Thursday, October 29, 2015

Proses Membuat Asam Rom @ Asam Rong @ Aserong

Baru lepas masak, meh kita update blog
# simple je masak pun, kari ayam dan telur dadar, hehe
sementara rajin nih kena update cepat2

Belek handphone, banyaknya gambar
Bayangkan dari February 2014 (handphone dapat masa besday aku)
bayangkan ribu-ribu keping gambar
tak tahu nak save kat mana
nak transfer ke laptop tak reti (malas belajar pun ye jugak)

so aku ingat lepas ni nak update cerita setiap gambar
so boleh lah delete mana yang sudah
jangan korang muntah pulak ye, haha

Dimulakan dengan gambar ini
Sapa tahu ni apa?

Ye, ini biji getah
bijinya ni kalau orang tak tahu memang akan buang je
tapi sebenarnya biji getah yang di proses akan menghasilkan sesuatu
yang dinamakan

ASAM ROM aka ASAM RONG aka ASERONG 

Ini proses biji getah untuk menjadi Asam Rom (rujuk pada mak)


1- biji getah yang dikutip di kebun getah di jemur di tengah panas seketika
2- lepas tu dipecahkan kulitnya
3- isinya di kering sekali lagi hingga betul2 kering
4- selepas itu di tumbuk ( seperti dalam gambar)
5- selepas di tumbuk, di masukkan dalam bekas dan dimampatkan




Bila nak masak, ceduk je dan campurkan dengan bahan lain
dibawah ni contoh Gulai Asam Rom @ Asam Rong @ Aserong


RESEPI:

ASAM ROM IKAN DURI
* boleh je nak guna ikan lain* 
antaranya Ikan Keli, Ikan Patin, Kerang pun sedap
feveret aku ialah kerang dan campur dengan pucuk labu

CARA2NYA:

Tumbuk cili padi, garam, kunyit dan sesenduk asam rom
campurkan dengan 2 cawan air dalam periuk
masukkan bahan (ikan)
masak sampai menggelegak
rasakan masin pedasnya

psttttttttttttt
cik abe masa memula makan gulai ni dia ingat letak kacang tanah
bila aku cakap 'ini biji getah, bukan kacang tanah' 
muka dia semacam, sib tak muntah, hahaha


i memang selera kampung
so makanan kampung memang taste i ler

daaaaaa


Wednesday, October 28, 2015

Kursus Memulakan Perniagaan

Hai korang

Dah lunch ke?
Hari ni aku kontrol makan, malam tadi dah start puasa dari jam 10 malam
Ujian mengandung kali ni sama macam masa mengandung si 'kakcik'
Ada kencing manis
Sebulan sekali kena ulang ambik darah untuk kencing manis
Bulan lepas terlebih berat 2 kg, bulan ni pulak ada kencing kotor
Bacaan gula naik sikit tapi masih dalam kawalan
Harap2 sampai bersalin takde la sampai kena cucuk insulin, huhu

Okey, nak udpate kisah minggu lepas yang pergi kursus selama 3 hari tu
Sebenarnya ni adalah kursus yang ditawarkan oleh ex kompeni
Bagi staf yang diberhentikan kami diberi 3 pilihan
1- cari kerja
2 - kursus memulakan perniagaan
3- pengurusan persaraan

Aku takde niat nak cari kerja dalam masa terdekat, jadi aku pilih memulakan bisnes
Sebenarnya aku pun tak pasti nak mulakan bisnes apa
Tapi tak salah kita join kelas untuk dapatkan ilmu

Dalam kelas selama 3 hari tu di ajar serba sikit macam mana nak buat kertas kerja
simpanan kira-kira
cara kira untung rugi
tapi bukanlah secara detail, cuma asas je
# aku  datang kelas dengan CikViva, aku paksa dia temankan aku, haha
Sementara dia pun takde buat apa searang
Alhamdulillah, dia dah dapat kerja baru, Nov nanti start



baju hitam tengah2 tu coach
bagus cara penyampaian, aku langsung tak mengantuk selama 3 hari kelas
pandai tackle audion
Hari terakhir kelas, kami di suruh bentangkan kertas keje
apa jenis perniagaan yang ingin dijalankan nanti
jenuh aku fikir nak buat bisnes apa
akhirnya secara spontan, aku pilih bisnes Transit House
Rumah transit khas untuk pelajar tadika dan sekolah rendah 
kawan2 ada yang pilih nak buat homestay, bisnes catering, bisnes servis aircond
semua bersemangat
# tepuk tangan semua, moga tercapai cita2

Dalam debar2 aku bentang kertas kerja aku yang caca marba
takpelah, yang penting usaha
bila dah bentang baru kita nampak dimana kesilapannya
memula tu cara kira aku langsung tak mendatangkan untung
modal lagi banyak dari keuntungan bulanan
siap kena keluar duit poket sendiri lagi
Berkat tunjuk ajar dari Coach, akhirnya kertas kerja aku dibaiki
dia bagi tips apa yang perlu di tambah dan apa yang perlu di kurangkan
Sebenarnya bukan senang nak memulakan bisnes
Silap kira memang boleh terlungkup

Walaupun bisnes Transit House bukanlah ada dalam cita2 aku
tapi kalau ada yang minta pendapat, mungkin aku boleh kongsi ilmu
# bukan senang nak handle budak2 ni, kena banyak sabar
dan aku bukanlah yang penyabar dengan kanak2, huhu

Okeylah, itu je nak share
see u next entri
jap lagi jam 2 petang nak gi ambik darah untuk kali ke3 hari ni
harap bacaan okey, tadi aku makan nasi sikit je, air masak je banyak


(^_^)


Tuesday, October 27, 2015

Baby Baru: Barang Pertama Untuk 'Bakal Ahli Baru'

Assalamualaikum kawan-kawan alam maya
moga hari diberkati untuk kita semua

Sangat mengantuk hari ni tapi mata tak nak tido
Malam tadi last aku tengok jam ialah 3.30 pagi
Dan aku tak sedar pukul berapa aku terlelap

Sekarang dah masuk Trimester Ke 2
( lebih kurang 28 minggu /  7 bulan)
sekejap je masa berlalu
( tolak 3 bulan yang tak tahu aku tengah mengandung)





Sekarang cepat mengah, selalu rasa tak cukup nafas
Susah nak tido malam
Aku suka tido telentang tapi sekarang kena tido mengiring
Apapun aku sangat menikmati saat2 manis jadi ibu mengandung
*bab makan2 boleh request je nak makan apa, hihi*
bulan lepas kena tegur dengan misi sebab berat naik mendadak, huhu

Anak2 asyik lah mengajak masuk kedai barangan baby
terutama sekali si Kakcik
tak sabar kot dia nak tunggu kedatangan ahli baru kami

Sebenarnya mengandung kali ni aku takde persedian
Baju mengandung pun tak beli
Pakai je dress cotton yang aku tempah sebelum ni
Dress tanpa lengan tu memang aku tempah labuh dan besar
Bila nak pakai cuma sarung je dengan cardigan @ denim jacket
Dan ada 1 denim overall zaman mengandung si Abam
yang tu je ulang pakai dengan tshirt lengan panjang kat dalam
sangat menjimatkan

Tapi barangan baby satu pun takde dah
semua dah let go pada orang
jadi memang kali ni baby akan dapat serba baru

Masih awal nak membeli, jadi aku baru beli barut baby
itupun sebab member blog yang jual
handmade tau, geram tengok kaler2 yang sangat comel tu

so inilah barangan pertama untuk ahli baru kami

Boleh order online
selain barut, myfren pun jahit Cloth Pad dan Cloth Panty Liner
FB: Norshuhada Saidin

memandangkan scan pun dah tahu jantina
lagi lah teruja nak membeli
apapun bawak bersabar ye Omie, hihi


okey tu je nak citer
daaaaaa





Friday, October 23, 2015

Cuti-Cuti ke Penang Episod 3: Jalan-Jalan Nak Cari Makan Sedap Tapi.....

Salam Jumaat....
Moga hari yang diberkati untuk kita semua, Alhamdulillah hari ni jerebu dah kurang sikit, anak2 pun dah kesekolah, banyak hari dah cuti.

Maaf lambat sambung citer Cuti-Cuti Penang, sebabnya Isnin sampai Rabu aku duk ulang alik ke Shah Alam selama 3 hari berturut. Nanti aku citer pasal kursus tu kalau rajin lah, huhu.

Okey, sambung citer ye, sambungan dari entri ni.


Masih lagi di Hard Rock Hotel, aktiviti pagi ni gi sarapan dulu dengan kakak dan abam di kafe Hard Rock, banyak menu tapi tak tahu nak pilih apa, so ceduk nasi lemak dan bubur nasi. Kakak dan abam selera omputeh, makan roti + cereal dan sosej.




Lepas sarapan pusing kejap sekitar hotel pastu balik bilik sambung berendam sementara menunggu check out time jam 12 tengah hari. Bagi ayah tido puas2 sebab nanti kena drive balik. Kali ni aku pun join berendam sekali, rugi oi datang jauh-jauh tak join berendam *sorry gambar takde eh*

Jam 12 tengah hari, kami check out. Sebelum tu kita cari makan dulu, sebelum tu dah google tempat makan best sekitar Penang. Tapi jerebu masih tebal menghalang aktiviti kami bila mengenangkan risiko pada anak-anak terutama si 'kakcik' yang ada alahan asma. Jadi enAbe decide kami makan dikawasan tertutup je, tapi sebelum tu sempat juga makan nasi kandar di Resoresn Sup Hameed. Ingat nak order Sup Kambing tapi kami sampai agak awal, sup belum disediakan lagi, huhu.Takde rezki nak makan sup yang dikatakan sedap itu.

Google tempat makan best di Penang
tapi takde rezki kami nak ke tempat yang di cadangkan dalam list ni
maybe next time


Tapi kami sempat ke satu restoren yang katanya agak popular jugak
Restoren Sup Hameed




simple je tapi sedap, cukup rasa

kami antara pelanggan awal yang datang
ingat nak rasa sup kambing tapi belum siap
so makan nasi je lah

Pastu singgah ke Gurney Paragon Mall
#sebenarnya kami redah je apa Mall yang ada depan mata
tujuannya nak tengok wayang je

Mall ni nampak cam baru je, orang pun tak ramai
yang penting toilet sangat bersih
akak bagi 5 bintang untuk toilet hihi

layan anak-anak nak tengok citer Hotel Transylvania yang sedang hot masa tu

Makan lagi kat Urban Food Hall dalam mall je
Habis tengok wayang, pusing2 tengok bandar, lalu kat Padang Kota (lalu je tak tak turun pun). Dah puas pusing, terus bertolak balik. Masa tu dalam pukul 5.30 petang kot. Alhamdulillah perjalanan balik berjalan lancar, kami sampai umah jam 9 malam, Fuh, penatnya. Pinggang pun dah mula lenguh, huhu. Walaupun penat, puas hati dapat luangkan masa bersama family tersayang.

Okey, tamatlah sudah kisah cuti-cuti kami.



Monday, October 19, 2015

Cuti-Cuti ke Penang Episod 2: Hard Rock Hotel Penang dan Jumpa Sahabat Blogger

Lebih kurang jam 3 petang, kami pun sampai ke 

makin bolat si abam ni
riben pink comel ni menarik perhatian aku masa mula2 melangkah masuk ke hotel
lama aku perhati, rupa2nya ialah di buat daripada 'coli'
terlebih kreatif nih

lampu bertulisan 'Hard Rock Hotel' di lobi
EnAbe booking online, ambik bilik Lagoon Deluxe
memang pilih bilik ni khas untuk anak-anak yang suka berendam
sampai2 je kalau boleh nak terjun ngan baju-baju sekali
sebab pool depan mata, umie boleh rilex monitor dari atas katil je
berendamlah korang sampai kecut ye

acara berendam bermula
umie kat mana?
layan internet atas katil, haha





Antara aktiviti untuk anak-anak ialah Mandi Buih
ni aku tak pegi, enAbe yang temankan diorang kesana
aku banyak lepak dalam bilik je
Dah penat berendam, konfemlah semua kelaparan
nak keluar malas, kita order makan hantar ke bilik
tapi pizza jelah buat lapik perut
kejap lagi nak keluar cari makan kat luar dan aku ada temujanji dengan seseorang
tak sabar nak jumpa 'si dia'


Malamnya, jam 9 malam kami keluar
tak jauh pun, dekat2 hotel je
dah janji ambik dia utk temankan kami gi makan

perkenalkan Cikgu Luna, sahabat alam maya
termasuk kali ni kalau tak silap dah 4x kali kami bersua muka
kami kenal waktu aktif berblog tahun 2006
#sekarang sahabatku ni cuma aktif di FB, mungkin dia dah lupa password blog, hihi

tengok lah kami berdua bila berjumpa, dedua berebut nak bercerita
eh!sapa yang nak mendengar ni kalau semua nak bercerita? hihi

Pastu jalan2 kat pasar malam depan tu cari souvenier, semestinya kakak akan beli untuk kawan2
aku beli FM utk diri sendiri dan dapat loceng aka bottle opener sebagai kenangan dari Cikgu Luna
tq fren, kring kring kring


Lebih kurang 11 malam, kami pun berpisah
moga jumpa lagi sahabat

sambung lagi untuk kisah esoknya

(^_^)



Friday, October 16, 2015

Cuti-Cuti ke Penang Episod 1: Perjalanan Merentasi Jerebu Dari Nilai ke Penang

Ni kisah awal October ( 3 dan 4 October 2015)
Cuti-Cuti Malaysia ke Pulau Pinang (Penang)

Sebenarnya dah lama teringin nak Jalan Jalan Cari Makan ke Penang
Sebelum trip ke oversea lagi aku asik menyanyi kat telinga enAbe
Tapi ada je halangan
selalunya halangan cuti lah
maklumlah waktu tu aku bekerja normal hour dan enAbe keje shift
pastu kalau nak cuti kena tunggu anak2 cuti sekolah
ada jelah halnya yang menyebabkan plan kensel

Kali ni bila EnAbe free, terus kami pack baju
takde nak fikir2 dah, semua urusan cam biasa lah, enAbe uruskan
aku urus pack baju je reti, huhu

Sabtu, seawal 7.30 pagi kami dah gerak dari rumah
masa kuar rumah aku nampak jerebu tebal sungguh
sampai terfikir, ni jerebu ke kabus?

Tapi tak silap mata memandang, lalu KL pun jerebu dan sampai ke Ipoh pun masih sama
Tapi anak2 happy je dalam keta sebab nak cuti kan?

macam2 gelagat sepanjang  4 jam perjalanan
yang paling tak sabar ialah sikenit
'lama lagi ke ayah, nak sampai hotel, kita nak swimming'
tu jelah soklannya sepanjang jalan
dalam perjalanan kami singgah ke Bandar Baharu (Kedah kot)
Ada kenalan EnAbe buat kenduri kahwin anaknya
kebetulan lalu singgah makan nasi kenduri

cantik kawasan perumahan tepi sawah ni
Selesai makan kenduri, perut pun dah kenyang
Maka perjalanan diteruskan

Merentasi Jambatan Pulai Pinang ibarat kereta terbang atas kepulan awan
tak nampak laut pun kiri kanan
yang nampak cuma asap putih semata
Menuju ke Hard Rock Hotel tempat kami menginap malam tu
anak2 sangat teruja dengan hotel ni hingga mintak nak duduk lama
nanti kita share tentang hotel ni ye

Pinjam gambar google
Sambung next episod
# saja je nak buat per episod, sebab nanti takde idea nak update blog
aci tak?
haha

Thursday, October 15, 2015

IKEA Berhantu

JANGAN MARAH YE, SEKALI TAJUK SERAM DAAA....

Gempak je lebih, kena saman ngan Ikea baru tahu. Sebenarnya bukan cerita hantu, tapi memang berhantu kalau sesekali ke Ikea nih. Aku boleh kira baru 3x kali (termasuk kali ini) ke Ikea sejak kewujudannya di Malaysia. Kenapa jarang pegi? Sebab bukan dekat, pastu boleh agak kalau pegi mesti terjebak, jadi aku memang elak untuk kesana. Tapi Mil dan Sil boleh kata tiap minggu kesana, kadang2 jeles gak umah diorang semua barang Ikea, cantik2 pulak tu, huhu.

Sebenarnya sekarang tak susah nak beli barang Ikea. Dah ramai yang jadikan kerjaya sebagai Personal Shopper Barangan Ikea sekarang ni, kebanyakkan mereka adalah surirumah yang mencari duit sampingan, aku pun dah beberapa kali beli barang dengan diorang, tak mahal pun diorang charge, dalam rm10-15 je untuk satu barang. Kalau pegi sendiri, aku rasa lebih dari tu. Dengan kos minyak, masa dan terbeli benda yang tiada dalam list, hihi.



Ahad lepas balik Cheras, Petang tu SIL yang baru jadi pengantin tu nak gi Ikea, so Mil dan aku ngikut ler. Dalam hati dah pasang nekad, taknak terjebak. Okey, just wait n see

'KakCik' mintak ambik gambar dengan bilik idaman. Alahai, dah besar anak dara kenit omie ni, dah ada cita2 nak bilik sendiri.


Itu bilik idaman 'kakcik'




Ini pula SOHO Small Office Home Ofiice idaman umie
kalau cantik camni, mesti sehari 2/3 kali post entri


tapi ini pula SOHO realiti umie, hihi
oklah dari takde kan?


walaupun tak secantik SOHO idaman, aku belajar untuk istiqamah update blog
hehe


kbai, jumpa lagi bila free

Wednesday, October 14, 2015

Salam Maal Hijrah


Kepada Seluruh Umat Islam Seluruh Dunia

SALAM MAAL HIJRAH
terus berusaha ke arah hijrah yang lebih baik
moga tahun ini lebih baik dari tahun2 yang sudah berlalu
hargai apa yang kita ada


psttttttttttttt, cuti hari ni
kemana kita?



Tuesday, October 13, 2015

Rutin Harian dan Kisah 'Kak Cik' Yang Bakal Menjadi Kakak

Salam Sayang Setulus Embun Pagi Untuk Semua
Embun lah sangat, jerebu je yang ada sekarang nih
hihi

Baru balik hantar 'kakcik' ke tadika
Hari ni, jiran yang selalu aku tumpangkan kenit demam
anak dia dicutikan, so aku kenalah hantar kenit
si kenit ni kalau boleh nak umie hantar dia hari2
senyum lebar pagi ni bila kejut bangun
sambil cakap 'hari ni umie hantar kakcik gi skul ye'

sekarang duk ketagih mewarna di Ipad
tekun dia kaler satu2 bentuk tu
Ini KakCik, bakal jadi kakak lagi sebulan dua
Prihatin sangat bila dengar umie ngadu penat
'umie bertahan okey, nanti kita jumpa doktor'
so sweet lah kakcik ni tau
pastu slow2 dia gosok perut dan bercakap dengan baby
'hai baby, kakcik ni, baby dah makan ke belum?'

dia suka melukis dan mewarna selain tengok kartun
antara hasilnya, kalau boleh di frame kan mesti cantik ni kan?
Sekarang rutin harian aku bermula selepas subuh
Kejut anak2 bangun dan solat Subuh
pastikan abam sarapan sebelum ke sekolah
pastu tunggu dan tengok abam sampai naik bas
okey selesai bab abam

ada masa 1/2 jam sebelum kejut 'kakcik' bangun
sempat lah baca Qur'an kejap
# ada beberapa surah yg wajib baca setiap hari
dan aku akan pastikan habis baca sebelum aku masuk tido malam nanti
setiap hari berazam tambah bekalan  'di alam sana'

7.30 kejut kakcik bangun, mandi dan siapkan pakai uniform
tanya dia nak sarapan apa
selalunya dia makan karipap (wajib ada karipap frozen dalam peti ais)
kadang dia makan cornflake dengan susu je
pon pon, jam 8 pagi transport datang untuk ke tadika

lepas tu aku buatlah apa aku suka
aktiviti bebas, hihi

selalunya masak ala kadar sebelum kakak ke sekolah

Jam 12 tgh hari kakak ke sekolah dan kakcik pula balik tadika
masuk je rumah, mulut dia dah start bercerita aktiviti di tadika
cikgu cakap apa, kawan ngan sapa, makan apa
bla bla bla
potpetpotpet

hidup aku sekarang cuma rumahtangga dan anak2
sesekali datang jugak rindu zaman bekerja
emm, bukan senang nak lupa benda kita buat berbelas tahun
tapi cubalah biasakan diri
orang kata
'alah bisa, tegal biasa'

moga baik2 je untuk kita semua ye

(^_^)



Monday, October 12, 2015

Ulasan E-Book: 44 Resepi Pantang Tradisi Melayu


Assalamualaikum...

Entri lepas aku ada bagitau yang hobi aku sekarang ialah membaca. Membaca bukan setakat buku dan majalah tapi juga e-book, ada beberapa e-book yang aku dah miliki tapi belum habis khatam, hehe. Ada unsur ketamakkan disitu ye, kalau boleh semua nak dibeli.

Okey, bersempena tengah 'membuyung' ni dan Insha Allah, January 2016 nanti akan memasuki fasa berpantang, adalah wajib untuk aku memiliki e-book dari Puan Masayu yang bertajuk 44 Resepi Pantang Tradisi Melayu ini, tengok muka depan pun dah meleleh air liur, hihi. Irfa, ingat sikit. Pantang betul2, banyak kot kilogram yang nak dikurangkan lepas bersalin nanti, uwaaaa.


Cover yang menarik, tak sabar tunggu diterbitkan dalam bentuk buku fizikal
lagi best dapat belek-belek masa tunggu mata mengantuk

Jom kita tengok apa ada dalam Ebook 44 Resepi Pantang Tradisi Melayu ini

Bahagian 1: Menu Nasi

1. Nasi Herba
2. Nasi Goreng Lada Hitam
3. Nasi Ulaman Herba Ikan Bakar
4. Bubur Nasi Ulam

Bahagian 2: Ikan

5. Ikan Bilis Herba Istimewa
6. Ikan Bilis Lada Hitam
7. Ikan Gelama Bakar
8. Ikan Kembung Bakar
9. Ikan Parang Masak Pindang
10.Ikan Selar Panggang
11.Ikan Selar Rebus Halia
12.Ikan siakap Kukus Halia
13.Ikan Tenggiri Singgang
14.Sup Ikan Haruan
15.Sup Ikan Merah

Bahagian 3: Daging

16.Daging Lada Hitam
17.Singgang Daging

Bahagian 4: Ayam

18.Ayam Organik Bakar
19.Ayam Organik Bakar Halia Muda
20.Ayam Organik Lada Hitam
21.Ayam Organik Masak Tomato
22. Sup Ayam Kampung

Bahagian 5: Sayuran/Ulaman

23.Kailan bertauhu
24. Kerabu Pegaga
25.Pisang Kebatu Rebus
26.Sawi Lada Hitam
27.Sawi Rebus
28.Sup Sayur Campur
29.Tempe Goreng Istimewa
30.Tumis Sawi Herba
31.Halwa Halia

Bahagian 6: Minuman Herba

32. Air Halia Muda
33. Air Kunyit
34. Air Rebusan Pegaga
35. Jus Halia Kurma
36. Rebusan Manjakani

Bahagian 7: Minuman Kesihatan/ Penambah Susu Ibu

37. Jus Lobak Merah
38. Jus Epal dan Strawbery
39. Jus campuran lobak dan tembikai susu
40. Jus epal dan limau nipis.
41. Jus campuran lobak dan tomato.
42. Jus Celery
43. Jus tomato segar.
44. Shake orange

Banyakkan menu yang boleh dicuba? So nanti takdelah jemu mengadap menu yang sama setiap hari. Kongsi pengalaman 3 anak sebelum ni, menu waktu pantang aku paling popular ialah Sup Ikan Haruan selain dari haruan salai, ikan bilis goreng tanpa minyak, ayam dan jugak daging bakar. Pastinya semua menu tersebut dimakan bersama nasi panas yang di tabur dengan lada hitam yang dikisar halus.

Dalam e-book ni pun ada menu Sup Ikan Haruan tu. Tapi sebenarnya tak mudah nak dapatkan stok ikan haruan segar tau, Kalau kat kampung mungkin senang nak dapat, di bandar ni harapkan pasaraya je lah. Mujur Mydin dekat rumah ni ada jual, tapi kena cepat, terlajak laris agaknya.




RESEPI: Sup Ikan Haruan

Bahan A
- 1 ekor ikan haruan
- 3 cawan air
- 2 sudu makan minyak zaitun
- 1 keping asam gelugur
- Garam secukup rasa
- Daun bawang dan daun sup dihiris.

Bahan B (ditumbuk)
- 1 sudu makan lada hitam.
- 3 biji bawang merah.
- 2 ulas bawang putih.
- 2 inci halia.

Cara memasak.

1. Potong dan bersihkan ikan haruan dengan air asam jawa bagi menghilangkan bau hanyir.
Basuh dengan air bersih dan tuskan.

2. Panaskan minyak zaitun. Tumiskan bahan B sehingga wangi.

3. Kemudian masukkan air dan biarkan mendidih.


Berminat untuk mendapatkan e-Book ni boleh emelkan kepada 
mawarni.sani@gmail.com / Whatapps ke 016-6116459

HARGANYA: RM 30

Saturday, October 10, 2015

Cerita Aidil Adha 2015

Hai semua...

Tak tipu, memang aku sangat-sangat malas nak update blog sekarang, aktif hanya di laman muka buku, setiap 5 minit post, hehe. Tipu jelah, tapi memang ada lah post status kat FB paling tidak sekali sehari. Selalunya post gambar makanan je kot

Tapi hari ni paksa diri menulis seperenggan dua Cerita AidilAdha 2015 sebagai kenang-kenangan. Bagi yang mengikuti dari awal, mesti akan ingat yang aku diduga dengan 'sakit pinggang' bermula May dan itu membuatkan aku tak dapat balik beraya pada AidilFitri yang lalu, bukan saja tak dapat balik kampung beraya, tapi jugak memang tak kemana2 kerana kudrat sangat terhad (bila di kenang balik bagaimana aku mengharapkan belas ihsan yang tersayang untuk bergerak, memang menitik airmata, huhu). Alhamdulillah, dengan izin Allah kesihatan bertambah baik. Mengah sikit tu biasa lah bila perut makin membesar, kini dah masuk 6 bulan pun.

Okey, meh kita bercerita tentang AidilAdha yang disambut pada 24 September 2015 yang lepas. Memandangkan enAbe tak dapat cuti raya, jadi aku dan anak2 balik kampung dengan CikViva dan sorang lagi adik pompuan. 2 hari sebelum raya, kami bersempit2 dalam myvi adik untk pulang ke kampung, Aku gilir drive dengan CV, Alhamdulillah, kami selamat sampai ke kampung tanpa kesesakkan lalu lintas, mungkin ramai yang dah balik awal kot

balik kampung oooo balik kampung
perjalanan lebih kurang 8 jam sebab kami jalan santai2 je
Malam raya, kami adik beradik buat BBQ panggil sedara mara terdekat, 10 ekor ayam dan 5 peket bihun jadi santapan, Seronok makan ramai2 sambil borak2, maklumlah lama tak jumpa, semua ada komitmen, bukan senang nak berkumpul



Raya pun tiba...

Beramai2 ke masjid solat AidilAdha, pastu sesi berfoto walaupun tak cukup korum, Cam biasalah nak ambik gambar semua orang macam main kejar2 je, jadi kita abaikan lah yang takde tu. 

eh! mana lagi semua orang nih?
okey, say cheese
(^_^)
Anak2 happy dapat tengok orang sembelih lembu qurban


Kami berada di kampung selama 4 hari, Aktiviti aku selepas hari raya pertama ialah makan, tido, makan tido je, Sabtu kami bertolak balik, Alhamdulillah sekali lagi kerana perjalanan balik pun berjalan lancar tanpa kesesakkan lalu lintas. Mungkin kerana kami balik awal, ada kawan2 yang bertolak hari Ahad mengadap jem sampai berbelas2 jam. 

Okey, itu je kenangan AidilAdha kami ....