Friday, May 30, 2014

Hidup Membawa Nama Orang Tua

Salam Jumaat
best kan dah jumaat?
hari yang sentiasa di nanti-nantikan

Ni nak share
tentang macam mana kesan perangai seseorang anak akan melibatkan orang tuanya
selalu kita dengar, bila berlaku sesuatu perkara yang melibatkan perangai anak
samada perangai 'yang baik @ yang buruk'

contoh situasi ialah:

bila perangai anak baik:
'baiknya budak tu, untung mak ayah dia'

bila perangai anak kurang baik jahat:
'jahat sungguh perangai, anak sapa lah agaknya
ni mesti mak ayah tak ajar ni'

nama mak ayah tetap akan di kaitkan
kalau baik, Alhamdulillah
kalau buruk, mak ayah yang dah mati pun orang sebut
sedihkan?

so, nak buat sesuatu perkara
ingatlah ORANG TUA

gambar sekadar hiasan

pagi tadi, jam 8.30 pagi
ayah dan adik selamat 'terbang' balik kampung
Mak masih ada disini menemankan adik ipar sedang pantang
Ayah memang tak boleh duk lama umah anak2
Baru semalam, dah sibuk suh belikan tiket balik
ni pun aku 'tipu sunat' cakap takde tiket
so bertahanlah sampai 3 malam
# maaf ye ayah, hihi 


antara lelaki2 kesayangan dalam hidup aku
sayang kamu berdua ketat-ketat
memuah....

tuan blog bersama ayahanda terchenta 
selamat berhujung minggu

(^_^)


Thursday, May 29, 2014

Teruja Masak-Masak Guna Pemanggang Happy Call

Psttt .....
meh dekat sikit nak bisik 
Sebenarnya malu nak share bab masak-masak ni
maklumlah, aku ni bukan pakar sangat main periuk kuali ni
masak untuk tekak sendiri boleh la
masak untuk ramai, terus lupa nak letak garam bape sudu, huhu

tapi, nak share jugak main masak-masak guna Pemanggang Happy Call ni
walaupun dah lama beli, tapi baru sekarang nak guna
sibuk sangat katanya
gambar adalah hak milik sendiri
# walaupun kualiti gambar adalah hampagas, huhu

Kali pertama merasmikan pemanggang tu dengan kambing panggang
# beli yang dah siap marinate kat Jusco, terus campak je

Daging masak sempurna, dapur tak kotor dengan percikan minyak 
i like


Yang ke 2
goreng telur dadar bersayur
# renjis sikit je minyak kat pan
walaupun less oil tapi cantik je telur dadar tu masak


Yang ke 3
percubaan membakar kek pisang
#resepi kek pisang pulak senang amat, guna blender je 


masak guna api paling kecik


bawah tu terhitam sikit, sebab lupa kecikkan api masa mula2 masak
takpe, kita potong yang hitam, atas masih boleh makan ye anak-anak
tak baik membazir, amalan syaiton tuh

okey, tu je nak citer 
(^_^)

# tak sabar nak masak kek oren cuti hujung minggu ni
# masak ikut mood, kalau mood takde, apapuntakboleh 


Wednesday, May 28, 2014

Silent Readers (Pembaca Senyap)

Siapa Silent Readers kat sini? sila komen? hahaha

Kenapa ada Silent Readers?
- mungkin hobi dia membaca macam aku dia suka baca je tapi segan nak komen
- mungkin dia nak komen tapi takde google account, so tak leh komen
- mungkin dia taknak empunya blog tahu dia datang baca

Apapun alasan, rasanya semua blogger ada Silent Readers mereka sendiri, betul tak? Ada yang tinggal komen di sebalik nama 'cik anon'. Memandangkan nombor henpon aku di paparkan di blog online, jadinya ada Silent Readers yang terus wsap ke nombor aku.

Tapi setakat ini, mereka perkenalkan diri dengan bertatatertib. Ayat digunakan pun hampir sama
'salam, nama saya .... , saya silent readers blog Irfa, saya nak tanya bla bla bla...'.

Ada yang nak beli barang
Ada yang sekadar nak kenal-kenal
Ada yang mintak pendapat (mungkin malu nak share ngan orang yang dia kenal)
Setakat yang aku mampu jawab, Insha Allah aku tolong jawab.

Yang kelakar tentang silent readers Isnin lepas (harap2 dia tak baca hari ni, hihi).

Aku kan tolong jiran jual kek, dia suri rumah yang ada bakat buat kek. Setakat ni dia buat Kek Cheese Leleh, Kek Coklat Cheese dan Kek Velvet Cheese.




Hari tu ada bawak 20 pack kek tu, tapi dah waktu lunch tinggal lagi 6 bekas. Aku lak nak cuti setengah hari.

Rasa kesian pulak kalau kek tu tak habis jual, nak pulangkan balik pada tuannya tak sampai hati. Jadi sebelum balik, masa lalu lobi opis, aku lalu depan sekuriti kaunter. Nampak ada 2 staf pompuan kat situ, dengan buka selamba panda, aku offer kek tu kat diorang, yang kelakar seramnya bila sorang staf tu cakap 'eh! ingat jual yang ada kat blog tu je, kek pun ada jual ke?'. Aku rasa macam seram sejuk bila dia sebut perkataan BLOG. Alamak, aku sesapa lagi kat bangunan ni selain dari 2,3 orang kawan aku yang tahu aku ada blog ke? Tak ingat sama ada kami penah borak ke tak? huhu.

Tapi bila dia sebut 'happyirfa kan?' masa tu aku rasa nak masukkan kepala dalam beg plastik besar yang bubuh kek tu. Malunya kita.

Tapi TQ kat diorang sebab beli 4 bekas kek tu, so bawak balik baki lagi 2 bekas, jiran tu bagi free untuk anak-anak makan. Rezki anak2

Sebenarnya aku tak kisah sapa nak baca pun, lagipun blog ni public, bukan rahsia sangat pun. Cuma bila ditegur depan-depan tu terasa gak merah muka. Baru sedar, pemalu rupanya aku nih.

semalam dapat souvenier (shawl kaler oren dan keychain dari korea)
dari 'silent reader' yang pernah beli ikan bilis tomyam
sebenarnya aku tak jual, tolong belikan je
TQ ye Anis
Okey, selamat membaca entri merepek dari Irfa
TQ sebab sudi baca (^_^)


Tuesday, May 27, 2014

Ibu dan 2 Anak Yang Di Tinggal Suami

satu petang, duk golek2 dalam bilik
dengar bunyi mengiau
intai dari tingkap bilik
baik punya landing si ibu bersama 2 anak kecilnya yang comel

si kenit Hajar dah lompat2 gembira
mintak nak bawak masuk umah
sori sayang, boleh tengok je ye

aku suka tengok kucen
tambah2 yang putih gebu macam ni
kalau yang hitam tu tak minat sangat, macam citer seram lak
tapi setakat tengok je lah, membela tu belum lagi
kagum aku dengan orang yang bela kucen sampai berbelas ekor dalam rumah
tapi orang kata 

'buat baik dengan kucing ni, murah rezki
sebab kucing ni haiwan kesayangan Nabi kita'

takpelah, setakat hari ni mampu bagi makan je dulu
mana tahu kalau ada kekuatan jiwa, akan datang kita bela pulak



welcome to the family, eh silap, welcome to the house
# emm, mana suami dia ye?


Monday, May 26, 2014

Nanti Bila Kiamat, Sempat Tak Besar?

Salam Isnin kengkawan...

Ramai ke yang keje hari ni? Esok cuti Isra' Mikraj kan? Selangor cuti ke? Rasanya tak cuti.

Hari ni last anak2 bersekolah, lepas tu cuti panjang 2 minggu. Tapi ada jugak yang dapat cuti dari 'mak ayah', dengan alasan 'ala, sehari je lagi sekolah, tak yah lah pegi, bukan belajar pun' emm boleh lak gitu ye.

Lama tak citer pasal anak-anak kan?

Meh nak stori pasal Abam, My Only Hero. Tu hari dia ada citer 'Ustaz kata nanti dunia akan kiamat, semua akan hancur sampai takde apa2 lagi kat dunia ni. Semua orang akan mati, binatang akan mati. Tapi kita tak tahu bila kiamat kan? Umie rasa sempat tak abam besar?'. Hambek ko, bukan mati kutu je, bapak segala kutu pun mati dapat soklan camni. huhu.

Aku terangkan pada abam, Kiamat tu PASTI. Tapi bila akan berlaku Kiamat, itu hanya Allah saja yang tahu. Sebagai hambaNya, kita tunaikan semua suruhan Allah. Jangan buat yang dilarang. Tunaikan solat 5 waktu, puasa bulan Ramadhan, buat baik pada IbuBapa. Moga balasan Syurga buat kita di alam sana nanti. Citer lebih2 kang pening lak budak 9 tahun tu.

Aku penah jadi budak, aku jugak tahu macam mana rasa takut membayangkan datangnya hari Kiamat (ada kisah yang agak memalukan untuk diceritakan, tapi kalau mak aku ulang balik citer ni, aku rasa macam nak lari menyorok dalam tong drum pastu telungkupkan tong drum tu).

Ceritanya begini, kata malu tapi nak citer jugak pehal? 

Kejadian berlaku masa aku sekolah rendah, mungkin darjah 1@2 kot. Kat sekolah ustaz ada citer pasal hari Kiamat. Macam mana dunia ini akan jadi bila datangnya Kiamat. Setiap hari aku membayangkan Kiamat datang dan sodok kampung aku sampai jadi lapang macam padang bola. Semua orang mati terpenyek. Hebat tak imaginasi aku?

Satu petang nan indah, di tiup angin sepoi2 bahasa. Aku tengah main masak2 kot masa tu. Sekali aku dengar bunyi macam kuat sangat, macam bunyi engin yang sangat besar. Korang tahu apa yang aku fikir? Aku rasa Kiamat datang, tak toleh kiri kanan, aku lari naik atas rumah masa tu rumah mak aku masih rumah papan, mak tengah masak. Aku cakap kat mak 'cepat Ma, kita lari, ambik adik tu. Nak kiamat dah ni' tapi yang peliknya mak aku wat sadin je. Aku lari turun dengan selipar di tangan, terus lari ke rumah nenek aku kat ujung kampung sambil menangis sepanjang jalan.

Aku dah tak ingat apa jadi lepas tu, tapi aku ingat part mak aku citer je. Kata mak, aku nanges sampai tertido umah nenek, yang nenek pulak ingat mak aku lari rumah sebab kena marah dengan mak aku. Bila mak datang cari aku, barulah nenek tahu kisah sebenar. Aku lari sebab bunyi yang kuat tu datang dari jentolak yang nak ratakan tanah.

Sampai sekarang, aku malas kalau ingat balik kisah tu. Ia sangat memalukan rasanya. hik hik hik

okey tu je nak citer, daaaaaaaa


Friday, May 23, 2014

5 Bintang Untuk Pos Laju LRT Bandar Tasek Selatan

Entri ke2 di Hari Jumaat, ada yang nak baca lagi ke?

Lunch tadi ke KLIA 2, jumpa blogger yang nak COD barang. 'tak payah pos, nanti kita dating, minum2 sembang2' oh! i loike, TQ kakak comel, pie tu sedap sangat tau.
#like1000xsebabtakyahjumpabudakpejabatpostu. grrrrrrrrrr

Eh, nak mintak maaf sebab korang terpaksa baca luahan perasaan aku pasal kurier sehari dua lepas. Tapi nak ngadu kat sapa lagi kalau tak ngadu ngan korang kan? feeling ramai pembaca katanya, huhu.

Tak syok je rasa bila baca balik SINI, nanti orang silap paham PosLaju ni sangat teruk. Tapi sebenarnya bukan 100% salah Pos Laju pun. Yang buat pasal ialah staf, dan staf tu bukan Pos Laju punya staf rasanya. Emm, ada beza ke Pos Malaysia dan Pos Laju? Tapi PosLaju ada dalam Pos Malaysia, sepupu ke dua pupu diorang ni?

Jom sejukkan hati baca kisah manis aku dan PosLaju:
#setakat ni kalau suh bagi undian, aku tetap bagi 5 bintang kat pos Laju (berbanding ngan Skynet).


ini Stesen LRT Bandar Tasik Selatan (pinjam dari gugel)
tepi eskalator tu ada kaunter Pos Laju, kecik je
sekali lalu memang tak perasan pun kewujudannya 
Kalau kebetulan balik umah MIL, dan ada barang nak pos, aku memang akan pilih Pos Laju Lrt Bandar Tasik Selatan ni. Stafnya tak kira tua muda, sangat mesra dan ramah. Walaupun aku penah buat lawak sengal 'mahal jugak ye, mintak diskaun boleh?' amboi, nak diskaun aje ko ye? wpun dia tak bagi diskaun pun, tapi dia masih mampu tersenyum. Tak buat muka pun bebel dalam hati, bukan aku nampak pun, haha.

Penah tak korang alami situasi macam ni? korang beli sebab servisnya bagus, bukan sebab produknya?. Kalau servis bagus, mahal sikit pun orang pejam mata. Murah pun tak guna, kalau menyakitkan hati. Tak pasal2 dapat darah tinggi sebab kena ngadap muka yang menyakitkan hati hari2.

Macam kita ke kedai tomyam tepi simpang tu. Baru tarik kerusi nak duduk, tomyam dalam mangkuk siap berasap lagi dah sampai kat meja wpun belum lagi order makan, nampak sangat melampau tu, haha. Sekali salah hantar order daaa. aptb. Walau masakan tak sedap mana, rasa macam sedap je sebab hati senang dengan layanan yang tahap 5 bintang, ala hotel gitu.

Ini tidak, dah kebas bontot baru nak ambik order. Kita order sirap bandung, sirap limau dia bawak. Order siakap 3 rasa, nampak staf dapo baru start engin moto nak gi kedai beli siakap. Macm tu, pukul berapa nak makan? dari sedap langsung rasa tak sedap.

Eh! panjang lak membebel, dari citer PosLaju ke Stesen Lrt, pastu meleret pada siakap 3 rasa. Apa kes?

Okey, sekian

Selamat berhujung minggu bersama keluarga, bestnya duk umah....


Baca E-Book Sambil Jana Duit

Salam Jumaat
# i luv jumaat, becos tomorrow is cuti, hihi

hari ni kita pakai jubah cantik, kalau berminat boleh pre-order kat SINI

~*~*~*~*~*~

Sapa sini hobinya ialah membaca?
sila angkat 'tetikus' anda, hihi

Membaca memang hobi aku.
Sejak kelmarin, semalam, hari ini, esok dan lusa dan juga tulat.
Dulu2 rajin beli buku, novel, majalah.
Tapi sekarang dah kurang membeli.
Antara sebabnya budget dan lagi satu hal, dah takde tempat nak simpan.
Berkotak buku/majalah masih dalam kotak walaupun dah 4 bulan pindah rumah.

Tapi sekarang aku ada hobi baru.
Baca E-Book
(tetiba rasa up to date walaupun orang lain dah berzaman baca e-book, huhu).

dulu aku pun tertanya2
 EBook tu apa?

EBook ialah Electronic Book (Buku Elektronik)
buku biasa tu, kita boleh belek2 gitu
tapi lagi tebal buku tu, lagi berat kalau nak bawak kesana sini

Ebook pulak macam buku tapi boleh baca terus dari gadget kita (pc, laptop, henpon)
jadi kalau menunggu sesuatu urusan, ada benda nak dibaca
takdelah buang masa gitu je
lagipun dia ada dalam gadget kita, boleh buka bila2 masa 

Korang kalau minat membaca, jom kita tambah ilmu sama2
baca sambil tu dapat buat $$ jugak

nak tahu lebih detail, meh klik sini





Jadikan membaca budaya kita
Iklan gitew, kikikiki

#tetiba berangan nak jadi penulis ebook
bukan tu hari berangan nak tulis novel ke? 
emm, tapi nak tulis pasal apa ye?
takpe, berangan takyah bayar

(^_^)


Thursday, May 22, 2014

Hadiah Comel Buat Pengantin Baru

(^_^)

hai, hai, hai
dah sarapan?
# this morning i eat nasi lemak, uwaa
pas makan rasa nyesal, nape aku pilih nasi lemak, huhu 

minggu depan cuti sekolah dah start
kad kawin pun dah banyak diterima
ada yang langsung tak kenal tapi kad ada atas meja
kalau dekat ngan rumah, boleh lah di usahakan
kalau jauh tu kirim salam dan hadiah je lah kot

sebut pasal hadiah kawin
tadi member tanya pendapat aku
'anak buah nak kawen minggu depan, nak bagi apa ye?'
aku cakap
'susah2 sangat bagi lesung batu je kak, semua orang pakai lesung batu
setakat bawang 2 ulas takkan nak guna blender'

aku penah nampak orang bagi tong gas kat pengantin baru
okey apa?
mahal tu tong gas
*bayangkan kalau 10 orang bagi hadiah tong gas, boleh bukak kedai tuh, haha*

aku dulu masa kawen (14tahun yang lepas)
berpuluh kotak set gelas/cawan
aku ambik satu dua set je, yang lain simpan dalam lemari mak kat kampung
nanti ada sesapa kenduri, mak balut je hadiah tu bagi
senang keje kan? 

tapi kalau korang malas sangat nak fikir hadiah apa
bagi set pisau ni pun okey SINI

ini order kakak opis semalam, 2 set untuk 2 pasangan pengantin
aku siap bagi pakej balut sekali, haha      




aku paling ingat hadiah kawen dulu
ada 'budak kecik' bagi aku hadiah bedak johnson
# hadiah kawen aku masa kat kat kampung, banyak dari budak
nak kata aku ni mesra kanak2 tak jugak
mungkin mak dia malas nak layan permintaan budak2
tu yang beli bedak johnson sebagai hadiah

paling grand hadiah cash money dari kawan2 opis
memang sesapa kawen akan dapat duit dari unit kebajikan
kumpul2 semua, + sikit duit kami, dapat beli set bilik tido
sampai sekarang masih pakai set tu
cuma pintu lemari je dah goyang sikit sebab angkut pindah rumah

tak kisah mahal ke murah, janji ikhlas, tak gitu?  

masa korang kawen dulu, apa hadiah paling 'unik' korang dapat?
# yang belum kawen boleh share, hadiah apa korang suka bagi pada pengantin baru?

daaa


Wednesday, May 21, 2014

Allergic= Alahan @ Tidak Suka

Hai Kawan2 Blog

moga hari yang dirahmati untuk kita semua
#teruskan senyum walaupun hati sedang berdarah, boleh gitu?

sapa sini ada allergic?
allergic dengan apa?
makanan @ habuk?

aku dengan makanan takde masalah, semua makan je
penah melawak ngan kawan
'bab makan, saya okey je, takde memilih, tolak kucin celup tepung je kot'
okey, tak kelakar, huhu

tapi aku sangat allergic dengan gigitan serangga
tak kisah lah nyamuk ke semut
sekali kena gigit, berhari2 kesan bintat tu kat kulit aku
manja sangat tau

selain allergic dengan serangga
aku jugak allergic dengan orang
emmm bukan sebarangan orang tau
ni spesis, kalau aku tengok je muka orang berkenaan
meremang rasa bulu roma, muka jadi panas, napas jadi laju macam keta Formula 1
kalau boleh elak, aku memang nak elak dari jumpa orang2 yang aku allergic nih
boleh spoil mood aku kalau terserempak
# pendendam kah aku? huhu

tapi bukan semudah tu aku tak suka orang
mesti lah ada sebab

sebabnya satu je:
- penah ada/cari pasal dengan aku

#tengah mencuba kontrol perasaan macam ni
i know is not good for my healthy

korang allergic ngan apa?

Tuesday, May 20, 2014

Prepaid Box Pos Laju Jimat, Tapi ...

Rujuk SINI


SITUASI SEBENAR:

Semalam gi Pos Office nak pos barang
#perlu ke nak terangkan? hihi

Masa sampai kaunter pos pun dah 1/2 hati
adik (pompuan) yang selalu kat kaunter tu takder
yag ada staf lelaki tu je, dia ni ada sikit angin kus kus
# aku kalau nampak budak tu kat kaunter, kalau boleh elak, memang nak elak
tapi hari ni tak leh elak, dia sorang je kat kaunter

Barang yang nak di pos ialah 6 pasang kain cotton
Dia ambik barang, terus timbang, ambik borang pos dan print  
aku tengok penimbang, berat kain tu 3.290 kg (tak sampai 4kg pun)

aku pandang dia sambil cakap
'oh lagi mahal, kalau gitu boleh tak guna prepaid box RM20 tu'

dia punya reaksi macam .......(taknak sebut, nanti hilang aura +)
'emm, dah print lah, patut akak cakap awal nak pakai kotak tu '

# tarik napas, hembus

salah ke kalau ko keje sebagai customer servis ko bagi cadangan kat customer?
bukan semua orang tahu pasal prepaid box tu

aku penah deal ngan staf pompuan tu, dia dengan sopan bagitau

'barang akak ni kalau pakai prepaid box lagi murah'

kalau dia jenis ringan mulut, dia boleh je cakap 
'akak boleh guna prepaid box RM20, memandangkan berat barang akak tak sampai pun 5kg'

tapi, kalau dah buat keje 1/2 hati, inilah yang jadi
'semuanya rm26.50'

okey, bayar dan terus blah
kalau korang jadi aku, apa korang rasa?
rasa Oren? okey

# wpun kos pos tu dibayar oleh customer, tapi aku rasa sangat rugi wpun cuma rm6.50
# rasa bersalah sebab tak guna perkhidmatan yang ada
# rasa geram bila ada orang buat keje cincai2
#Prepaid Box Pos Laju Jimat, Tapi itupun kalau staf kat kaunter tu jenis 'ada hati'
# rugi kat sini, untung kat sana, biasalah tu
# sekadar luahan perasaan, tiada niat lain


Monday, May 19, 2014

Fenomena Oat

Dah lunch?
aku dah 
(gabungan mantap nasi putih+sup ekor+sambal belacan)
Alhamdulillah, selera makan pun antara nikmat Rezki dari Allah
ada orang yang duit berkepuk tapi tak lalu makan (tengok makanan je muntah)
@
tak boleh makan (sebab penyakit)
so, makanlah tapi dengan kadar berpada2

Percaya tak kalau aku kata, Malaysia sangat kaya dengan makanan
Negara lain mungkin ada kes mati tak makan
Tapi negara kita mati sebab terlebih makan, hihi

Pastu, ada musim pulak
aku bagi contoh makanan bermusim yang penah jadi fenomena
antaranya Apam Polkadot
pastu Pavlova
datang pulak Macaroon
kendian Red Velvet
Cheese Leleh pun ada
Popia Nestum pun tak ketinggalan
macam2 nama

bila tengah musim, sana sini duk upload kat Fb
resepi pulak macam2 versi

sekarang kat mana2 opis duk menggila jual Oat
macam2 harga ada
ada jual rm10, ada yang sampai harga rm18/sepeket besar tu



dengan ayat power takleh blah
'bagus ni untuk yang nak diet, dari makan cekodok petang2, baik makan ni'

saja nak panas line, aku cakap
'makan sepeket kecik satu hari sekali mungkin boleh kurus
tapi kalau saya sekali hadap sepeket besar tu, konfem tak kurus gak'

# ops, daku tidak menjual oat ini ye

sekian
sekali lagi entri takde motif untuk hari ini

(^_^)


Dua Hari Yang Super Bizi

Penatnya, macam nak cuti lagi seminggu. Sabtu Ahad adalah hari yang ditunggu bagi golongan ibu bekerja macam aku. Dah terbayang nak bangun lambat sikit, nak kemas umah yang 5 hari kemas ala kadar. Tapi bila Sabtu Ahad, ada xtvt luar .. semua yang dirancang tinggal angan2 je.

Sabtu, awal pagi dah kerah anak2 masuk keta, sebab en Abe ada kursus kat KL. Aku pun ada hal nak diuruskan (ada customer nak borong set pisau). Memandangkan kedai lom bukak lagi, so en Abe terus ke kursus. Aku dan anak2 join mil dan fil sarapan kat Bandar Tun Razak. Wah! meriah sungguh sarapan kat situ (sori lor, sekeping gambar pun tarak, sibuk sangat makan, huhu). Aku makan nasi dagang, anak2 pilih roti canai Melayu (ada beza roti canai melayu dan roti canai mamak, roti canai melayu lebih lembut).

Setel bekfes, aku dan adik ipar ke tempat borong pisau. Hujan selebat2nya, aku redah je sampai air masuk dalam kasut pun aku biarin aje. Setel pilih barang (set pisau), aku mintak kedai packing elok2 kotak tu, terus pecut ke PosLaju Lrt Bandar Tasek Selatan untuk pos pada customer, mahalnya kos PosLaju. Kotak tu beratnya 21kg = RM120. Tapi customer pilih PosLaju, lagipun aku memang puas hati dengan khidmat PosLaju setakat ini, biar bayar mahal sikit asalkan barang selamat sampai depan pintu.

Balik umah mil, terbongkang penat. Penat tapi berbaloi (^_^). Malam tu tido Cheras kami anak beranak.

Semalam (AHAD)

Bangun pagi sarapan dah ready, huhu. Baik punya menantu. Tapi nak kover malu, tolong mil masak untuk lunch. Tolong cuci sayur, tolong blender cili/bawang je, tapi yang masak mil jugaklah, haha. Yang pasti lunch semalam terbaik, mil tunaikan permintaan cucu's nya. I tumpang satu pinggan, hihi

Petangnya balik Nilai, sebelum balik tu singgah tengok kembar (sekarang bila tengok kembar, aku dah rasa macam nak berbaby, huhu, jangan nak ngada2 ye).

nama dah dicadangkan, tapi belum di daftar lagi
Balik dari tengok kembar, ambik stok Inner Magic Corak Paisey (sini). Stok tak dapat banyak sebab ramai yang dah booking awal.

Sampai umah dah kul 7.00 malam, adui ... rasa macam tak cuti je. Peribahasa mengatakan 'Empuk2 bantal orang, empuk lagi bantal kita', ada ke?

Okey, daa

#sekianentritakdemotif

Friday, May 16, 2014

Anak-Anak Dan Hari Guru 2014

Salam Jumaat untuk semua

nah! jemput tengok banner Hari Guru yang aku cilok dari wsap
# wsap grup zaman sekolah ramai cikgu-cikgi, aku je yang tak 'menjadi' cikgu  




ramai kawan2 cikgu buat umah besar kat kampung
sapa kata cikgu tak banyak duit, hihi

dan sedikit kisah anak2 malam tadi

Balik keje semalam terus pecut ke Hospital Seremban
melawat sil yang bersalin kembar (dua2 lelaki)

sampai umah, si kakak dan si abam dah balik dari sekolah

SI ABAM
tengah membalut sesuatu dengan kertas balut hadiah
+ balut apa tu abam?
- hadiah untuk cikgu abam lah, esok hari guru
+ abam beli apa?
- tak beli apa2, abam bagi bekas cantik umie kat dapur
*bekas cantik? aku mana ada pinggan mangkuk lawa pun, muskil nih*
sekali aku mintak tengok, terkejut terus
rupanya dia balut doorgift bekas telur kenduri kawin

ni ler doofgift yang dibalut utk cikgunya
uwaaaaaaaaaaa, anak oi
nanges cikgu korang dapat bekas telur ni di Hari Guru

SI KAKAK
- kakak taknak bagi apa2 pun takpe
+ ye ke? macam tak percaya je kakak cakap camtu

Si Ayah boleh lah mengusik
'tu ambik set pisau dan pemanggang ajaib yang umie nak jual tu bagi cikgu'

aku jawab
'boleh je nak bagi, nanti cakap kat cikgu, hujung bulan bayar'
hahaha

hati Ibu, setakat mana lah sangat
aku takkan sampai hati tengok anak2 putih bila kengkawan bagi hadiah kat cikgu


masuk bilik, geledah kotak2 masa pindah rumah tu hari
jumpa 2 biji frame yang belum buka dari plastik
memang dapat free, tapi tak penah guna
bagi kat anak2 suh balut cantik2, lekatkan kad ucapan handmade
setel hadiah Hari Guru tahun 2014

~*~*~*~*~*~*~

ye, aku tahu cikgu2 diluar sana tak harapkan hadiah dari anak murid
cuma budak2 ni rasa teruja nak tunjuk sayang mereka pada cikgu
walaupun cuma sebatang pen, tetap jugak nak bagi

seingat aku, zaman aku sekolah rendah dulu
aku penah bagi cikgu kesayangan
hadiah kecil macam pen, tisu kotak, sabun, mug dan frame gambar

dah sekolah menengah, ujung2 nak habis sekolah tu
share duit satu kelas, beli hadiah yang ada harga sikit untuk cikgu kelas
@ tempah makanan jamu semua cikgu2 datang kelas

korang pulak, apa hadiah yang penah bagi kat cikgu kesayangan korang?
dah lupa? ye, paham
dah lama sangat tinggal zaman sekolah, hihi
# tak sampai hati nak cakap dah tua, hihi

(^_^)




Thursday, May 15, 2014

Alhamdulillah, Semuanya Selamat

Jam 2.50 petang
mak call bagitau dah selamat sampai ke kampung
# dari airport Kota Bharu ke kampung aku ambik masa 2 jam
alhamdulillah, mak sampai dengan selamat

Jam 3.55 petang
adik lelaki call bagitau, isterinya (sil) dah selamat bersalin
kembar lelaki (kuar kot tingkap)
Alhamdulillah ibu dan anak selamat

sekarang mesti mak aku tengah pening
elok 1 jam sampai kampung, cucu pun lahir
11 hari tunggu, cucu's malu2 nak keluar
hahaha

# tak sabar nak balik
nak ziarah kembar kat spital
muka sapa agaknya ye
muka si kakaknya, Iris atau si abangnya, Ghazi


Adik Ipar Belum Bersalin, Mak Balik Dulu

Lemau sangat nak apdet blog sekarang, huhu. Mood ke laut dengan macam2 hal *tarik napas, hembus*

Meh citer pasal mak. Ma datang sini 3Mei lepas, malam sebelum aku ke Vietnam. Tujuan mak datang sebab nak jaga cucu2nya, wife adik lelaki kena masuk wad awal (dia peknen kembar, jangka bersalin 19Mei tapi disebabkan baby sorang kecik sorang besar) doc suh masuk wad awal untuk monitor perkembangan. Aku tengok perut sil pun seram sejuk, kemain besar perutnya. Dalam keterujaan menunggu anak buah kembar lahir, aku turut rasa seram sejuk fikirkan sakit nak bersalin.

Sil patut operate Isnin lepas, dah masuk labour room keluar balik sebab kata doc peralatan tak cukup. Sampai sekarang takde tarikh baru, hari2 sil kena puasa sebab bila2 masa je akan di sorong ke labour room. Aduh! tegang urat leher aku dengar berita tu. Dah tahu peralatan tak cukup, yang ko sorong si ibu masuk labour room tu pehal? Pikir positif, mungkin ada hikmah disebalik kejadian, doa yang baik2 jelah.


Dah 11 hari mak tinggal rumah, malam tadi ayah call. Ayah suh mak balik dulu, sebab besan mak pun ada datang. Ayah kata, dah bersalin nanti pegi lah balik. Hehe, ayah rindu lah tu tak dengar suara mak kat rumah. Ma dan ayah bagi aku adalah loving couple, puluh2 tahun duduk bersama, diorang tak pernah habis cerita, ada je benda nak sembang, gelak2 laki bini. Harap aku dan en Abe pun macam tu bila tua nanti. Insha Allah

# mak dah balik ni, takdelah aku ulang alik ke dapur je, kalau tidak .. 24 jam makan je kejenya, huhu

# Update jam 3.50 petang: SIL selamat lahirkan kembar lelaki, Alhamdulillah


Wednesday, May 14, 2014

Bubur Sum Sum Hijau

Today is Wednesday ye
ada orang tu gosok uniform sekolah anak
lupa pulak hari ni Rabu, anak pakai baju sukan, huhu

bubur sum sum hijau
dalam plastik tu air gula melaka
makan sejuk2 sedap nih

kenal ni?
orang kata Bubur Sum Sum
rasa dia cam makanan kejam dari kelantan tu, Lompat Tikam namanya
tapi beza cuma bubur sum-sum takde pulut 

order dari kawan Senin lepas, pagi ni sampai
mak dia buat

penah makan?

# entri takde idea, kikiki

Saturday, May 10, 2014

Bukan Hari Ibu Tapi Hari Umie

Boleh terima tak kalau sebut 'Hari Umie?'
Nanti Kalau Kata 'Hari Ibu' Ada Yang Kata Itu Bukan Budaya Kita

ni kisah 2 malam lepas, si abam masuk bilik aku 
dia tanya 
'umie suka tak benda yang letak kat tudung macam pin tu?'
aku jawab ala kadar sebab asyik ber wsap
* jangan ikut perangai ni, lain kali bila anak bercakap bagi perhatian*
kendian dia keluar layan tv

Malam selepas itu, dia masuk lagi bertanyakan salotape dan kertas balut hadiah
masa tu aku terfikir 
'budak ni nak buat apa? hari guru kot, dia nak bagi hadiah kat cikgu'
takkan darjah 3 dah ada gepren? 
emm

~*~*~*~*~*~
dan malam tadi persoalan terjawab
dia masuk bilik masa aku baru lepas menulis diary
*wajib tulis diary setiap hari, dan isi diary 90% ada kat blog nih 10% biarlah rahsia, hihi*
  
sambil golek2 atas tilam, dia tanya
'bila hari ibu?'
aku jawab 'hari-hari kan hari Ibu'
dia cam tak puas hati dengan jawapan aku, so aku jawab
'ahad kot'

dia kata
'ahad ke? lambatnya. Abam ada belikan hadiah utk hari ibu
umie ambik lah sekarang, lambat sangat nak tunggu ahad'

ayat last buat aku gelak
'keronsang tu harga rm1, abam beli ngan duit belanja abam tau'

dari abam
sekuntum bunga plastik dan sebiji keronsang kaler pepel
TQ ABAM

kita tak puashati sebab abam bagi umie bunga
dia pun tumpang bergambar sekaki  

dari kakak dan adik
# sekeping handmade card 



anak2
TQ SAYANG

(^_^)



Friday, May 9, 2014

Vietnam Trip 2014: Last Day, $$ Dah Susut, Jom Kita Balik

Last Day at Ho Chi Minh, Vietnam

Pepagi tu aku terbangun sebab ekon sangat sejuk, macam tido dalam peti ais (eh! pernah rasa ke?). Jam  kat dinding baru 6.30 pagi tapi terang benderang macam cam 9.00 pagi di Malaysia.

Sambung golek2 sebab keluar pepagi pun kedai belum bukak, dalam jam 9.30 baru kami turun. Teman kan akak tu cari barang orang kirim, aku dah takde barang nak beli kecuali 3 barang:

- beg sandang Deuter kiriman orang yang nak ke Istanbul tak lama lagi (emm, siapakah?)
- handbag kiriman seorang blogger (dirahsiakan atas faktor keselamatan, hihi)
- kopi Vietnam 3in1 untuk Mil




Sesambil tu cuci mata, cuci jelah sebab duit dah tinggal hujung nyawa, hihi


berkenan kat Jubah Princess Cutting ni, kalau aku jual ada yang berkenan tak?
macam2 size ada dari S-XXL
material dari kain jenis cotton yang sejuk dipakai 

cari sedikit souvenier untuk yang membeli dari Hajar Closet

Jam 12.30 kami dah ready to check out
tumpang letak beg kat lobi hotel pastu gi makan kat kedai Basiroh

nasi + ikan goreng sedikit sayur
RM 8

sebelum ke airport isi perut dulu sebab flight kami jam 7.30 malam
kami ambil taxi Vinasun ke airport dengan bayaran USD8
tapi kami bayar USD10, baki tips utk driver
suka dia wpun cuma USD2 :)

Flight balik kami delay sampai jam 8.45 malam sebab cuaca tak berapa baik dari Klia
kami diberi kupon makan, tapi aku cuma ambil air tin je
tak lalu nak makan makanan yang disediakan

Alhamdulillah, selamat sampai ke Klia jam 11.50 malam
HomeSweetHome

(^_^)



Vietnam Trip 2014: Pasar Malam Ben Thanh

Sambungan dari SINI

Lepas dah kenyang makan Pho Noodles yang pedas itu (sapa suh taruk sambal banyak2, padan muka sendiri, huhu), kami naik ke bilik untuk merehatkan betis yang dah kekejangan. Sesambil tu cuba susun barang dalam beg. Siap ambik penimbang bawak masuk bilik, timbang dulu kot nanti excess baggage kat airport naya je.

first trip, belum masuk beg

dah masuk beg takleh tutup, pening pening

dengan usaha gigih, akhirnya dapat tutup beg
dan alangkah terkejut belum pun cecah angka 30kg
yehaaaaaaaa berjaya 
Dalam jam 9.00 malam kami ke Pasar Malam sekitar Pasar Ben Thanh Market, sebenarnya apa yang di jual di butik/kedai, benda sama jugak di jual di pasar malam. Kalau nasib baik dapat harga lagi murah dari kedai itupun kalau pandai tawar. Sekarang diorang dah demand, tawar sampai abis air liur pun, ada yang buat derk je, maklumlah rakyat Malaysia makin ramai kesana lagi2 nak musim raya nanti.

# MAAF TAKDE GAMBAR SEKITAR PASAR MALAM, HENPON TAK CLEAR WAKTU MALAM, HUHU

# KAMERA MACAM MALAS NAK KELUAR DARI BEG, KEKENYANGAN MAKAN PHO NOODLES BARANGKALI 

Kami pusing2 cari barang yang belum cukup, sekitar jam 11.00 dah balik hotel, penat sangat. Sebelum tido aku buat check list takut nanti ada list order yang belum beli. Boleh cari esok pagi sebelum check out.

okey, sambung nanti ye.. aku setelkan kan kisah Vietnam ni hari ni jugak. Bosan kot korang baca tak habis2 lagi :)


Thursday, May 8, 2014

Vietnam Trip 2014: Pho Noodles dan Kopi Ais Vietnam

Amaran Keras:
sila abaikan gambar dari kamera hp yang sangat kelabu asap itu
henpon cap ayam katik katanya 
# malas sangat nak keluarkan kamera dari beg, padan le muka

~*~*~*~*~
sambungan dari sini

sampai je Thanh Thu hotel, konon nak survey harga bilik dulu
bajet kami usd10 je sorang, tapi malas dah nak tarik beg
terus buat keputusan duk situ
# kalau rajin sikit mencari, boleh dapat usd20/satu malam

check in time jam 2 petang
so tak leh masuk bilik lagi sebab masa tu baru jam 11.30 pagi
tumpang letak beg, so kami jalan2 dulu

masuk kedai2 sekeliling Ben Thanh
cuci mata tengok barang dan tengok orang
seperti biasa, sana sini orang kita

Sebelum datang dah janji nak kerumah sorang 'hajah'
aku tak kenal pun, tapi di perkenalkan oleh kawan yang kesana minggu lepas
aku dah wsap bagitau nak datang


lepas beramah mesra dan pilih barang
mintak staf 'hajah' hantarkan barang ke hotel
elok waktu tu dah jam 3.00 petang
terus check in dan dapat kunci bilik 


lepas dah simpan barang dalam bilik
mandi dan solat, makan sekali sebab akak tu bawak bekal nasi
# penjimatan berganda disitu ye

dah kenyang perut, badan dah segar kena air
jom keluar semula sambung misi yang belum setel

cuci mata tengok telekong cantik
# abislah orang belakang duk tengok renda telekong korang kalau korang solat duk saf depan

konfem kakton gelemer sekampung pakai baju ni masa raya nanti 


tak penah kot aku sedondon satu family
sedondon ngan anak2 penah ler, sama kaler je tapi bukan 'kain sekayu' hihi  


keluar masuk kedai
selesaikan semua list yang orang kirim
balik hotel seret kaki sebab penat sangat
sebelum tu aku beli beg besar untuk isi barang
sebab aku memang datang lenggang kangkung tak bawak beg pun 

sebelum naik hotel jom makan dulu
lokasi sebelah hotel je

Pho Noodles

Pho Noodles yang katanya tak sah kalau sampai Vietnam tak makan ni
aku taruk sambal cili lepas tu rasa terbakar lidah sebab pedas sangat
padahal aku ni memang suka pedas, tp ni pedas gila  


makan dengan daun yang bau pelik ni
daun selasih katanya
ada bau pelik, tapi aku suka je
kunyah macam ulam 



Kopi Ais Vietnam

kepedasan itu di hilangkan dengan Kopi Ais yang kaw punya
sekali sedut abis segelas
3x kali kot aku minum kopi ais ni masa kat sana
# patutlah mil kata dah ketagih dengan kopi ais ni
siang malam minum kopi ais masa mil datang sini



lepas makan, naik bilik
nanti sambung misi ke Pasar Malam

daa