Monday, June 27, 2016

Cik Purple, Oven Pertama Ku

Lebih kurang seminggu lagi umat Islam akan menyambut Syawal. Masa budak2 dulu, suka sangat bila Ramadhan dah nak sampai ke penghujung, hari2 pangkah kalendar mengira bila nak raya. Beza dengan umur sekarang, terasa sedih bila mengenangkan Ramadhan akan pergi *sobsobsob*. Nampak sangat aku menuju usia tua *semoga sempat merasa umur tua, dalam keadaan waras, sihat akal dan fizikal, Insha Allah*.

Grup Whatapps sekolah aku, hari2 duk update buat kuih raya. Ada yang dah siap 5/6 jenis kuih. Jujurnya aku bukan lah rajin sangat nak buat kuih *ditambah pula ada sikecit yang nak melekap 24 jam, okey tak alasan?*

Tapi bila mengenangkan anak dara 2 ketui tu makin membesar, aku ingin meninggalkan memori manis untuk mereka kenang bila besar nanti. Macam mana mak aku tinggalkan memori kami buat kuih sampai melecur kepala lutut aku kena oven Rama-Rama satu ketika dulu. Memori kena marah dengan ayah sebab dah lambat masak untuk berbuka sebab sibuk menggentel kuih raya. Kenangan 6 jenis kuih kononnya (bermacam warna, bermacam bentuk tapi satu rasa). Kenangan kena jerkah dengan mak yang sibuk menjahit tempahan baju raya tapi aku sibuk tanya 'bila nak beli barang buat kuih raya?' orang tua tengah pening tempahan menimbun kena siapkan, ko tak habis duk fikir pasal kuih raya, kihkihkih.

Wah! panjangnya mukaddimah. Sebenarnya nak citer, 2 hari lepas aku beli oven. Setelah sekian lama berumah tangga (masuk tahun ke 16), baru aku beli oven. Bukan oven mahal pun. Murah- murah je. Sebelum ni bukan tak mampu beli tapi asik bertangguh, sebabnya aku takut nanti tersadai tepi dinding menambah semak dalam rumah.

Okey, jom berkenalan dengan ahli baru dapur aku nih, Cik Purple nama diberi (Jenama Pensonic, 19 Liter berharga RM 119 beli kat Tesco Nilai). Pilihan Chef Ismail katanya, hihi.

setelah bertanya kengkawan, ramai beli jenama ni
sesuai lah untuk yang baru nak belajar macam aku

kecik molek je tuannya, sekali bakar, sempat basuh baju, baru siap 6 biji cupcake, huhu

ingat nak beli tray extra, penatlah menunggu abis adunan, huhu


okey, nanti kita share hasil Cik Purple ye






Sunday, June 19, 2016

Baby Aisha: Kesian Sayang Umie


Tengok gambar kat bawah ni
Ini gambar beberapa bulan lepas
Sian baby SAA
pipinya kejap gebu, kejap lagi merah mengelupas
Dah jumpa beberapa doktor
 ada yang kata ruam susu
ada yang kata exzema
aku pun dah pening
huhu


Pernah ke Klinik Dr Ko di Seremban
dapat 2 ubat krim sapu, 1 mandian
balik sapu, 2/3 hari baik, dah hilang
pastu naik balik

Jiran pula cadangkan kami ke Klinik Reddy di Kajang
katanya dari zaman anaknya yang sulung sampai yang bongsu
situ lah klinik diorang pegi
memang serasi sangat

Jomlah kita cuba


Dengan bantuan En Google Maps, sampai lah kami kesini
Kali pertama dapat parking betul2 depan pintu
Rezki baby SAA




Suasana dalam klinik mengingatkan aku klinik masa aku kecik2 dulu
Deko klinik zaman dulu-dulu



Kali pertama jumpa Dr Dass (kalau tak silap namanya)
katanya, tak boleh mengesahkan tapi berkemungkinan eczema
(dah agak cuma nak kan kepastian)

Diberi sejenis krim sapu dan di sarankan beli Skin Lotion di Pharmacy
(sebab dia takde jual lotion tu)

krim no 1 masa kali pertama jumpa
krim no 2 bila kali ke 2 jumpa
Skin Lotion yang beli kat pharmacy

Setakat hari ni masih guna krim dari Dr Reddy
(walaupun masih On Off)
tapi aku perasan, kalau makan seafood, sakan lah dia menggaru
kulit muka pun akan naik merah
nampaknya aku kena pantang makan seafood dan benda2 yang gatal
kadang terfikir nak je stop BF
tapi dia baru nak masuk 6 bulan
kesian pulak
lagipun susu banyak, sayang kalau stop

Pilihan yang aku ada sekarang cuma pantang makan yang gatal2
korang ada pengalaman nak share
boleh lah komen ye


Friday, June 17, 2016

Puding Roti Kismis, Mudah Sesangat

Hai
Selamat petang

dah masak?
ker tapau kat param?
apa2 jelah kan..
masak pun boleh, tapau pun boleh
puasa setahun sekali, apa salah kita memeriahkan pasar ramadhan
asalkan tak membazir oklah tu

okey, saja nak share
(walaupun korang lagi hebat masak2 dari aku)
sejak jadi surirumah ni, cuba-cuba merajinkan diri
tapi setakat yang simple2 je
pelik2 dan bahan susah dapat memang takde lah

Okey ni nak share Puding Roti Kismis Mudah Teramat
hamboihhhh seram sangat nama nya
haha

cilok kat FB je pun



abaikan presentation yang as-bol (asal boleh) tu

Resepi Puding Roti Sos Kastard

Bahan-Bahan:

Puding Roti –

4 keping roti – dikoyak kecil-kecil
1 tin susu cair (375 mL)
2 biji telur
4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter
Sedikit kismis

Sos Kastard –

400ml susu segar (low fat)
2 sudu besar kastad
1 1/2 sudu besar gula perang lembut
1 sudu kecil esen vanilla

Cara Membuat:

Puding Roti –

1. Masukkan telur, gula dan esen vanilla di dalam bekas dan pukul hingga sekata. Tambahkan susu cair dan kacau adunan hingga sekata.

2. Sapu butter pada roti dan susun dalam loyang. Tuang adunan ke atas susunan roti dan tabur kismis.

3. Kukus dengan api yang sederhana selama 20-25 minit. Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan dengan sos kastard.

Sos Kastard –

1. Campurkan semua bahan, susu, kastad, gula perang, esen vanilla.

2. Kacau sehingga tepung sebati (tidak berketul) dan gula hancur. Tapiskan.

3. Masak di atas api perlahan dan dikacau sentiasa. Kacau sehingga adunan ini benar-benar pekat dan masak.

4. Tuangkan sos kastard ke atas puding roti yang telah disejukkan tadi. Hidangkan.

Resepi by SheilaRusly

*******************


SELAMAT BERBUKA YE



Monday, June 13, 2016

Ramadhan Bersua Kembali, Alhamdulillah

Wow, dah sebulan lebih blog terabai. Maafkan daku kerana melupaimu, bukan ku sengaja tetapi masa amat mencemburuiku, uhuk uhuk uhuk.

Alhamduillah, hari ni umat Islam berpuasa di hari ke8. Sekejapan je dah seminggu lebh kita berpuasa ye. Harap belum terlambat untuk mengucapkan SELAMAT BERPUASA untuk semua sahabat alam maya yang sudi singgah ke blog sendu ini.



Ramadhan kali in amat bersejarah kerana ma ayah sudi datang menyambut Ramadhan di perantauan, haha. Bukan senang oi mak ayah aku nak menyambut Ramadhan dirumah anak-anak. Tapi kali ini seminggu sebelum puasa, mak datang dan 2 hari sebelum puasa, ayah pulak datang dengan adik. Jadi dapatlah kami bersahur dan berbuka puasa bersama mak ayah beberapa hari. Dapat makan masakan mak,

Ramadhan kali ini sama macam tahun2sebelum jugak, aku masih dapat menahan diri untuk ke bazaar Ramadhan, masak ala kadar kat rumah. Kecuali keluar makan kat restoren pilihan je yang tak boleh elak, huhu.

Anak-anak pun berpuasa seperti biasa kecuali kakcik Hajar yang masih belum mampu berpuasa penuh (setakat ni baru 1 hari puasa penuh) selain tu cuma setengah hari je mampu, aku pun tak paksa sangat sebab badan dia yang cekeding tu tambah pulak dengan asik semput, tak berani nak paksa lebih-lebih kecuali dia yang mintak nak puasa penuh.

Okey, aku pun dah tak tahu nak tulis apa, kebetulan ke on laptop sebab nak print benda penting. Tu yang tetiba ter update blog, haha.

Kbai