Friday, October 19, 2012

My Kebun Pisang

okey..entri ke2 hari ni.wah!duk opis baru kemain rajin apdet blog ko ye..eh!mana ada,bukan dari dulu ke aku rajin?hehe

kisah petang semalam,balik keje ambik kenit lalu jalan belakang umah..ternampak sebatang pokok pisang yang ayah aku tanam dibelakang rumah sudah tumbang,buahnya dah elok membesar mungkin akan masak tak lama lagi.sekarang kan selalu hujan lebat siap pakej dengan angin kuat lagi.tu pasal agaknya pokok pisang ni jenis yang rendah tak mampu menampung tandan yang berat itu.nasib baik pokoknya jenis rendah je..so tandan pisang tu elok je menongkat pokok itu.tidaklah patah terus.kalau tidak,mau rosak buah itu nanti.

dengan berbaju kurung aku menebang pisang,pakai pisau dapur je sebab takde parang.sib baik pisau size besar.sebijik rupa macam petani moden ....

layan gambar sebagai bukti penceritaan...

Gambar dari kiri ke kanan:
-2 pokok pisang tengah berbuah,nampak yang tepi pagar sudah tumbang
-gambar pokok pisang yang tumbang itu
-lagi sekali..mungkin tumbang sebab buahnya dah berat
-okey..dah selamat masuk besen untuk diperam

potong tandan dan potong pisang itu sesikat-sesikat,dapatlah 8 sikat,susun dalam besen mandi zaman baby si kenit dulu.pastu tutup dengan surat khabar dan kain buruk.harap2 elok la masaknya.aku tak pasti cara sebenar nak bagi pisang ni masak.ada yang ajar,masuk je setandan pisang tu dalam guni dan sumbat dalam bonet keta.wap panas dalam bonet tu katanya boleh buat pisang masak dengan cepat.tapi aku belum penah cuba.

korang ada tip lain ke?lagipun kalau cara aku tu..pisang tu masak tak sekata,nak bagi orang pun segan.setakat ni aku bagi je pada jiran2 sesikat sorang,pandai2 dioranglah nak bagi masak macam mana.ada kawan aku pulak,dia simpan pisang sampai buruk,dia ingatkan pisang tu dah masak akan tukar kaler kuning.salah aku juga,lupa bagitau yang pisang ni bukan jenis masak kuning,kulit je hijau tapi isi dah masak.sian dia..............simpan sampai dah tak boleh makan.

sebenarnya teringin nak buat kek pisang macam kak lw buat tu,bila agaknya masa terluang..resepinya kak lw dah bagi..nampak mudah dan senang amat.okey,copy balik resepi kak lw sebagai rujukan 

Resepi Kek Pisang Kak Lady-Windsor

Bahan2nya:

220 butter
200 gm gula kastor
5 biji telur
250gm tepun naik sendiri
1 sudu teh soda bikarbonat
8 biji pisang mas. 
(kalau pisang yg irfa punya tu, empat dah cukup sebab ia besar kan).
I sudu teh esen vanilla.

Cara2nya:
- Pukul butter dan gula sampai kembang.
- Masukkan telur, kemudian masukkan pisang.
- Akhir masukkah esen vanilla dan tepung. kacau hingga sebati. bakar pada suhu 170 c selama 45-50 minit. 

okey..nak ziarah blog kengkawan.semalam tak sempat.lagipun aku tak keluar lunch.dah kenyang dengan heavy breakfast pagi tadi ;)

12 comments:

Nick Nashram said...

ni peram sampai masak pastu buat goreng pisang sedap ni..huhu

Chik Na said...

tak tanam pisang tapi selalu dpt pisang dari jiran belakang rumah :D

~Cik Viva~ said...

buat le kerepek, pastu packing singgit2..t buleh jual kt opis baru tu.. kate sume GM/AGM...hehe

Irfa said...

@nick..
buat cekodok hangit2 hitam pun sedap jugak ;)

@chik Na..
wah lagi bagus..tak bertanam pun dapat makan pisang.moga makin murah rezki jiran itu

@cik viva..
mana ada masa nak berkerepek..baik layan drama korea ;)

SHAHZEE said...

kek pisang sedapppp..cilok resepi boleh hehe

~ yus ~ said...

Irfa, petua nak bagi pisang masak sekata, letak garam pada sisir pisang yang bergetah tu, simpan, nanti masaknya sekatalah...

Ni kak yus belajar dari jiran yang memang ada kebun pisang. Kak yus pernah cuba pada pisang tanduk yang mentah 3 biji yang dia bagi, dia yg suruh letak garam untuk semua pisang masak serentak. Kak yus buat, n betul, memang masa serentak n sekata...:)

Rai Ourkizuna said...

aku baru nak cadang buat kerepek.. hahaha..

kalau ada belerang boleh gak sapu kat kulit dia sikit2.. belerang panas kan..

NenetPenne (NP) said...

pisangggg!!!!!
i makan pisang goreng, pisang pengat, pisang sira, jemput2 pisang, puding pisang..

tapi


tapiiiii

i tak makan

pisang mentah dan kek pisang...

boleh?

Irfa said...

@shahzee..
resepi tu boleh aje ambik,cuma akak dah setting xleh copy paste.
sori,salin jelah ye.tak banyak pun bahan..kejap je dah boleh salin ;)

@kak yus...
sayang kak yus utk petua tu,harap tak terlambat nak cuba petua itu.balik nanti terus nak buat ;)

@rai..
kalau dekat aku kasi ko sesikat utk buat kerepek..mana nak cari belerang tu?temberang ada lah.hehe

Mak Wardah said...

Kalau kat kg Irfa...dia orang simpan dalam gunikan...akak rasalah....

Rumah Kuning said...

saya suka pisang rebus. sedappp

Lady Windsor said...

huhu pisang...NAK!!!! hehehe....buat lempeng, muffin, cake, pengat dan sira..arghhh!