Friday, November 27, 2015

Sambut Anniversary ke 15 di Restoren Berputar Atmosphere 360 Menara Kuala Lumpur


Sambungan dari post INI
# walaupun dah lewat, kena tulis sebagai kenangan, maklumlah sekarang ni aku dah tak tulis diary

Anniversary kami pada 18NOV tapi kami sambut secara rasmi pada 20NOV sebab pada tarikh sebenar anniversary, en Abe berada di 'luar kawasan', takpelah lewat pun asalkan dia ingat, hehe.

Kejadian manis 20 NOV ini akan tercatat dalam diary hidup aku, sebab sebenarnya kami jarang celebrate berdua di tempat istimewa (u know me, yang sangat berkira untuk setiap sen yang keluar, rasa sayang je nak kuar duit makan tempat mahal (mahal bagi aku, mungkin biasa bagi yang ber'uang').

Sebenarnya beberapa minggu sebelum tu. SIL post kat facebook diorang celebrate anniversary ke20 kat situ. Aku secara bergurau pada EnAbe cakap nanti nak celebrate kat situ jugak bila anniversary kami nanti. Dia reply, OK. Aku tak ambik serius pun, sebab lebih suka sambut dengan bawak anak2 makan seperti biasa kami lakukan. Lagipun seperti biasa, aku fikir nanti anak2 sapa nak jaga? Tak sangka bila aku citer pada CikViva, dia sudi nak tengokkkan bebudak, itupun kalau kami nak keluar dinner. Fikir punya fikir, aku cakap kat EbAbe, pilih lunch jelah, Tak sampai hati nak keluar malam. So anak2 ke sekolah macam biasa dan tak tahu pun umie ayah gi dating, hihi

So tengah hari tu kami berdua ke KL, oh! hari yang sama Mr Obama turun KL, jalan banyak tutup, sib baik kami sempat sampai walaupun lewat 1 jam (lunch bermula jam 11pagi-1 tengah hari).


Jom layan gambar



depan pintu masuk restoren Atmosphere 360
# kena naik lif ke atas ni, 2x lif sangkut, seram jugak lah
huhu

tambahan rm25 sebab kami pilih meja tepi

konsep buffet, aku pilih mana yang teringin je
perut tak boleh makan banyak2 sekaligus, cepat mengah
so far makanan yang disediakan biasa2 je, nak kata sedap sangat tak jugak
oklah bagi aku

pemandangan satu KL dari KL Tower, nasib baik bukan musim jerebu
kalau malam mesti nampak lampu kan?

sedang syok menyuap, nampak satu grup masuk
eh! cam kenal je si cantik manis tudung pink ni
rupanya pelakon Izreen Azminda
(suka kalau dia bawak watak kelam kabut dengan loghat utaranya)
tak sangka dia mintak nak selfie ngan aku
hehe, tipulah.. aku yang mintak nak selfie, tak sangka dia tak sombong dan nak layan peminat

masa dah nak balik nampak pelamin cantik ni
rupanya pelamin ni yang digunakan utk Izreen dalam rancangan Mahligai Cinta
diorang ada penggambaran tadi rupanya
sebenarnya tak boleh ambik gambar tapi pegawai kat situ
tp bila cakap hari ni anniversary kami, dia izinkan kami bergambar
# sian kat mak buyyung kot

Pukul 1 kami dah beransur, terima kasih pada EnAbe untuk hari istimewa kami
Tinggi2 Menara KL, Moga tinggi lagi cinta kita
cewahhhhhhhhhh

Berminat nak kelainan pada pada hari istiewa korang, boleh lah datang sini
nah nombor utk booking
03-2020 2121


daaaaa


Monday, November 23, 2015

Bayou Lagoon Park Resort, Melaka

gambar dari SINI
Destinasi seterusnya selepas balik dari JPO, cikAbe mencadangkan untuk bawak anak-anak 'main air' kat Bayou Lagoon Park Resort. Last minute booking bilik, yang tinggal cuma Studio Apartment with jacuzzi, lain semua dah penuh. Kami sampai lebih kurang jam 9 malam. Bilik nun tingkat 11, tinggi melangit,nak kuar kat balkoni pun gayat semacam, sejuk tapak kaki, hihi.

Takde apa aktiviti, nak kuar cari ikan bakar terkenal kat Melaka pun tak larat dah, sib baik ada 'nasi dan lauk kenduri' yang dibekalkan pada kami lepas majlis tu (orang sebut apa ye, 'berkat' eh?). Makan tu jelah sementara tunggu esok pagi.

Paginya.. 

pepagi cam biasa turun sarapan dengan kakak dan abam
bagi can ayah dan kenit sambung tido
# makanan yang disediakan biasa-biasa je




Habis sarapan, kakak dan abam teruskan agenda ke theme park
#sebakul pesanan pada mereka untuk jaga diri
nak teman memang aku betul2 tak larat
aku pulak naik ke bilik melayan kenit main dalam jakuzi je
sampai kecut dia berendam



Jam 12 tgh hari kami check out
Tapi ada kisah masa keluar dari pintu bilik, si kenit nampak theme park dari koridor
apa lagi, muncung lah dia sebab tak dapat gi situ
siap bebel pada kakak sebab tak kejut dia
haha


Walaupun cuti mengejut, semua happy terutama anak-anak
Apalagi yang mengembirakan ibubapa selain tengok anak2 tersenyum riang

(^_^)


Friday, November 20, 2015

Cuci Mata ke Johor Premium Outlet JPO dan Pertemuan Selepas 17 Tahun

Sambungan entri semalam, habis majlis di Felda Sg Sibol, yang lain2 semua bertolak balik KL tapi kami sekeluarga ke JPO (bukan nak menyoping sangat pun tapi sekadar nak kenal apa itu JPO yang orang duk cerita best sangat tu, hehe).

Dari umah pengantin ke JPO dalam 40 minit je, tak jauh pun. Walaupun gerak dari felda tu hujan lebat giler tapi elok sampai ke JPO cuaca elok tak hujan pun. Merestui sangat tau, haha. Aku membayangkan JPO terletak di tengah bandar, rupanya di tengah kawasan lapang tiba2 ada bangunan. Dari jauh tiba2 ko akan nampak  bangunan dengan logo jenama terkenal, eh! kat sini ke? dah sampai? hah, gitu reaksinya.



Seperti biasa, enAbe akan turunkan aku kat pintu masuk, tak payah menapak dari parking, pepaham lah mak buyung memang mengah kalau kena menapak jauh pastu jalan ngan budak2 pulak, walaupun budak besar tapi agak huru hara sikit. Lagipun aku dah cakap nak singgah kejap je, ops sebelum tu memang ada janji ngan seseorang yang dah lama tak jumpa (kawan sekolah yang dah 17 tahun tak jumpa, dia duk dekat JPO, kami setuju nak jumpa kat situ).

Pandangan aku tentang JPO?

Kalau pernah ke Champs- Elysees kat Paris @ Oxford Street di London, mungkin korang akan rasa tempat ni kecik je (sila jangan kecam saya, huhu). Tapi ada orang kata dia macam ala-ala Bicester Village kat London (yang tu aku tak penah pegi, so tak dapat bayangkan). Kalau google image nampak nak sama dah.

Cumanya JPO ni, 

- Lebih besar dan luas dari Mitsui Outlet Park
- Banyak butik2 berjenama yang harganya takde lah murah mana bagi aku ,hihi (sebenarnya aku bukan peminat barangan berjenama kot @ aku rasa sayang duit untuk beli sebiji handbag dengan harga ribu riban, dah tak keje ni lagilah fikir banyak kali nak beli barang mahal, huhu)

Sementara tunggu dia datang, sempatlah aku masuk beberapa kedai. Ye, memang beberapa kedai je sebab tempat tu agak luas dan agak memenatkan bagi ibu mengandung macam aku.  Lalu depan butik Coach tak dapat masuk sebab que punya panjang sampai keluar butik, so aku singgah ke butik Kipling, konon nak cari beg sekolah anak, tapi harganya mak aih, baik aku beli kat Vietnam jelah, haha. Masuk ke butik Padini nak cari baju anak2, pun harga lebih kurang kat mall biasa, kensel, Singgah Vincci, pun takde yang berkenan.

Last2 masuk kedai coklat, kat sini baru lah duit keluar, hehe


Setengah jam kendian, member yang di tunggu pun datang dengan anak2nya. Ni kawan sekolah menengah, kami berpisah lepas SPM tapi jumpa balik kat Facebook beberapa tahun lepas. Tak dapat borak lama sebab masing2 ada hal, dia order barang dengan aku, kiranya jimat kos pos sebab terus cod je, sambil menyelam minum air lah kaedahnya ni


moga persahabatan kita berkekalan ye kawan

Balik dari JPO, ke destinasi seterusnya yang di tunggu oleh anak-anak. Si kecik dari mula naik keta duk nyanyi kat telinga 'bila nak sampai? bila nak sampai?' eeeeeeeeee sabor jelah aku budak kenit nih.


Thursday, November 19, 2015

Rombongan Menghantar Menantu

Catatan sebagai kenang-kenangan kerana ini antara perkara bersejarah dalam family.

Kisahnya, malam Sabtu lepas, kami sekeluarga bersama family enAbe bertolak ke JOHOR kerana pada hari Sabtu tu ada majlis menyambut menantu (adik pompuan en Abe yang last bertemu jodoh dengan jejaka dari Felda Sg Sibol, majlis dipihak kami telah berlangsung ada September lepas tapi aku masa tu takde mood nak berblog, so aku tak share pun kisah mereka kat blog, hehe).

Hampir 3 jam perjalanan, kami selamat sampai ke homestay yang disediakan oleh pihak lelaki dengan bantuan en Waze. Sampai pun dah dekat pukul 1, memang tak cakap banyak terus cari bantal jelah, hehe.

Pagi2 baru lah nampak sapa yang datang, sapa yang tak datang. EnAbe 5 beradik semua ada kecuali sorang adik pompuan yang sarat macam aku jugak tak dapat join majlis.

Lepas solat Zohor, kami konvoi ke rumah pengantin lelaki. Suka pulak aku dengan suasana Felda ni. Masa sampai malam tadi tak nampak keliling sebab dah gelap. Bila siang, nampak hijau je. Rumahnya besar-besar dengan laman yang luas, boleh muat 4/5 biji keta sekali parking. Keliling rumah tanam pokok bunga, segar mata memandang. Tiba-tiba rasa macam nak sebijik umah kat felda bila tua nanti, berangan itu tidak berbayar, sila lah berangan ye


Kepada Sil
 'selamat menjalani kehidupan berumah tangga, moga bahagia till jannah'

Bergambar sementara tunggu pasukan kompang tiba

kakak dan abam bersama kazen
'kakcik' tiada dalam gambar, sibuk makan kerepek dalam rumah, hihi
Aku rasa diorang masak sendiri kot, nampak meriah sangat macam majlis kat kampung aku. Lupa snap menu atas meja pengantin, mak buyung sibuk menyuap, sampai lupa orang keliling, haha..

Alhamdulillah, cuaca baik sepanjang majlis, elok kami nak balik, hujan pun turun selebat-lebatnya, sib baik sempat masuk kete, hujan rahmat katanya. Seperti biasa, enAbe sempat menyumbangkan sebuah lagu untuk pengantin (emm, dia memang pantang nampak microfon, haha)

Kami bergerak dari majlis lebih kurang jam 3.30 petang ke destinasi seterusnya, kemana ye? haha
#poyo lebih, cam ada sapa kesah pun, haha


Wednesday, November 18, 2015

Happy Anniversary ke 15, Moga Dalam Rahmat Allah Sentiasa


Hari ni 18 NOV 2015
adalah hari ulang tahun perkahwinan aku dan en Abe yang ke 15 tahun
(kami di akad nikah pada 18 NOV 2000)
Rasanya tak perlu lah ucapan meleret2
sebabnya, harapan bagi semua pasangan yang berkahwin adalah sama sahaja
semoga semoga ikatan yang terbina ini kekal hingga ke syurga


Syukur padaNya atas segala nikmat yang dikurniakan
Hadiah paling berharga ialah anak2 yang diamanahkan kepada kami berdua
besar amanah tersebut, moga kami berjaya mendidik mereka menjadi insan berguna
pada keluarga, agama dan pada negara

Terima kasih untuk ucapan yang di terima di FB dan juga di Whatapps
terima kasih atas doa ikhlas dari kalian semua


(^_^)


kasih sayang kerana Allah


Monday, November 9, 2015

Tak Pandai Mekap @ Tak Suka Mekap?

Salam Isnin untuk semua
Kejap je dah November ye
*dah bulan ke3 aku jadi suri rumah sepenuh masa*

Hari ni nak berceloteh pasal apa ye?
Meh kita citer santai-santai je

Sapa sini yang suka mekap?
Yang wajib mekap kalau nak keluar rumah?
Yang wajib touch up tiap kali lepas solat kat surau akan touch up balik mekap?

Sebenarnya ada beza antara orang yang Tak Pandai Mekap dengan yang Tak Suka Mekap?
Ada yang memang suka mekap tapi tak pandai mekap, jadi dia usaha belajar mekap
Ada yang pandai mekap tapi tak suka mekap, cuma mekap bila ada majlis istimewa

Aku spesis mana pulak ye?
Aku spesis Tak Pandai Mekap, Tak Suka Mekap dan Tak Nak Belajar Mekap (kalau nak belajar boleh je, SIL aku seorang mak andam pengantin)

Seingat aku, mekap paling tebal aku ialah masa jadi pengantin 15 tahun lalu, lama giler kan? Haha. Itupun aku ingat lagi macam mana susahnya mak andam nak lekatkan bulu mata palsu kat kelopak mata aku, sampai merah2 mata, lepas tu ada lah jugak mekap sikit2 kalau ada majlis istimewa (cth: kenduri kawen ke, dinner ke). Masa keje pakai kebaya batik hijau dulu, wajib mekap tapi aku setakat lipstik dan blusher je, selalu jugak kena tegur dengan senior bila lipstik kurang merah, huhu.

Bila keje normal shif, lagilah malas mekap. Keje ngadap kertas je, bukan ngadap orang ramai. Jadi setakat lipstick dan bedak nipis. Dan aku paling elergik dengan Foundation dan BB Cream. Penah lah habis duit beli Foundation dan BB Cream bermacam jenama yang orang kata bagus, aku pun beli jugak. Tapi pakai sekali dua, pastu simpan je dalam je dalam beg mekap sampai expired. Antara sebab aku tak suka pakai Foundation @ BB Cream sebelum ni sebabnya ada rasa benda bertepek kat muka, pastu bila cuci muka rasa macam masih melekat kat kulit. Nak tengok apa ada dalam beg mekap aku tak? Jangan terkejut pulak ye, haha.

Taraaaaaaaa

'harta karun' dalam beg mekap aku
mekap ke?
yang ada cuma lisptik, lipcare, perfume (kecemasan), lip liner, bb cream
Itu sahaja. Eh! Takde bedak kan? Pelik kalau pompuan takde bedak, tapi itulah aku. Sejak berkenalan dengan BB Cream Seqy Beauty, aku dah tak pakai bedak. Cukup dengan sapu BBCream, aku dah rasa cukup yakin nak keluar rumah, ni dah masuk botol ke 3 aku pakai. Memang puas hati. Pakai BB Cream Seqy Beauty tak terasa melekit dan berminyak, rasa cam tak pakai apa@ pun. Nak cuci muka pun takde rasa melekit.


KELEBIHAN BB CREAM SEQY BEAUTY

- Wajah tidak berminyak sepanjang hari
- Boleh jadi krim essential, menutrisi, menegang dan menghaluskan kulit
- Menutupi cela dan menjadikan tona kulit sekata
- Mencegah bintik hitam, noda dan flek di wajah
- Melambatkan penuaan
- Sesuai untuk semua jenis kulit
- Melindungi kulit dari sinaran UV dengan SPF30+ dan menjadikan kulit kekal sihat
- Tekstur yang ringan dan sesuai untuk orang asia
- Sebagai bedak asas


Nah belanja gambar sebelum dan selepas

maaf tak pandai sangat nak buat testimony
gambar 1 - tak pakai apa@ langsung
gambar 2 - cuma pakai bb cream dan lipstik saja

Sebenarnya  Seqy Beauty bukan jual BB Cream saja
Ada set skincare (cleanser, serum, toner, Day & Night Cream)
Terbaru ada Sakura Mask (yang ni dah masuk list nak cuba nanti)



Nak tahu lebih lanjut tentang Seqy Beauty http://seqybeauty.blogspot.my/
Nak beli online pun boleh, klik sini http://seqybeauty.shoppy.my/
Nak sekodeng IG pun boleh https://instagram.com/seqybeauty

Kalau berminat nak cuba boleh terus Whatapps 011-2107 6726



Friday, November 6, 2015

Baby Baru: Batu Dalam Hempedu, Biarkan, Buang Sekarang @ Buang Kemudian?

Assalamualaikum...

Tak boleh tido sejak terjaga dari jam 2 pagi tadi (so update blog sementara menunggu mata ngantuk balik). Ada sesuatu duk berlegar dalam otak aku sejak semalam selepas check up mengandung di hospital swasta. Setiap bulan memang aku check up di 2 tempat (klinik kerajaan dan hospital swasta).

Sejak 3/4 hari lepas aku dapat perangai tak lena tido, mengiring kiri dan kanan rasa sakit menyucuk kat ulu hati, rasa macam gastrik pun ada jugak, tapi aku makan takde masalah, terlebih makan lagi ada. Masa check up tu aku citer pada Dr Intan dan doctor cakap nak scan sambil scan baby sekali. Masa scan dia kata ada biji kecik kat hempedu dan dia agak ada batu kat hempedu aku yang menyebabkan aku rasa sakit menyucuk2 kat ulu hati, masa dengar tu terus aku rasa blur dan semua penerangan doctor tentang baby selepas tu aku dengar tak dengar je, tak boleh fikir dah. Aku tanya doctor apa patut buat, tapi dia kata tak boleh bagi komen sekarang sebab dia bukan pakar bahagian tu, kena rujuk doktor yang pakar tapi Dr Intan bagi surat rujukan kepada klinik kerajaan yang aku check up setiap bulan tu (isnin depan check up kat klinik kerajaan, so kena serah surat tu dan dengar apa pendapat doctor kerajaan pulak).

ni scan nya
doctor kata kecik sangat tapi aku tak pasti bape mm sebab baca surat pun tak paham jugak, haha
Balik dari check up, terus datang sakit pinggang macam memula aku sakit yang menyebabkan aku mc 3 bulan, sampai nak ke toilet pun berpapah ke dinding, dengan tak malu aku menangis sebab sakit sangat, bila cik abe pujuk lagi teruk aku melalak, huhu.

Panaskan bantal panas dan letak belakang pinggang sambil pujuk mata untuk tido, tapi tido2 ayam jelah. Dengar je anak-anak kat luar buat apa.

Malam tadi banyak masa aku habiskan duk Google tentang batu dalam hempedu, patut buang hempedu @ tidak, risiko selepas buang hempedu, segala mak nenek keywords tentang hempedu aku baca.

Macam2 pendapat, ada yang kata kalau tak sakit tak payah buang
Ada pulak yang kata, buat apa simpan sebab nanti makin membesar
Rasa nak muntah pulak sebab banyak sangat info sampai tak boleh nak masuk otak

Ada jugak rawatan alternatif tapi sekarang mengandung tak berani pulak nak makan macam2.

kalau ada sesapa yang ada pengalaman macam ni, boleh lah share di ruangan komen. Segala pandangan dan pendapat korang amat di hargai

kbai


Wednesday, November 4, 2015

JJCM: Nasi Kak Wok Nilai


Salam Rabu

dah lunch?

Okey, hari ni nak share 1 tempat makan di Nilai
bagi warga Kelantan, dimana ada menu Kelantan yang sedap
mesti akan cari dan try

Bukan senang nak dapat yang betul2 sedap macam di kampung halaman sendiri
kadang2 tu nampak sama, tapi rasa kelaut

Sebenarnya dah banyak kali lalu kedai ni, tapi manjang tutup
termengumpat gak dalam hati
'asik tutup je, bila masa niaga nih?'
hihi


Kali ke 4 kami lalu sini, baru nampak kedai ni buka
apalagi, harus lah cuba
* notis di dinding tulis waktu niaga jam 8 pg-4 ptg *


Kedainya agak tersorok sikit di Bandar Baru Nilai
bangunan belakang ye
eh! sekarang ni dah tak susah cari tempat
En Waze kan ada, Google je destinasi mana nak pegi
Insha Allah, En Waze hantar sampai ke depan pintu

Pagi tu cuma 1 menu je, Nasi Berlauk
* kat notis yang di tampal bagitau, hari Sabtu ada banyak menu,
 tapi kami datang Rabu, so ada 1 menu jelah*

Kami order 3 nasi berlauk, 2 milo ais dan 1 teh o ais
semua nasi tu di bungkus walaupun kami makan kat situ
diorang tak hidang atas pinggan
bila bungkus baru feel makan nasi berlauk kan?
bila kuah sebati dengan nasi, hihi

Suap je ke mulut, terasa macam makan nasi berlauk masa kecik2 dulu
sedapnya
* definasi sedap d tekak aku mungkin berbeza dengan tekak orang lain ye*

Alhamdulillah, lepas mengidam
nanti boleh datang lagi

TOTAL BIL RM22 kalau tak silap

sekian




Tuesday, November 3, 2015

Bila Mak Datang Rumah

Salam Selasa

Lagi ceritera dari gambar di henpon
# tengok gambar pun menitik air liur, selera makan menggunung sekarang ni

2 minggu lepas mak ayah datang
Sempat tido rumah aku 2 malam dan 1 malam tido rumah adik
Mak ayah datang sebab ada urusan pasal Umrah (Insha Allah Dec nanti)

Apa yang best bila mak ayah datang?
of coz lah makan-makan



Mak cakap
'korang balik kampung pun ma masak
ma datang sini pun, ma masak
abis tu, bila masanya korang nak masak?'

hahaha

aku jawab
' kitorang bawak ma ayah makan kat kedai jelah, buat apa penat2 masak'


Selagi ada mak ayah, ini lah masa nak bermanja dengan mereka
kadang2 bila aku post pasal mak masak
ada yang komen
' beruntung masih dapat rasa masakan mak, kita dah takde emak'
tiba2 aku rasa sedih sangat
tak dapat bayangkan kalau mak ayah dah takde nanti, huhu

Sebagai anak, kami adik beradik cuba membahagiakan ma ayah
setakat yang kami mampu
apa yang mereka sebut nak makan
kemana mereka sebut nak pergi
kami cuba tunaikan

YaAllah, bagi kami kesempatan dan kemampuan untuk membahagiakan mereka
Yang banyak berjasa dan berkorban membesarkan kami 6 beradik

# emo lak posting hari ni

ALFATIHAH UNTUK MEREKA YANG TELAH TIADA