Monday, March 31, 2014

Cerita Balik Kampung Cuti Sekolah

Sebenarnya dah ingat2 lupa apa aku buat cuti seminggu lebih tu, yang aku ingat sepanjang cuti tu aku bangun lewat, best gile. Sila jangan contohi tabiat ini ye, kalau anak dara diketahui oleh bakal mak mentua kelaku gini, mau kensel ambik jadi menantu. Eh! best apa, bangun lambat takyah sarapan, terus masak untuk lunch, penjimatan berganda di situ ;)

Dah, cukup2 merapu. Berbalik ke pangkal jalan

Balik kampung adalah tiada dalam perancangan wpun tahu anak2 akan bercuti sekolah selama seminggu. Aku cadang nak bagi diorang rehat sakan kat umah je, tapi kebetulan minggu sebelum cuti sekolah, akak pengasuh tak sihat. Demam tiba2 dan di syaki denggi. Memandangkan aku tahu macam mana tahap dia tak sihat, sampai muka pucat lesi, jalan pun huyung hayang, mmg tak sampai hati dah nak hantar anak. Memanglah kakak n abam boleh jaga adik, tapi aku tak bape harap sangat senang citer, cakap jelah ko yang nak cuti Irfa oi, banyak sangat alasan nih 

Kol mak di kampung, tanya khabar. Katanya 'ayah demam ni. dah banyak ari tak lalu makan'. Ecece, mentol lampu menyala atas kepala. Ada alasan nak balik kampung nih, terus kol bos, mintak cuti. Alang2 dah mintak tu ambik seminggu terus lah.

Dah cuti seminggu, nak buat apa ye kat umah? check flight tak penuh, cam ada harapan nak menyelit. Emm pelik gak, selalunya kalau cuti sekolah, harapan nak naik flight adalah tipis. Rezki kami kot. Anak2, jom pack baju, kita balik kampung ...


muka eksited sorang2 dapat balik kampung
dah lama tak jumpa atok
Senin pagi nya, aku dan anak2 balik ke New Castle. Ayahanda dan bonda jemput kami di airport. Atok yang tak lalu makan itu, hilang rasa tak lalu makan bila tengok muka cucu2nya. Comel sangat ayah ni tau (^_^)

Aktiviti di Kampung

Sebenarnya kampung aku tepi jalan raya, bukan ada sawah padi, bukan ada sungai pun. Balik kampung pun banyak duk umah je. Tapi bilik lama aku masa bujang memang best giler, pantang masuk mesti lelap. Ke dapur pulak, lalu konon nak ke bilik air, eh! boleh lak capai pinggan ceduk nasi makan, huhu.

Pepagi bangun, gi sarapan kat kedai sepupu, makan nasi berlauk dan nasi kerabu

hai, nama kita 'Hajar'
sekarang kita kat kampung, jom kita belanja makan nasi kerabu

ni pesen bergambar ala 'kucing comel' dalam citer Shrek tu
dalam plastik tu nasi kerabu tapau bawak balik
Tak sah kalau balik kampung tak melawat nenek, dah uzur sangat tengok nenek. Tahun ni dah 89 tahun umurnya. Agak2 aku sempat ke capai umur tu? huhu 

* sayang mok, banyak kenangan zaman membesar aku dengan mok, maklum lah cucu sulung*
Pastu apalagi ye? Oh, ada satu kenduri anak kawan baik ayah. Kenduri besarnya tak sempat pegi sebab aku dah nak balik hari khamis tu, tapi malam sebelum tu akad nikah kat masjid sempat lah pegi.

masjid yang dulunya merakam detik bersejarah aku dan dia

curi2 snap gambar, nak gi dekat segan
hp kita cap hayam, diorang punya hebat2 belaka

ditempat sama aku dinikahkan, kini aku datang lagi dengan anak2
abam mana? nun di belakang tok kadi
sebab nak dengar tok kadi cakap 'aku nikahkan dikau'

Nostalgia sangat tengok majlis akad nikah tu. Sebabnya, masjid yg sama aku dan en Abe disahkan sebagai 'husband n wife'. Lap air mata dengan hujung lengan baju saat si ayah datang pada anak daranya untuk mintak izin dinikahkan. Teringat masa ayah datang kat aku tanya 'ayah nak kawenkan dengan ..., setuju ke?' eh! tanya lagi? dah sendiri cari takkan nak jawab tak nak kan? mesti lah angguk laju-laju. hihi. Tipu jelah, seingat aku, cuma tertunduk malu, huhu. Gila nak angguk lelaju, kang ayah aku kasi pang laju-laju baru tau, x buat dek orang mcm tu. Jaga sikit sopan gadis Melayu tu ye.

Emm, itu kisah 14 tahun yang lepas

Aku duk kampung senin,selasa dan rabu. Khamis dah balik sini. Sambung cuti kat rumah pulak 'Home Sweet Home' katanya.

Sakan cuti sampai seminggu kan? pasni jangan merungut baki cuti dah tinggal 12 hari nak tunggu sampai hujung tahun, pepandai ko lah nak ejas cukup ke tidak.

Raya posa jatuh hari apa ye? kalau jatuh sabtu ahad, senang takyah ambik cuti, selamat cuti tahun #sambil belek kalendar, okey, cuti raya posa Isnin dan Selasa, best gak tu (^_^)



Sapu Sawang

Assalamualaikum..

penyapu mana penyapu?
nak sapu sawang nih, hihi


wah! tak sangka ada yang merindu
siap wsap tanya 
'kemana pegi, tak hapdet blog?'

hehe, aku ada je kat Malaysiaku tercinta ni
kata cuti sekolah, meh le kita sama2 cuti dengan anak2
sebenarnya tak plan nak cuti pun

kebetulan akak pengasuh demam denggi
kebetulan anak2 cuti sekolah
kebetulan dah lama tak balik kampung
tu yang sampai seminggu cuti
eh! seminggu ke?
total bercuti 9 hari lah campur 2x sabtu ahad
lemau je nak start keje today

okey, later sambung ye
daa


Friday, March 21, 2014

Kopi vs Nescafe

dah sarapan?

hari ni aku bersarapan 2 ketui karipap sardin dan segelas kopi O
wah! kak long dah pandai minum kopi sekarang

aku jarang minum air manis
 family aku di kampung, cuma ayah je yang wajib seteko teh O panas setiap hari
kami adik beradik jarang minum air manis
kalau minum pun, milo je kot

tapi family en Abe, kalau berkumpul ramai2 tak sah kalau tak bancuh nescafe
sejak kawen ngan en Abe, baru aku belajar minum nescafe
itu pun tengok mood
mil ada komen 
'bawan (panggilan manja en Abe, singkatan kepada Abang Wan) 
sekarang minum nescafe cair dah'

hehe, aku senyum je
sebab dulu2, dia kalau bancuh nescafe, pekat gile
dah kawen ngan aku, nescafe dia ala lite-lite gitu
aku tak berapa ngam ngan nescafe
boleh berpusing dunia aku satu hari kalau gatal jugak minum nescafe

dan kat rumah aku sendiri
cuma en Abe je selalu minum air manis
anak2 dan aku sekali sekala je minum milo

tapi

sekarang aku dah jatuh cinta dengan kopi 0 434 ni
gara2 jiran sebelah aka akak pengasuh yang bagi sepeket kopi 434
kopi ni gelemer kat Muar, Johor katanya  

kopi 434
gambar asal dari SINI

meh sechawe "meh secawan"

minggu depan dah start cuti sekolah seminggu
hati ada rasa nak balik kampung, semalam kol mak
'ayah demam dah 2 hari'
huhu, walaupun cuma demam tapi hati tetap risau
nak balik, fikir 14 kali

nak balik naik bas 7 jam, nak naik keta api 11 jam
itupun ntah ada lagi ke tak tiket bas/tren sekarang ni
nak naik flight, emm cam biasa lah
ada seat, adalah
tak de seat, melangutlah ko kat airport tunggu sampai ada seat

korang kemana cuti sekolah seminggu ni?
selamat bercutian ye

(^_^)


Medan Part 7: Bye Bye Medan, Ada Umur Jumpa Lagi

Last Day@Medan, Indonesia

Akhirnya, tibalah hari untuk pulang. Pagi tu turun breakfast nasi goreng+kopi pekat dan terus bagitau kaunter hotel untuk kol taxi. Kami mintak taxi jam 11 pagi untuk ke airport. 

Masih ada masa lagi untuk ke Pasar Ikan, 'kak tokey' nak cari souvenier untuk adiknya dan aku baru teringat ada kawan kirim 'kacang medan'. 

katanya tali pinggang ni diperbuat dari kulit sapi (lembu)
aku mintak kaler hitam tapi tak dapat rega yang kakak tokey dapat
kaler cokelat je yang murah, kaler hitam mahal
emm lain kali lah
Melilau aku pusing mencari kacang medan, tanya penjual pun cam blur-blur gitu. Rupanya kat sana panggil 'kacang arab' ambik ko. Ni sapa letak nama kacang medan nih? mesti sebab beli kat medan, diletak nama kacang medan. hihi.

Banyak kedai belum bukak sebab kami datang awal, sib baik ada penjaja jalanan, Dapatlah kak tokey beli barang yang dia nak.

Balik hotel, lepak2 tunggu jam 11 nak check out. Tepat jam 11 taxi datang untuk bawak kami ke Kuala Namu Airport. Tambang taxi RP 150,000. Ops, kena deal betul2 sebab ada taxi charge RP 200,000. Masa deal pastikan RP150 ribu tu termasuk minyak dan parking.


Dalam perjalanan sempat cuci mata buat kali terakhir, suasana sibuk dengan kereta motor dan bunyi hon. Hon bukan tanda marah macam kita, tapi dah macam 'hai hai bye bye' @ macam mintak kebenaran, nak memotong pun bagi hon. Kelakar pun ada...

Pak driver bawak kami lalu jalan lain, bukan jalan masa kami sampai dulu. Katanya, jalan masa datang jem bila cuti. So dia bawak lalu jalan yang tak jem, syok jugak bila tengok pemandangan yang belum kami lalu. 

Ada satu pemandangan biasa disini yang takde di negara kita. Ni dalam bandar Medan. Cer teka ini apa?


ku fikir bunga segar dari ladang
rupa2nya bunga plastik

Ia adalah papan ucapan, contoh kalau ko naik pangkat, buat la satu papan ucapam tu letak tepi jalan. Contoh ayat 'tahniah untuk kenaikkan pangkat, selamat maju jaya Puan Irfa' hehe, itu contoh je. So sesapa yang lalu paling tidak akan terbaca, bila baca seolah kita doa kan dan ucapkan itu kat dia. Kreatif kan?

driver yang hantar kami ke airport, pendiam tapi borak jugak bila kami tanya 
Kami sampai 2 jam sebelum penerbangan, flight kami jam 3.55 petang. Pusing2 cari surau sebab suraunya tersorok sikit, kat level M. Sebenarnya airport ni belum siap sepenuhnya, banyak tempat masih under renovation, pakwan kata airport ni akan di rasmikan pada 27 Mac nanti. so tak heranlah kalau wayar berselirat sana sini. Tapi yang pasti, bila dah siap mesti airport ni sangat cantik. Banyak kedai2 berjenama jugak dalam tu. 







sempat pekena seround lagi roti bakar cheese

Time for boarding, untuk masuk ke boarding gate, cuma perlu scan boarding pass kat mesin tu, takde sapa jaga pun. Tak tahu lah kot lepas ni ada orang jaga, masa kami nak masuk tu takde..

sentuh je boarding pass korang kat mesin tu, nanti palang terbukak  

ontheway ke gate jumpa penari kebudayaan yang comel ni
diorang mintak bergambar, hahaha, sila percaya  
Lepas tu turun escalator ke bawah, korang akan jumpa kaunter imigresen untuk cop passport

kaunter imigresen balai berlepas, lalu sini untuk cop passport
Kendian jalan terus ke gate dimana korang akan boarding. Flight kami akan berlepas di Gate no 2 nun di hujung sana.

staff pakwan assist kami sampai ke Gate
TQ Hendra, jumpa lagi ye kalau datang kl call le, nanti saya belanja kamu nasi lemak ye


masuk gate, nanti ada security kat situ, korang kena scan beg yang nak bawak masuk dalam kapal
botol berisi air takleh bawak masuk, sila habiskan kalau sayang nak buang

dalam boarding gate, kalau dah masuk tetiba rasa nak kencing
korang kena keluar balik, pastu nak masuk kena lalu security machine sekali lagi
jadi, baik korang tunaikan hajat sebelum masuk sini ye
nampak EXIT tu, keluar dari situ, masuk balik kat tempat scan beg tadi
tak susah mana pun, bukan kena bayar, hihi
Bye Bye Medan, Ada Umur Jumpa Lagi 
Okey, semoga perkongsian ini memberi manfaat pada yang ke Medan untuk kali pertama, kalau ada rezki nak datang sekali lagi untuk cuba spa kat sana. Pakwan banyak kali offer kalau kami nak ke spa yang katanya sangat berbaloi, servis untuk 3 jam dan pastinya lebih murah berbanding di sini.


Wednesday, March 19, 2014

Medan Part 6: Bakso Amat, Sate Padang Afrizal, Jus Sirsak dan Bika Ambon Zulaikha

Okeh, dah masuk part 6, apdet 2 entri dalam sehari sebab nak cepat habiskan citer jalan-jalan ni, rasa cam semput dah mengarang bajet ramai yang menunggu entri aku lalala

Malam tu lepas Maghrib, sekali lagi pakwan menawarkan diri bawak kami gi makan malam. Kali ni kami dibawak makan bakso. Pakwan bawak kami ke sebuah restoren bakso yang katanya antara yang femes di Medan. Dia kata, bukan aku kata ye. Bakso Amat namanya. Tak pasti samada 'Amat' tu nama tuannya @ merujuk kepada 'amat' sedap rasanya.

Aku tak penah makan bakso, so aku tak tahu macam mana sebenarnya rasa bakso yang sedap. Orang kata Bakso ni ialah sejenis sup bebola daging.

Masa kami sampai, restoren penuh dan takde parking. Kedai tu tepi jalan dekat simpang, calang2 orang memang susah nak masuk parking. Kagum dengan kesabaran pengunjung kedai ni, sanggup tunggu lama untuk dapat parking dan ada ketikanya kata pakwan, dahlah menunggu lama utk parking, sekali lagi kena menunggu untuk meja kosong. Kalau kurang sabar dan tengah lapar, baiklah pegi tempat lain.

Kami bernasib baik sebab tak menunggu lama, penjaga parking tu nampak je pakwan datang, siap halau keta yang parking tepi sebab nak bagi pakwan masuk, dah rasa cam vip pulak kami malam tu. hihi

BAKSO AMAT

gabungan mantap
BAKSO + TEH BOTOL

# sekali lagi gambar adalah blur
BAKSO ni boleh mintak nak makan dengan nasi, bihun @ mee
tapi mee dia macam maggi goreng, pelik gak aku nengoknya

SATE PADANG AFRIZAL

Lepas makan bakso, pakwan tanya kalau kami nak try sate padang. Aku dah rasa cam takleh nak masuk dah, sebab bebola daging tu dahlah banyak, besar pulak tu. Tapi kakak comel nak gak rasa sate padang asli kat medan katanya, jom lah kita pegi. Nanti kempunan, hihi

gambar lawa ni dari SINI

GAMBAR BLUR DARI KAMI

pendapat aku tentang Sate Padang?
okey je, tp kuahnya bukan kuah kacang macam sate biasa aku makan
kuahnya macam pekat likat di buat dari ubi kot, ditabur bawang goreng
pakwan kata kerepek tu gaul sekali dalam kuah sate padang tu
pelik lak rasa makan sate dengan kerepek

tapi kakak comel kata sedap, tekak masing2
ker sebab aku dah kenyang makan bakso?
Makan sate padang, order jus sirsak. Ingatkan jus apa lah tadi, rupanya jus durian belanda. Gambar tiada, pinjam en gugel boleh lah ye. SINI

JUS SIRSAK aka JUS DURIAN BELANDA



Lepas dah kenyang makan bakso dan sate padang, kami tanya pakwan 'kat mana ada jual Bika Ambon yang katanya tersohor kalau datang Medan nih? nak beli  sebagai buah tangan' dan tanpa di sangka, pakwan berenti betul2 depan kedai Bika Ambon Zulaikha ni.

BIKA AMBON ZULAIKHA

Kedai Bika Ambon Zulaikha antara kedai yang tersohor jugak dalam bisnes Bika Ambon. Jalan tu banyak kedai bika ambon. macam2 nama, tinggal pilih je mana yang berkenan di hati.

aku beli 2 biji je bika ambon ni, satu utk kami dan satu untuk adik ipar
tapi anak2 aku tak minat, rasanya pelik, kata diorang
bika ambon ni selalu ada je kat opis aku, pakwan pun rajin mengirim  
orang kata, bika ambon macam kek gula hangus
adik sepupu serumpun dia lah kot  

bergambar depan papan tanda tu wajib sebagai bukti bergambar penah sampai sana
layannnnnnnnnn
Malam tu sebelum tido siap2 packing barang, ada yang kerut2 kening sebab beg takleh nak zip, yang pasti bukan aku la, hihi.

Esok dah nak balik, rindu anak-anak dan jugak bapaknya anak. Eh! tetiba ada bunyi krik krik krik, cengkerik menyanyi di keheningan malam ...

part 7 akan menyusul ..


Medan 2014 Part 5: Plaza Medan Fair, Medan Mall dan Pasar Petisah

Day 2 @ Medan, Indonesia

Malam tu kami tido berhimpit atas katil yang size nya aku tak pasti, nak kata Queen macam besar sikit, nak kata King cam kecik je. Yang pasti semua tido dalam kepenatan, tapi aku 2kali terbangun, tetiba je rasa berpeluh. Otak ligat fikir, apa kah masalahnya, rupa2nya aircond mati. Ingatkan satu hotel black out, tapi lampu luar bilik nyala. Sabar jelah kan dah kata cakap nak hotel budget, memang budget sangat lah ni.

Terus kol kaunter, dalam 1 jam jugaklah berpanas baru ada aircond balik. Selama 1 jam menunggu tu, aku selamba bukak pintu bilik bagi angin masuk, pastu semua pakat bangun bersembang jam 3 pagi. Sib baik takde kena komplen dari penghuni bilik sebelah. Ker ada? hihi

Pagi tu bangun, terus bersiap untuk meneruskan misi. Sebelum tu turun bersarapan dulu, menu ialah nasi goreng + kopi pekat, kopi tu sedaplah. Kopi kampung gitu, rasa macam kopi 434 tu

Hari ni plan nak ke Plaza Medan Fair dan Medan Mall, so bertanya dengan adik manis kat kaunter, apa jenis kenderaan yang patut kami naik, senang citer 'kenderaan apa paling menjimatkan'. Katanya 'kalau ibu mau jimat, naik aja 'angkot' (angkutan kota), tambangnya cuma RP4000'.

'angkot' ni memang takde pintu
senang nak lompat masuk dan lompat keluar bila dah sampai destinasi 



Angkut ni macam rupa cam bas mini kecik tanpa pintu, lagi kecik dari bas mini sebesar van tu je. Sesapa je boleh tahan tepi jalan untuk naik, macam dalam citer sinetron tu diorang ada yang naik siap bawak ayam itik, tapi masa kami naik takde pun, hihi. Boleh je nak naik beca motor (betor) tapi cam tak yakin je, nanti2lah kita cuba bila keyakinan tinggi.


kopi pekat hitam tu sedap, kopi kampung kot
nasi goreng tu pun sedap
emm, aku ni apa yang tak sedap, haha

motif bergambar camtu?
dah kenyang jom kita bersenam ye
# shawl cantik tu souvenier dr rakan blog, datang dari Dongdaemun katanya
u know who u are, tq dear 
Dari Kesawan Hotel nak ke Plaza Medan Fair
 kena naik angkot nombor 10, warna kuning, tambang RP4000(rm1) 

muka happy dapat naik angkot
(sila abaikan makcik yang belakang dan adik baju hijau tu ye)

turun je dari 'angkot' tu, akak2 dah lupa diri kat kedai beg nih
akak yg suka buat 'peace' tu, borong 3 biji handbag kat sini untuk sedara mara
aku?
jadi bodyguard sambil snap sana sini , takde yang berkenan pun 
Okey, akak-akak dah abis ratus ribu kat kedai tu, jom ke Plaza Medan Fair. Kena lintas jalan yang bizi itu, so far diorang akan brek kalau ada yang nak lintas, cuma kita je rasa cam was-was kot lah brek dia tak makan. Tak pasal2 masuk 'Rumah Sakit Umum'(Hospital).

PLAZA MEDAN FAIR

sama cam shopping mall tempat kita je
masa kami sampai ada kompeni kilang Philip buat family day
layannnn

dalam Plaza Medan Fair tu ada ada Carrefour

kalau tak silap, ada 5 tingkat, bawah sekali tu tu grocery
kami tak turun pun

kedai kasut Payless ni kot yang KakSenduk kata banyak borong kasut tu
kasut dalam tu banyak size besar dan boleh tahan lawa kasutnya
macam kasut tumit tinggi yang di pakai artis masa acara karpet merah gitu
rega pun murah dari tempat kita

kedai yang sangat comel, kalau si kenit Hajar nampak ni konfem lompat bintang
staf dia pakai uniform cute sangat
# nampak budak yg macam nak keluar dari kedai tu
dia keluar terus cakap kat aku
'maaf ye buk, tidak boleh ambik foto disini'
emm, luar kedai pun x boleh ke? ye lah yelah sambil buat muka 14, hihi  
 sana sini kedai kasut, kedai handbag
kalau berkenan boleh borong seguni 

akak 'peace' tu bukan takat borong handbag
tapi borong set Tupperware jugak, murah katanya dari Semenanjung dan KK
suka hati lah kak oi, janji ko happy 
Kami datang awal, banyak kedai belum bukak. Lagipun dalam tu sama cam shopping mall tempat kita jugak, so kami keluar untuk ke destinasi seterusnya.

kalau nak naik taxi, ambik taxi Blue Bird, lebih terjamin keselamatan dan jugak harganya
kami tak naik pun sebab nak merasa naik kenderaan yang tak biasa naik di tempat kita

untuk destinasi seterusnya kami memilih beca(beca motor)
nak bagi balance, size XL naik dengan size S
kang kalau sama size , terjongket beca tu nanti, hihi

amboi, ceria muka 'akak peace' dan 'akak tokey'
'nak kemana tu? hati2 naik beca, pesan kat driver jangan merempit'


MEDAN MALL

Destinasi seterusnya ialah Medan Mall, naik beca motor ni kena kuat semangat, tapi aku enjoy the journey. Kononnya,  bila lagi nak merasa kan? Tapi akak yang beca satu lagi tu katanya, mengucap sepanjang jalan. Diorang jeles sebab beca kami baru, beca diorang buruk, kikiki. Mencelah di celah kenderaan besar meremang gak bulu roma. Tak ingat bape lama perjalanan dari Plaza Medan Fair ke Medan Mall, rasanya adalah 15 minit kot, tambang satu beca RP10,000 kalau tak silap.

pintu masuk Medan Mall

hai tembamnya pipi kaklong, macam pau terlebih yis, huhu

pemandangan dalam Medan Mall, lupa lak bape tingkat
yang pastinya bertingkek-tingkek ler 

snap sebab perkataan Yaohan tu macam pernah dengar je
emm dulu ada pasaraya nama Yaohan kan? sekarang ada lagi ke?  

dalam tu ada pasaraya nama Matahari
sama macam konsep Parkson/Jusco dalam shopping mall gitu


Sebenarnya tak datang sini pun takpe, sama je macam mall lain. Rasanya Plaza Medan Fair lagi besar dan baru dari Medan Mall ni. Pusing2 kejap dalam tu, pastu keluar ke destinasi seterusnya. Elok keluar dari situ, hujan renyai2 turun. Alhamdulillah, sambil berharap di Malaysia pun hujan jugak

PETISAH MARKET/PASAR PETISAH

Keluar dari Medan Mall, kami naik angkot ke Pasar Petisah. Seperti biasa, satu trip angkot ni RP 4,000. Orang tempatan ada yang bagi RP3,000 je. Aku duk depan, so aku tahu lah bape diorang bayar. Ada satu kes dimana sorang penumpang gumpal2 duit dan bagi kat driver, pastu terus lesap. Menjerit2 pakcik driver sebab tambang tak cukup lagi RP 1000. Nak je aku gantikan sebab bukan banyak pun Rp1000 tu kalau convert duit kita. Kata pakcik tu 'kerana 1000 pun ko nak lari ye, tak apalah' 

Disini ada sikit kesilapan, sebenarnya Pasar Petisah ni sangat dekat dengan Plaza Medan Fair. Jalan kaki tak sempat keluar peluh pun. Dari Plaza Medan Fair tu belok kiri, jalan sampai nampak satu restoren nama Barak Obama. Jalan tu lurus je sampai nampak bangunan kaler pink. Sepatutnya masa keluar dari hotel tu, kami ke Medan Mall dulu, baru gi Plaza Medan Fair dan last sekali ke Pasar Petisah. Ni terbalik, dah kena pusing balik. Tapi aku okey je, dah namanya tempat orang, mana lah kita tahu.

dari restoren ni dah nampak bangunan pink Pasar Petisah

gambar ni pinjam dari gugel SINI
bangunan Pasar Petisah dari jarak dekat


lorong menuju pasar Petisah

gerai jual buah

'kakak tokey' banyak borong kasut untuk anak2 daranya 

pinggan mangkuk pun ada
pecah di kira jual, hihi

aku macam berkenan ngan mangkuk bentuk ikan tu
tapi cepat2 sedar diri, macam lah takde jual kat Malaysia, huhu
Bila masuk Pasar Petisah ni, rasa macam masuk Pasar Siti Khadijah di negeri aku tu. Ada jual kain baju, kasut, barang kemas, buah dan jugak sayur. Nampak ada orang jual pecal, nak beli rasa was-was pulak. So kami pusing2 je dalam tu tak beli apa pun. Alang2 dah sampai, pegi jelah. Nak datang lagi tak tahu bila dah.



Sebelum balik, sempat lagi akak-akak ni memborong buah salak. Sampai berkilo diorang borong, murah katanya. Memang ler murah, tapi lepas tu pening macam mana nak bawak balik, berat buah tu, hihi

buah salak kelat2 manis

ralit duk tengok nenek ni jahit beg buah salak
orang dah pro, sapsapsui dah siap jadi beg, siap tempat pegang sekali 

model beg buah salak
'hai kakak comel, larat ke nak usung buah salak tu balik hotel?'
Balik hotel naik angkut sekali lagi, letak barang dan keluar semula ke Pasar Ikan sebab akak tu nak borong kain ela sebelum kedai tutup jam 5 petang. Semalam survey harga, hari ni baru nak borong.

2 jam dalam kedai menunggu kakak tokey pilih kain, sampai tutup kedai, hihi. Meh kita layan gambar. Tokey kedai kata, 'boleh ambik gambar untuk di Malaysia, tapi jangan tunjuk kat kedai lain'. tapi... kalau letak kat blog, kat mana2 pun boleh tengok kan? hihi

kain lace
ramai kata 'ko gi sana, borong lah kain lace'
sebenarnya ikhlas cakap
 aku tak tahu kain lace ni orang buat baju apa selain baju nikah@baju pengantin


pakai cam ni raya, konfem kak ton gelemer sekampung


saratnya, aku memang tidaklah nak pakai macam ni
i is pemalu, wuwuwuwu





Aku ada nampak satu benda yang pelik, ingatkan makanan eh!makan je keje ko ye? ni kali pertama aku tengok benda ni.

Tokey kata 'ini pelikat sutera basah'. Caranya ialah, bukak plastik dan kibarkan, terus kering dan boleh pakai, takde lah dia buat ekperimen sbb kami tak beli pun





Selesai memborong, jom kita balik hotel. Ni baru betul berjalan, keluar pagi baliknya hampir malam, sehari suntuk turun naik angkot/beca, keluar masuk kedai. Badan dah berpeluh berlengas macam berlari ratus kilometer.

Okey, bersambung dengan acara makan-makan malam itu .... kesedapannya membuat aku teringat sampai ke hari ni, daaa