Friday, September 2, 2016

Cuci Gambar Dengan LifeBuuk

Awal bulan tu ari aku ada cuci gambar guna online, dari LifeBuuk. Gara2 terpengaruh dengan kawan yang cuci gambar percutian dia. Nampak sangat comel gambar2 tu dibukukan dengan buku comel tu. Aku pun ambik jugaklah pakej, RM60/3 buku album.

Nampak macam leceh je nak buat, tapi kalau tahu cara, takde lah susah mana pun. Memula sekali, korang kena install apps ni kat henpon dulu ye, pastu pilih pakej yang sesuai dengan bajet korang. Bayar online, guna Maybank2u pun boleh. Nanti dapat code. Pastu follow je arahan yang simple dan senang faham. Pastu dah boleh lah upload gambar.

Lagi senang kalau korang dah siap2 buatkan album dalam Facebook. Tu ari aku tak tahu, jenuh lah skroll satu-satu gambar dari galeri handphone. Tak pasal, ada gambar kena print 2kali. Rugi je






Memula stress jugak pilih gambar, sampai 2x kena reject sebab gambar tak menepati piawaian diorang. Diorang akan emel kalau gambar kena resubmit balik. Aku jarang buka emel, tu yang lambat proses. Memula tu aku dah tak berharap. Padahal silap sendiri sebab tak reply emel, haha.

sempat print gambar cuti2 ke Sabah je dulu, next will follow, kalau rajin, haha

mau kakcik tak jeles, sebab baby punya dah ada, dia punya takde, huhu

setiap album ada tajuk, senang nak belek2 kan

Lepas dah hantar gambar lain, tak lama tu diorang dah pos ke rumah. Wah! Tak sangka pulak hasilnya boleh tahan cantik. Dah tak pasal jadi ketagih nak print semua gambar2 lama. Banyak gambar percutian ( yang New Zealand dan London beberapa tahun lepas pun langsung tak cuci). Sampailah kena tegur dengan kakcik bila dia jumpa album gambar kakak dan abam masa kecik dalam kabinet, dia pelik kenapa gambar masa dia kecik takde, sian dia. Maafkan umie ye, nanti umie buatkan album masa kecik kakcik (sambil godek2 laptop cari balik gambar lama 6 tahun lepas, huhu).

Sebenarnya bukan LifeBuuk je boleh buat,banyak lagi online yang lain. Tapi aku tak pernah buat. So aku share pengalaman aku je lah ye.

Okey, daaaaaaaa


6 comments:

  1. Lepas ni buatkan kakcik pulaklah
    Jeles tengok adik punya.

    ReplyDelete
  2. ADA KOLEKSI GAMBAR YG DIBUKUKAN ELOK SANGAT TU BOLEH DISIMPAN LAMA..

    ReplyDelete
  3. cantik....rietta xpernah try lg yg ini...photobook je pernah...tapi itu install kt PC...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Irfa..Haaa..ni la kot yang kawan akak duk buat tu. Macam best sangat. Elok juga lah dibukukan kan..Sekurang-kurangnya idak ler penuh gambar dalam hp (^_^). Harga pun pada akk okey la tu.

    ReplyDelete
  5. saya pun dah buat dan terima 3 album.
    http://photoinzone.blogspot.my/2016/09/upload-cetak-terima-album-dengan.html

    ReplyDelete
  6. nmpak ni mcm lg sng lah.

    berbanding pixajoy..
    photo book smpai skrg x terbuat. adeiii.
    nk try usha yg ni lah..

    ReplyDelete

komen jangan tak komen
lagi panjang komen..lagiiiiiiiiiiiiiiii saya suka
tq ;)