Friday, April 11, 2014

Stroop Wafel, Halal Tak?


tadi ada kiriman dari stesen Netherland, Amsterdam

mende alah ni aku tak penah makan
tapi ramai kengkawan kata sedap
sesapa pegi sana wajib beli sebagai souvenier

aku dapat sepeket, belek2 ingredient kat belakang plastik
bahasa diorang lah dan juga bahasa France

buat lawak kat kengkawan yang dah makan
'ni halal ke?'

hahaha, lepas tu semua dah kelam kabut
yang dah makan terus ternganga
yang belum makan pakat gelak sambil tangan pegang wafel tu

setelah di check oleh Halal Food Unit
katanya ' boleh makan, HALAL'

barulah aku berani makan

rasanya?
rasanya macam wafel biasa, tapi ada lapisan karamel antara wafel tu
sedikit manis bagi aku 
# i is tak suka manis
wpun orang selalu cakap 'ko kan kelantan, mesti suka manis'
emmm, tak semua kelantan suka budu, tapi aku suka
sama gak tak semua Melaka suka cencaluk
tak gitu?

hambek, ada kaitan ke wafel dengan budu dan cencalok?
layannnnnnnnn


9 comments:

  1. cam sedap je ni kak. Hahaha Eka ni nampak makanan semua sedapp jer

    ReplyDelete
  2. itu yang penting bila duk sini at least tau perkataan penting untuk cek dalam ingredients huhuu. Kita cuba setakat mampu kan kata orang, takder la nak main bedal jer segala. I suku buda jugak, eh suka budu jugak. hehe betui la I pun kureng la manis2, tak tertelan.

    ReplyDelete
  3. mesti sedap wafel belanda tu ya..yg penting halal.

    ReplyDelete
  4. Dah jadi kebiasaan kita dik kan..mesti soalaan pertama keluar dulu

    ReplyDelete
  5. Baru je update entry pasal halal ni. http://www.mystorymory.com/2014/04/yang-penting-mesti-halal.html

    ReplyDelete
  6. Mcm sedap jea. Huhu. Hari tu isu pepero. Tp dah jelas da bila isteri ally jelaskan. Halal dimakan

    ReplyDelete
  7. tak berapa hari lagi nk ke tmpt asal makanan ni..leh la beli...hehe

    ReplyDelete
  8. Semalam tengok Unwrapped. Depa tunjuk batter untuk buat waffle dan pancake dalam botol. Just spread on the hot pan, dah jadi pancake. Senang betul. Kat Mesia tak de benda tu semua? Kalau ada mesti dah kena gelak kan? Kena gelak sebab tak pandai nak bancuh tepung buat lempeng. Tapi betul la, saya tak reti la nak bancuh tepung jadi kan batter.

    ReplyDelete
  9. perghh..feeling french ye.. hehehe..

    laki aku kelantan pun tak suka manis2 sangat.. aku lagi la..

    ReplyDelete

komen jangan tak komen
lagi panjang komen..lagiiiiiiiiiiiiiiii saya suka
tq ;)