Wednesday, April 29, 2015

Kemaskini: Aduan Tentang SSPN Skim Simpanan Pendidikan Nasional

Nak ngadu sikit, padahal tadi dah ngadu kat FB, haha. Lepas baca SINI lagi hangat hati, grrrrrrrrrrrr. Aku ni bukannya apa, fikir susahnya nak dapat duit, bila jadi gini memang sakit hati, lepas tu semua main lepas tangan je, SSPN tuding jari kat BANK, pastu BANK tuding jari kat SSPN, abis tu jari aku nak tuding kat sapa pulak? Sudahnya jari aku taip kat blog bagi korang baca dan tambah stress, ngeh ngeh ngeh.


Kronologi:

9/1/2015

Buka akaun SSPN di Cimb Klia (3 anak = RM 300), kata incik yang terima borang dan duit tu, nanti SSPN akan hantar kad dalam masa 2-4 minggu

Sebulan, 2 bulan, 3 bulan, sampai hari ni ( 28/4/2015) 3 bulan berlalu sudah, Kad yang dijanjikan tak nampak bayang. Sampai aku pun dah lupa yang aku penah bukak akaun SSPN untuk kekanak ribena tu. Hajat nak tambah pelaburan masa keluarkan tabung ayam anak-anak yang dah penuh.

Hinggalah pagi ni, member bagitau kat lobi opis ada buka kaunter SSPN. Siapa promo kalau bukak akaun hari ni dapat payung, dapat tabung.

Jumpa staf kaunter tu, tunjuk ic, katanya 'maaf puan, mengikut rekod, tiada pendaftaran atas nama tersebut'

kalau korang jadi aku, korang rasa apa?

apa yang aku rasa ialah 'Mana pegi duit aku rm300 masa buka akaun kat Cimb tuh?'

Staf tu mintak slip bukti pembayaran dan bukti aku bukak akaun, mujurlah aku jumpa slip tu dicelah timbunan kertas dalam laci. Masa tu fikir, kalau aku tak jumpa slip tu, konfem lebur lah $$ aku.

Aku plan nak gi balik CIMB tempat aku bukak akaun tu, nak dengar apa citer dia. Masa duk tunggu lunch time, staf SSPN tu kol aku mintak turun jumpa dia balik isi borang baru, tak payah bawak duit katanya.

WHAT?

sambung nanti...............

Update kembali:

Ke kaunter Cimb tapi tak membantu, jawab sambil lewa je. Katanya, semua borang dah hantar ke SSPN, mungkin SSPN yang tak proses. Ayat ' bukan nak cakap lah, tapi SSPN memang lembab' boleh gitu dia komen? berasap je telinga aku dengar.

Takpe, aku sabar lagi sebab point utama adalah SSPN, aku bertekak keluar anak tekak dengan staf CIMB tu pun tak guna.

Kembali ke kaunter SSPN, katanya suh isi borang baru. Sebelum tu aku saja test diorang. Aku cakap saya nak refund sebab takde mood nak berurusan dengan SSPN lagi. Staf tu call bos dia, last2 dia bagi henpon kat aku suh cakap ngan bos dia, aduhai

Aku cakap jugaklah dengan orang yang ngaku bos tu, aku marah bukan apa, tapi aku bengang sebab dari Jan sampai April, boleh pulak kata akaun aku tak wujud, abis tu mana pegi duit tu? Dia masih menyalahkan CIMB yang mungkin tak submit borang kat diorang. Proses refund ambik masa tapi aku dah boleh agak jawapan tu, ingat senang ke duit yang dah masuk poket orang nak ambik boleh? 1 dalam 1000 kes lah kot.

Malas nak sulitkan lagi keadaan, aku cakap proceed jelah buat akaun lagipun aku tak rasa boleh dapat balik rm300 tu dalam masa terdekat. Tapi aku bagi syarat, taknak isi borang lagi. Sememangnya aku memang tak suka menulis, sejak segala2nya guna komputer, aku rasa tulisan tangan sangatlah buruk, huhu. So staf kaunter tu isi borang untuk aku dan aku sign je lepas check semua maklumat betul.

Aku bukanlah suka2 nak mengamuk tanpa sebab, tapi agak melampau dari Jan sampai April, boleh akaun tak wujud, mana diorang campak borang aku tuh? duit terapung kat mana? Diorang janji akan call dan update apa2 feedback. Aku iye kan je lah, geram punya pasal, sampai lupa aku tak lunch, huhu..

Balik opis, ambik ko, 2 orang call aku hampir serentak. Sorang yang katanya dari cawangan Seremban. sorang dari HQ di KL. Yang dari KL siap bagitau kalau aku emelkan segala maklumat, diorang akan buatkan akaun sekarang. Eh! biar betul? So aku emelkan segala borang yang dah isi. Tak lama kendian, emel aku di balas

Puan,
Tindakan pembukaan akaun akan dibuat.
Sebarang masalah saya akan telefon puan.
Sekian, terima kasih


Selagi aku tak terima kad SSPN yang membuktikan akaun tu wujud, aku akan udpate entri ni.

Sekian, terima kasih kerana membaca


lapar lah pulak, huhu

Update: 29/4/2015

Masuk keje ada emel dari SSPN mengatakan akaun anak-anak sudah pun dibuat. Nombor akaun juga diberi, kad akan di pos terus kerumah

Tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuu


Monday, April 27, 2015

ALFatihah Buat FIL

HARI RABU (22 April 2015)

Adalah hari yang sedih bagi kami di mana anak-anakku kehilangan atok yang di kasihi, atok yang paling suka melayan karenah 15 orang cucu-cucunya. Paling dikenang oleh cucu2 lelaki terutama yang besar terutama abam dan sepupunya Alip ialah atok yang suka bawak mandi sungai dan aktiviti cabut uban atok dapat upah. Hari itu juga dimana en Abe kehilangan seorang ayah dan aku kehilangan bapa mertua yang sangat sporting selepas 15 tahun menjadi menantu sulung. Kehilangan yang kami rasai tidak setanding dengan kehilangan pasangan hidup kepada ibu mertua yang telah bersama2 lebih dari 40 tahun.

Perginya FIL amat di rasai oleh semua sanak saudara termasuk pakcik makcik dan sepupu2 EnAbe yang lain, kerana FIL selalunya menjadi orang tengah bila ada urusan keluarga seperti nikah kahwin dan urusan meminang. FIL memang ada PR yang bagus.

Semua berlaku begitu pantas, rasanya tidak sampai sebulan sejak FIL mengadu bengkak kaki sebelum ke umrah pada hujung Mac, balik dari umrah kesihatan FIL makin melarat hingga di masukkan ke HUKM beberapa kali. Kemuncak paling kritikal bila perut  FIL yang makin membesar terpaksa ditebuk untuk mengeluarkan cecair berlebihan. Kata Doc, FIL mengalami masalah berkaitan hati dan pengakhirannya pada petang hari Selasa, selepas dibedah kami dikejutkan yang FIL mengalami kanser hati stage 4, esoknya Rabu jam lebih kurang 4.45 petang, FIL pergi dalam tidur.

gambar terbaru FIL semasa umrah Mac lepas
balik dari umrah, kesihatan FIL semakin teruk hingga dimasukkan ke hospital
FIL meninggal kan seorang isteri, 6 anak dan 15 cucu ( 8 perempuan, 7 lelaki)

cucu lelaki atok ( sorang paling kecik takde dalam gambar)
semoga cucu2 atok tak  lupa mendoakan atok
Setiap yang hidup pasti akan mati
Semoga FIL ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman
Amin dan AlFatihah

# terima kasih kepada yang sms/whatapps mengucapkan TAKZIAH
maaf tak dapat reply semua sms/whatapps pada hari kejadian

Wednesday, April 15, 2015

Filem: The Cobbler

Salam Rabu
lemau + ngantuk
bantal mana bantal?

nak citer apa yer?

Bagi mak ayah yang bekerja macam kami
sabtu ahad adalah hari yang ditunggu oleh anak2
masa ni lah nak manja-manja ngan umie ayah
dan kami, walau sesibuk mana pun
akan cari masa bawak anak jenjalan bila hari cuti
tak payah pegi jauh-jauh
cukup sekadar keluar makan-makan @ tengok wayang
anak-anak dah cukup happy

ni kisah Sabtu lepas
kami ke Alamanda lepas maghrib
makan-makan dulu pastu tengok wayang
belasah lah citer apa pun, janji tengok wayang
haha

bergambar dengan poster tu memang jadi acara wajib kalau tengok wayang

no caption
ulalalalalala
makan jom


abam, always my hero
selain selalu jadi tukang ikat tali kasut umie
dia jugak adalah pengopek kulit udang untuk umie bila makan udang
abam, janji tau
buat macam ni sampai akhir hayat umie tau
sobs sobs sobs 

okey jom review filem
kemain ko ye, review gitu

*citer ni kakak dan ayahnya yang pilih*

The Cobbler (Si Tukang Kasut)  

Adam Sandler antara pelakon omputeh yang aku suka
dia kelakar cute bagi aku, hehe


Sinopsis dari mata Happy Irfa:

Kisah si tukang kasut bernama Max Simkin yang mewarisi kedai kasut peninggalan sejak dari 3 generasi. Dari moyang kepada datuknya dan diturunkan kepada ayahnya, sehinggalah ayahnya menghilangkan diri dan meninggalkan dia bersama ibu yang sudah tua.

Kehidupannya sangat membosankan, hari2 terperap di kedai buruknya bertemankan kasut dan karenah pelanggan yang berbagai rupa. Tapi dia terpaksa melaluinya setiap hari. Teman yang selalu bertegur sapa cumalah si Jimmy, lelaki tua yang memilik kedai gunting rambut di sebelah kedainya. 
(tepat tekaan aku, yang Jimmy ni ada kaitan dengan hidup si Max).

Kisah hidupnya berubah 360 darjah bila dia menemui mesin baiki kasut peninggalan moyangnya di dalam stor lama bawah tanah. Mesin baiki kasut itu sangat menakjubkan. Apa yang menakjubkan itu? Bila Max baiki kasut guna mesin lama tu, bila dia sarung kasut tu, otomatik dia boleh bertukar rupa menjadi pemilik kasut tersebut. Hebat kan?

Sejak hari itu Max mula bertukar wajah, dia suka-suka memakai kasut pelanggannya dan bertukar watak menjadi pelanggan tersebut, dia buat apa yang dia suka, dia menghayati gaya hidup empunya kasut itu. Sehinggalah dia terlibat dengan satu kisah pembunuhan yang sangat misteri.

Nak tahu endingnya?
Jom lah ke pawagam
haha


tahu korang sakit ati kan?

oklah aku citer endingnya

Jimmy sebelah kedai tu adalah ayahnya yang menghilangkan diri lama dulu
ayahnya menyamar jadi orang lain sebab nak lindungi diorang dari orang jahat
(lari dari AhLong kot, hihi)

Best kan kalau kita boleh tukar-tukar jadi siapa kita suka
hari ni jadi Nora Danish
esok jadi Siti Nurhaliza
lusa jadi Jihan RajaLawak

Gurau je lah, aku suka jadi aku yang sekarang
i love my life
poyo sangat nih
kbai


Tuesday, April 14, 2015

Kali Pertama Adik Ikut Lawatan Tadika

Assalamualaikum..
update kat blog kisah si kenit kali pertama ikut lawatan tadika
sambungan dari sini 

Sebagaimana yang tertulis di dalam surat lawatan
Jumaat lepas, pepagi lagi adik bersiap dengan semangat nak gi lawatan
lagi happy sebab umie ayah hantar ke tadika pagi itu
*dia ni kalau boleh nak hari2 umi ayah hantar gi tadika*

tak sempat tengok dia naik bas, sebab kena berkumpul kat tadika dulu
so aku gi keje cam biasa
sepanjang hari kat opis, otak duk ingat dia je
nak buat kerja serba tak kena
tapi nak sms/whatapps tak berani
*cikgu dah pesan jangan call/sms kecuali kecemasan sahaja*
bertabahlah menunggu jam 6 petang

Petangnya..
ambik abam kat sekolah agama, pastu terus ke tadika si kenit
bas belum sampai ,katanya jem
lebih kurang 6.50 baru lah nampak bas masuk

jom layan gambar

haha, nak tergelak pun ada tengok muka sorang2 masa turun bas
dah rupa cam pelarian sesat yang di jumpa selepas beberapa hari
ada yang hilang tudung, ada yang rambut dah terkeluar dari tudung
kata driver, 'semua baru bangun tido kakak, penat sangat'
tapi semua nampak comel2 je, hihi

tudung kenit masih di tempat asal, tangan tengah pegang roti
muka konpius masa turun bas
mungkin pelik nape ramai orang depan pintu 
Alhamdulillah, syukur adik pegi dan balik dengan selamat
masuk keta, dia macam penat
aku pun malas nak temuramah
balik umah, bagi dia main air dalam bilik mandi
dah mandi, bagi susu, baring2
baru tanya sikit
'tadi umie hantar adik, pastu naik bas, pastu buat apa?

dia jawab

'TURUN BAS'
sambung isap susu

what?
tu je?
alahai

dah malam sikit barulah dia start bercerita
ada panda, panda tido atas bantal besar
pegi balai bomba, bla bla bla, pot pet pot pet
kita tak kencing, sebab cikgu tak panggil kita
tak makan nasi, makan roti je
aku pun tak tahu nak kata apa lah
kalau dah ramai2 mestilah ada yang terlepas pandang
takpelah, janji selamat balik
itu semua akan jadi kenangan utk dia besar nanti

sekian update hari ini

Friday, April 10, 2015

Denim Jacket, Idamanku

Salam Jumaat
lunch time 2 jam melangut kat opis je
malas nak keluar, huhu

lompat2 blog
singgah baca dan komen mana yang menarik hati

rambang mata

sambil menggugel mana nak cari jaket jeans/denim jacket yang lawa giler nih
*nak cari kat sopim mall, tak tahu mana satu nak dituju*
*lagi suka beli online, bayar dan tunggu barang sampai*
*tak payah berpanas, tak payah isi minyak, tak payah susah2 cari parking*
* pastikan membeli dengan seller yang boleh dipercayai*
  

arghhhhhhhhhhhhhhh lawa sangat nih


kalau badan slim lawa kan?

sekarang aku suka pakai dress ala jubah labuh
beli kain ela cotton murah-murah
hantar tailor buat dress labuh, no cutting2 eh
pakai ngan jacket, sarung tudung
ready to go
asalkan menutup aurat dah cukup

kbai
# entri takde motif, hehe


Thursday, April 9, 2015

Umie Kena Percayakan Kita

Hai korang
Sihat ke?
Sori lama tak update
mood celaru sikit, nak update blog pun takde mood, huhu

~*~*~*~*~*~*~*~

nak citer pasal si kenit, dah lama tak citer pasal dia kan?
pernah ada 'silent reader' yang whatapps
bagitau yang dia suka baca blog aku ialah bila aku citer pasal anak2
tq kak, u know who u are

korang tahu kan, tahun ni tahun pertama kenit ke tadika
minggu lepas bawak balik surat kebenaran untuk ikut lawatan
katanya ke Zoo Negara dan Balai Bomba

Sebenarnya berat hati nak lepas
rasa kecik sangat
boleh ke urus diri nanti?
nak kencing nak berak macam mana?

masa aku berfikir tu, kakak senyum simpul kat aku sambil malu2 cakap

'masa kakak tadika, umie tak bagi pun ikut lawatan.
Kenapa abam ngan adik nak pegi, umie bagi?'

alahai, kedengaran nada jeles disitu

'kakak, umie tak bagi sebab kakak kan anak pertama umie dan ayah
mesti lah risau kalau jalan tanpa umie ayah
sekarang umi bagi abam dan adik ikut lawatan bukan sebab kurang risau
tapi umie tahu cikgu mesti jaga
jangan lah jeles ngan abam dan adik
kan umie dah ganti lawatan kakak tu dengan pegi tempat lain yang lagi best'
# tahun lepas baru kakak dapat pegi ZooNegara, hihi

gambar pagi tadi, senget2 dah tudungnya
penah balik tadika, anak tudung hilang
cicir le gamaknya tu

Aku usik kenit, saja nak tengok reaksi dia

'adik tak payah lah pegi ye, nanti umie rindu'
pastu adik pandai ke nanti nak jaga diri nanti'

dia jawab

'kita pegi kejap je, nanti kita balik lah, umie kena percayakan kita'

uwaaaaaaaaaaaaaaaaa
anak kenit umie dah makin membesar rupanya
rasa macam baru je bersalin, huhu


Friday, April 3, 2015

Victoria Secret, Wangi Sepanjang Hari

Salam Jumaat

lunch kat mana?
aku tadi baru balik pos barang
emm sekarang ni sepanjang masa ramai orang kat Pejabat Pos
#semua pakat jual online ke sekarang? hehe
#kos pos pun dah naik sikit 6sen lebih kurang, emm

oh ni nak share
banyak kali dah tolong kenkawan beli
jadi kali ni nak share kat blog
pada sesiapa yang suka produk Victoria Secret tapi tak tahu nak beli kat mana
@ takde masa nak gi beli kat sopim mall
@ nak belikan utk suprise pada yang tersayang
boleh order ngan aku
i tak charge mahal, upah GST je, boleh gitu?
siap pos terus sampai ke muka pintu, hehe
* sebenarnya ada kenaikkan sikit sejak Gst ni, huhu* 

LOVE SPELL
Set 3in1
-body mist, body wash, body lotion
# member suri rumah mintak tolong belikan
takde masa nak membeli kat luar katanya

ni order dari kawan blogger
hadiah utk diri sendiri sebab nak tengok hasil lebihan bayar cukai, hehe

ni order dari member sekolah

ops, aku pun ada kisah 'manis' dengan Victoria Secret nih
masa memula keje tahun 1998
budak lepasan Spm mula kerja, mana tahu nak berwangi2 dengan perfume mahal
pewangi yang pertama aku beli jenama Echanteur kalau tak silap
dah rasa mahal dan wangi sangat masa tu

pastu aku selalu suka dekat2 dengan sorang kawan nih
bau dia wangi je sepanjang hari
malu2 ayam nak tanya dia pakai perfume apa
tapi tanya jugak lah, rupanya dia pakai Victoria Secret
tapi masa tu rasanya takde jual kat Malaysia
# ke aku je yang tak tahu? emmm
dia selalu order ngan kawan keje pramugari yang fly ke US
jadi, gaji bulan tu aku order sebotol
dia jual RM80, aku pun tak tahu berapa harga sebenarnya
mahal gila lah rasanya masa tu
tapi teringin punya pasal, beli lah jugak
lepas tu banyak kali jugaklah order ngan dia

sekarang Victoria Secret dah banyak bukak butik di Malaysia
bukan setakat body mist tu je, macam2 ada
spentot seksi meksi pun ada
perfume, handbag, wallet, sun glasses pun ada
ko sediakan duit je
body mist dia banyak jenis, aku pun tak hapal semua namanya
kawan2 yg order pun memang ada feveret masing2
so diorang dah bagitau siap2 suh beli yang mana satu

oklah, kalau sesapa yang berminat nak mintak aku belikan
WA jangan malu2
nombornya ada kat banner belah kanan tu ye
tata titi tutu

selamat berhujung minggu

(^_^)

  

Thursday, April 2, 2015

Pembelian Pertama Dengan GST

Moga hari yang diberkati untuk kita semua
sebagai kenang-kenangan, nak post 1 pasal GST
ni last, aku janji, haha
* mood nak jugak tayang, mana tahan asik tengok korang je post resit gst, haha* 

ini resit pembelian secara tak sengaja sempena hari pertama GST di lancarkan semalam




dari pagi sampai balik keje, aku mengelak dari membuat pembelian
tapi balik keje gi ambik stok Nasi Arab Al Bayt, kakak bagitau pencuci muka dah habis
*alhamdulillah, masih lagi harga lama
tapi dengar citer, poslaju naik harga, tapi takpelah.. aku masih boleh cover kos gst pos tu*

jadinya, ke kedai jugalah kami semalam
nanti resit ni boleh frame tampal kat dinding, haha

eh! sebenarnya aku nak citer pasal GST @ NASI ARAB ALBAYT nih?
mana2 pun boleh

nak order Nasi Arab dipersilakan
semua rempah masih available ye

Testimoni DISINI

masih harga lama RM15 / sekotak
postage 1 kotak ( SM RM6 / SS 9)
WA 016-6116459