Tuesday, August 11, 2015

Pes Rendang Segera: Mudah Dimasak, Sedap Di Makan

(^_^)

Hai korang
sementara vitamin R datang ni, meh lah kita update blog
buatnya datang vitamin M, berbulan ler blog sendu aku nih bersawang, huhu

ni nak tunjuk pes rendang yang aku dapat dari Kak Erna masa bulan posa tu ari
masa tu kak Erna datang melawat aku kat umah
lama aku simpan pes ni sebab aku kan cuti dari masak2 sebulan

Pes ni kawan Kak Erna yang buat, cuma perlu tambah ayam/daging dan santan je
mudah kan?
sesuai sangat dengan aku yang 'rajin mencuba' nih, hehe
aku kalau tengok resepi, nampak banyak sangat bahan
memang kensel lah

Seingat aku, sejak berumah tangga ni, baru 2x aku masak rendang
tu pun tak pasti rasa rendang @ rasa kari, huhu
maklumlah, tak penah beraya dirumah sendiri

aku masak-masak ni masa mak ayah datang kerumah aku pada hari raya ke4
yelah, bau rendang satu rumah barulah ada mood raya
tak gitu Bedah?
sapa Bedah angkat mouse, hihi



aku masak dalam kuali besar, senang nak kacau
memula masukkan ayam/daging
biarkan air haiwan tersebut kering sedikit dan masukkan pes rendang
kacau sebati dan biarkan sekejap agak2 pes dah sebati dengan ayam/daging tersebut
barulah masukkan 1 kilo santan tersebut
kacau sesekali takut hangus kat bawah, terpulang nak kering @ berkuah sedikit
senang kan?

boleh makan dengan nasi himpit @ nasi putih @ roti
ikut tekak sendiri lah ye

banyak hari jugak kuar masuk peti ais
nak makan, panaskan je
nanti nak order lagi lah

15 comments:

  1. menarik, selalu la masak rendang lepas ni

    ReplyDelete
  2. Makin banyak cara utk memudahkan kita memasak sekarang ni
    Semua dah ready tinggal rajin dgn tak aje..

    ReplyDelete
  3. Sekarang semua dah mudah, tinggal hendak atau tak hendak buat je, kan? :)

    ReplyDelete
  4. Rendang akak biasa jer masak... makan dengan roti... hehehe... hubby dan anak anak suka... tapi ayam tu potong kecik kecik... sebab buat sepinggan jer... :)

    ReplyDelete
  5. akak sll masak rendang koboi je.. humban semua masuk kuali.. ingat ada 5 bahan je.. santan pun santan kotak. yg pntg stok kerisik mesti ada sll.. daun kuntiy daun limau purut tu semua optional.. tak de pun x pe

    ReplyDelete
  6. senang nak buat rendang ada pes yg sedap.

    ReplyDelete
  7. Dah cukup mudah hendak memasak sekarang ni ye Irfa..
    Tengok macam sedap jer rendang tu :)

    ReplyDelete
  8. senang je sekarang ni..kan??orang malas pun tak de alasan dah tak mau masak..cukup mudah dah ni..

    ReplyDelete
  9. sedapnye makan rendang dengan nasi impit..x pandai nak buat..tggu blk kmpg baru leh makan :)

    ReplyDelete
  10. org sekarang klu x oandai masak , malas sebenarnya ...

    ReplyDelete
  11. As-salam irfa..

    bestkan bila ada pes segera macam tu.. kerja memasak jadi lebih mudah..

    ReplyDelete
  12. Senang la keje2 memasak sekarang kan....?! Hehehe

    ReplyDelete

komen jangan tak komen
lagi panjang komen..lagiiiiiiiiiiiiiiii saya suka
tq ;)