Sunday, December 20, 2015

Selamat Hari Lahir ke 61, AYAH

Salam Hari Minggu untuk semua
Apa xtvt hari ni?
Sepatutnya sekarang dah ke Klia sambut Mak Ayah dari Umrah
tapi flight delay 
(dalam schedule pukul 11 pagi tapi delay kul 1 tgh hari)
so lepak dulu lah, umah pun 10 minit je ke Klia
tak payah lah terkejar2, hehe

Hari ni hari istimewa untuk lelaki pertama dalam hidup aku
Hero pertama ku iaitu AYAH
Hari ni bersday ayah yang ke 61 tahun
semoga Allah memberkati sisa2 usia yang ada


TQ CikViva yang menaja kek comel ni
*harap sedap secomel rupanya*

Okey, nak bersiap ke airport
daaaaaaaa



Friday, December 18, 2015

'KakCik' dan Gelagatnya Yang Mencuit Hati

Hai semua, Salam Jumaat ye

Okey hari ni nak bercerita tentang 'kakcik'
Sementara belum ada 'baby baru' ni kan

Tahun depan (January 9 tarikh yang lebih tepat)
Genaplah umurnya 6 tahun

Dia seorang peminat setia kucing
pantang nampak kucing mesti mintak nak bela
maaflah sayang, tengok dan pegang boleh
bela tu umie belum mampu, huhu
( dah cuba jugak bela tapi tak tahan lama, samada hilang@mati)
# kucing ni nama Ray
(kepunyaan Kak Laila, tokey mee udang glemer D'laila Mee Udang Nilai)


Ni situasi biasa bila balik dari tadika
Tudung senget benget tu pemandangan biasa
jarang lah tengok tudung dia terletak elok
sib baik masih melekat tudung tu kat kepala, hehe
Tapi anak tudung dah banyak kali hilang

Yang ni memang sakit perut mak aku gelak
mak aku pelik kenapa pelik sangat rupa karipap ni
bila citer, sakit perut gelak kata mak
mana tidaknya, habis kelim karipap di gigitnya tanpa rasa bersalah
alasannya "kita tak suka tengah dia, kita suka tepi je'
adohai... 
bistu sapa nak makan yang tengah ni?



hobi dia selain tengok kartun, ialah melukis
ni antara lukisan yang ingin aku kongsi sebagai kenangan
gambar 1- dia sekarang
gambar 2- dia dah besar sikit
gambar 3- dia dah besar dan tinggi, wow memang tinggi betul, penuh muka surat
gambar 4- dia dah tua nanti, siap pakai tongkat tapi vouge u, pakai skirt
gambar 5- gambar pusara, siap ada nama tertulis kat batu nisan
(yang ni aku speechless, budak baya dia tahu pengakhiran hidup ini ialah MATI)

Setiap anak ada kenangan masing2
mak ayah aku pun kadang2 bila berkumpul ramai2
mengimbas balik perangai kami adik beradik masa kecik
rasa macam 
'eh! betul ke aku kecik dulu camtu? cam tak caya je'

tapi seperti kata mak
'korang je rasa macam dah besar sangat, tapi kat mata ma, nampak korang masih kecik lagi'
huhu... cedih kita tau





Thursday, December 17, 2015

Happy Besday Mama, Terima Kasih Untuk Segalanya

Ni cerita bulan lepas, ada dalam draf, so teruskan je lah

Sebelum berkahwin, masa single mingle dulu
Aku selalu fikir nanti dah kawen, nak kawen dengan anak yatim piatu
eh! betullah, ni bukan rekaan tau

Aku bayangkan bakal suami tu anak yatim piatu
@ pun kalau tak dapat yang yatim piatu
aku harap dia cuma ada mak je, tapi ayah dah meninggal
dan dia takde adik beradik
# sebab aku takut adik beradik dia tak suka aku

sebabnya apa aku takut kalau ada bapak mentua?
aku takut kalau bapak mentua aku suh buat pengat pisang
sebab aku tak yakin boleh buat pengat pisang, huhu
gila punya imaginasi kan?

TAPI...
yang berlaku adalah sebaliknya

aku berjodoh dengan anak sulung (kami sama2 anak sulung)
aku 6 beradik dan enAbe pun 6 beradik
masih punya mak ayah masa tu
* Fil meninggal April lepas, kehilangan Fil masih terasa hingga kini*

aku dapat 5 adik ipar dan enAbe pun dapat 5 adik ipar
wah! besar adik beradik kami kan?

Memandangkan mak ayah aku nun jauh di pantai timur
aku bertuah kerana MIL dekat je (Cheras)
sibuk camne pun, paling lama 2 minggu sekali kami mesti balik jenguk Mil
kalau enAbe sibuk, aku mesti akan ajak dia balik
aku suka masakan mil, masak apa pun sedap
terutama sambal bilis Lenggong dan asam pedas
eh! gulai lemak pun sedap, semua sedap lah, haha

26 Nov besday Mil, tapi kami celebrate awal ( 25Nov) 
sebab kebetulan semua boleh berkumpul hari tu

sambut kat kedai makan area rumah Mil

ni untungnya ada Sil yang pandai baking
sebut je nak kek apa, kelip2mata taraaaaaaaaaa dah siap atas meja

mak buyung order ni je untuk malam tu
Doaku untuk Mil
semoga mama sihat dan ceria selalu
Insha Allah kami akan jaga mama sebaik mungkin
terima kasih lahirkan seorang anak lelaki yang baik dan bertanggugjawab
yang kini jadi suami dan ayah pada anak2ku
# sikecik selalu cakap 'ayah memang yang terbaik didunia, haha
Maafkan menantu sulung mama yang tidak sempurna mana ni
Terima kasih menerima diri ini seadanya


HAPPY BESDAY KE 61 buat MAMA

Wednesday, December 16, 2015

Hadiah Untuk Ma dan Ayah

Bagi pembaca setia (wah! berani mati punya statement claim ko ada pembaca setia ye, kikikiki) mesti dah sedia maklum yang aku dan CikViva sudahpun menamatkan 'khidmat' kami selama berbelas tahun dengan 'kapal cap wau' itu. Teruskan langkahmu jangan dikenang perkara yang dah lepas #lap air mata dengan lengan baju, sobs sobs sobs.

Kalau ada yang tertanya2 apa aku buat sekarang, aku tak buat apa2 selain mengurus rumah tangga dan anak2, jadi supir hantar anak ke tusyen/sekolah dan selain itu menunggu hari bersalin. eh! penat rupenya jadi supir ni ye, huhu

CikViva pun dah sebulan lebih memulakan kerja barunya, moga dia baik2 aje menyesuaikan diri dengan kerja baru, kawan baru, suasana baru dan segala yang baru. Doaku untukmu sis..... krik krik krik.

Eh! aku nak citer pasal apa tadi ye? Oh, nak citer pasal hadiah untuk my lovely parent, ayah dan ma. Memandangkan tiket free CViva masih berbaki (bahagian untuk parent), so kami adik beradik berpakat menghadiahkan pakej umrah untuk mereka berdua (pakej untuk Ayah di taja oleh EnAbe, so kami adik beradik pula share pakej untuk Ma). 

Alhamdulillah, dengan segala persiapan yang ala kadar.. 9/12/2015 (RABU) ma ayah selamat berangkat ke tanah suci dengan pakej umrah KRS (setelah survey dibuat, ini agen yang boleh di percayai setakat ini dan ketua agen ni pun ex staf 'kapal cap wau'). Dengan iringan doa dari anak2, semoga Allah memberkati urusan umrah Ma dan Ayah selama disana dan selamat kembali ke pangkuan kami. Insha Allah.

kami 6 beradik bersama ma dan ayah
bukan senang nak bergambar 1 family, raya pun lom tentu dapat gambar camni

love u so much ma dan ayah

mesej pertama diterima dari ma bagitau dah selamat sampai ke Jeddah
Alhamdulillah

Sekarang dah masuk hari ke 7 mereka kat sana
Insha Allah akan balik pada 20 Dec nanti

Banyak yang aku nak buat untuk ma dan ayah
moga tercapai segala impian sebelum mereka @ aku menutup mata
# siapa pergi dulu, hanya Dia yang tahu
Aminnnnn

Saturday, December 12, 2015

Baby Baru: Keterujaan Nak Sambut Baby Baru

Datang malasnya, berminggu blog terbiar tak ber update
Datang rajinnya. rasa nak post setiap 30 minit ( pentipu sangat, hehe)

Okey, ni datang rajinnya, meh lah kita update blog ye

Baru je lepas lipat baju baby, dah beli sikit2 minggu lepas, tapi takde masa nak basuh, lagipun hari mendung je sekarang, takut lambat kering. Sebenarnya, mengandung kali ni semua kena beli baru. Yang lama semua dah let go kat orang (ingatkan dah tutup kedai, hehe). Tapi tak banyak pun membeli, hanya beli yang penting je. Boleh tahan jugak harga barangan baby sekarang ni ye, jenis aku pulak tak pandai nak survey, kalau boleh masuk satu kedai dan borong semua kat situ je, tak kuasa nak survey banyak2 kedai, penat oi nak menapak masuk dari satu kedai ke satu kedai. Ada orang cakap expo barangan baby situ sini murah, aku takat dengar jelah. Berpanas dan bersesak kat tempat ramai, memang bukan aku lah orangnya.

FIRST BATCH:


model kecik nak enterframe, kasik can lah 




1- Beli barut baby dengan kakak blogger, sekarang blog dah tutup untuk invite reader sahaja.
2- Pastu beli Cloth Diaper pun dengan blogger aka kawan Facebook, still in good condition (dulu aku penah beli masa kecik 'kakcik' tapi dah jual murah2 kat kawan bila dia free diapers.

SECOND BATCH:

- ke kedai baby area Giant Nilai, masuk satu kedai je. Beli baju baby, lampin kain, sarung tangan sarung kaki, lampin yang ada tutup kepala, mandian dan jugak wet tissue

snap sekeping gambar sebelum basuh, comel2 sangat, rasa nak borong satu kedai
boleh check kat list ni bagi yang buntu nak bawak apa ke hospital nanti

okey, tu je nak share
kbai (*_*)


Friday, December 11, 2015

Baby Aisha: Berjaga-Jaga, Akhirnya Cucuk Insulin Juga

27-30 NOVEMBER 2015

Aku tulis sebagai kenang-kenangan apa yang berlaku sepanjang pengalaman mengandung kali ke4. Mengandung kali ini diduga dengan diabetes sama macam masa mengandungkan KakCik (Hajar). Bezanya masa tu aku cuma di suruh control diet, pernah di masukkan ke hospital untuk 2 malam monitor gula dalam darah dan berjumpa pakar pemakanan tapi belum sampai tahap kena cucuk insulin. Sebenarnya aku dah bersedia mengandung kali ini juga akan ada diebetes sebab masa mengandungkan 'kakcik', doktor ada pesan kemungkinan diebetes akan ada bila mengandung akan datang.

Walaupun aku control diet, result on off, kadang ok, kadang ko. Nak taknak klinik refer jugak aku ke hospital untuk rawatan selanjutnya. Ada gak mintak excuse, tapi tidak dilayan, huhu. Untuk kebaikkan ibu dan anak seperti kata doktor, aku serah diri ke Hospital Tuanku Jaafar, Seremban pada petang Jumaat ( 27 Nov 2015).

ini bukan wad bersalin tapi bangunan utama Hospital Tuanku Jaafar, Seremban
WOW! Wad bersalin baru, kata aku masa memula masuk perkarangan bangunan wad bersalin berwarna pink tu. Teruja pulak, sebab sebelum ni bersalinkan si kakak dan adik di wad bangunan lama. Keterujaan bertambah bila di sambut mesra oleh staf kaunter pendaftaran masa aku hulur buku pink. Dalam hati berdoa, moga dipermudahkan urusan dan bertemu orang yang baik2 selama kat sini. Aku tak pasti berapa hari akan tido di wad, walaupun doktor klinik kata mungkin 1 malam sahaja.

Boleh tahan lama jugak proses dan menunggu untuk dapatkan katil di wad, 4 jam kot aku berlegar2 kat emergency room, tapi nurse baik hati bagi aku tumpang baring kat mana2 katil yang kosong, bila tanya surau kat mana pun, diorang bagi je aku tumpang solat kat bilik rehat diorang dengan alasan jauh aku nak kena menapak ke surau awam. Sekali lagi terima kasih Allah kerana memudahkan urusanku.


Lebih kurang jam 8 malam, barulah aku dapat katil kat wad. Sangat selesa wad bersalin yang baru ni, dalam 1 bilik ada 4 katil dan 2 bilik air, rasa macam kat hospital swasta pun ada.Tiba2 aku rasa macam nak bersalin kat sini walaupun dah booking Hospital Swasta. hehe

Lepas salam2 dengan EnAbe dan anak2, pesan apa yang patut, aku ditinggalkan bermalam di katil hospital, tapi ok je sebab ada kawan baru (1 Malaysia sangat tau kat bilik wad, 2 Melayu, 1 Chinese dan 1 India), hehe.

Boleh tahan meriah bila mereka berdua berborak, aku layan jelah. Bukan selalu. Siap kongsi tip ubati buasir lagi. Buasir ni antara masalah biasa bagi ibu2 mengandung.Nanti aku share ye

pemandangan dari katil aku masa baring, terpampang papan tanda HTJS
Aku bermalam kat katil hospital selama 3 malam. Setiap hari EnAbe datang menjenguk sebelum ke tempat kerja, si kakak dan adik dijaga oleh CikViva sementara dia cuti Sabtu Ahad, dan si abam awal2 lagi dah di hantar  ke umah MakWan bersama sepupu kamcengnya.

kakak dan kakcik lawat umie sebelum dihantar ke rumah adik EnAbe
seronok sangat kat sana sampai taknak balik, dapat main dengan kazen2nya
Semasa di wad, pharmacist datang ajar cara penggunaan insulin dan cara menggunakan pen cucuk insulin tu. Memula cucuk rasa ngeri jugak, yelah first time nak cucuk diri sendiri sedangkan sebelum ni misi cucuk ambik darah pun aku rela pandang dinding, tapi dah try sekali ok je. Jarum tu sangat halus sampai tak rasa pun dah siap cucuk, hehe.

set jarum insulin yang dibekal kan pada aku

Aku kena cucuk 4x sehari ( pagi, tengah hari, petang dan malam sebelum tido). Sambil cucuk, sambil berdoa semoga ia memberi kebaikkan pada aku dan baby dalam perut.

Hari Isnin, aku dibenarkan balik, sebelum tu untuk melengkapkan prosedur wad, aku dibawa oleh nurse melawat ke unit Hemodialisis (siap naik ambulan lagi untuk ke bangunan tesebut). Ini katanya program baru untuk memberi kesedaran kepada orang awam tentang kesedaran menjaga kesihatan terutama kepada yang ada diabetes *aku berdoa sangat2 moga diebetes ni hilang lepas besalin nanti, aminnnn*. Melihat pesakit2 yang sedang menjalani rawatan dialisis betul2 menyedarkan aku tentang pentingnya jaga pemakanan dan kesihatan sementara masih sihat. Ada sorang makcik tu dah meneman suaminya dialisis selama 20 tahun, tengok cara dia pasang alat tu dah macam pakar sangat dah, kalah cik misi. hihi


Pukul 6 petang ( 30 November 2015- Isnin) aku discharge, pengalaman paling best bermalam di wad tanpa rasa stress, kalau sebelum ni dengar nak tido spital, stress bagai nak rak, haha. Amat kebetulan dengan anak2 cuti sekolah, tu pasal tak stress sangat kot sebab tak perlu fikir anak kat rumah. Allah sebaik2 perancang kan?

Update pagi ini:

Misi datang untuk lawatan ke rumah. Check perut, check air kencing. check tekanan darah. Alhamdulillah semua ok, baby dah 35 minggu 4 hari, kedudukan kepala dah kebawah. Walaupun due bersalin 5 January, tapi untuk kes ibu diabetes yang pernah ada sejarah kelahiran baby besar ( abam lahir dengan berat 4.4 kg) maka doktor nasihatkan untuk bersalin pada minggu ke 37 (lagi 2 minggu, huhu berdebarnya).

Andaikata aku tak update blog (mungkin dah bersalin masa tu, aku mintak maaf atas salah silap selama aku berblog dan berbalas komen, kot lah ada yang terasa hati dengan tulisan aku yang tak seberapa ini).

kbai... take care semua