Monday, June 30, 2014

Pengalaman Pertama Kali Berniaga Di Bazaar

Salam Ramadhan ke 3
sihat ke?
dah plan ke berbuka nanti nak masak/makan apa?
aku ingat nak masak Nasi Mandy Al Bayt petang ni
# nanti kena singgah kedai beli tomato dan daun ketumbar untuk sambal tomato tu

~*~*~*~*~*~

Okey, seperti yang di janjikan minggu lepas. Ini sambungan entri ini KLIK UNTUK SINI. Terharu sangat bila ada kengkawan blogger yang wsap dan bertanya macam mana pengalaman aku pertama kali join niaga di bazaar minggu lepas. Tak sangka ada yang prihatin. Meh aku jawab kat blog, jadi semua orang boleh baca. Apa yang aku tulis ni adalah pengalaman aku sendiri, kalau ada yang tak setuju, aku hormati pendapat masing-masing. Diharap jangan ada yang sentaps, hokey? Sebab ini adalah kisah benar, tiada yang tidak benar melainkan benar belaka, gitu.


Aku bukan tak biasa jual secara offline, tapi setakat bukak beg bawak meja pastu kengkawan datang dan pilih apa yang berkenan. So far tak penah lagi aku bukak booth. Jadi pengalaman bukak meja dan berniaga secara langsung memang takde. Bila ada member ajak join booth dia, aku tak cakap banyak terus setuju, setelah deal beberapa perkara.

Tibalah hari kejadian ...

Pagi Sabtu, dengan semangat berkobar kami bertolak dari rumah jam 7.30 pagi, bajet 1 jam kendian sampailah di tempat kejadian. Tapi kita hanya merancang, 3 jam sesat ntah kemana, siap kuar masuk tol sedekah free je kat tol tu. 3 jam hokey, bukan 30 minit. Semangat aku yang 100% dah jadi 90%. Dipendekkan citer, kul 10 lebih barulah kami nampak pintu gerbang Maeps Serdang, emm pendapat aku, giler tersorok tempat ni. Sesapa yang datang sini memang bersungguh nampaknya. Pstt, sebenarnya tak jauh pun kalau kami tak sesat, masa nak balik ke rumah, 1/2 jam dah sampai. huhu 

Dapat parking tak jauh dari tangga tapi kena menapak heret beg berat bukan semudah yang disangka.     

rasa macam nak tanggal kepala lulut bila kena heret beg mendaki bukit nih
masa tu semangat aku dah menjunam dari 90% sebab sesat tadi
kini jadi 75%

Bila masuk dalam dewam, tu diaaaaaaaaaaaaaa. Ramainya orang, booth memasing giler gempak. Rasa dah tak berapa yakin, dengan sisa2 semangat yang ada, aku cari gerai RH12. Dah jumpa, member yang punya tapak dah sampai, tengok booth tu takdelah tepi sangat, kira oklah sebab tempat lalu lalang. Tengok booth orang lain yang deco ala-ala Eric Leong, aku rasa pening tiba2. Tengok pulak meja kecik yang diorang sediakan, aku tak tahu mana nak letak barang aku. Lama aku bertafakur, apa patut aku buat.

Letaklah mana yang sempat, tarik napas dan mulakan. Sebenarnya aku tak berharap pun jualan laku terlajak laris kat sini, sebabnya aku sedar diri yang mereka2 yg buka booth hari itu dah ada nama besar. Ada jugak artis buka booth, beli barang dapat bergambar ngan artis, tapi aku? dapat jual satu dua barang pun dah cukup bagus. Masih ada jugak rezki aku di antara mereka2 yang ada nama tu.

Tapi, banyak benda aku belajar kat sini:

1- belajar macam mana untuk deco booth supaya orang pandang 2x dan seterusnya membuat dia rasa nak singgah (cara susun barang supaya tempat kecik nampak luas dan tak berserabut).

2- belajar berkomunikasi dengan pelanggan secara offline, senyum ikhlas adalah penting. Jangan senyum plastik, hihi.

3- belajar membina networking, kenal jiran sebelah2 booth dan mana tahu boleh JV bisnes pada masa akan datang. (aku dapat jadi dropship untuk 2 produk, skirt labuh dan instant halfmoon shawl).

Ada citer menarik, hari ke 2 aku tak bukak booth tapi datang nak return barang kat supplier. Sesambil tu bawak adik2 nak tengok artis katanya. Layan kan je. Dan tanpa di disangka, masa melepak tengok emcee kat pentas, aku jawab satu soklan mudah dan dapat hadiah makan bersama Hafiz Hamidun (yang ada album Zikir Terapi tu). Orang lain sibuk menemuramah dia, tapi aku asyik menyuap. Lapar wei, makan jelah.

Apa? Gambar bukti? sori takde gambar, sebab yang tukang ambik gambar tu tak pandai ambik gambar, dalam gambar tu aku nampak size xxl, mana boleh tunjuk kat blog (sila salahkan si tukang ambik gambar, haha).

Serik? tipu kalau kata tak serik bila hari pertama tu aku tak buat sale banyak pun. Serik heret beg berat tu memang serik jugak. Tapi semua itu pengalaman. Tak cuba, tak tahu.

Dan, kerana tak serik .. aku join bazaar kali ke2. Tapi kali ni berskala kecil. Bazaar Pra Ramadhan di tempat aku bekerja, tapi bukan kat opis aku. Bazaar dibuat di bangunan lain. Aku share ngan senior dengan sewa tapak rm30.


Kali ni aku sedikit berkeyakinan berbanding masa di Serdang. Aku dapat deco booth aku sendiri dan Alhamdulillah, dapat juga menjual wpun bukan habis semua. Tapi dapat cover sewa tapak dan sedikit untung atas penat lelah berdiri dari jam 10-6 petang.

Okey, itu je nak share ngan korang. Maaf tak dapat kongsi gambar, sebab handphone memory low, aku terpaksa delete banyak gambar dari hp, huhu.




Thursday, June 26, 2014

Pstttttttttt dan Selamat Berpuasa

awak ..
kita sibuk sikit tau
kita tahu awak-awak semua rindu kita
kita pun rindu awak-awak semua jugak
# sila tahan muntah hingga perenggan akhir, hihi

banyak kita nak citer
citer tentang kali pertama berniaga di bazaar pada 21&22 Jun lepas
citer tentang kakak berjualan di hari kantin sekolah pada semalam  
pastu lagi apa ye?
emm banyak lah lagi nak citer

tapi kita bzzzzzzz sangat
minggu depan lah kita citer ye
sebab esok kita cuti
itu pun ada citer jugak, nanti kita citer
minggu depan kita apdet 2x sehari
kita janji 
*meh silang jari kelingking*

ops, sebelum tu nak ucapkan 
SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN 
DAN
SELAMAT BERPUASA ye
* maaf kalau ada salah tutur kata selama kita membebel kat blog ni*

* kurma dan puasa tak dapat dipisahkan
tengok kurma, ingat puasa*

meh nak bisik kat telinga
'Yusuf Taiyoob'
 okey awak-awak semua
jumpa lagi
Insha Allah


Tuesday, June 24, 2014

Nasi Arab Saba Cyberjaya dan Jom Masak Nasi Arab Al Bayt Semudah ABC

Sapa sini suka makan nasi arab?
Jom aku belanja nasi Arab kat Saba Cyberjaya, aku belanja je tapi koranglah yang bayar, hihi
opsssp jangan marah, nanti kena jual

Apa yang aku nak citer ni, macam mana aku boleh jatuh cinta ngan nasi arab. Aku pun dah ingat2 lupa dah, Oh, baru ingat, ni angkara pengaruh kengkawan, lebih kurang 4,5 tahun lepas. Ada kawan aku ni boleh kata hari2 duk nyanyi kat cuping telinga aku tentang kesedapan tahap dewa nasi arab Saba nih.

ni gambar bulan lepas kot kalau tak silap

Kebetulan masa tu aku peknen si kenit Hajar, ada lah satu lawatan kakton melawat member bersalin di Hospital Putrajaya. Aku ikut sekali lah rombongan melawat tu, ontheway balik diorang singgah sini. Aku pulak masa tu alah dengan nasi, sebulan jugak kot tak leh tengok nasi, tengok je muntah. Muntah je tengok, hehe sori tak kelakar.

Masa order tu, aku ikut je apa yang diorang order. Maklumlah, i kan pestime datang situ. Bila sampai order, aku macam 'eh! menimbun nasik ni habis ke aku makan? dahlah nasi ngan lauk je, kuah bekas kecik cenonet ni cukup ke? sayur takde apa takde?. Penangan makbuyung tak selera makan, memang tak abis pun nasi tu. Orang lain makan sampai tak angkat kepala dah. Last2 aku tapau bawak balik umah. Sampai umah aku belek2 nasi tu, try makan, mak aih, sedapnya. Dah sejuk pun tetap sedap.

Sejak tu, aku guna kuasa wanita mengandung, dengan alasan 'baby dalam perut ni hah nak makan' cik abe haruslah layan, hahaha. Sampailah sekarang walaupun tak peknen lagi, aku gunakan alasan anak tekak mengidam, paling kurang sebulan sekali mesti makan sini. Anak2 pun suka, kalau si kenit tu makan nasi je licin sepinggan 

  
selalunya ini pilihan en Abe dan anak

dan ini ialah pilihan umie
dulu, kini dan selamanya 
Aku ni nak buat sendiri nasi arab entah bila lah agaknya. Kebetulan ada member jual, order ngan dia jelah. Cara masaknya senang bangat, anak sekolah rendah pun boleh buat kot (pastikan ada pengawasan oleh orang dewasa, hihi)  

~*~*~*~*~*~*~*~

IKLAN SIKIT:


Beras dan Pes disediakan dalam satu kotak
RM 15/sekotak
korang cuma perlu tambah haiwan kesukaan
samada ayam@kambing

ini cadangan cara2 memasaknya: 





berminat boleh wsap
016-6116459

* ingat nak beli utk stok bulan posa nanti, senang masak guna satu periuk*
tak pun raya nanti, kita jamu tetamu yang datang raya makan nasi arab je, haha

amboi, awal citer pasal raya ye
posa pun belum lagi, huhu

(^_^)


Monday, June 23, 2014

Pause Kejap

hari ni banyak nak citer
tapi lepas tengok video pasal 'anak syurga' yang di kurung tu 
hilang semua ayat yang aku nak karang
nyesal pun ada sebab tertengok video tu
# yang tak tahu pasal ni, sila gugel sendiri
banyak blog dok kupas, duk komen, duk kutuk
so aku malas nak ulas lagi dah
apapun aku doakan yang terbaik untuk anak malang itu
 Adik Muhammad Firdaus Dullah
moga yang terbaik untuk kamu 

kalau korang nak tahu apa jadi kat bazaar semalam
esok jelah aku citer ye

* tarik nafas, hembus, sedih sangatlah rasa hati ni*



Friday, June 20, 2014

Eh Eh Bazaar 2014 di Maeps Serdang, Jom Ramai2 Serbu

Dengar sini orang-orang kampung Pinang Sebatang
aku nak wat pengumuman nih

Sabtu Ahad korang tak keje kan?
aku cam biasa lah, Sabtu Ahad tak keje
kalau rasa takde xtvt
apakata kita ramai2 serbu Maeps Serdang
ada bazaar selama 2 hari,
21&22 Jun 2014 (Sabtu& Ahad)

EH EH BAZAAR klik untuk lebih lanjut

Korang yang suka beli belah online tu
elok sangat lah datang sini
sebabnya:
kat banner tu kata, ini MEGA BAZAAR USAHAWAN ONLINE terbesar di Malaysia
dengar citer lebih kurang 1000 online butik bukak meja kat bazaar ni
boleh lah korang kenal empunya kedai online yang korang suka beli tu
# kenyit2 mata lebih sikit kot dapat lebih diskaun, hahaha

sambil beli belah abiskan sisa2 $$ dalam dompet (dah gaji ke?)
boleh gak cuci mata tengok artis
(katanya ada lebih 50 artis akan ada kat bazaar ni)
nama2 mereka kenalah korang check kat FB ehehbazaar ye 

psttt, ekceli kita pun ada tau
*malu-malu je nak promote, hihi*
* nebes jangan citer lah, maklum pertama kali dalam hidup nak join bazaar*
* harap semuanya berjalan lancar seperti mana yang di rancang*

so, kalau korang free jemput singgah ke gerai no RH 12
Insha Allah, kalau takde aral melintang ditengah jalan, aku ada kat sana
korang boleh cuci mata dengan kain cotton ela, inner magic, halfmoon shawl, pes nasi arab





dan nak merasa takoyaki dijamin halalan toyyibah dari Rai Ourkizuna


(sebenarnya ni tapak member yang punya, i cuma tolong2 je)

datanglah ye
boleh kita kenal2

(^_^)


Thursday, June 19, 2014

Hari Koperasi Sekolah Kakak

Selamat Pagi



Balik sekolah semalam, kakak dengan muka happy tak sempat bukak kasut dah panggil aku 'umie, ada berita gembira nih, umie mesti suka' wah! yakin sungguh dia yang aku akan gembira dengan berita yang dia bawa pulang tu. haha

Katanya 'Umi kan suka jual-jual. Jadi umie mesti gembira dengan berita ni. Rabu depan sekolah kakak ada Hari Koperasi, cikgu kata kalau nak berniaga, tapak untuk ahli koperasi RM20, kalau bukan ahli RM30. Kakak dah bincang dengan kawan-kawan nak share jual-jual. Kami 5 orang, jadi sorang kena bayar RM4, umi fikirlah nak jual apa, taknak jual inner umie tu, mahal.. jual yang murah2 je'

hahaha, dia kata inner magic aku mahal. Rm10 je pun, tapi bagi budak baya dia, rm10 tu rasa mahal kot. Emm, menung kejap nak jual apa agaknya ye, nak jual benda goreng2 sapa pulak nak uruskan. Tiba2 teringat jiran baru share kat FB sejenis jajan yang namanya, Bubble Rice Chocolate. Rasanya sesuai kot, ada bekas kecik dan bekas besar. Terus wsap jiran, Alhamdulillah dia terima order dengan  harga yang berpatutan. Semalam dia suh budak2 gi ambik tester kat rumah, sukalah budak2 benda coklat-coklat nih.



Yang kelakar, bila aku tunjukkan pada dia kira-kira bodoh. Contohnya, kos modal, sewa tapak dan keuntungan. Dia terkejut sebab untung tak banyak. Katanya 'alahai, sikit je untung, kakak ingat banyak'. Hahaha. Dia lupa bila barang sudah terjual semua, dia kena tolak modal barang dan juga sewa tapak, dia fikir akan dapat semua $$ lepas dah jual barang. Itupun kalau semaa terjual, kalau tak laku pun kena ambik kira jugak.

Apapun, aku support kalau dia minat nak belajar berniaga, jangan fikir untung semata tapi dalam berniaga kita juga menolong orang lain. Contohnya, tolong jiran pasarkan produk dia.

Emm.. tak sabar pulak nak dengar pengalaman kakak bisnes minggu depan.

Tuesday, June 17, 2014

Minggu 'Tester' Kuih Raya

Emm, dalam seminggu lebih lagi Insha Allah kita akan sambut Ramadhan
Kalau zaman bebudak dulu seronok nak sambut raya
Tapi sejak jadi mak budak ni, sambut Ramadhan lagi best dari sambut raya
eh! itu aku ler, korang aku tak tahu, hihi

Minggu ni kita namakan Minggu Tester Kuih Raya
mana tidaknya, pegi lah mana2 opis pun
korang akan nampak balang kuih raya dan sehelai kertas kosong
balang kuih raya tu korang boleh try test, sedap ke tak sedap
kertas kosong tu untuk tulis kalau korang berminat nak order kuih tu

tester kuih raya hari ni 'Dahlia Cookies'
ada sorang brother kat opis ni punya, mungkin wife dia buat kot
sedap gak, rangup je

yang bestnya, balang kuih konfem kosong
tapi kertas order pun kosong jugak, acaner?
kalau ada order pun, kengkawan yang tak sampai hati nak kata 'tidak'
hahaha

tapi bagi orang yang bisnes kuih raya
kata diorang, untung jual kuih raya boleh makan berbulan2
itu kata diorang, aku lom penah jual kuih raya, hihi

kuih raya ni sangat sedap sebelum raya dan selepas sebulan raya
kalau hari raya, kuih raya takat jeling je

emm, kuih raya feveret aku ialah
tat nenas
semperit
almond london
siput
karipap mini (eh! itu kuih raya gak ke? konpius jap)

kalau aku datang umah korang dan dihidangkan dengan kuih diatas
Insha Allah balang kosong le aku pulangkan
kikiki

okey, daaaaaaa


Monday, June 16, 2014

Kenapa Kita Patut Makan 'Buoh Timun Cino' aka Tembikai

sebenarnyanya aku biziiiiiiiiiiiiii sangat hari ni
akak sebelah cuti 2 minggu gi umrah

meh kita sharing is caring sikit ye

u know buoh timun cino?
tok tahu?
'buoh timun cino' tu hanya dikenali di Kelantan je kot
bila dia dah kuar dari Kelantan, namanya tukar pada Tembikai
kikiki  


dulu, kalau gi kenduri si kenit akan ngadap ni je sepinggan penuh
sejak dia kena semput tu, aku dah 'haram'kan buah ni
kalau nak makan, kena makan jauh dari mata si kenit
wpun doctor kata itu bukan penyebabnya
tapi dah ramai yang kata cuba elak kan anak yang semput dari  makan tembikai
so kita makan buah lain lah ye nak

# macam kedberi, tak makan pun tak pe kot, banyak lagi cekelat lain
kikiki

okey, daaaaaa



Friday, June 13, 2014

Rezki Sama DiKongsi

Salam Jumaat untuk semua

Saat kita makan sedap, mungkin ada yang belum menjamah nasi sepanjang hari
Saat kita menukar baju baru, mungkin ada yang berbaju koyak
Saat kita tertawa terbahak2, mungkin ada yang menangis pilu

Kalau kita rasa sangat susah, mungkin ada yang lebih susah dari kita

Apa kata, ada yang terlebih tu kita kongsi sama2 dengan mereka yang kekurangan
Mungkin dengan sedikit itu mampu membuat mereka tersenyum


apa2 nak tanya sila emel kkida, aku cuma tolong share je
 email kkida: ida-1001resepi@hotmail.com


Selamat berhujung minggu ye

(^_^)


Thursday, June 12, 2014

Novel 'Dia Sayang Aku'

Tu dia, mood membaca novel sudah mari
lagipun sekarang aku takde follow mana2 drama Korea
lepas je habis drama Korea bertajuk 'Ugly Alert' tu
ingat nak tengok drama bertajuk 'Doctor Stranger'
tapi asiklah tertido awal, huhu

sekarang suka golek2 dalam bilik sambil membaca
takde bahan sangat, majalah tahun 1999 pun aku layan je
janji ada bahan untuk dibaca
# macam comel je tengok fesyen n mekap orang dulu2, haha

2 hari lepas aku terima parcel dari blogger Hanis Azla
boleh je beli kat kedai buku
tapi sebab nak ada 'tandatangan' dari si penulis
gigih order sendiri dari kak Fea
# TQ KakFea kerana sudi melayan karenah peminat mu ini

Cinta datang, Cinta Pergi
Cinta Allah kekal abadi

Novel kedua hasil nukilan Hanis Azla
sinopsis kat SINI

Sejak kecil, Zaira menjadi dambaan hati Fir. Ianya membuatkan Fir terus memasang impian. Fir mahukan Zaira, tetapi hati Zaira hanya untuk Ikmal. Akhirnya Zaira berkahwin dengan Ikmal. Fir akur dengan hakikat itu. Kebahagiaan Zaira lebih utama. 

Kehadiran Sufi mula menggugat kebahagian Zaira dan Ikmal. Dalam keterpaksaan, Zaira akur untuk berkongsi kasih. Pengorbanan yang membuatkan rasa cintanya pada Ikmal mula goyah. Ditakdirkan Zaira dan Fir bertemu semula. Namun mereka bertemu hanya sekadar menjadi abang dan adik. Kesetiaan Zaira pada Ikmal terus dihormati. Dalam waktu Zaira menghadapi masalahnya, Fir tidak langsung mengambil kesempatan.


Apabila Zaira kehilangan Ikmal, Fir pula sedang mahu memiliki Adelia. Perasaan yang ada harus disimpan untuk pengetahuan sendiri. Memang payah mahu menyorokkan perasaan yang ada. Bukan mudah mahu menidakkan rasa yang tidak pernah hilang. Adakah Zaira dapat menerima Fir dalam hatinya? Dapatkah Fir memiliki cinta Zaira? Mampukah Adelia menghilangkan rasa cinta di hati Fir untuk Zaira?
dan aku juga ada memiliki novel pertamanya
bertajuk 'Takdir Fitrah Terindah' 


# sebenarnya belum baca lagi, berebut ngan anak dara
sementara cuti sekolah ni, bagilah dia baca dulu

korang boleh dapatkan naskhah korang dikedai buku terdekat
dah ada jual kot, kalau takde, korang boleh beli direct ngan Kak Fea

daaa


Wednesday, June 11, 2014

Manis dan Pahit Bergabung Menjadi Satu

Salam Korang
Selamat pagi semua
# sangat mengantuk, badan rasa sakit-sakit
# rasa macam nak gi urut satu badan
# sabar menunggu cuti Sabtu Ahad

okeylah, ni nak citer pendek, ringkas dan padat

~*~*~*~*~*~*~

*8(Ahad) & 9 (Isnin) Jun 2014* 
aku ke HCMC, nak baca detail boleh baca kat blog CikViva
kami gi ber3 * aku, CV dan ex-jiran
sebenarnya aku dah malas nak mengarang
mungkin keterujaan dah berkurangan memandangkan ini bukan pertama kali
yang aku rindu cuma nak makan Pho dan minum Kopi Ais Kaw

Pho kat kedai Hajah Basiroh, semangkuk RM 10
# gatal taruk sambal tu banyak2, rasa membunuh dia punya pedas

my ex jiran yang follow our trip
berfotoan bersama mamat vietnam muka ala korea jual kopi ais kaw
dalam reramai mamat vietnam yg aku jumpa, yang ni je comel sikit
kopi ais dia kaw-kaw punya
sekali sedut, tangkap kepala terus kuar bintang 3
hihi
bergambar dengan Lily, gadis comel penjaja jalanan
BroMazidul ada tulis pasal dia
# kali ni pun aku jumpa BroMazidul, tapi tengok jelah, segan
lagipun dulu dah penah tegur 

ada kenangan tak berapa manis sewaktu lepas check-in bagasi
beg aku kena tahan
termasuk kali ni, dah 5 kali aku ke sana
tapi ini kali pertama aku kena 'pow'

walaupun tak banyak, tapi sedikit sakit hati
bila dah balik, rupa2nya bukan aku sorang je yang kena
ada ramai orang yang pernah terkena tapi malu nak kongsi cerita
malu? kenapa nak malu?
bukan ko mencuri pun

bila kita share cerita
mana tahu ada orang boleh ambil iktibar dari cerita kita
tak kisahlah cerita itu manis macam gula @ pahit cam jadam

Info:
Passengers are requested to declare in the following cases:

* Any unaccompanied baggage

* Bringing over US$5000 or other foreign currencies of equivalent value over VND 15,000,000

* Bringing over 300 gram of gold

* Temporarily imported and re-exported goods or vice versa

* Dutiable goods

* Bringing over 1.5 liters of liquor with above 22 degrees of concentration of alcohol
and 2 liters below 22 degrees; 400 cigarettes; 100 cigars; 500 g raw tobacco and other items value over VND5,000,000

dia minta resit barang yang aku beli
dalam kelam kabut, aku jumpa satu resit
dan dia charge aku kerana membawa barang lebih dari VND5,000,000
yang katanya bernilai lebih dari VND 5,000,000 = lebih kurang USD265
walaupun aku cakap, itu semua barang sendiri
dia kurang percaya sebab tengok passport aku
pendek kata, memang dah nak kena
ko bagi lah 1000 tips pun, tetap kena jugak

~*~*~*~*~*~*~*~

apapun, bila masuk je dalam flight
dah rasa lega macam dah masuk dalam rumah sendiri
Alhamdulillah selamat kembali ke tanah air
Malaysiaku yang tercinta

skema tak penutup cerita?
oklah tu dari takde apa2 kan?

love u all muah muah kerana tak jemu singgah sini
KakNora nak gi tapau bekfes kejap ye

daaa

 (^_^)


  

Thursday, June 5, 2014

Maleficent, Dia Baik Sebenarnya

Malam tadi, aku dan anak2 'di taja' oleh CV tengok wayang
sian anak2 cuti 3 minggu ni takde plan kemana2
CV dah booking online untuk tengok filem yang jadi sebutan anak-anak sekarang
Maleficent

Jom lah anak2

gigih dia nak wat rambut macam Maleficent
siap suruh kakak tanggalkan getah rambut, hihi




GAMBAR DARI SINI
Secara ringkasnya:

Maleficent ni asalnya adalah pari-pari bersayap yang baik hati
tapi telah dikhianati oleh 'kawan tapi mesra' yang di kenali dari kecil (seorang manusia)
iaitu Stefan yang tamak dan bercita2 menjadi Raja
Syarat untuk menjadi Raja ialah, dapat membunuh Maleficent

Stefan telah menghianati Maleficent dengan memotong sayap Maleficent tanpa sedar.
Oleh kerana itu, Maleficent telah kehilangan sayap kesayangan
Lalu bersumpah akan membalas dengan pada Stefan.
Si Stefan berkahwin dengan anak raja dan menjadi Raja

Sewaktu Puteri Aurora dilahirkan
Maleficent datang melawat dan bersumpah, Puteri Aurora akan tercucuk jarum mesin tenun
selepas itu dia tertidur selamanya sehingga cinta sejati datang dan menghapuskan sumpah tersebut. 
Sumpahan itu menjadi mimpi ngeri bagi hidup Stefan
Kerana takut, Stefan menyuruh 3 pari2 kecil menjaga anaknya nun di rumah kecil di dalam hutan sehingga umurnya 16 tahun

Maleficent sentiasa memerhatikan si kecil Aurora dari kecil hingga menjadi seorang gadis
Dia memanggil Puteri Aurora sebagai 'si hodoh'


King Stefan, jahat sangat kamu ni tau

Puteri Aurora setelah menjadi gadis 16 tahun


Puteri Aurora tercucuk jarum mesin tenun

3 Pari-Pari kecil yang menjaga Puteri Aurora dari kecil hingga 16tahun
karenah lucu diorang buat satu panggung gelak


Diaval, 'pembantu bersayap' yang sentiasa menjadi mata-mata kepada Maleficent
dia seekor burung gagak yang diselamatkan oleh Maleficent
dengan kuasa yang ada, Maleficent boleh menukarkan dia menjadi apa sahaja mengikut keperluan
kejap jadi anjing, kejap jadi naga, hihi 


nak tahu endingnya kenalah gi tengok sendiri ye
konfem tak nyesal sebab gambarnya cantik sangat
dari minit pertama sampai minit akhir semua terpaku kat skrin
tak rugi, bukan anak2 je suka
mak ayah pun boleh layan sama

sekian 

Wednesday, June 4, 2014

Lagu Korea Jiwang Karat

tah ape angin puting beliung melanda
sejak sehari dua ni suka sangat layan lagu korea jiwang
sepatah haram tak paham, tajuk lagu pun tak tahu
tapi sampai meleleh air mata
ko pehal Irfa? 

tajuk lagu pun aku tak tahu
tapi aku search kat you tube
THE HEIRS OST
THE WINTER THE WIND BLOWS OST
BREAD LOVE AND DREAMS OST

meh cuci mata dengan watak-watak penting dalam 3 drama korea yang aku suka tu

Kim Tan aka Lee Min Ho


Young Do aka Kim Woo Bin

Oh Soo aka Jo In Sung

Kim Tak Goo aka Yoon Shi Yoon
tapi dalam ramai2 hensem boy korea tu
tetap LeeMinHoo yang ni jadi pujaan hati 
*tang rambut dah ada sikit korea kot*
# nah baldi, tadah muntah korang, hihi
# mati lah puji anak sendiri hensem
# kalau bukan mak dia yang puji, sapa lagi, ye dak?
# berangan nak pakai spek, ini gambar masa aku wat spek beberapa bulan lepas


#sambil dengar lagu, berangan back packers sorang2 jalan2 ke Korea
# mimpi je mampu setakat ini
# bila ada sesuatu yang buat aku sedih, rasa nak gi jauh-jauh


close your eyes, close your ears
i feel the love



Tuesday, June 3, 2014

Misteri Yang Tak Terungkai

Ini adalah kisah benar,dah lama nak share, tapi lupa manjang lupa

mukaddimahnya macamni
opis aku kan kat tingkat 1
tingkat bawah ni-ground floor
bawah lagi-basement
so atas opis aku ialah tingkat 2
emm, korang boleh bayangkan tak macam mana?

Dan ini kisahnya:
sekali sekali, tengah buat keje di opis nih
aku dan beberapa rakan akan dengar bising dari tingkat atas
bunyi macam orang tarik meja @ tarik kerusi

kadang2, bunyi tu lama jugak
sampailah ada sesapa tegur
'eh, sapa lah yang tarik kusi meja kat atas tu'
tegur je, terus bunyi tu senyap
bunyi tu akan ada sampailah sesapa yang perasan, akan tegur 

dulu2 aku tak perasan pasal bunyi tu
tp bila sorang kakak ni tanya
'ko perasan tak bunyi bising macam tarik kusi meja kat atas ni?
padahal opis atas tu pasang full karpet
macam mana pulak boleh bunyi macam seret atas lantai simen'
ye tak ye jugak kan?

dah lama jugak tak dengar bunyi ni
tapi hari ni ada balik
bila aku tegur, terus senyap sampai sekarang
misteri sangat tau
seram tak? seram tak?

(-_-)


Monday, June 2, 2014

KLIA2 Dari Sudut Spek MataKu

Cite ni dah ada bau2 nak basi (faktor utama kenapa aku lupa nak citer ialah, gambar dari hp member, jadi aku terlupa gambar tu kat galery whatapps).

Sapa sini penah ke KLIA2, sila angkat pen? Apa pendapat korang tentang KLIA2 tu? eh! jap, simpan komen korang tu ye, meh sini aku nak share kisah aku ke KLIA2 pada Jumaat 2 minggu lepas (23Mei), nanti ujung2 korang boleh komen ye ..

Tujuan aku kesana sebab dah janji nak dating ngan sorang akak blogger yang order Pan Happy Call, taknak pos, nak COD katanya. Minggu sebelum tu pun kami dah jumpa di Klia waktu lunch untuk COD Inner Magic. Tapi kali ni kami nak jalan-jalan ke KLIA2 memandangkan aku pun tak penah kesana, asiklah dengar kengkawan duk sembang apa ada disana, tapi aku tak sampai2 lagi.

Dipendekkan citer, aku naik ERL kesana jam 1245 tengah hari. Ops, tambang sehala  KLIA ke KLIA2 ialah RM2, pegi balik RM4, kecuali kalau korang nak pegi je tapi taknak balik, bayarlah RM2. hihi.

Tak lama pun, perjalanan lebih kurang seminit .. tak sempat nak panas kerusi, dah sampai. Pening lalat jugak bila turun dari ERL, tapi buat2 macam dah biasa datang sebab malu lah pakai pas pekerja tapi macam pertama kali datang.

Keluar je dari stesen ERL, benda pertama aku nampak ialah kedai kasut Vincci (belah kanan). Emm, pompuan dan kasut memang macam berus gigi dan ubat gigi gitu. Meh cuci mata jap, sementara kawan baru naik ERL dari Putrajaya.

Memandangkan hari tu Jumaat, lunch hour 2 jam, ramai lah aku tengok staff pompuan dari KLIA berkeliaran kat situ, lelaki yang dari uzur tak solat Jumaat pun ada.

Aku bukan ada niat nak bershopping, so nak cuci mata tengok kasut pun malas, so aku duduk je kat kerusi belakang kaunter pertanyaan. Perati gelagat manusia yang sibuk dengan urusan masing-masing. Staf kat kaunter bertanya tu tak menang tangan menjawab pertanyaan orang ramai yang bertanya arah. Ada yang dia jawab, ada jugak yang dia kata 'emm, saya tak pasti' haru betul ...

Sedikit info tentang KLIA2:

- KLIA2 dibina bagi menggantikan LCCT yang katanya sangat padat macam pasar borong. Klia2 menjanjikan keselesaan yang lebih baik kepada semua penumpang.

- KLIA2 ada 2 bangunan, jika korang datang naik ERL, korang akan masuk dalam bangunan macam shopping mall dulu baru masuk ke bangunan terminal untuk berlepas dan ketibaan.

Lebih kurang 1/2 jam memanaskan tempat duduk, KA pun sampai. Lepas laga2 pipi, kami pun pusing2 tengok tempat baru, baru bagi kami lah kot, hihi

Jom tengok gambar

ni dalam bangunan yang sama dengan stesen ERL tu

naik walkator depan Butik Vincci
naik ni mengingatkan aku macam dalam Carrefour @ Tesco 

banyak shop lot dan fast food restoren
Jaya Grocer pun ada, nanti kalau rasa bawang takde kat rumah
tapi malas nak singgah kedai, boleh datang sini beli bawang, hahaha

Kat situ jugak ada satu tempat lapang berkarpet
Sesuai untuk lepak santai sambil baring2, haha
Dahlah gelap sunyi, ni kalau baring konfem ada yang berdengkur
Ops lupa ambik gambar tempat tu

Jalan kaki depan sikit, nampak ada satu lagi terminal
Rupanya itu lah baru terminal KLIA2
Terminal berlepas dan ketibaan, yang aku mula2 masuk tadi tu shopping mall

merahnya kak long

ruang legar di balai berlepas





sempat lagi snap lantai yang macam tak di polish
Kami singgah makan di Marry Brown sebab rasanya harga tak jauh beza dari luar sana. Bagi aku KLIA2 ni sangat luas dan besar kalau nak dibandingkan dengan KLIA yang sekarang. Jadi kalau bawak warga tua tu, eloklah bawak wheelchair sekali ye. Sian diorang nak menapak dari satu tempat ke satu tempat.

Banyak yang aku dengar pasal komplen, pasal harga makanan terlampau mahal, pasal itu pasal ini. Tapi malas lah nak tulis. Tempat baru biasalah, masih banyak yang perlu diperbaiki. Lama-lama nanti oklah tu. Klia dulu pun camtu jugak.. sekarang pun ada lagi yang tak puashati, adatlah tu 

Okey, itu je nak citer, daaaaaaa