Wednesday, March 5, 2014

Sedap dan Kopek

Rabu dah kita ye?
kejap je masa berlalu
baru lepas submit report bulan Feb, senyum adalah lebar, hihi

sebenarnya ada naik 'mata ikan' 2 biji dalam mulut
tu yang takde mood nak bercakap
so kita biarkan jemari yang bercerita ye

okey, tajuk hari ini tentang bahasa jiwa bangsa

AMARAN:
ini bukan entri 18sx, ini kisah 'perkataan sama, lain makna'

INI KISAH KAKAK 
kalau dia tahu aku tulis ni, harus umie kena bebel

Kisah 1:
ada sms masuk kat hp aku, dari kawan kakak masa sekolah di Kelantan
sms berbunyi begini, bunyi? mana ada bunyi, dia tulis macam ni
'sedap tak sekolah kat sana?'
agaknya diorang dah berbalas sms sebelum tu
dia tanya kakak sekolah kat mana
so kakak bagitau lah sekolah area rumah kami
tu yang jadi soklan di atas

~*~*~*~*~

Umie: kakak, ada msge dari kawan kakak ni

Kakak: oh! kawan sekolah kakak dulu, nama dia Hazirah

Umie: dia kata 'sedap', maknanya 'best'
mesti masa mula2 sekolah kat sana, kakak selalu confuse kan?

Kakak: memang pun, memula dulu kakak pening
diorang kata 
'sedap tak buku cerita tu?' maknanya 'best tak buku cerita tu?'
tapi kakak cakap 'sedap? ini bukan makanan'
huhu

ops, ada lagi satu citer
ni kakak yg bercerita

'kakak bawak buah, nak share ngan kengkawan,
 jadi kakak cakaplah 'nanti kita kopek buah ni ye, makan sama2'
tapi kawan kakak pandang muka kakak dengan pelik
baru kakak teringat, 'kopek' tu diorang paham sebagai (.)(.)
hahaha, kelakar sweet je kan?

eh! korang paham tak ni?

NotaIbuKaki:
sedap=best
kopek=tetek

korang ada tak pengalaman cenggini?
ko maksudkan lain, tapi orang paham mende lain?

(^,^)


  

41 comments:

  1. KOPEK tu pernah terkena kt ganu.. kemain kuat suara sy suh kawan kopek kelapa..sekali kena bantai gelak dgn dak² kg yg dgr.. hampeh.. terus kemaluan besar... wakakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. MIZZ TINA..
      ganu ngan klate bahasa/loghat hampir sana
      nak pulak kalau duk Besut, dah xleh nak beza klate ke ganu
      kalau kumpul lawak salah paham ni, buleh wat buku ;)

      Delete
  2. kita tanya - kek mano?
    dia jawab - sikret resepi la paling sedap.

    terpaksa la plak tukar slang KL balik.
    takkk. saya tanya awak sekarang dekat mana?

    selalu jadi macam ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. TIJAH..
      kek mano?
      eh lawak lah, aku pun gelak

      Delete
  3. sy selalu rasa malu kalau dgr org sebut mintak nak mempelan depan rumah..


    mek kelate

    ReplyDelete
    Replies
    1. PETAK BUNGA..
      taknak sebutlah, akak pun malu
      huhu

      Delete
  4. biasa dah kena mcm ni kalau ckp dgn org berlainan daerah. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. YANA HALIM..
      yang penting kita 1Malaysia ;)

      Delete
  5. Rumah ni ada 3 + 1 boys.. so mmg jarang sgt sebut benda "yg tu".
    Infact.. benda2 sulit mcm tu.. seperti sedikit taboo di rumah ni.
    Entah.. kami mcm segan sikit nak sebut.
    So kami bg nama manja..

    Tetek - pek pek
    Penis - utin
    (yg ni tak segan nak sebut)

    & bila K.Sham uzur.. "Ibu keluar darah ya"
    (complete description)

    P/s;
    Keluar tajuk ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK SHAM..
      sama lah
      anak sebut
      'pompuan' punya = malu
      'lelaki' punya= loli
      hihi

      Delete
  6. loghat aku dah haru biru..shujin kan lahir kelate besar kat kedah..so loghat utara+pantai timur.. aku pulak jawa+ayer baloi.. celaru weh..kalau shujin cakap kelate atau utara aku boleh teka2 lagi..tapi kalau aku cakap ayer baloi.. shujin mesti buat muka tak paham..cam alien sangat je bahasa aku..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. RAI..
      ayer baloi tu apa?
      nanti kita jumpa ko cakap eh
      aku nak gak dengar, hahaha

      Delete
  7. hahhaa... penah belaku kalu kt utara kopek tu bekas duit (beg duit kecik) tu.. klu pekataan 'saing' org timur cakap maksud dia kawan, klu area selangor bersama2 kan? hihi macam2 dialek kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. KOPIOLIMAUICE..
      oh ada makna lain bag 'kopek' kat utara?
      baru saya tau ;)

      ha'ah,
      saing-kawan
      saing-bersama2 aka together-gether
      hihi

      Delete
  8. yang orang suka buat joke juga adalah buah pauh aka mempelam. sajer jer kan.
    And macam yang I cerita kat satu entry tu, actually my junior masa kolej dari kelantan teroyat "masa I koyak bawang tu kan..." kami yang lain hanya berpandangan sesama sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MUMMY JJ..
      'koyak bawang'
      koyak mulut aku gelak, mmg kena ketik nyamak lah jawabnya

      Delete
  9. hahahaha..kat sini jangan disebut kopek2 tu..hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. CHEQNA..
      haha, nanti ada yang pandang mcm kita melucah pulak ye

      Delete
  10. Kalau kak Zai ke Tetapi rengganu banyak sangat perkataan yang pelek2 buat2 faham aje hihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK ZAI..
      senyum jelah kalau takleh nak jawab ye

      Delete
  11. Macam2 perbezaan bahasa/loghat ni kan hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK AZWA..
      kalau banyak bergaul dan kenal orang, insha Allah kita boleh paham ;)

      Delete
  12. Pernah juga rasanya... mula2 rasa semacam. Tapi lama2 ok la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. NONG ANDY..
      selagi tidak jadi punca gaduh/salah paham oklah ;)

      Delete
  13. Asslamualaikum Irfa,

    Kak ani orang pantai tumur jadi perkataan sedap tu bioasa untuk makna, bagus ker, begitu juga dengan perkataan 'berahi', mesti orang dari selain pantai timur akan pelik, mana boleh berahi pada makanan, tapi sebenar maksud dia 'suka'.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MAKLONG..
      sbb perkataan tu lah sebuah pantai bertukar nama
      pantai cinta berahi jadi pantai cahaya bulan ;)
      tp org asal sbb PB dah paham lah

      Delete
  14. Yg sedap tu tak biasa guna tp kopek tu biasa hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. SITI ZAHIM..
      dia tak sebut 'sedap' tapi 'sedak'
      hihi

      Delete
  15. kakak ipar saya Perlis, bila suruh anak nya bukak baju dia pi kata buang baju. Buang baju. Silap minit karang ingat suruh buang baju tu dalam tong pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TATA..
      oh gitu ye, igt baju pakai buang ke?
      banyak abis duit ler kena beli baju baru je

      Delete
  16. salah fhm maksud berbahasa ni biasa berlakudimana saja n kadang2 mengelirukan juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK PARIDAH..
      betul tu kak
      warna warni kehidupan :)

      Delete
  17. dulu arwah nenek ada pesan, jangan main nyorok-nyorok waktu maghrib nanti kena sorok dek hantu kopek...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. BN..
      uit, cukup takut kalau diusik mcm tu
      tak terbayang mcm mana rupanya hantu kopek

      Delete
  18. kito , kalu kecek dengan orghe tuo lagi lar ...

    kito royak lain ,
    dio pehea lain ...

    pah tu ...

    masae muko ....

    hu hu hu



    beso ko lagu tu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAKPB..
      emm bab tu dulu sokmo berlaku
      lo ni je kurang sikit, huhu

      Delete
  19. Dulu Mak sedara abang tanya..akak asal mana..dia jawab.'kote'...mak sedara dia marah kata main2 ha ha..kota n9.orang peghok nyebut kote dah lain maksudnya ..alahai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK ERNA..
      hahaha, abang mmg saja nak kenakan akak ler tu
      malu nak sebut, huhu

      Delete

komen jangan tak komen
lagi panjang komen..lagiiiiiiiiiiiiiiii saya suka
tq ;)