Wednesday, November 26, 2014

Pulut Panggang aka Pulut Lepa

Dah Rabu?
cepatnya masa berlalu kan?
Esok Khamis, Kendian Jumaat
Pastu Cuti 2 Hari Sabtu dan Ahad, seronok layan anak
Esoknya Isnin, seret kaki datang keje
eh! itu aku. Bukan korang, haha
Saja melawak, bersyukur masih ada kerja
Masih sihat tubuh badan untuk mencari rezki demi sesuap nasi dan beli barang impian

apa yang ko merapu ni Irfa?

ops, tadi nak share ngan korang sejenis makanan kesukaan aku
kelmarin, semalam dan esok pun aku suka kuih tradisonal ni

nak tahu?

taraaaaaaaaaaaaa, ini dia


korang panggil apa eh?
pulut panggang @ pulut udang ke?
nama dia kat kampung aku ialah PULUT LEPA

emm, rasa2 mana dia dapat tu ye?
agaknya kalau letak atas meja, takde tulis nama
pantang lepa memang ada je yang berminat kot
maklumlah benda sedap, hehe

tapi susah nak jumpa yang inti sambal ikan (serunding ikan)
yang selalu orang jual kat sini, inti sambal kelapa pedas
aku suka yang original macam aku makan masa kecik2 dulu
selalu sangat aku kecewa bila beli, buka tengok inti sambal kelapa, huhu

tapi pagi ni rezki terpijak
member hulur, ambik seketui, buka tengok inti sambal ikan
terus throwback zaman kecik2 dulu
dap dap dap

ada orang takleh makan pulut, nanti mengantuk dan sakit2 badan
cik Abe pun alah ngan pulut
aku takde alah ngan apa2
semua boleh gitu

okey, tu je nak citer

promo sikit, maklumlah minggu ni semua dah gaji kan?
kalau nak order kat kedai online aku, KLIK SINI 
* semua baru restock*


semalam, mak ayah adik datang dari kampung
tak sabar tunggu cuti, nak bawak mak ayah jalan2 dan makan2 best



Monday, November 24, 2014

Singgah Baca Boleh, Risiko Tanggung Sendiri

Selamat Petang
dah petang baru free sikit

psttttttttttttttttttt
nak tanya
ada tak sesapa yang baca blog ni kenal aku kat alam nyata?
siapa anda?
kawan sekolah?
kawan opis?
jiran tetangga?
sedara mara?

aci kerat kelingking mesti ada yang kenal
emm, tak jadi hal
boleh je baca, dalam ni takde rahsia sulit pun

tapi kalau ada entri dalam blog ni yang 'terasa cili' sikit
aku tak bertanggungjawab ye
baca dan tetiba sentap
'eh! ni macam kata kat aku je?'
yang tu aku tak jamin ye, risiko tanggung sendiri

walaupun setiap entri yang aku post 
telah di QC (Quality Control) dengan begitu teliti
niat berblog bukan nak cari pasal
sekadar nak berkongsi cerita dan menambah kenalan
# aku cuma manusia biasa yang terkadang lalai
tanpa sedar ada hati yang terluka

okey tu je nak bagitau
.
.
.
.
.
.
.
.
daaaaaaaa



Friday, November 21, 2014

Bilik Stor Comel Bawah Tangga


Korang
macam mana korang kemas rumah?
Hari2 kemas @ hari minggu je baru kemas?

Aku ni rimasnya tengok barang banyak
Nak buang macam elok lagi
Nak simpan, dah tak tahu nak letak mana
#kain baju ler rasanya paling banyak, huhu

Pindah dari Feb lepas, dah 10 bulan kot
Rasanya macam banyak lagi belum kemas
Emm, sekali fikir benda yang berkotak2 tu tak perlu kot
Sebab dah 10 bulan, elok je kami hidup tanpa perlu bukak kotak tu

Google jumpa stor bawah tangga ni
kemas kan?
   
#tengok gambar2 stor bawah tangga ni
# teringat filem Harry Potter
kan bilik Harrry duk bawah tangga
pastu sepupu dia yang jahat tu turun tangga sambil hentak kaki
sian dia menahan habuk jatuh atas kepala








Ops lupa, rumah sekarang tak de tangga
Umah dulu je ada tangga

Takpe, simpan untuk tatapan untuk korang yang takde idea
Boleh la gosok2 cik abang mintak buatkan sebiji stor comel macam ni
hehe

sekarang aku follow 2 grup kat Facebook
Deco Rumah Ku Syurga Ku
Kami Suka Susun Atur
gile comel diorang kemas rumah, bersemangat nak buat cam diorang
tp semangat jelah, balik umah dah penat, abis tenaga dah
aptb


  

Thursday, November 20, 2014

Kumpul Souvenir Koala From Aussie

hai korang?
dah lunch? makan apa?

heavy breakfast tadi, so lunch lite-lite je
sila percaya, tak caya sudah, lalalala

bosan sungguh dengan susun atur meja kerja
nak kemas dan susun balik tapi takde masa
tadi dah kemas dan buang yang mana tak perlu

pastu aku jumpa banyak ekor koala
nak tengok?



ayah dia, mak dia dan anak2nya 
sebenarnya sebelum ni lagi banyak
pindah opis tu ari, banyak dah yang hilang
hilang @ menghilangkan diri, itu tak pasti
# koala ni semua kengkawan yg OS ke Aussie yg bagi
aku tak pernah ke sana pun

aku ingat nak buat tema biru untuk meje kerja ni
nak tray in out kaler biru
nak semua alat tulis kaler biru
file biru
desktop n komputer biru boleh jugak ke?
# cer mintak ngan bos? dapat tak agak2nya
silap haribulan, mataku yang lebam biru, haha

okey, tahu korang yang baca pun bosan
baiiiiiiiiiiiiiii


Wednesday, November 19, 2014

Jogging Setahun Sekali

TERIMA KASIH banyak2 untuk ucapan di entri sebelum
Baru 14 tahun bersama, masih jauh perjalanan jika umur panjang
Semoga kita semua di berkati Allah

~*~*~*~*~*~*~*~

Okey, next story please

Sebelum tu
* tepuk tangan sikit kengkawan*
Jom bagi semangat sikit untuk aku terus istiqamah

Aku ni setiap malam Sabtu berjanji ngan anak2 nak gi jogging
bila pagi Sabtu, anak2 kejut tagih janji
Tapi aku sentiasa ready dengan jawapan

contohnya:
'lain kali lah, macam nak hujan je kat luar tu'

tak pun ini 
'esok lah ye, umie tak jumpa seluar sukan'

dan selalunya ini jawapan biasa
'umie penatlah, hari2 bangun awal gi keje
hari cuti ni bagi lah umie tido lama sikit'

*tanganlaju2tarikselimuttutupmuka*
hitam menawan itu abam
si hot pinky milik kakak
n kasut tali pink adalah omie pemilik kawasan

tapi Ahad lepas aku paksa diri
kami 3 beranak keluar jogging
tinggalkan si kenit dengan en abe tido
dapat lah 5 round
(kat taman tu ada tulis, 12 round = 10000 langkah)
tapi aku mampu 5 round je, itu pun dah macam nak putus nyawa

sesekali bersenam gitu lah, sakit segala urat
malu kat aci yang jogging sebelah aku
dia dah mula berlari masa aku baru sampai
aku dah stop, dia masih sambung lagi
huhu

harap2 istiqamah lah nak berjogging ni
paling tidak dapat buat sabtu dan ahad
hari keje memang tak sempat lah
# alasan tetap ada

    BERSENAM UNTUK KESIHATAN DAN JANTUNG SIHAT

(^_^)


Tuesday, November 18, 2014

14 Tahun, Yang Ada Macam2 Rasa

Salam Sayang untuk semua yang sudi singgah 

Hari ni agak istimewa bagi aku
*walaupun pepagi si abam buat umie naik darah, nantilah aku cite eh*

Tarikh 11 NOV antara tarikh istimewa dalam hidup aku
kerana pada tarikh yang sama di tahun 2000 (14 tahun yang lalu)
aku bergelar isteri kepada EnAbe

sebenarnya i is malu nak tulis yang jiwang2
so ni jelah yang mampu aku share ngan korang

pic dari google



semoga kita semua beroleh kebahagian di dunia dan akhirat
doa untuk kita semua  
aminnnnn

#14tahun dulu pada waktu ni aku tengah buat apa ye?
masih pagi lagi, mesti waktu ni kat umah tengah sibuk
maklumlah kenduri besar yang pertama bagi mak ayah

(^_^)






Monday, November 17, 2014

Hari Bersama Keluarga

Salam Isnin
keje la, apa lagi, cuti pun dah takde
YaAllah, janganlah ada yang sakit demam waktu aku takde cuti ni

Pagi ni tebal sungguh kabus, rasa macam duk negara musim sejuk
# kabus ke jerebu eh? tapi rasanya cam kabus
sebab kalau jerebu mesti ada bau asap sikit
hari2 hujan, sekarang ni malam rasa sejuk je
tu yang bila pagi, bunyi alarm buat2 tak dengar
2/3 kali alarm bunyi, baru hegeh2 seret kaki masuk bilik air, huhu

~*~*~*~*~*`*~*~

Ni kisah hari minggu kami

aku dan En Abe tak sama cuti
aku memang wajib cuti sabtu ahad, tapi En Abe keje shift
memang payah nak bertemu roster dia yang sama ngan aku
jadi bila berkesempatan cuti sama
kami akan rancang cuti yang berbaloi utk anak2
# bukan lah maksud aku pegi cuti jauh2 yang memerlukan modal besar

Paling tidak keluar makan dan tengok wayang
yang penting ialah masa untuk bersama2 keluarga
# kami memang suka bawak anak2 tengok wayang
so far anak2 behave, oklah
kalau jenis takduk diam, aku pun taknak bawak
tak pasal dapat maki orang seat belakang, huhu


cite BIG HERO 6 ni best giler
dari minit pertama sampai habis, gelak je
bagus untuk release tension

selain aktiviti kuar makan + tengok wayang
kami juga akan luangkan masa ziarah family (mentua) di Cheras
cuma nak ziarah mak ayah aku je payah sikit, jauh nun di Kelantan
# Insha Allah mak ayah datang cuti sekolah nanti

tak kisah lah apa aktiviti pun janji masa bersama keluarga
bagi yang bekerja, 5 hari kat opis, cuma 2 hari je dapat duk umah
masa ni lah nak layan karenah anak2

apapun kerja kita, FAMILY lebih utama

apa aktiviti hari minggu korang?
masak2 eh?





Thursday, November 13, 2014

Kasih Sayang Sesama Manusia

Hai kawan2..
maaf lewat bersiaran hari ini
sedikit sibuk @buat2 sibuk barang kali

hari ni nak bercerita tentang perasaan
dulu, waktu umur dalam 20an
aku cepat panas hati, rasa nak marah je
#kalau citer bab sabar dalam rumahtangga
enAbe banyak bersabar dengan perangai aku di awal 
hingga kini dalam perkahwinan kami, huhu

Dengan orang sekeliling pun sama
agak2 menyampah je nak layan orang yang banyak songeh dan annoying
cepat je mulut tu berkata2   
'lantak ko lah, suka hati ko lah'

tapi bila di usia 30an, banyak benda berubah
bila nak marah, cepat2 berfikir
takde guna marah2, masalah takkan selesai
tarik nafas, hembus, tenangkan diri

aku suka berkawan dan tambah kawan
kawan opis, kawan sekolah, kawan blog, kawan di fb
aku boleh dapat kawan baru dimana saja
di klinik, di bank sambil menunggu pun ada kawan

hari ni aku jumpa kawan alam maya
ofkos lah di airport, dia nak terbang ke arab saudi
kami kenal di FB secara kebetulan
masa tu aku pm dia, tapi tersalah orang
nama mereka sama, tapi orang lain
wpun silap orang, hubungan kami kekal sampai hari ni

kadang2 rasa terharu bila banyak hari tak update blog
ada yang whatapps tanya khabar
'sihat ke? nape lama tak update blog?'
terharu sangat

orang kata, kawan ketawa senang jumpa
kawan menangis, ibarat intan di antara jutaan pasir di pantai
sebenarnya kawan menangis bukan takde
tapi kita kena cari

semoga kita sentiasa dalam keadaan berkasih sayang
dan of coz, hargai lah orang2 di sekeliling kita

kepada yang selalu singgah baca dan kekadang komen
ni je nak cakap


memuahhhhhhhhhhhhh
#sesekali kita jiwang apa salahnya


Wednesday, November 12, 2014

Takoyaki Frozen, Kegemaran Anak-Anak

Assalamualaikum dan Happy Wednesday
moga hari yang diberkati dan hari yang ceria untuk kita semua

sedikit mengantuk pagi ni, padahal malam tadi tido awal, huhu

eh, sapa sini penah makan TAKOYAKI ?

sedikit intro
TAKOYAKI ni sejenis makanan berasal dari Jepun
rupa cam cekodok ada inti dalam tu
pastu ada sos yang rasa pelik tapi sedap 
sebenarnya kali pertama aku makan ni kat Aeon Seremban2
kat kiosk nama Tako Tao tu
ingat2 lupa harganya
kalau tak silap 3biji/rm4.90 sen kot

kali pertama makan berebut ngan anak
aku dapat gigit 1/4 kot, huhu
dahlah beratur punya lah lama
# ramai peminat takoyaki kat Malaysia ni rupanya

tak disangka2 ada kawan blog buat Takoyaki
(dia ada kasi resepi jugak, tapi i kan terlebih rajin, hehe)
Dia ada jual jugak yang frozen, boleh simpan dalam peti ais
nak makan, just panaskan dalam microwave je
semua bahan topping disediakan

nak tahu betapa lama aku menunggu takoyaki datang umah aku?
ada kot sebulan lebih, sib baik aku tak mengidam  



kengkonon nak jadi agen takoyaki, support bisnes kengkawan
tapi aku takde peti beku, letak kat peti biasa tu buka tutup 18kali sehari
nanti tak beku pulak
lain kali lah kot aku deal balik untuk jadi agen
tapi kalau aku ada order untuk makan sendiri
boleh lah sesapa yang area Nilai/Sepang selit order sekali
ni kena COD, pos aku tak jamin sampai ontime 
  
iklan ni konon nak jadi stokis, Rai hantar kat aku 10 pek
tapi 5 peket aku dah selamat masuk perut anak2 je
diorang suka, tak sempat nak menjual pun
rezki anak2

kalau korang nak rasa, deal sendiri lah ye dengan tokey dia

daaaaaaaa




Tuesday, November 11, 2014

Kucing Tak Makan Pasir

Happy Tuesday kengkawan
rasanya mood aku untuk mengarang minggu ini tersangat baik
hari2 nak update blog
walaupun sekadar merapu yang lebih
hehe

Aku nak citer satu peristiwa kelakar sengal
Sesapa yang fren ngan aku kat FB dah baca pasal ni
teruk aku kena gelak ngan diorang
citer lucu dan memalukan tapi aku nak citer jugak
sebagai pengajaran pada yang tak tahu pasal kucing macam aku
dan yang main beli tanpa membaca label

kenal apa kat atas?
kalau tengok packaging macam makanan kucing kan?
jadi kalau tengok sekali imbas memang ingat makanana kucing
kalau tak baca label
Ingat ye, ada gambar kucing, tak semestinya makanan kucing

itulah yang terjadi pada aku beberapa hari lepas 
mati hidup balik aku ingat itu makanan kucing
rupanya pasir tempat berak 

kan aku penah citer ada kucing 2 beranak kat belakang rumah
anak2 aku siap bagi nama kat kucen tu
tinggal tak usung bawak masuk rumah je lagi
haip haip.. tengok boleh. pegang 'NO NO NO'

selalu beli makanan kucing paket sederhana tu je
boleh tahan kuat makan, 3/4 hari dah habis
aku ni dahlah pegi keje balik keje
nak singgah kedai selalu pun payah

alang2 ke supermarket masa keluar spital tu ari
aku beli pek besar (3 kilo kot)
harga pun macam murah je
terus hangkut bawak balik
tuang dalam bekas makanan mereka 2 beranak
ada gak rasa pelik bila tengok nape halus sangat makanan ni?
selalu bulat2 kasar
tapi ingat lain lain brand lain bentuknya

si kucing tu boleh pulak dia cium pastu pandang aku dengan muka pelik
aku ingat dia malu nak makan bila depan aku
so aku tutup pintu dan langsir
intai2, tak makan jugak
pelik.. suka hati lah
nanti lapar makan lah tu, fikir aku

kejadian berteruran selama 5 hari
benda tu tak berusik
hari2 kucing tu kena tadah telinga dengar aku membebel
'ko dah kenapa? memilih sangat ni? makan jelah makanan tu'

sampai lah semalam
en Abe suh aku beli makanan lain
katanya mungkin kucing tu tak suka jenama tu
'beli je yang biasa umie beli tu, sian dia'

okey, aku beli jenama biasa
masa nak salin dalam balang besar
aku ambik pek yang diorang tak nak makan tu
baca lebih kurang, tapi tetap blur

tetiba mentol keluar kat kepala 'TING'
'eh! ntah2 ni pasir kucing berak kot, bukan makanan'

aku post kat FB, SAH memang pasir untuk kucing
memang jadi bahan lah

sian kucing tu, dah 5 hari tadah telinga dengar aku membebel
agaknya dalam kepala dia berkata2
'sian tuan umah ni, pasir ngan makanan kucing pun tak boleh beza'

moral of the story:
BACA LABEL DAHULU SEBELUM MEMBELI

(^_-)


Monday, November 10, 2014

Hobi Membeli Tapi Tak Pakai

 Salam Isnin
sibuk ke?

korang, ni ada benda nak citer
perangai yang tak patut di contohi sebenarnya
tapi nak share lah kot korang pun ada perangai macam aku ni

tengok gambar dibawah dan cuba teka
'apakah bendanya?'
sapa tau sila angkat kening, haha



ye, dia adalah sejenis bekas untuk mengukus
aku beli ni dah lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa dulu
# masa tu adalah musim membeli barangan Tupperware
takdelah banyak penuh lemari, dua tiga bijik je pun
ini berlaku mungkin 2/3 tahun yang lepas
korang bayangkan betapa lamanya dia terperam dalam lemari dapo
sib baik tak jadi makanan en lipas

apa?
kenapa beli tapi tak pakai?
alasannya sebab SAYANG
kalau sayang baik ko frame kan je Irfa oi
gantung fram kat ruang tamu bagi tetamu tengok, haha

beli dulu sebab kawan jual, offer ler katanya
rega kengkawan
orang beli, aku pun beli
tapi simpan wat pekasam

yelah, masak pun ikut mood
sesekali datang rajin buat siakap stim pakai pengukus besar
alasan tak pakai yang ni sebab kecik sangat tak buat pinggan besar tu

tapi masa kemas2 dapur jumpa, rasa cam nak try
takkan nak simpan bagi bakal menantu kot
lama lagi tu

so inilah yang terjadi

SIAKAP KUKUS HALIA

cam sedap je kan?
resepi?
tak yahlah, malu kita
resepi campak2 je 

siakap kukus halia versi orang terlebih rajin
sila abaikan kuali yang terlajak cantik tu ye

apa barang yang korang beli tapi tak pakai
cer citer
cer citer

babai


Friday, November 7, 2014

Alhamdulillah

Salam Jumaat 


Alhamdulillah langit cerah pagi ni
Walaupun petang semalam gelap gelita siap pakej hujan lebat macam nak banjir
Kehidupan kita pun macam tu jugak
ada hari terang, ada hari mendung

Minggu lepas macam2 perkara berlaku
Bermula dengan cik abe dan si kenit On Off demam
Petang je badan start panas
Malam pun tak lena tido sebab risau diorang panas mendadak

Ke klinik ulang alik ambik darah
Endingnya En Abe admit hospital hari Khamis setelah sah denggi
Sian cik abe drive sendiri ke hospital sebab aku tak boleh tinggal anak2

ini budak taknak balik katanya (ni kejadian malam sabtu sebelum dia admit)
' umie pegi lah balik rumah, teman kakak dan abam, kita nak teman ayah'
Elok je En Abe discharge hari Sabtu
Si kenit pulak admit hospital yang sama sebab denggi jugak
Hari Ahad bersambung dengan kakak join si kenit
badan dah naik bintik2 merah
aku tak perasan pun dia demam sebab sibuk uruskan si kenit
Kakak kat tingkat 3, Adik kat tingkat 4
Umi pulak gilir2 naik turun tingkat 3 dan 4

wad kanak2 di KPJ Seremban

kenit kat wad kanak2 tingkat 3
suka duk spital, tak nak balik sebab bilik cantik katanya 
kakak sorang2 jaga diri kat tingkat 3
pesan minum air banyak2 supaya cepat baik

budak kenit yang tak takut jarum n darah
nurse ambik darah, boleh dia tengok orang tu cucuk
aku yang beranak 3 ni pun ngeri tengok darah n jarum, huhu

menu hospital, orang sihat makan dengan berselera je

Aku tak bagi En Abe tido hospital sebab dia pun baru je nak baik
katanya drive pun rasa macam nak pitam
nanti jaga orang sakit, tak pasal2 sakit balik

Pastu dapat pulak berita dari kampung
The only nenek yang aku ada pun sakit, masuk hospital
Risau toksah citer lah, rasa nak terbang balik kampung
Tengok gambar nenek dalam whatapps, menitik airmata
Kesian sangat di hujung2 usianya datang sakit macam2
Seingat aku, ni kali pertama nenek masuk hospital seumur hidupnya

Umur nenek dah 90 tahun lebih
takde penyakit serius hinggalah hujung2 usia ni
agak2 kita sampai ke umur macam nenek ni ye?

So far aku ok je duk spital
mau tidaknya, rehat sakan
lepak layan tv, layan wsap n fb, makan tido je
makanan hospital pun boleh tahan sedap
pastu bila En Abe datang melawat, boleh order macam2
maklumlah ler orang sihat punya selera
# ni pun rasa macam berat je bawak badan, huhu

depan hospital ada shopping mall Palm Mall Seremban
hati bagai dicucuk2 nak cuci mata kat situ
tapi apakan daya, kaki terikat kat katil, hahaha
drama sangat ko Irfa
TQ buat yang bertanya khabar
yang bagi macam2 petua
Alhamdulillah, ikut pengalaman aku kena denggi tahun lepas
Dengan izin Allah, selain dar masuk air berbotol2 oleh hospital
aku usahakan dengan Red Guava Jus, bagi diorang minum tu je berkotak2

En Abe merasa jugak jus daun betik n sup ketam
Kenit n kakak cuma Red Guava Jus dalam kotak tu ke

Petang Selasa, Kakak n Kenit discharge
tamatlah percutian aku selama 4hari3malam kat KPJ Seremban
TQ kepada semua staf yang melayan kami dengan mesra


sekian kisah kami anak beranak hujung minggu lepas