Friday, June 17, 2016

Puding Roti Kismis, Mudah Sesangat

Hai
Selamat petang

dah masak?
ker tapau kat param?
apa2 jelah kan..
masak pun boleh, tapau pun boleh
puasa setahun sekali, apa salah kita memeriahkan pasar ramadhan
asalkan tak membazir oklah tu

okey, saja nak share
(walaupun korang lagi hebat masak2 dari aku)
sejak jadi surirumah ni, cuba-cuba merajinkan diri
tapi setakat yang simple2 je
pelik2 dan bahan susah dapat memang takde lah

Okey ni nak share Puding Roti Kismis Mudah Teramat
hamboihhhh seram sangat nama nya
haha

cilok kat FB je pun



abaikan presentation yang as-bol (asal boleh) tu

Resepi Puding Roti Sos Kastard

Bahan-Bahan:

Puding Roti –

4 keping roti – dikoyak kecil-kecil
1 tin susu cair (375 mL)
2 biji telur
4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter
Sedikit kismis

Sos Kastard –

400ml susu segar (low fat)
2 sudu besar kastad
1 1/2 sudu besar gula perang lembut
1 sudu kecil esen vanilla

Cara Membuat:

Puding Roti –

1. Masukkan telur, gula dan esen vanilla di dalam bekas dan pukul hingga sekata. Tambahkan susu cair dan kacau adunan hingga sekata.

2. Sapu butter pada roti dan susun dalam loyang. Tuang adunan ke atas susunan roti dan tabur kismis.

3. Kukus dengan api yang sederhana selama 20-25 minit. Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan dengan sos kastard.

Sos Kastard –

1. Campurkan semua bahan, susu, kastad, gula perang, esen vanilla.

2. Kacau sehingga tepung sebati (tidak berketul) dan gula hancur. Tapiskan.

3. Masak di atas api perlahan dan dikacau sentiasa. Kacau sehingga adunan ini benar-benar pekat dan masak.

4. Tuangkan sos kastard ke atas puding roti yang telah disejukkan tadi. Hidangkan.

Resepi by SheilaRusly

*******************


SELAMAT BERBUKA YE



3 comments:

  1. sedap tu irfa...resepi mudah kalau xrajin xjadi juga

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum Irfa
    nampak senang je resepi puding roti kismis tu
    bolehlah try buat nanti

    ReplyDelete

komen jangan tak komen
lagi panjang komen..lagiiiiiiiiiiiiiiii saya suka
tq ;)