buat sandwich telur
Pastu dia bawak jugak pulut ngan sambal tumis
Elok baru je sesuap dua masuk mulut, EnAbe call ajak sarapan
Mana mungkin ku tolak, bukan selalu dapat detim berdua
Zasss laju2 gi detim dengan 'soulmate'

Elok abis makan, member sorang lagi sms
dia belikan nasi berlauk tersedap kat taman dia katanya
nak bagi aku rasa, dah letak kat meja aku
emm, nampak gaya nasi berlauk jadi menu lunch nanti
Alhamdulillah, masih mampu makan dan masih ada selera makan

~*~*~*~*~*~*~

sapa sini suka tengok wayang?
Ahad lepas tengok wayang dengan anak2 dan adik2
memula plan nak gi IOI Mall yang baru bukak tu, tapi hujan pulak
so kita gi dekat2 jelah

    

citernya boleh tahan, budak2 suka
aku lak mengantuk sebab malam tu tido lewat
sempat lelap dalam sesaat dua, huhu

tapi yang aku nak citer ni bab ADAB TENGOK WAYANG
eh! ingat makan je ada adab?
tengok wayang pun ada adab jugak tau

Antara adab2nya ialah:

1- kalau bawak anak, pastikan anak korang behave
bukan jenis yang jerit2 @ sepak kerusi orang depan
sikit lagi aku nak jerkah budak seat belakang sebab banyak kali dia sepak seat aku
tapi sebab sabar aku masih ada 90%
aku cuma toleh belakang dan kasi jelingan maut
sekali lagi dia sepak, aku terus tolak kaki dia dan cakap 'jangan tendang kerusi'
terus diam sampai sudah, sib baik
aku tak perasan mak dia tengok ke tak, emm

2- plis plis plis plis
tolong jangan jadi tukang baca sarikata kat skrin
orang lain pun pandai baca
yang tak pandai baca lagi macam si kecik Hajar pun paham kot jalan citer
orang lain nak tengok filem dengan aman
bukan nak dengar ko membebel dan mengulas setiap scene
ohoiiiiiiiiii, sakitnya hati kita

okey, itu je 2 kejadian yang aku nak highlight kali ini
kalau ada penambahan, aku edit kendian

daaaaaaaaa

Monday, December 8, 2014

Bila Henpon Tertinggal

sampai opis, cari henpon takde dalam handbag
tertinggal dirumah kah?
tercicir dalam kereta kawan kah?
tercicir kat kafe masa bayar bekfes kah?

nak call cikAbe, mintak tengok kan kat rumah
tapi nombor henpon cik abe pun tak hafal
nak call kakak, pun sama tak ingat nombor

otak ligat berpusing
.
.
.
.
sedetik
.
.
.
.
.
dua detik
.
.
.
.
.
.
TING
 *mentol lampu bernyala*

buka cimbclick
situ ada nombor henpon CikAbe dan juga nombor henpon kakak
sebab aku buat feveret number untuk top up prepaid henpon
fuh legaaaaaaaaaaaaaa

lepas ni kena hafal nombor penting dalam kepala
kalau memory low nak menghafal
sila salin nombor kesayangan dalam buku telefon kecik macam dulu2

sapa pernah jadi cam aku?
henpon bukan sekadar henpon
tapi juga buku nota

so hari ni jangan wsap aku
malam nanti baru wsap eh
kalau wsap tak berjawab, sila maklum hp tertinggal
rasa nak balik sekarang jugak ambik hp, huhu  
# bajet ramai sangat yang nak wsap tuh, siap announce kat blog
kepoyooan sangat tau


Wednesday, December 3, 2014

Mak Ayah Datang Jenguk Anak Menantu dan Cucu2nya

Salam Rabu di bulan Disember 2014
pejam celik pejam celik dah sampai bulan terakhir kita ye
kejap sungguh masa berlalu
# sebenarnya aku takde mood nak update blog
tengah sakit hati dengan Poslaju
apa guna ko tukar borang oren ke purple kalau servis hampeh camni, grrr
kes ni belum selesai hingga kesaat aku post entri ni
aku pun dah tak tahu nak setel macam mana
kerana kes ni, buat kali pertama aku hantar aduan ke poslaju
aku nak tengok apa respon dari pihak diorang

* tarik napas, hembus*

~*~*~*~*~*~*~*~

Okey tukar mood ceria
hai korang
 (^_^)

dah sarapan? 
aku makan penkek dengan kari kambing
apa tema sarapan pun aku tak tahu dah
tapi memang terbaik rasanya gabungan dua benda tu

apa nak citer ye?
oh pasal mak ayah datang cuti2 sekolah

mak ayah dan adik datang minggu lepas, hari Selasa
tujuan datang ialah nak gi cuti2 ke Langkawi
boleh baca kat blog adik aku

sebenarnya trip tu dirancang dari tahun lepas
tapi ada je aral yang melintang di tengah jalan
*alasan adik exam, nenek tak sihat, bla bla bla*
ni pun hampir2 kensel tapi Alhamdulillah, jadi jugak

seronok tengok mak ayah happy
#bestnya kalau kami dapat join the trip, tapi cuti dah takde, sob sob sob



suka sangat tengok gambar ni
suka tengok muka ayah yang happy

Diorang pergi tak lama, 3 hari 2 malam je
malam semalam dah balik kampung
mak taknak duk lama, sebab nenek uzur sangat
wpun ada anak lain di kampung, tapi nenek rapat dengan mak
so mak rasa bersalah nak berseronok bila kenangkan ibunya tak sihat dikampung
aku tahu mak serba salah nak tinggal nenek
tapi sebab plan cuti2 ni dah rancang awal
# tahun lepas beli burn tiket sebab kensel
so mak datang jugak sebab kesiankan kami

Sebenarnya banyakkkkkkkkkkk sangatttttttttttttttt yang aku nak buat untuk mak dan ayah
aku harap Allah dengar doa aku untuk mereka
beri aku kesempatan untuk tunaikan semua impian aku pada mereka berdua
# sebak, takleh nak sambung dah

ok bai



Monday, December 1, 2014

Pos Laju Tukar Borang Baru Untuk Sampul Prabayar

Isnin is Monday
hehe

mukaddimah katanya

banyak nak storimori
tapi idea belum mari

tadi gi pos barang, cik kak pos opis tanya
'borang pos laju ada banyak lagi ke?
kalau banyak, sila habiskan cepat ye
sebab nanti 14hb dah guna borang baru'

dan dia pun hulur borang pos laju yang baru
kaler pepel gitu

taraaaaaaaa

kaler OREN lama punya
kaler PURPLE baru punya

okey, tu je nak share

citer mak ayah datang, nanti free kita cite eh

(^_^)

RALAT:
sampul baru untuk prepaid (prabayar) sahaja
yang lain mantain borang oren, sori ye salah info  


Wednesday, November 26, 2014

Pulut Panggang aka Pulut Lepa

Dah Rabu?
cepatnya masa berlalu kan?
Esok Khamis, Kendian Jumaat
Pastu Cuti 2 Hari Sabtu dan Ahad, seronok layan anak
Esoknya Isnin, seret kaki datang keje
eh! itu aku. Bukan korang, haha
Saja melawak, bersyukur masih ada kerja
Masih sihat tubuh badan untuk mencari rezki demi sesuap nasi dan beli barang impian

apa yang ko merapu ni Irfa?

ops, tadi nak share ngan korang sejenis makanan kesukaan aku
kelmarin, semalam dan esok pun aku suka kuih tradisonal ni

nak tahu?

taraaaaaaaaaaaaa, ini dia


korang panggil apa eh?
pulut panggang @ pulut udang ke?
nama dia kat kampung aku ialah PULUT LEPA

emm, rasa2 mana dia dapat tu ye?
agaknya kalau letak atas meja, takde tulis nama
pantang lepa memang ada je yang berminat kot
maklumlah benda sedap, hehe

tapi susah nak jumpa yang inti sambal ikan (serunding ikan)
yang selalu orang jual kat sini, inti sambal kelapa pedas
aku suka yang original macam aku makan masa kecik2 dulu
selalu sangat aku kecewa bila beli, buka tengok inti sambal kelapa, huhu

tapi pagi ni rezki terpijak
member hulur, ambik seketui, buka tengok inti sambal ikan
terus throwback zaman kecik2 dulu
dap dap dap

ada orang takleh makan pulut, nanti mengantuk dan sakit2 badan
cik Abe pun alah ngan pulut
aku takde alah ngan apa2
semua boleh gitu

okey, tu je nak citer

promo sikit, maklumlah minggu ni semua dah gaji kan?
kalau nak order kat kedai online aku, KLIK SINI 
* semua baru restock*


semalam, mak ayah adik datang dari kampung
tak sabar tunggu cuti, nak bawak mak ayah jalan2 dan makan2 best



Monday, November 24, 2014

Singgah Baca Boleh, Risiko Tanggung Sendiri

Selamat Petang
dah petang baru free sikit

psttttttttttttttttttt
nak tanya
ada tak sesapa yang baca blog ni kenal aku kat alam nyata?
siapa anda?
kawan sekolah?
kawan opis?
jiran tetangga?
sedara mara?

aci kerat kelingking mesti ada yang kenal
emm, tak jadi hal
boleh je baca, dalam ni takde rahsia sulit pun

tapi kalau ada entri dalam blog ni yang 'terasa cili' sikit
aku tak bertanggungjawab ye
baca dan tetiba sentap
'eh! ni macam kata kat aku je?'
yang tu aku tak jamin ye, risiko tanggung sendiri

walaupun setiap entri yang aku post 
telah di QC (Quality Control) dengan begitu teliti
niat berblog bukan nak cari pasal
sekadar nak berkongsi cerita dan menambah kenalan
# aku cuma manusia biasa yang terkadang lalai
tanpa sedar ada hati yang terluka

okey tu je nak bagitau
.
.
.
.
.
.
.
.
daaaaaaaa



Friday, November 21, 2014

Bilik Stor Comel Bawah Tangga


Korang
macam mana korang kemas rumah?
Hari2 kemas @ hari minggu je baru kemas?

Aku ni rimasnya tengok barang banyak
Nak buang macam elok lagi
Nak simpan, dah tak tahu nak letak mana
#kain baju ler rasanya paling banyak, huhu

Pindah dari Feb lepas, dah 10 bulan kot
Rasanya macam banyak lagi belum kemas
Emm, sekali fikir benda yang berkotak2 tu tak perlu kot
Sebab dah 10 bulan, elok je kami hidup tanpa perlu bukak kotak tu

Google jumpa stor bawah tangga ni
kemas kan?
   
#tengok gambar2 stor bawah tangga ni
# teringat filem Harry Potter
kan bilik Harrry duk bawah tangga
pastu sepupu dia yang jahat tu turun tangga sambil hentak kaki
sian dia menahan habuk jatuh atas kepala








Ops lupa, rumah sekarang tak de tangga
Umah dulu je ada tangga

Takpe, simpan untuk tatapan untuk korang yang takde idea
Boleh la gosok2 cik abang mintak buatkan sebiji stor comel macam ni
hehe

sekarang aku follow 2 grup kat Facebook
Deco Rumah Ku Syurga Ku
Kami Suka Susun Atur
gile comel diorang kemas rumah, bersemangat nak buat cam diorang
tp semangat jelah, balik umah dah penat, abis tenaga dah
aptb


  

Thursday, November 20, 2014

Kumpul Souvenir Koala From Aussie

hai korang?
dah lunch? makan apa?

heavy breakfast tadi, so lunch lite-lite je
sila percaya, tak caya sudah, lalalala

bosan sungguh dengan susun atur meja kerja
nak kemas dan susun balik tapi takde masa
tadi dah kemas dan buang yang mana tak perlu

pastu aku jumpa banyak ekor koala
nak tengok?



ayah dia, mak dia dan anak2nya 
sebenarnya sebelum ni lagi banyak
pindah opis tu ari, banyak dah yang hilang
hilang @ menghilangkan diri, itu tak pasti
# koala ni semua kengkawan yg OS ke Aussie yg bagi
aku tak pernah ke sana pun

aku ingat nak buat tema biru untuk meje kerja ni
nak tray in out kaler biru
nak semua alat tulis kaler biru
file biru
desktop n komputer biru boleh jugak ke?
# cer mintak ngan bos? dapat tak agak2nya
silap haribulan, mataku yang lebam biru, haha

okey, tahu korang yang baca pun bosan
baiiiiiiiiiiiiiii


Wednesday, November 19, 2014

Jogging Setahun Sekali

TERIMA KASIH banyak2 untuk ucapan di entri sebelum
Baru 14 tahun bersama, masih jauh perjalanan jika umur panjang
Semoga kita semua di berkati Allah

~*~*~*~*~*~*~*~

Okey, next story please

Sebelum tu
* tepuk tangan sikit kengkawan*
Jom bagi semangat sikit untuk aku terus istiqamah

Aku ni setiap malam Sabtu berjanji ngan anak2 nak gi jogging
bila pagi Sabtu, anak2 kejut tagih janji
Tapi aku sentiasa ready dengan jawapan

contohnya:
'lain kali lah, macam nak hujan je kat luar tu'

tak pun ini 
'esok lah ye, umie tak jumpa seluar sukan'

dan selalunya ini jawapan biasa
'umie penatlah, hari2 bangun awal gi keje
hari cuti ni bagi lah umie tido lama sikit'

*tanganlaju2tarikselimuttutupmuka*
hitam menawan itu abam
si hot pinky milik kakak
n kasut tali pink adalah omie pemilik kawasan

tapi Ahad lepas aku paksa diri
kami 3 beranak keluar jogging
tinggalkan si kenit dengan en abe tido
dapat lah 5 round
(kat taman tu ada tulis, 12 round = 10000 langkah)
tapi aku mampu 5 round je, itu pun dah macam nak putus nyawa

sesekali bersenam gitu lah, sakit segala urat
malu kat aci yang jogging sebelah aku
dia dah mula berlari masa aku baru sampai
aku dah stop, dia masih sambung lagi
huhu

harap2 istiqamah lah nak berjogging ni
paling tidak dapat buat sabtu dan ahad
hari keje memang tak sempat lah
# alasan tetap ada

    BERSENAM UNTUK KESIHATAN DAN JANTUNG SIHAT

(^_^)


Tuesday, November 18, 2014

14 Tahun, Yang Ada Macam2 Rasa

Salam Sayang untuk semua yang sudi singgah 

Hari ni agak istimewa bagi aku
*walaupun pepagi si abam buat umie naik darah, nantilah aku cite eh*

Tarikh 11 NOV antara tarikh istimewa dalam hidup aku
kerana pada tarikh yang sama di tahun 2000 (14 tahun yang lalu)
aku bergelar isteri kepada EnAbe

sebenarnya i is malu nak tulis yang jiwang2
so ni jelah yang mampu aku share ngan korang

pic dari google



semoga kita semua beroleh kebahagian di dunia dan akhirat
doa untuk kita semua  
aminnnnn

#14tahun dulu pada waktu ni aku tengah buat apa ye?
masih pagi lagi, mesti waktu ni kat umah tengah sibuk
maklumlah kenduri besar yang pertama bagi mak ayah

(^_^)






Monday, November 17, 2014

Hari Bersama Keluarga

Salam Isnin
keje la, apa lagi, cuti pun dah takde
YaAllah, janganlah ada yang sakit demam waktu aku takde cuti ni

Pagi ni tebal sungguh kabus, rasa macam duk negara musim sejuk
# kabus ke jerebu eh? tapi rasanya cam kabus
sebab kalau jerebu mesti ada bau asap sikit
hari2 hujan, sekarang ni malam rasa sejuk je
tu yang bila pagi, bunyi alarm buat2 tak dengar
2/3 kali alarm bunyi, baru hegeh2 seret kaki masuk bilik air, huhu

~*~*~*~*~*`*~*~

Ni kisah hari minggu kami

aku dan En Abe tak sama cuti
aku memang wajib cuti sabtu ahad, tapi En Abe keje shift
memang payah nak bertemu roster dia yang sama ngan aku
jadi bila berkesempatan cuti sama
kami akan rancang cuti yang berbaloi utk anak2
# bukan lah maksud aku pegi cuti jauh2 yang memerlukan modal besar

Paling tidak keluar makan dan tengok wayang
yang penting ialah masa untuk bersama2 keluarga
# kami memang suka bawak anak2 tengok wayang
so far anak2 behave, oklah
kalau jenis takduk diam, aku pun taknak bawak
tak pasal dapat maki orang seat belakang, huhu


cite BIG HERO 6 ni best giler
dari minit pertama sampai habis, gelak je
bagus untuk release tension

selain aktiviti kuar makan + tengok wayang
kami juga akan luangkan masa ziarah family (mentua) di Cheras
cuma nak ziarah mak ayah aku je payah sikit, jauh nun di Kelantan
# Insha Allah mak ayah datang cuti sekolah nanti

tak kisah lah apa aktiviti pun janji masa bersama keluarga
bagi yang bekerja, 5 hari kat opis, cuma 2 hari je dapat duk umah
masa ni lah nak layan karenah anak2

apapun kerja kita, FAMILY lebih utama

apa aktiviti hari minggu korang?
masak2 eh?





Thursday, November 13, 2014

Kasih Sayang Sesama Manusia

Hai kawan2..
maaf lewat bersiaran hari ini
sedikit sibuk @buat2 sibuk barang kali

hari ni nak bercerita tentang perasaan
dulu, waktu umur dalam 20an
aku cepat panas hati, rasa nak marah je
#kalau citer bab sabar dalam rumahtangga
enAbe banyak bersabar dengan perangai aku di awal 
hingga kini dalam perkahwinan kami, huhu

Dengan orang sekeliling pun sama
agak2 menyampah je nak layan orang yang banyak songeh dan annoying
cepat je mulut tu berkata2   
'lantak ko lah, suka hati ko lah'

tapi bila di usia 30an, banyak benda berubah
bila nak marah, cepat2 berfikir
takde guna marah2, masalah takkan selesai
tarik nafas, hembus, tenangkan diri

aku suka berkawan dan tambah kawan
kawan opis, kawan sekolah, kawan blog, kawan di fb
aku boleh dapat kawan baru dimana saja
di klinik, di bank sambil menunggu pun ada kawan

hari ni aku jumpa kawan alam maya
ofkos lah di airport, dia nak terbang ke arab saudi
kami kenal di FB secara kebetulan
masa tu aku pm dia, tapi tersalah orang
nama mereka sama, tapi orang lain
wpun silap orang, hubungan kami kekal sampai hari ni

kadang2 rasa terharu bila banyak hari tak update blog
ada yang whatapps tanya khabar
'sihat ke? nape lama tak update blog?'
terharu sangat

orang kata, kawan ketawa senang jumpa
kawan menangis, ibarat intan di antara jutaan pasir di pantai
sebenarnya kawan menangis bukan takde
tapi kita kena cari

semoga kita sentiasa dalam keadaan berkasih sayang
dan of coz, hargai lah orang2 di sekeliling kita

kepada yang selalu singgah baca dan kekadang komen
ni je nak cakap


memuahhhhhhhhhhhhh
#sesekali kita jiwang apa salahnya