Tuesday, August 25, 2015

Terima Kasih, Kau Tetap Di Hati

Salam Terima Kasih pada yang masih sudi singgah di blog sendu ni
makin lama makin sendu, huhu

Semalam 24 Ogos 2015
hari terakhir aku menerima gaji sebagai pekerja
Setiap bulan sejak 17 tahun lepas, Maybank menghubungkan kami berdua
Lepas ni aku cuma mengharapkan 'wang sara hidup' dari housemate
Dengan izin Allah, aku takkan  lupa untuk berdoa semoga usahanya diberkati
Di murahkan rezki untuk menyara kami semua

Hari ini 25 Ogos 2015
Aku datang ke opis untuk kali terakhir
Mengembalikan harta benda syarikat yang di pinjamkan kepada aku
Selama aku bertanggungjawab menjaganya
# sebak weiii


Terima Kasih untuk segala kenangan 
manis, masam, pahit selama 17 tahun kita bersama
Pastinya aku merindui 'lambang wau' itu
sampai bila-bila


babai

Friday, August 21, 2015

Salam Jumaat

Assalamualaikum, apa khabar semua? Sihat ke?
Dah baca A Kahfi ke belum? hihi
Kalau belum, jom luangkan masa baca Al Kahfi sekejap



Sarapan apa pagi ni?
Aku sarapan cekodok je, tu pun bancuh tepung segera cekodok bilis Adabi
Rajin sangat kan....

Sunyi dah rumah
Abam dah ke sekolah, Sikenit dah ke tadika
Kakak je sekolah sesi petang ada meneman
Tu ada duk study hari ni last exam

Jap lagi nak masak lunch untuk kakak kesekolah
sibuk kan suri rumah?
sapa kata suri rumah banyak masa lapang?
huhu


Dah hampir 3 bulan aku jadi suri rumah tak rasmi (masih mc)
Hujung bulan ni last day sebagai pekerja
dan secara rasmi September aku memegang title baru
Sebagai SURIRUMAH SEPENUH MASA
jawatan yang tak pernah aku terfikir akan dipegang sebelum pencen
aku ingat paling tidak akan berkerja sampai umur 45 (kalau pencen awal)
tak sangka Allah rancang lain, bersangka baik padaNya

Ramai gak yang tanya, apa planing aku lepas ni?
Nak cari keje lain @ memang taknak keje dah?
sebenarnya aku pun tak pasti
apa pun aku nak buat, tunggulah lepas bersalin Jan 2016 nanti
Kembali cari kerja @ teruskan duduk rumah
Tapi aku ada planning nak bekerja dari rumah
tengah mencari2 apa yang sesuai dengan minat
# banyak benda yang dalam kepala ni, tapi tak tahulah yang mana menjadi realiti

Oklah korang, sambung nanti
Take care semua
Pada yang bekerja, diucapkan ' Happy Working' ye

kbai



Sunday, August 16, 2015

Sambutan Raya Taman Perumahan

Ewah, semalam gantung kuali eh? Semalam kan last Syawal, sana sini open house, tinggal pilih je mana nak pegi, kan? Aku ada 3 jemputan je, tapi dua2 nun di Key El sinun, memang tak pegi lah, cik abe keje petang.

Malamnya ada Majlis Raya Taman yang dibuat kat surau, first time aku join sejak pindah sini. Boleh tahan meriah, siap pasang khemah dan ada jugak pertandingan gerai tercantik. Aku pegi lepas Isya' elok majlis baru nak bermula.

Meh layan gambar


anak2 makan, tengok si kenit yang berminyak mulut dengan kuah sate

ambik gambar je, aku cuma ambik soto, mee kari tak rasa pun

bukan setakat menu raya, buah2an tempatan pun ada
aku makan lemang, sate dan soto je
perut dah penuh sebab petang tu dah makan macam2
Masa ni lah nak kenal2 jiran setaman, kalau sebelum ni nak nampak muka pun payah. Kalau terserempak masa sidai kain@buang sampah, senyum je lah yang mampu. So far aku suka jiran2 taman perumahan ni, semuanya baik dan tak sombong. Semoga hidup terus bermuafakat.

Sekian melaporkan, haha


Wednesday, August 12, 2015

Baby Baru: Fasa Suka Makan Kini Bermula

Vitamin R datang lagi, lalalala

Masa 3 bulan yang tak tahu perut aku ada 'isi' tu
aku memang ada masalah tak lalu makan
tapi aku ingat itu mungkin sebab aku sakit (slip disc) 
so aku memang tak terfikir itu sindrom tak lalu makan kerana mengandung
 bila tahu mengandung, makin menjadi2 tak lalu makan
nasi tak lalu, makan pilih2
bila makan pulak, sekadar 'drive thru' sebab lepas tu muntah balik


dan sekarang, fasa tak lalu makan sudah berlalu
fasa asyikkkkkkkkkkk lah nak makan pulak yang mengganti

tengok gambar kat bawah ni
ini antara makanan yang dah selamat masuk perut aku sejak minggu lepas
#alah, makanan biasa2 je, takde yang taraf hotel 5 bintang pun


cendol femes kat area Nilai
Cendol Enstek namanya
next post aku citer kat mana boleh dapat cendol ni ye

ni namanya Roti Canai Melayu
kenapa namanya Roti Canai Melayu?
sebab melayu yang buat
aku memang tak lalu nak makan kedai mamak sejak akhir2 ni
kedai roti canai dekat rumah jugak, sentiasa penuh pelanggan

Nasi Berlauk
mesti korang dah tahu kan?
terkenal di pantai timur terutama Kelantan
nasi putih, kari ayam/ikan bersama sedikit sambal dan timun
tu je? ye, cuma itu je
simple tapi mengenyangkan

Pulut Bersama Kelapa Parut dan Ikan Kering
sarapan pagi kegemaran tok nenek dulu2
sesekali datang teringin memang kena cari
#satu kedai dengan nasi berlauk tu, kedai Ketereh namanya

Rojak Mee Enstek
ni satu tempat dengan Cendol gambar pertama tadi
Penjaja tu dulu jual pakai motor je, sekarang dah upgrade pakai lori kecik
jual bawah pokok, tapi sentiasa ada pelanggan tetap yang singgah


Sambal Ikan Bilis Petai
ni mak yang buat masa datang tu ari
macam biasa, petai mak bawak dah siap kopek dari kampung, aku cuma beli ikan bilis
nanti mak masak sekuali besar
bahagi kepada 2 bahagian ( rumah aku dan rumah adik lelaki)
nanti nak makan, panaskan sikit2, baki masuk balik peti ais
sayang ma ketat ketat

Haneth Lamb dari Restoren Al Jamal sebelah dengan Pasaraya Giant, Nilai
pertama kali singgah sini sebab malas nak ke Saba' Cyberjaya
rasanya oklah bagi tekak aku, tapi masih tak boleh lawan Haneth Lamb kat Saba
Cukuplah setakat ni dulu, kalau nak share semua yang aku makan
mau seminggu tak abis
Syukurlah 'sleeping partne'r melayan je anak tekak aku ni
sebenarnya tak mengandung pun dia layan je aku nak makan apa
cuma bila mengandung ni makin panjang lah list makan aku
kadang tu dah nak tido, sempat lagi aku pesan
'esok nak makan tu tau'
dalam mamai, member angguk je lah
kang tak layan, sentap pulak, haha

anak2 pun dah paham bila aku sebut nak makan
mesti diorang cakap 
'baby nak makan ye Umie?'

eh! ni lah masanya nak mintak macam2
bukan tiap tahun aku mengandung
kan?


kbai




Tuesday, August 11, 2015

Pes Rendang Segera: Mudah Dimasak, Sedap Di Makan

(^_^)

Hai korang
sementara vitamin R datang ni, meh lah kita update blog
buatnya datang vitamin M, berbulan ler blog sendu aku nih bersawang, huhu

ni nak tunjuk pes rendang yang aku dapat dari Kak Erna masa bulan posa tu ari
masa tu kak Erna datang melawat aku kat umah
lama aku simpan pes ni sebab aku kan cuti dari masak2 sebulan

Pes ni kawan Kak Erna yang buat, cuma perlu tambah ayam/daging dan santan je
mudah kan?
sesuai sangat dengan aku yang 'rajin mencuba' nih, hehe
aku kalau tengok resepi, nampak banyak sangat bahan
memang kensel lah

Seingat aku, sejak berumah tangga ni, baru 2x aku masak rendang
tu pun tak pasti rasa rendang @ rasa kari, huhu
maklumlah, tak penah beraya dirumah sendiri

aku masak-masak ni masa mak ayah datang kerumah aku pada hari raya ke4
yelah, bau rendang satu rumah barulah ada mood raya
tak gitu Bedah?
sapa Bedah angkat mouse, hihi



aku masak dalam kuali besar, senang nak kacau
memula masukkan ayam/daging
biarkan air haiwan tersebut kering sedikit dan masukkan pes rendang
kacau sebati dan biarkan sekejap agak2 pes dah sebati dengan ayam/daging tersebut
barulah masukkan 1 kilo santan tersebut
kacau sesekali takut hangus kat bawah, terpulang nak kering @ berkuah sedikit
senang kan?

boleh makan dengan nasi himpit @ nasi putih @ roti
ikut tekak sendiri lah ye

banyak hari jugak kuar masuk peti ais
nak makan, panaskan je
nanti nak order lagi lah

Thursday, August 6, 2015

Syawal 2015: Kisah Raya Kami

Seperti dijanjikan dalam entri lepas, meh lah kita update citer raya walaupun dah masuk Syawal ke21. Ye ke? Sorry kalau daku tersilap kira

Raya kali ni kami berpecah kepada 2 kumpulan. Kakak dan Abam beraya di kampung, ikut adik aku, CikViva balik ke kampung 2 hari sebelum raya. Aku dan kenit pula beraya di Cheras bersama EnAbe dan family Mil. Sib baik enAbe keje shift petang, dapat lah beraya pagi tu. Ini tahun pertama beraya tanpa Fil, jadi semua adik beradik EnAbe pakat berkumpul dirumah Sil pada malam raya. Kami berharap Mil happy dan tak terasa kehilangan Fil dimalam raya.

Malam tu riuh rendah umah Sil dengan acara masak2, diorang ler yang masak. Aku jadi mandur je, bertuah punya menantu, huhu. Ada rendang, ketupat palas, kuah kacang. Emm apa lagi ye? aku pun dah ingat2 lupa, maklum dah nak basi pun cite raya ku ini.

Alkisah Pagi Syawal Pertama...

Bangun awal untuk mandi sunat Aidilfitri, pastu mengadap juadah raya, aku makan sikit2 dulu takut nanti keluar balik, diorang ramai2 gi solat raya, tinggallah aku dengan kekanak ribena. Bila diorang balik solat raya, barulah acara salam bersalaman maaf bermaafan, tak lupa acara bergambar sampai abis kodak, eh! macam2 pesen ada, nah sekeping sebagai hiasan.


Lepas tu ramai2 menziarahi pusara FIL, sedih tiba2. Moga Fil aman disana. Balik dari tanah perkuburan, terus balik umah sambung makan, sebelum Zohor aku dah lena dibuai lemak lemang, huhu.

Petang tu aku lepak umah Sil sementara EnAbe pula masuk keje shift petang. Tetamu silih berganti, sedara mara belah FIL ramai datang menziarah MIL.


Syawal ke2...

Masih di rumah Sil, lepas lunch kami balik umah sendiri, enAbe masih keje shift petang. Tinggallah aku ngan kenit kat umah, nasib lah kenit belum memahami erti raya. So dia tak kisah pun kami berkurung dalam rumah walaupun baru raya ke2.

Begitulah adanya sampai Syawal ke4, barulah kakak dan abam balik dari kampung bersama Mak dan Ayah sekali. Alhamdulillah dapat lah bersalam raya dengan Mak Ayah, terima kasih pada mereka berdua kerana sudi datang menjenguk anak sulungnya yang tak balik beraya ni.

Emmm... tak meriah kan raya aku kali ni kan? Takpelah, moga ada lagi Syawal tahun depan.

Kbai