Saturday, April 30, 2016

PART 1: Family Tiket Terakhir, Jom Kita Ke Sabah

Minggu lepas, 23-25 April 2016 (Sabtu - Isnin), kami sekeluarga bersama MIL ke Sabah, Negeri Di Bawah Bayu. Ini adalah family tiket yang terakhir dari syarikat 'wau bulan' utk en abe. Dah purchase Ogos tahun lepas lagi. Ingat nk gi jauh sikit tp mengenangkan ada baby kecik, kita pilih destinasi dekat2 je, asalkan terbang suda.. Sian anak-anak dah lama tak naik kapal terbang katanya

23/04/16 SABTU

Pagi tu betul2 kelam kabut, kunci jam pukul 6 pagi tapi tangan tanpa sedar off alarm, dan tido balik. Maka berlakulah adegan lompat katil kuasa kilat bila aku terjaga jam 6.45 pagi sedangkan dah janji dengan jiran sebelah minta tolong hantar kami ke airport jam 7.15 pagi. Sib baik semua dah ready, tinggal nak mandi dan sarung je. Fuhhh berpeluk keti mak nak. Bertolak dari rumah jam 7.30 pagi dan bersarapan di Marrybrown KLIA sebab tak sempat sarapan kat umah.


Flight kami MH2610 KUL/BKI jam 9 pagi. Mendarat di BKI jam 12 tgh hari. EnAbe sewa sebuah kereta (Vios) Rm180/per day utk memudahkan kami bergerak kemana-mana.

Lepas ambik keta, terus gerak cari makan. Sambil tengok Bandar Kota Kinabalu yang semakin membangun. Kali pertama aku kesini masa umur kakak 1 tahun ++ kot. Anak sorang lg masa tu. Kiranya dah lebih 10 tahun tak datang.



Kami lunch di Restoren Nasi Padang Ibu di Jesselton Point, Ferry Terminal. Pemandangan menarik, tengok orang naik bot gi pulau. Best restoren tu sebab berangin wpun cuaca panas, so takde lah baby meragam sangat. Bahagian dalam restoren pun ada aircond. Tapi kami pilih meja kat luar sebab nak tengok pemandangan orang naik bot.

Ada kisah kenapa kami makan kt sini. Sebenarnya tiap kali en abe out station ke Sabah, selalu tunjuk gambar makan2, nasiblah dapat wife pemakan cam aku, so aku cakap 'nanti kalau ke Sabah, kena bawak kami makan kat semua tempat abang makan'. Itu lah kisahnya. Kata en abe, ikan terbang dan rendang daging hitam nya sangat sedap, mmg sedap pun. Eh telan air liur pulak bila teringat.


Lepas makan,terus cari apartment yang kami dah booking. Tak jauh dari tempat kami makan. Apartment tu namanya Imago KK Times Square Loft Residences, rasanya bangunan masih baru, tempat parking dekat unit kami pun masih dalam pembinaan. Apartment ni terletak atas shopping complex bernama Imago KK Times Square.

Sewa yang kami dapat untuk hari itu RM808/2 malam. Memang besar dan cantik sangat deco dalam apartment tu, rasa mcam nk duk lama2 je. Ada 2 bilik dan 2 bili air. Bilik kami ada 1 katil king dan 1 katil single. So abam tido sebilik dengan kami. 1 bilik lagi ada 2 katil single, just nice untuk kakak, Mil dan kakcik. Anak2 suka sebab ada buai cantik. Dah kenyang makan, lepas mandi semua hanyut dibuai mimpi.



Malam tu lepas maghrib kami keluar cari seafood yang kata org 'seafood murah kt sabah, rugi kalau ke Sabah tak makan seafood'. Area tak jauh dari apartment kami duduk, seberang jalan je. Anjung Senja Seafood katanya. Tepi muara kot, banyak gerai makan. Pilih je mana yg brkenan. Kami pilih utk shell out. Ala.. Makan pesen letak selerak atas meja tu. Dia punya menu dah siap pakej harga. So pilih ikut bajet poket korang. Meh tgk gambar



Lepas makan singgah pasar yg jual souvenir, Mil borong brooch utk anak mnantu nya sebagai kenangan. Pastu kami jugak ke pasar yang menjual makanan tradisi yg nama nya Keropok Amplang. Kat situ aku beli ikan bilis dan udang kering yg orang kirim.

Sedang syok memborong, henpon berdering2 en abe call bgtau baby SAA dah melalak nak keluar anak tekak sebab lapar susu dalam keta, hihi. Lupa pulak aku ada baby tecit. Klu dia tak melalak, konfem lama lagi aku kat situ

Okey jom balik tido. Esok ada misi naik gunung, haha


Friday, April 22, 2016

Asam Pedas dan Gulai Lemak Ikan Keli Salai di Cafe Impian


Ya Allah mengantuknya petang ni. Malam tadi tido tak lena, si kecik asik berjaga je, nyamuk banyak pulak tu, dah lah halus, nak tampar asik tak kena je. Nak tido pun tak boleh, banyak lagi urusan belum selesai, baru lepas hantar kakak gi ko-ko, abam ke sekolah agama. Ni tengah tunggu call dari EnAbe untuk pick-up kat airport, penat oi jadi supir nih.

Dah lama tak apdet blog, ada je rasa nak tutup terus blog ni tapi sayang pulak. Takpe lah ye sesekali update cerita basi. Sekarang aku suka nak share makanan, kedai makan, benda yang diguna, apa saja yang bagus untuk dikongsi, takkan hari2 nak cite pasal diri sendiri je, ko ingat ko artis yang semua benda orang nak ambik tahu? haha

Okey, ni nak share satu restoren? Em nak panggil restoren ke? Sebab kecik je kedainya, ala kafe gitu. Eh memang Cafe pun namanya, CAFE IMPIAN. Terletak di 9 Avenue Nilai, senang citer dalam kawasan Giant Nilai. Banyak kedai2 tepi tu, cafe ni terletak sebelah Sushi King, bawah Kedai Buku Popular.


Kalau ada urusan kat sini, cafe ni antara tempat pilihan kami sekeluarga. Kalau rasa nak makan nasi lah. Selalunya ke Nando's @ Sushi King @Subway @ Restoren Al-Jamal (nasi arab). Tapi kalau nak makan nasi, memang ini tempatnya. Kat sini ada juga menu lain, tapi kami selalu pilih set NASI IKAN KELI SALAI MASAK LEMAK @ set NASI PUTIH ASAM PEDAS. Harga pun berpatutan. Jus buah dia pun terasa buahnya. Setakat ni kena dengan tekak kami, orang lain kami tak pasti, hehe,

Meh tengok gambar..






Kalau sesekali datang Nilai, boleh lah singgah sini tukar selera.

Okey sekian perkongsian

Monday, April 18, 2016

Cheesekut Semudah ABC, Kegemaran Anak-Anak

 Selamat Pagi korang
buat apa tu?
dah masak ke belum?
kain dah basuh ke?
soklan itu ditujukan kepada surirumah cam aku

bagi yang bekerja, selamat bekerja ye
tunaikan tanggungjawab sebaik mungkin
*tetiba rindu meja kat opis dulu
sapa agaknya duk kat meja sebelah mesin potostat tu ye*

okey, move on

*tarik napas, hembus*

Sejak duk umah ni, baru tahu boleh tahan selera anak-anak aku nih
mulut asyik mengunyah je, hihi
sampai aku kena perah otak nak masak apa
pagi nak sarapan apa?
petang nak kudap-kudap makan apa?
malam nak makan nasi ke nak makan apa?
wah! mak-mak sangat tau


Saja nak share, kegemaran anak-anak terutama si kakak sekarang ni



ni bahan2nya
biskut (apa brand pun boleh, janji biskut)
susu segar
nestum
cream cheese (ni pun belasah brand apa pun)
susu pekat (setengah tin je aku guna)


Caranya:

blend susu pekat dengan creem cheese
(nak kacau ngan sudu pun boleh, tapi blend lagi sebati)

rendam biskut dalam susu segar* kasi lembut sikit*
susun dalam loyang
lapiskan dengan cream cheese
selang selai sampai habis biskut
last sapu cream cheese dan tabur nestum






sejukkan dalam peti ais
dah keras, boleh lah makan
nak potong boleh, nak ceduk pakai sudu pun boleh
janji masuk mulut


semudah ABC kan?
aku kalau senang2 camni boleh lah
pelik2 dan banyak bahan, baik aku beli jelah
tak kuasa mak nak

kbai


Sunday, April 17, 2016

Car Boot Sale Mercato Enstek, Macam-Macam Ada

Aku ingat lepas ni nak mintak komisyen dengan penganjur Car Boot Sale Mercato lah
Asyik promote diorang je, haha
Mana tau dapat lot tapak niaga free
* jangan berangan le nak free, air hujan je yang free setakat ni*

Gurau jelah, aku share sebab aku suka
Suka kalau dapat share benda bagus dengan orang
Mana tahu dengan perkongsian tak seberapa ni membantu orang lain
ye dak...



Kan dah cite kat entri lepas, boleh kata tiap minggu datang sini
maknanya duit aku boleh tahan masuk poket peniaga kat sini, haha
eh! diorang tak paksa ko beli pun
ko yang mudah tergoda, lagi nak salahkan orang ye

meh tengok apa aku beli minggu lepas

Baby Walker dan Playpen

Condition 8.5/10 bintang gitu


Baby walker ni ada 2 fungsi

1- jadi baby walker untuk baby menjelajah satu rumah


2- jadi kerusi goyang macam yo-yo tuh



dan last, playpen
aku tak tahu berapa lama dia nak main dengan mende nih


nanti kalau dah taknak pakai, baby dah besar
aku jual balik lah
tak dapat balik modal, dapat half pun ok je
haha

*cik abe ada bagi hint, umah dah makin banyak barang, huhu*

selain barang di atas, macam2 dah terbeli kat sini.

Antaranya:
novel terpakai 6 biji/rm10
brooch dan pin comel
barang2 Ikea (personal shopper pun buka booth kat sini)
Roller Blade untuk abam


so apa korang tunggu lagi?
jemput datang setiap malam Sabtu dan Ahad
kalau nak datang, boleh roger aku, boleh kita kenal-kenal
* ko mampu? promote diri kat blog? euwwwwwwwww*

kbai


Saturday, April 16, 2016

Kaklin Kids Bundle

Baru selesai asingkan baju-baju Baby Aisha yang dah tak muat, jangan tak tahu, umur baru 3 bukan lebih, tapi baju size 3-6 bulan dah tak muat. Dia pulak susu badan sepenuhnya, kemain membolat badan, kalau dukung setengah jam pun dah lenguh tangan. Kuat menyusu, badan naik bagai di pam-pam. Aku ingat nak jual prelove je baju-baju tu, tengok banyak je page prelove kat Facebook, kalau tak laku.. sedeqah jelah kat sesapa yang baru dapat baby, baju elok-elok lagi, pakai tak sempat berpeluh pun. Ada yang baru pakai sekali dua, dah tak muat. Aku ni pulak pantang betul nampak baju baby girl, laju je nak membeli. Tambah2 lagi membeli sekarang tak payah keluar kedai, online pun habis duit, huhu.

Baju baby bukan murah, kalau masuk butik baby, paling sempoi brand Anakku pun dah puluh2 RM selai baju, belum lagi masuk butik mahal. Bukan tak boleh beli baju baru tapi nanti membazir, lain lah kalau anak sulung, boleh diperturun pada adik2nya nanti. Tapi aku ni dari zaman anak sulung lagi, tak suka simpan barang baby, semak lemari tak tahu mana nak letak. Tu pasal tiap kali dapat baby, kena beli baru macam dapat anak sulung, huhu.

Dulu, aku eksen sikit kalau dengar baju bundle ni, sebab penah masuk bundle bau hapak dan baju-bajunya di longgok atas guni, nak pilih pun tak tahu macam mana. Sampailah aku tersangkut dengan baju bundle masa nk beli baju musim sejuk kat a&a bundle. Pernah tulis kat SINI. Sakan aku memborong masa tu. Rasanya kalau beli yg baru, mau ratus rm habis. Tapi kat situ, tak smpi rm100 pun dpt 6 helai, satu family boleh pakai. Bukan nk pakai selalu pun.

Tapi sejak kawan baik bisnes baju bundle baby ni, aku dah jatuh cinta membeli bundle baby sebab baju yang Kaklin Kids Bundle jual ni dahlah cantik-cantik, wangi pulak tu. Sebab semua baju-baju tu di hantar dobi sebelum di jual. Meh layan gambar.

Ini page Facebook KAKLIN KIDS BUNDLE, nanti jangan lupa LIKE eh


Kaklin banyak join car boot sale. Setakat yang aku tahu, kaklin ada join Car Boot Sale Bandar Seri Putra dan Car Boot Sale Mercato, Enstek. Yang selalu aku pegi, kat Mercato, Enstek je sebab dekat dengan rumah. Sambil2 budak2 main roller blade, sempat aku jalan2 cuci mata tengok barangan prelove kat situ, barang baru pun ada. Boleh kata tiap minggu tak miss lah aku ke sana perabihkan syiling yang ada, haha.


Car Boot Sale Mercato Enstek ni dibuka malam Sabtu dan Ahad
dari jam 8 -12 malam
nanti korang google maps je Mercato Enstek



Antara baju-baju hasil rembatan di Kaklin Kids Bundle
Harga dalam RM5-10 kalau yang di hanger
Yang longok sebab tak cukup hanger, dijual RM 1, tapi masih lawa-lawa dan wangi

Antara baju-baju yang dipakai oleh Baby Aisha

Kaklin Kids Bundle pun ada jual online jugak bagi yang tak dapat datang car boot sale.
Korang boleh like page FB @ Whatapps je kat nombor ni 019-576 9867.
Kalau nak beli kilo untuk jual kat opis/taman korang pun boleh jugak.
Sambil tambah duit poket, kata orang.

okey lah, baby Aisha dah bangun, nak mandi lah tu

kbai


Monday, April 4, 2016

Belai Diri di Zara's Beauty & Spa

Mencuri sedikit masa sementara Baby Aisha tido
Malam tadi dia tak lena tido, asyik terjaga je
Ntah apa yang mengganggu tidurnya

************

Ini kisah minggu lepas
* ada gambar dalam henpon, sebelum delete jom kita share dulu *

aku dan kawan berjanji ke Zara's Beauty & Spa lepas balik club
baby tinggal bagi enAbe jaga kejap
dekat je ngan rumah aku, dalam 5 minit je drive

Kami ambik pakej sauna, lulur dan mandi susu
wah! best betul rasanya badan
dah lama tak manjakan diri sendiri
*sampai dah lupa bila last aku gi spa/sauna*

ZARA'S BEAUTY & SPA



Pada mulanya kami cuma nak sauna je
masa tu ada promo RM50 untuk 2 orang
Tapi lepas habis sauna, rasa macam tak nak balik lagi
So kami ambik pakej lulur dan mandi susu
cuma tambah RM 70/seorang
servis yang sangat berpatutan dengan harga yang dibayar




masa mandi susu ni rasa macam nak berendam sampai petang
lupa lak aku ada baby kat umah, haha



tempat yang selesa dan santai ala Bali
rezki aku di layan oleh owner sendiri
sedap sangat di lulur sampai rasa nak lepak sampai petang, haha
# next nak try buat facial pulak, tunggu hari free

Sesapa area berdekatan @ saja suka nak cari kelainan dari spa biasa korang pegi
boleh whatapps untuk set appointment

ZARA
019-275 0441


kat situ jugak ada travel agen *mak owner yang punya*
kot lah nak cari pakej pelancongan dan umrah/haji
boleh deal ngan ZMD TRAVEL

Contact number 03- 6188 9777

sekian perkongsian hari ini