Thursday, January 30, 2014

We Share, We Care: Umur Sesuai Ajar Anak Buat Kerja Rumah

DULU
masa membesar di kampung, umah mak takde mesin basuh
rasanya dah form 3/4 baru lah kami ada mesin basuh
sebelum ada mesin basuh
basuh kain baju dengan menggunakan tenaga
memberus manual 2 besen besar, itu biasa bagi aku bila hari cuti

masak memasak menu simple tu jugak biasa
menu seperti masak nasi, goreng sayur, goreng ikan/telur, buat ikan/ayam sambal
my food killer is maggi goreng kangkung dan ikan kembung sambal
hehe

keje rumah aku bertambah bila tempahan menjahit mak banyak
 (selalunya musim nak raya/cuti sekolah-tempahan baju sekolah)
aku tolong mak jahit tepi (klim tepi) 
dan tolong sambungkan bahagian baju 
(sambung lengan dengan pesak)

adik2 aku mungkin banyak tak merasa sebagaimana aku anak sulung

tapi, bila ada anak2 sendiri
aku buntu nak mulakan dari mana
waktu umur berapa nak ajar diorang kerja rumah?
setakat ni, aku belum ajar kakak masak menu utama, huhu
setakat tumbuk bawang, nasi goreng, goreng ikan, basuh pinggan, sidai dan lipat kain je

bila jumpa artikel dibawah, rasanya sesuatu yang bagus utk di kongsi
sesuaikan dengan budaya kita



# last day keje, esok cuti CNY
list apa nak buat dah ready, harap berjalan lancar

selamat berhujung minggu ye kengkawan
yang balik kampung tu, hati2 memandu

(^_^)


Wednesday, January 29, 2014

Drama Korea: One Sweet Word ( One Warm Word)

dah lama tak review drama korea kan?
last aku tulis ialah drama bertajuk The Inheritors
itu pun ulas sikit je, tak ulas sampai ending pun
ntah, takde mood nak ulas drama cintan cintun
# nampak sangat dah tak remajew, huhu

ni nak review drama terbaru aku follow
tayangan hari Isnin dan Selasa (channel 393 jam 9.00 malam)
katanya 20 episod, takdela lama sangat nak tunggu ending

ready semua?
# tarik napas, hembus

Ini sinopsis dari KoreanDrama



Title: 따뜻한 말 한마디 / One Warm Word
Chinese Title: 溫暖的一句話
Also Known as: Kind Word / Good Word
Genre: Family, Romance, Melodrama
Episodes: 20 (To Be Confirmed)
Broadcast network: SBS
Broadcast period: 2013-Dec-02 to 2014-Feb-11
Air time: Monday & Tuesday 21:55

Synopsis
This drama is about a messy love square between two married couples.
Song Mi Kyung (Kim Ji Soo) is a housewife. Her husband, Yoo Jae Hak (Ji Jin Hee) runs a business and her neighbors are envious of her. One day, she know that her husband is having an affair with Na Eun Jin (Han Hye Jin). She then approaches them carefully. Meanwhile, Kim Sung Soo (Lee Sang Woo) will plays Na Eun Jin’s husband.

~*~*~*~*~

Ini drama kisah rumah tangga, bukan cintan cintun remaja macam drama Inheritors tu
boleh tengok kat DRAMACRAZY 
# tu ari sempat tengok kt pc sampai episod ke 15
tapi sekarang dah kena block, huhu

Kisah tentang seorang wanita bernama Na Eun Jin
yang sangat kecewa bcoz suaminya curang
dan dia ingin balas dendam dengan suaminya
dengan konsep
'ko curang, aku pun boleh curang gak, baru adil'

tapi lelaki yang dia curang itu pulak suami orang jugak
see? pompuan jugak yang menyakitkan hati kaum sejenis
dah memang lelaki lawannya pompuan kan?
kalau si suami ada affair dengan lelaki, itu lagi parah

sempat la si Na Eun Jin ni hanyut di lamun cinta
tapi dia insaf dan balik kepada suaminya semula sebab ingat kat anak
ingatkan kisah tu akan hilang macam tu je
dia pun tak cerita pasal curang dia pada suami
dan dia terselamat sebab belum kantoi

tapi...
bangkai gajah mana kan boleh tutup dengan sehelai tissue
hidupnya tak tenang sebab selalu dapat surat ugutan
surat ugutan mengugut utk bagitau suami tentang affair dia
dan dia pula berkenalan dengan seorang wanita di kelas masak
dia pelik, sebab wanita itu mesra dengan orang lain
tapi nampak macam tak suka kat dia
walaupun dia dah cuba macam2 cara untuk berbaik dengan wanita itu

siapakah wanita misteri itu?

kena lah tengok, hihi
 jangan marah ar

(^_*)


My Sarapan: Spaghetti Cheese Herb

Pagi ni semuanya keluar rumah dengan muka senyum
adik ke umah pengasuh muka senyum
siap dia pulak pesan kat aku
'nanti umie work, nanti umie ambik kita tau, nanti kita tengok wayang ye'
berapa banyak nanti la, hihi
eh! macam mana timbul idea nak tengok wayang nih?
mimpi tengok wayang malam tadi kot

kakak dan abam pun kesekolah dengan senang hati
kakak memang jarang ada masalah
sebelum tido dia dah setel apa yang patut dia buat
so bila bangun je, buat apa yang patut, terus angkat beg ke umah transit

cuma abam ada hari susah bangun
ada hari, dia bangun paling awal dari orang lain
macam semalam, dia kejut aku bangun jam 5.00 pagi
bangun mandi, terus solat subuh
padahal azan Subuh pun belum lagi, adoyai
tak pasal2 kena solat Subuh 2 kali

bila anak2 okey, umie pun double OK
sempatlah buat sarapan hebat sikit
macam hebat kononnya, padahal sarapan campak2 je pun
# kalau Zamir Juara Masterchef Malaysia All Star tengok gambar spaghetti aku ni
konfem lap air mata dengan apron 
(^_^)

sarapan spaghetti kita pagi ni ye
ini namanya spaghetti versi malas
1- rebus spageti dengan sedikit minyak dan garam hingga lembut
2- potong dadu bawang holland dan bawang putih (agak2 la)
3- potong sosej ikut suka
4- panaskan minyak, tumis bawang hingga kuning
5- masukkan sosej kacau sikit
6- masukkan sos prego cheese herb, kacau, letak air sikit sebab nampak pekat sangat
7- rasakan, agak tawar buh garam sikit
8- agak2 dah sebati, matikan api

nak makan, ambik spaghetti, letak sos
dah siap

# cili tu aku potong asing, khas untuk aku je
sebab tak pedas tak kick katanya, hihi

tercapai sos ni kat pasaraya malam tadi
main capai je, tak tengok pun sos perasa apa

aku nak ucap TAHNIAH pada seseorang
pepagi dia dah wsap aku gambar pregnancy test ada 2 line
dengan icon muka suram

dear fren, terimalah ye
Rezki Allah nak bagi, bukan semua orang dapat
Insha Allah, semuanya akan okey

(^_^)


 

Tuesday, January 28, 2014

My HomeTown

sapa lah punya kerja ni?
hebat sungguh imaginasinya
# tengok gambar ni teringat kenangan masa cuti2 di NZ bak kata CV, hihi

kat kampung aku tu ramai yang jual lemang
beku lah lemang tu kalau musim salji
pakcik makcik nak menoreh pun susah
getah beku kat pokok sebelum jatuh dalam cawan getah
sehari dua sejak fenomena musim sejuk melanda
kecoh kat Fb duk cakap ada salji nak turun di Malaysia
ada pulak paper kata Kuala Krai dah sejuk macam Kota London
biar benar?
aku terus call ma tanya khabar
benarkah sejuk bagai di hebohkan dalam paper itu

kata mak 
'memang sejuk sungguh satu hari satu malam tu, sejuk macam Cameron Highland'
 (itulah tempat paling sejuk bagi mak aku) sekarang dah tak sejuk dah'

see?
paper ni propa je lebih
taktik nak melakukan surat khabar mereka kot
katanya baju sejuk laku keras kat sana
untung berlipat kali ganda
# rezki musim sejuk katanya

ada kawan melawak masa aku hantar gambar atas tu kat dia
'kalau betul sejuk, tak yah akak pegi london, pegi kampung Irfa jelah'

aku jawab
'boleh je kak, umah mak saya tu banyak bilik, boleh buat homestay
menu utama Gulai Tempoyak Ikan Patin, Sambal Kulat Sisir (Cendawan Kukur)
dan Sup Tulang Resepi Ayah'

okey tak?

layannnnnnnnnnn 

Monday, January 27, 2014

We Share, We Care: Mesej Dalam FB Dari Abah

Mak ayah aku takde FB Twitter, Instagram, We Chat, What Apps atau apa je yang sewaktu dengannya. Mak aku ada handphone, guna untuk call dan sms sekali sekali. Ayah pulak langsung taknak terlibat, sesekali bila kami call dan ayah yang jawab, itu kemungkinan mak dalam bilik air@ solat. Bosan agaknya dengar henpon berbunyi, terpaksalah ayah angkat. Kalau tak, memang susah nak dengar suara di telefon. Mak banyak kali bising suh ayah pakai henpon, senang nak kol bila ayah kat kebun. Tapi ayah tetap ayah 'buke kijo aku nak pakai henpon'. Sebab itu mak tak boleh berlama-lama datang sini, bila ayah taknak datang. Sebabnya susah nak berkomunikasi dengan ayah. Kena call makcik sebelah umah tengokkan ayah, sihat @ dah makan ke belum.

Rasanya ramai dah baca kat FB tentang Mesej Dari Abah. Aku nak share untuk bacaan akan datang.




Seorang pemuda duduk di hadapan laptopnya.
Login facebook. Benda pertama sekali dia check adalah inbox.
Hari ini dia terlihat sesuatu yang dia terlepas pandang selama ini.
Bahagian 'OTHER' di inboxnya. Ada satu, dua mesej.
Mesej pertama, spam.
Mesej kedua dibukanya. Mesej 3 bulan yang lepas tarikhnya.
Lalu ditatap isinya,



Salam.
Ini kali pertama abah cuba guna facebook.
Abah cuba tambah kamu sebagai kawan tapi tak dapat.
Abah pun tak faham sangat benda ni. 
Abah cuba hantar mesej ini kepada kamu.
Maaf, abah tak biasa sangat menaip. Ini pun kawan abah yang ajarkan.

Ingat tak bila pertama kali kamu ada henfon? Masa tu kamu tingkatan 4.
Abah kesian semua anak-anak sekarang ada henfon.
Jadi, abah hadiahkan pada kamu satu. Dengan harapan, kamu akan call abah kalau kamu ada nak kongsi masalah tentang asrama atau sekolah atau apa-apa saja. Tapi, kamu hanya call abah seminggu sekali.  Tanya tentang duit makan dan belanja. Abah terfikir juga, topup RM10 tapi call abah tak sampai 5 minit boleh habis ke prepaid tu?
Masa kamu kecil dulu, abah ingat lagi bila kamu dah boleh bercakap. Kamu asyik panggil, 'Abah, abah, abah'. Abah seronok sekali anak lelaki abah panggil abah. Panggil mama. Abah seronok dapat bercakap dengan kamu walaupun kamu mungkin tidak ingat dan tak faham apa abah cakapkan di umur kamu 4, 5 tahun. Tapi, percayalah. Abah dan mama cakap dengan kamu banyak sangat. Kamulah penghibur kami di saat kami berduka. Walaupun hanya dengan keletah gelak tawa si kecil.

Bila kamu sekolah rendah. Abah ingat lagi kamu selalu bercakap dengan abah ketika membonceng motor dengan abah setiap pergi dan balik sekolah. Macam-macam kamu ceritakan pada abah. Tentang cikgu, sekolah, kawan-kawan. Abah jadi makin bersemangat bekerja keras cari duit untuk biaya kamu ke sekolah. Sebab kamu seronok sekali. Gembira. Ayah mana tidak gembira anak suka ke sekolah belajar.

Bila kamu sekolah menengah. Kamu ada kawan-kawan baru. Kamu balik dari sekolah, kamu masuk bilik. Kamu keluar bila masa makan. Kamu keluar dengan kawan-kawan. Kamu mulai jarang bercakap dengan abah. Kamu pandai. Akhirnya masuk asrama. Di asrama, jarak antara kita makin jauh. Kamu cari kami bila perlu. Kamu biarkan kami bila tak perlu.
Abah tahu, naluri remaja. Abah pun pernah muda.
Akhirnya, abah dapat tahu kamu ada kekasih.

Ketika di universiti, sikap kamu sama sahaja ketika di sekolah menengah. Jarang hubungi kami. Bila balik cuti, kamu dengan henfon kamu. Kamu dengan laptop kamu. Kamu dengan internet kamu. Kamu dengan dunia kamu. Abah tertanya-tanya juga sendiri. Adakah kawan istimewa itu lebih penting dari abah dan mama? Adakah abah dan mama cuma diperlukan bila kamu nak nikah sahaja sebagai pemberi restu? Adakah kami ibarat tabung pada kamu sahaja?

Hakikatnya, kamu jarang berbicara dengan abah lagi. Ada pun boleh dibilang dengan jari. Berjumpa tapi tak berkata-kata. Sebumbung tapi seperti tak bersua. Bertegur bila cuma hari raya. Tanya sepatah, jawab sepatah. Dileter, kamu tarik muka. Dimarah, kamu tak balik cuti.

Malam ni, abah sebenarnya rindu sangat pada kamu. 
Bukan mahu berleter, mengungkit atau membangkit.
Cuma abah dah terlalu tua.
Abah dah di hujung 60 an. Kudrat abah tidak sekuat dulu lagi.
Abah tak minta banyak... 
Kadang-kadang, abah cuma mahu kamu berada di sisi abah.
Berbicara tentang hidup kamu. Luahkan apa yang terpendam dalam hati kamu. Menangis pada abah. Mengadu pada abah. 
Bercerita pada abah seperti kamu kecil-kecil dulu. 
Apapun. Maafkan abah atas curahan hati abah ini. 


Jagalah solat. Jagalah hati. Jagalah iman. 
Mungkin kamu tidak punya waktu berbicara dengan abah.
Namun, jangan pula kamu tidak punya waktu berbicara dengan Tuhan.
Usah letakkan cinta di hati pada seseorang melebihi cinta kepada Tuhan. Mungkin kamu terabaikan abah. Namun jangan kamu mengabaikan Tuhan.

Maafkan abah atas segalanya."

Pemuda menitiskan air mata. Dalam hati perit tidak terkira. Mana tidaknya. Tulisan ayahandanya itu dibaca setelah 3 bulan beliau pergi buat selama-lamanya. Di saat tidak mungkin lagi mampu memeluk tubuh tua ayahnya.


 tisu please (-_-)


Friday, January 24, 2014

Menipu, Ditipu dan Tertipu

Salam Jumaat untuk semua
banyak citer tapi rasanya biarlah dulu
nanti2lah kita citer ek

(^_^)

ni nak share satu link kepunyaan BroMazidul


aku baca semua komen2 mereka2 yang terkena
kesiannnya, sampai hati mereka ambil kesempatan atas kesusahan orang lain
susah payah orang cari duit, senang2 je duit terbang kena tipu macam tu

walau dalam berhati2 pun ada jugak yang terkena
aku ni, susah nak jawab call nombor tak kenal
kalau call tak berjawab, baik korang sms/wasap je
dijamin 99% laju je aku reply, hihi

okey, tu je nak share

selamat berhujung minggu ye


Thursday, January 23, 2014

Salji Turun di Indonesia ?

hari ni 1/2 day petang
so sebelum tu, hapdet blog dulu untuk tatapan pembaca tersayang
# bajet blogger tersohor yang orang ternanti2 nak baca posting nya

semalam en abe demam tapi aku keje, huhu
alahai, mithali sungguh

malam tadi dia tido siap baju tebal, selimut 2 lapis
aku dah plan nak cuti hari ni, nak temankan check darah
tak pun terus admit kat spital kalau demam tinggi
sekarang denggi makin menjadi2 kat area taman
semalam pun kat umah pengasuh kakak, ada sembur denggi
harap2 cuma demam biasa je

malam tadi sejuk sungguh, semua berebut cari selimut
padahal sebelum ni semua tak heran dengan selimut
nak mandi pagi tadi lama aku bertafakur bawah shower
boleh tak buat macam citer P.Ramlee
mandi cuci mata je, hihi
aha! jangan kata aku tak mandi
aku mandi tau, siap ber 'shower gel' lagi, hihi

kat fb kecoh katanya 'salji turun di indon'
betul ke?

cer bayangkan kalau bangun pagi
buka pintu rumah, tengok keta kita depan rumah diliputi salji cam gambar ni?
SUMBER 

salji di negara sejuk itu biasa
tapi kalau salji ni negara 2 musim macam kita ni, apa cite?
ada yang melawak kalau nanti ada salji turun di Malaysia
tapi aku pulak rasa macam takut
'dunia nak kiamat dah ke?'

# peringatan utk kita semua, dalam Rukun Iman ada sebut
'percaya pada Hari Kiamat'
cuma bila akan berlaku itu adalah rahsia Allah


Wednesday, January 22, 2014

Kenapa Aku Tak Suka Buat Entri Auto Publish

'Kenapa Aku Tak Suka Buat Entri Auto Publish'

wah! macam la ada yang tanya soklan ni, tapi saja nak citer
# ni gara2 komen SisSweetie kat entri semalam
'tengah2 chatting pun sempat lagi update entri ye'
hahaha, chatting ngan sapa tu ye (^_^)

aku perasan ada orang yang suka buat entri 'auto publish'
bukan orang lain je, aku pun penah buat jugak sekali sekali
contohnya nak wish Selamat Tahun Baru@ Hari Raya
post pendek je, nak wish untuk tarikh penting  
tapi percayalah, setiap kali buat gitu, hati aku berdegup laju
# laju .. buaiku laju

kenapa aku takut?
okey, contohnya macam ni:
bila kita buat auto post, kita kan pilih tarikh bila nak publish entri tu
contohnya kita pilih bulan depan
sedangkan kita tak tahu samada 'tarikh' yang kita pilih tu
adakah kita masih hidup lagi @ tidak
takut kan?

sekali tuan empunya dah takde
orang duk lah komen kat post tu
tak tahu pun orang tu dah lama meninggalkan dunia fana ni

sama kes yg berlaku minggu lepas
adik arwah kawan meninggal mengejut, eksiden moto
sampai sekarang fb arwah tu open
aku bukan fren pun boleh klik je
bermacam2 ucapan yang orang post kat wall dia
so far takdelah yang buruk2
tapi macam menyedihkan bila ada yang post kenangan bersama arwah
bayangkan macam mana perasaan family dia
# alfatihah untuk arwah

semua post aku aku kat blog setakat ni, main tulis ikut suka
kekadang typo error, huhu
fikir, taip, post
beberapa hari kendian, agak ada rasa meluat dengan post tu
aku delete @ klik save dalam draft

okey, tu je nak citer


Tuesday, January 21, 2014

Cerita Biasa Yang Luar Biasa dan Pisau Seramik

IKLAN SIKIT

READY STOK
# 2 SET kaler HIJAU
# 2 SET kaler WARNA WARNI
wsap@sms 
016-6116459


HajarCloset

~*~*~*~*~

Pernah tak lalui situasi macam ni, ter'sembang dengan orang baru kenal. Lebih kurang sebaya kita, so sembang2 itu ini dan sedikit sebanyak bercerita karenah anak2. Kalau dah mak-mak mmg gitu le, tak kisah anak, kisah somi (baiklah kisah anak2 dr kisah suami, itu dah namanya bukak kisah dalam rumahtangga, tak baik ye). 

Tak lama kendian, kita dapat tahu orang tu masih 'single'. Apa rasa? Macam aku, sedikit sebanyak rasa bersalah tu ada (mungkin orang tu tak kisah pun), tapi kalau tak tahu takpe kan?

Sebenarnya aku malas nak tulis pasal ni, cuma terdetik nak komen tentang beberapa perkara. Bila umur meningkat tapi masih single, ada je lah soklan seperti berikut:

'bila nak makan nasi minyak awak ni ?(macamlah ko tak boleh beli sendiri kalau nak makan, kan?)

'jodoh pun kena cari, usaha sikit, jangan tunggu je' kita tahu ke dia tak usaha? kita tahu ke entah2 dia bangun solat malam berdoa moga dipertemukan dengan pemilik tulang rusuknya itu? tak tahu kan?

'memilih sangat kot? jangan memilih sangat, nanti tak laku' yang ni aku tak berapa gemar, bagi aku salah ke memilih? ingat nak pilih pasangan hidup macam pilih ikan kat pasar? memang lah jodoh tu telah ditetapkan sejak di luh mahfuz lagi, tapi Allah juga kata kita kena usaha. Jangan sebab nak cepat dapat title 'isteri' main terima je apa yang datang. Tak pasal2 dari takde beban, dapat pulak beban.

Ingatlah, perkahwinan bukan penamat sebuah kehidupan tapi bermulanya sebuah drama hidup. Jangan ingat semua best je, bak kata kakak sayang 'yang untung ko nampak, yang rentung ko tak tahu' tak gitu kak Erna Sayang? hahaha # rindu nak jumpa dan peluk2 dia

Ntahlah, tak berani nak tulis panjang2. Kang kata aku memandai2 pulak .. Nanti orang kata 'tak kena kat ko, bolehlah cakap'

Tak melaluinya bukan tak bermakna kita tak cuba memahami. Contohnya naluri seorang IBU. Tak semestinya kena rasa sakit beranak baru nak kena tahu macam mana nak beri kasih sayang kepada seorang anak. Kalau tak, takkan terjadi kes buang anak. Kan kan kan?


Monday, January 20, 2014

Cuti 3 Hari Buat Apa?

Isnin datang lagi, Alhamdulillah dan terima kasih padaNya kerana masih berkesempatan bernafas hingga kini.

Adoi la, korang jangan lah pandang serius sangat pasal aku nak tulis novel tu. Aku gurau je, takde masa lah nak perah otak tulis novel (tulis ambik masa berbulan2, orang baca satu malam pun boleh khatam). Tak dapat bayangkan rupa novel yang bakal aku tulis tu. huhu.

Cuti 3 hari buat apa? Aku ? emmm, jap tengah ingat balik apa yang aku buat selama 3 hari tu, hihi

DAY 1
Pagi tu tengah bergelimpangan dengan anak-anak melayan kartun animasi bertajuk Frozen, en Abe lak keje shift pagi. Tetiba cik Abe call bagitau, sil ontheway nak pick up kakak dan abam. Diorang nak gi cuti2 kat A Famosa Resort. Apalagi, sepantas kilat budak berdua tu bersiap. Sil sampai dengan anak2nya dan mil, masa diorang nak bertolak kesian pulak dengan si kenit, dia pun sibuk cari tudung dan tarik bag nak ikut. Sil offer kalau kami nak ikut,  Tapi mana muat satu keta. Bila cik abe dengar pasal si kenit heret beg, apa lagi .. tak sampai hati lah pulak (mungkin kerana sesi penceritaan aku tu yang telah di tambah tokok, buat citer tu nampak sangat sedih, hahaha. versi aku haruslah over kan?).

So cik abe suh ajak CV, maka bermulalah sesi memujuk CikViva dengan janji manis 'u bawak je, ai isi minyak dan bayar tol' hehe. Sib baik dia sudi melayan kakaknya nan seorang ini.

Dipendekkan citer, kul 12.30 dia dan adik pompuan sorang lagi datang ambik kami dua beranak, tak jauh pun dari rumah aku ke A Famosa tu, masuk tol Seremban dan kuar tol Alor Gajah je, kul 1.45 kami dah sampai ke condo yang disewa oleh Sil.

sebelum bertolak
# pakai tudung lengkap

dah sampai
# eh! mana tudung dik? huhu 

Xceli, kondo tu kepunyaan bos Sil dan dalam proses nak dijadikan kondo sewa. So sil mendapat tugasan membeli perabot dan kelengkapan untuk kondo tu, so kami lah yang rasmikan semua perabot baru dalam tu, hihi.

puan blog interframe 

Anak2 apalagi, aktiviti diorang ialah berendam kat swimming pool sampai kecut dengan dengan sepupu2 mereka. Naik hanya untuk makan je.

sesi kecutkan jari jemari bersama kazen2
# ada sapa nampak mana anak bujang aku?
wah!kemaen dia, lupa diri kejap 

entri kali ni banyak gambar si kenit
abam dan kakak dah malu nak bergambar
bila hala kamera, diorang siap tanya
'nak letak kat blog ke?taknaklah, malu'
takpelah, adik je layan umi ye


kita dan kakak kesayangan

pemandangan dari beranda bilik
pakcik makcik jepun@korea tengah standby nak 'menebas'

Petang tu aku dan adik2 pusing2 Melaka tapi tak sempat pegi jauh takut lewat balik, so sempat ke Tesco Cheng je cuci mata. Malam tu tido Melaka lah kami.  

DAY 2
Dari Melaka kami bertolak balik jam 9.30 pagi sebab adik pompuan yang sorang tu keje kul 12 tgh hari, anak2 stay dengan sil dan mil. Bagi peluang berendam lagi. Dalam perjalanan balik sempat beli cencalok dan belacan (untuk buat nasi goreng dan kangkung goreng belacan? kangkung kan dah turun harga, hihi). Kata ke Melaka kan? tak sah lah kalau tak beli cencalok dan belacan, hihi. Sampai umah jam 10.40 pagi (40 minit perjalanan je, jalan tak jem), sambung tido sebab ngantuk sangat. Kat kondo tak lena tido, mungkin beralih bantal kot.

apa motif ni?
sapa tah memfofularkan gambar kaki@kasut macam ni

okey, kita balik dulu ye 
ByeBye Melaka, hajat hati nak datang lagi, tak puas pusing Melaka. Nak gi Jonker Walk pun tak kesampaian, nak makan ikan bakar tersohor pun tak sempat. Insha Allah ada siaran ulangan kalau ada rezki. Tak gitu CV

DAY 3
duk umah je sambil main basuh dan lipat kain, sesambil bergaduh manja dengan kekanak ribena tu, masuk dapur main masak2 pastu main makan2, kendian tengok tv, bosan2 tv tengok aku. huhu

Sekian kisah cuti 3 hari (macam lah ada sapa kesah ye)

# korang buat apa cuti 3 hari? 




Thursday, January 16, 2014

Novel: Suratan oleh Noorlaila Ghafar

Cam best je hari ni
Cam Jumaat je
(^_^)
senyum lebar maklum le esok cuti
(Jumaat, Sabtu & Ahad cuti, balik kampung best gak ni
kenapa rasa lambat sangat gaji bulan ni, huhu)


Lama dah tak baca novel
tanpa di sangka Isnin lepas terima satu parcel
seseorang yang aku kenal di laman blog
hadiahkan aku sebuah novel
# ini novel pertama yang aku baca untuk tahun 2014
kata KakP, novel ni ditulis oleh kawan baiknya berdasarkan kisah benar 

muka depan novel SURATAN 

Sinopsis :
'versi aku'

Kisah seorang wanita pertengahan umur bernama May Ling, seorang saudara baru
Seorang isteri kepada suami bernama Razak dan ibu kepada 9 anak
Hidupnya sangat bahagia bersama keluarga disebuah negeri di pantai timur
disamping tugasnya sebagai seorang guru

Selepas bersara wajib, suaminya mendapat tawaran sebagai penyarah jemputan
di sebuah universti di negara jiran (Thailand)
berjauhan dengan keluarga, akhirnya sang suami menemui cinta baru
seorang janda warga Indonesia yang beranak 2, bertugas sebagai guru disana

Mampukah May Ling menerima suami yang sudah menemui cinta baru
dan menerima 'madu' dalam hidupnya
Bagaimana May Ling menghadapi badai perasaan sendiri
di samping menangani anak2nya yang memberontak terhadap bapa mereka


err, penamat dia korang kena baca sendiri kot
takkan nak tulis semua kat sini, hihi
pendapat aku, novel ini di tulis dengan baik sekali
membaca novel ni, rasa macam aku ada kat sebelah May Ling
tengok dia menangis malam2 waktu suami bersama dengan madu nya
dan rasa macam aku ada bersama dia sewaktu menunaikan Haji di Mekah
dalam waktu semalaman, aku khatam novel 315 muka surat ni


# aku masih berangan untuk menulis novel sendiri
entah bila akan jadi kenyataan
tajuk dah ada, nama watak pun dah pilih
jalan citer je belum pasti nak tulis tentang apa
hahaha


Wednesday, January 15, 2014

Sayur Kangkung, Pilihanku Selamanya

Anak2 masih bercuti
(cuti sempena besday YDP N9)
tapi mak-mak kene keja la, dah keje kat Selangor kan
Ramai gak yang sambung cuti dengan anak2
sunyi je opis hari ni

Okey, ni nak citer
dari minggu lepas, aku sedikit pelik
sebabnya, rata-rata status kat FB tentang 'KANGKUNG'
Ada yang post makan nasi dengan sayur kangkung
ada yang post kata arnab peliharaannya suka kangkung
ada jugak yang post lagu 'lenggang-lenggang kangkung'

apa ke hal diorang ni?
semua di 'kangkung' kan

nampak sangat fresh sayur kangkung ni
tengok dari rupa, ni spesis kangkung menjalar
okey, dah tahu kisah sebenar, tapi tak nak komen
boleh?

apapun, kangkung always my feveret dari dulu sampai lo ni (sekarang)
kecik2 dulu buat maggi goreng mesti letak sayur kangkung
kutip belakang rumah je, tak beli pun
# aku lebih suka kangkung yang menjalar dari pokok kangkung yang tanam tu  

gambar kangkung goreng belacan pinjam dari blog KakJee
itu versi rajin, sempat la buat kangkung goreng belacan
tapi bila malas datang
aku celur je kangkung tu, cicah ngan budu
tak sedar sepinggan nasi licin, huhu

# tadi kat kafe ada sayur kangkung goreng
sarapan dengan kangkung? makan ngan nasi lemak ke?


Monday, January 13, 2014

Alhamdulillah, Glucose (Fasting) 4.4

fuh, penatnya menapak
baru balik dari pejabat pos, masih lagi beratur panjang
ASB lom abis bagi bonus, hihi
ada satu kejadian, sib baik staf pejabat pos terperasan
aku hampir mengirim barang ke alamat sendiri

pastu singgah klinik
ambik result yang check darah tu ari
ambik darah 31/12/2013
patut ambik result last week
tapi terlupa 
# banyak sangat benda nak kena ingat, huhu

UPDATE:ramai yang bertanya 'kenapa ada perkataan 'fasting' dalam (kurungan)
itu maknanya result selepas berpuasa dr jam 10 malam hingga 8 pagi
sebelum di ambil darah untuk test pada esok harinya
4.4 
( paras normal 3.9 - 5.5 )

alhamdulillah, doctor kata result normal
normal tak bermakna lepas tu boleh melantak sakan
seolah tiada lagi hari esok ye adik kakok
kena jaga2 makan
wpun aku tak minum air manis, tapi aku penggemar nasi yg tegar
penyakit nak datang laju je, nak mengubat tu yang lambat sikit

okey, dah boleh tido lena
lalalalalala


Line Problem dan Serikan Dapur Anda Dengan Pisau Seramik

Tajuk antara 2 benda tu takde kaitan, tapi ni namanya 'kill two birds with one stone' hihi.

Alkisah, Sabtu balik Cheras, sebab utama nak jumpa supplier, ambik stok Pisau Seramik. Kendian menziarah mil n fil. Cucu2 dah sebut rindu atok dan makwan, aku pun tak sabar nak dengar cite mil tentang trip ke Ho Chi Minh, Vietnam minggu sebelumnya.

Wow! sakan adik ipar memborong baju kurung cotton siap kat sana untuk stok baju keje. Maklum nak masuk tempat keje baru, hihi. Konfem setahun takyah beli baju dah. Tetiba rasa nak 'terbang' kesana jugak CV baca ni konfem makan hati, lalalala. Dia tengah cari orang mintak temankan, aku dah offer diri tapi dia pura2 tak dengar sebab taknak bayar tiket aku, huhu.

Balik je umah hari Ahad tu, dah rasa cam duk zaman pra-sejarah. Line telefon takde, line internet apatah lagi. Sib baik tv ada siaran. Kalau tidak, konfem aku ajak anak2 main batu seremban kat luar rumah, huhu. Ingatkan line Digi je yang takde, rupanya semua pun sama. So hilang sekejap aku dari lama sosial, aman dunia rasanya.

Jom cuci mata dengan set pisau seramik, ada beberapa set lagi kalau nak order, rega kasih sayang katanya, tq kepada yang sudi meng-order. Jangan memalu wsap je 016-6116459

# Okey, nak gi pos barang kejap, chow


set hijau yang paling laris
# hijau biji mata ku

si kakak suka set ni sebab ada macam2 kaler



Friday, January 10, 2014

'Sharing Je' katanya

baru lepas makan, lambat sikit 
sebab tadi ada tazkirah dari Ustazah Zawiah

sambil makan, ada msge kat inbox fb
ada seseorang, tak rapat pun
hantar sekeping gambar pegang cek
amount belas ribu jugak

aku pelik, salah hantar ke hapa?
berbasa basi, aku tanya 'apa tu, duit ke?'

katanya 
'mesti, itu bonus Elken'

okey, motifnya apa?

nak share ngan aku kot, jap lagi aku bagi no account
boleh lah kita sharing-sharing

kan kan kan?

# kalau berminat tentang sesuatu, aku akan cari
tapi kalau ko tersua2 banyak kali, memang aku yang lari

aku bukan anti MLM
tapi, ada cara yang lebih baik kot
ni pm aku semata nak hantar gambar
nak share ke nak menunjuk?

aku ada ramai kawan dengan macam2 MLM
macam2 produk, tapi setakat ni takde yang annoyying macam ni
mereka kongsi cerita baik dan buruk
bukan cuma tunjuk bagus je
tolong jangan buat aku menyampah boleh?

   
~ penat ~


Sambut Besday 3 Serentak, Pakej Jimat

Balik keje semalam, bila en Abe nak tulis apa tah, dia tanya aku 'hari ni bape haribulan?' terus otak aku teringat 'YaAllah, hari ni 9 Jan, besday adik' kesian kat dia, mentang2 dia kecik tak reti tengok kalendar. Takde sapa ingat bday dia, huhu. Kalau kakak @ abam, konfem menyanyi dari bulan lepas lagi untuk ingatkan aku tentang besday diorang.

Kebetulan nak keluar ambik stok inner magic, kami pun buat plan mengejut, beli kek dan call adik2 pompuan ku (CikViva dan adik bongsu pompuan) suh tunggu kami kat kfc dekat rumah sewa diorang. Motif sebenar nak suh diorang belikan hadiah, hahahaha.# harap mereka berdua tak baca, kikiki. TQ ye adik2 aku untuk hadiah2 itu

jimat kan?
satu kek untuk 3 orang

kasi can adik tiup dulu ye
'happy bday to u, happy bday to u, happy bday to adik, happy bday to u'.
bukanlah, nama kita Mia Sara
adoi la, suka hati je tukar nama 

okey, jom tiup sama-sama

besday girl
'kita dah 4 tahun'

besday boy, yang ke 9 tahun
(besday sebenar esok, 11 Jan)

kakak punya besday ke 13 , 11 Ogos nanti
lambat lagi, tapi takpelah, kita awalkan, saja memeriahkan majlis
# sila abaikan adik pompuan aku yang suka buat muka bila bergambar
dia mmg gitu, hihi

Maka inilah yang terjadi, besday abam 11 Jan (esok) dan besday kakak 11 Ogos nanti di gabungkan bersama dengan besday adik (last year adik dan abam sambut di kampung masa tarikh lahir kakak). Sangat menjimatkan kerana menyahut seruan kerajaan untuk berjimat, membazir itu amalan syaiton nir rojim, hihi.

Sebenarnya, bukan selalu kami sambut besday anak-anak. Ikut kelapangan je. Semoga mereka membesar dengan baik, jadi anak soleh dan solehah. Berjaya dalam hidup dunia akhirat. Itu je doa kami sebagai ibubapa. Kami cuba menjadi yang terbaik untuk mereka dan selebihnya serah pada Allah.


Sekian kisah happy happy bersama family
Dari Happy Irfa with love

(^_^)


Thursday, January 9, 2014

Di Kejar Kenangan Sambil Makan Laksa

tadi aku 'layan' laksa sensorang
ntah kenapa anak tekak ni mengidam nak makan laksa
tapi makan laksa rasa macam nak tercekik
sebabnya:
- kuahnya masin macam lori garam tumpah

tapi yang paling rasa tercekik ialah 
- kenangan bersama 'arwah kawan' banyak di kafe laksa tu
dulu-dulu, situlah tempat lepak makan kami
bila lunch time 2 jam pada hari Jumaat  

# tisu please

sambil suap laksa, sambil mengenang kisah kami dulu2
bertambah sedih bila dapat tahu 
rupanya arwah ada menyimpan 'kisah sedih' dari kami
tabahnya dia menyimpan airmata di sebalik tawa

duhai sahabatku, 
selesai sudah urusanmu dengan dunia
moga damai di alam sana

alfatihah

-_-

# ada ketikanya aku rasa
lebih baik tak tahu daripada tahu
kerana ia lebih menyakitkan
tapi 'kenyataan memang pahit'


Wednesday, January 8, 2014

Pandora, Aksesori Wanita Masa Kini

 tadi lunch malas nak keluar
heavy breakfast makan bihun
belen sarapan untuk anak2
moga azam untuk buat sarapan setiap pagi untuk anak2 tercapai

tadi belek2 magazine temptation dalam kapal
aku nampak mende alah bernama Pandora ni
terkejut tengok rega, mahalnya
mahal bagi aku, tak mahal bagi orang ada-ada kot

aku pun baru tahu ini benda yang orang duk sebut2 sebagai
PANDORA
# ketinggalan flight sungguh la

kalau tak tengok reganya, aku ingat beli kat pasar malam je
hihi
# ingat zaman sekolah penah saja suka2 pakai aksesori perak tiruan ni 


pandora ni ada starter
pastu yang gantung2 tu kena beli asing2
bila di campur tolak darab bahagi
riban-riban jugak harganya
aku ni bukanlah 'pemakai' sangat
yang ada cuma subang telinga je pun
lagipun, dunia sekarang ni tak payah menggadai diri pakai barang kemas
tak pasal jadi perhatian si peragut yang berkeliaran
# alasan baek punya

apa motif entri ni?
saja je nak citer, hahaha

okey, dah nak pukul 2
back to work

(^_^)


  

Tuesday, January 7, 2014

Kasut Getah dan Kenangan

hallo hallo kengkawan
sebelum berceloteh, nak iklan sikit
stok pemanggang ajaib dah sampai semalam
sesapa yang berminat boleh klik
@ sms @ wsap 016-6116459
*untuk harga kasih sayang*


*****************

okey ni kisah anak2 lagi, kisah si abam
# semalam pun ada kisah dia yang buat aku hilang darah kejap
nanti lah citer bab tu 

masa nak beli persiapan sekolah hujung tahun lepas
aku ada nampak kasut ni berlambak2 kat Mydin/Tesco dan pasaraya  sewaktu dengannya

dari jauh nampak macam kasut buatan kain macam biasa
pegi dekat/pegang 
'eh!plastik ke?'

si abam mintak dibelikan kasut getah ni
alasannya 
'nanti senang cuci, lap je dah hilang kotor'

emm bagus gak ni

tengok kasut ini, ada kenangan menggamit memori


ni dah lepas basuh, berus dengan berus lembut tu je
dah putih bersih, bersinar seperti baru, hihi

zaman aku sekolah dulu, ada jugak kasut getah ni
tapi tak penah lah mak ayah aku beli
cuma tengok orang lain pakai
maaf ye, mohon jangan ada yang terasa
selalunya yg pakai tu ialah anak orang susah
sebab kasut tu murah je harganya
selalu tengok anak india estet yang pakai

tapi kasut getah dulu tak cantik macam ni
dalam dia pun masih getah jugak
rasanya panas kot kalau pakai

tapi kasut getah pesen baru ni dalam tu kain
ingat lagi mak aku pernah bercerita tentang arwah paksu
(adik bongsu mak)
arwah paksu pernah mengamuk taknak pegi sekolah
gara2 nenek aku belikan dia kasut getah
tapi mak aku kata 'nenek cuma mampu beli kasut getah ni je'
so bila tengok kasut ni, terus teringat arwah paksu
alfatihah untuknya 

zaman aku sekolah dulu pakai kasut jenama Bata @ Pallas
bukan beli kat kedai kasut
tapi ada satu lori india
aku ingat lagi nama dia, Marimuthu Narayanasamy
dia masuk kampung bawak macam2 barang
ko pesan je nak apa, minggu depan dia datang bawak
so bila nak beli kasut ni, hari Sabtu je tunggu depan kedai sorang makcik
dah arwah pun makcik tu
penah terjadi, aku kena tunggu satu minggu lagi 
bila kasut yang aku nak takde size, huhu

untungnya budak2 sekarang
macam hero aku tu, tahun lepas je 4 pasang kasut
aku dulu sepasang kasut pakai selama setahun

sekian kisah aku dan kasut dan kenangan
hihi