Saturday, September 24, 2016

Chia Seed Ku Bercambah

Salam hari minggu. Apa aktiviti hari ni? Seperti biasa rutin hari Sabtu aku hantar Abam training bola. Tapi hari ni takde training sebab ada lawan bola kat Seremban. Abam pegi tumpang jiran. Tapi hari ni kakak ada tuition extra, maklumlah PT3 dah dekat. Tq ticer yang rajin buat extra class tanpa bayaran tambahan.

Okey ni ada benda nak cite. Korang cuba teka apa kah bendanya ni? Ini ialah chia seed yang telah bercambah. Usianya baru beberapa hari.


biji ni terlekat kat penutup botol

dah bertambah tinggi dalam 1 inci
Ada sesapa kat sini guna chia seed dalam makanan @ minuman? Aku ada terbaca tentang chia seed yang bagus untuk turunkan berat badan, saja la nak cuba (nampak sangat ke aku ni mudah terpengaruh? haha)

KLIK SINI kalau nak baca, SINI PUN ADA SHARE (ramai keliru chia seed dengan biji selasih, tapi bukan ye, mungkin sepupu belah mak dia kot, haha *lawak hambar*

Aku letak dalam botol air minum aku je, tak buh dalam makanan pun. Takde rasa apa pun, cuma suka ada rasa biji2 dalam mulut bila minum air.

Antara MANFAAT Chia seed yang seronok didengar :
  • Membekalkan tenaga dan stamina
  • Menguatkan sistem ketahanan badan (immune system)
  • Dapat membantu mengurangkan berat badan
  • Menstabilkan kandungan gula dalam darah
  • Membersihkan colon
  • Membantu untuk detox kan badan daripada sisa toxin
  • Dapat mencegah kanser
  • Baik untuk penghadaman
  • Merawat masalah sakit otot
  • Membantu kita mendapatkan kulit , rambut dan kuku yang lebih sihat 
Tapi beberapa hari lepas aku rasa cuak bila biji yang terlekat kat penutup tu bercambah, aku cuma top up je botol tu bila dah habis. Aku rasa muskil, camner ye kalau biji tu tumbuh dalam perut aku, huhu. Masuk akal tak?


Aku tak jual ye, korang boleh beli kat mana2 pasaraya besar. Cosway pun ada jual dalam bentuk botol. Kedai jual makanan organic pun aku penah nampak. Ni aku beli online dengan Sis Dila (tu gambar kat bawah, ada nombor telefonnya).


Sekian perkongsian hari ni. Jom masuk dapur pulak, plan nak buat sup sayur pecah telur dan di regukan dengan daging qurban goreng lada hitam, campak telur dadar sebagai peneman. Cukup lah kan?

Okey.. daaa


1 comment:

  1. CHIA SEED? WAH BANYAK KHASIAT YA...BAARU TAU INFONYA...TKSH

    ReplyDelete

komen jangan tak komen
lagi panjang komen..lagiiiiiiiiiiiiiiii saya suka
tq ;)