Thursday, February 20, 2014

Daun Bidara, Antara Ubat dan Pantun

yeay, dah Khamis, i love en Khamis
sebab esoknya Jumaat, last day keje
and the next day dah coti
best best best

semalam, jiran post kat FB
bertanyakan sesapa tahu kat mana ada pokok Bidara
nak ambik daunnya untuk berubat
aku tak pasti untuk sakit apa

terus tanya akak sebelah
cuba hukurkan bantuan sekadar termampu
katanya di sebelah surau kat taman dia ada pokok bidara tu

kata kakak tu
'daun bidara diguna untuk mandi jenazah'
aku pun tak pasti
brother depan aku ni pulak kata
'daun bidara buat halau hantu'
itu lagi aku tak pasti  

sesambil tu aku tertanya2 apa sebenarnya khasiat daun bidara tu ye?
jom tanya en gugel yang sedia membantu, hihi



ada gak pantun Bidara

nasi lemak buah bidara
sayang selasih hamba lurutkan
tinggal emak tinggal saudara
kerana kekasih hamba turutkan

# zaman muda2 dulu orang tua suka bagi pantun ni
tajam menikam maknanya tu

tak paham?
buat2 le paham

lalalalalalalala 

13 comments:

aQu Mad said...

kenapa hantu takut ngan daun bidara ek.

t.a.t.a said...

Siapa dah pernah minum? Apa rasa?

Irfa said...

AquMad..
ntah, ko tanya lah hantu ;)

Irfa said...

TATA,,
tak penah tengok lagi daun ni
mungkin jugak penah tgk tapi x tahu itu daun bidara
yg pasti rasanya takde rasa Oren ;)

Rai Ourkizuna said...

aku memang tak familiar ngan pokok bidara ni..aritu ada orang share gak kat fb pasal kegunaan dlm perubatan.. tapi tak ingat dah..

yey~ esok jumaat~

msredcheesecake said...

ye ke? tatau pulak khasiatnya camtu..

:: Cik Viva :: said...

Mcam daun sireh kan..

Irfa said...

RAI..
orang kata jeruk buah bidara sedap
x pasti penah makan ke tak
yeayyyyyyyyyy Jumaat is coming

Zaitun said...

Kak Zai pun tak pasti kegunaannya tapi selalu juga dengar orang cakap elok.

paridah said...

pokok bidara ni daunnya digunakan utk memandikan jenazah mmg selalu ditanam di tepi masjid n surau, buahnya kecil2 tp xtau pula boleh dimakan. daunnya kecil walau pokoknya besar...pantun lama tu tentu menggambarkan kisah yg berlaku sejak dulu pabila anak2 lbh menurutkan kata hatinya sehingga berbuat apa saja.....

ernie Sha said...

Daun ni ada dijual di Darul Syifa Bangi

QasehnyaRania said...

tak pernah pula tgk.
mmm, baru tahu ni.thanks for sharing..

kak, thanks sbb support saya.

Nastyna said...

baru tau gunanya daun bidara ni, benda ni ada buah kan... jap nak gugel.