Tuesday, May 22, 2012

Oh ! Lelaki,Life Begin at 40 Katanya..Sape Kata?



ada lelaki yang tersenyum baca artikel ni ker?jangan bangga sangat sebab dah cecah 40an.kalau boleh,berubah lah kepada yang lebih baik dari sebelumnya.sebab kita tak tahu berapa lama lagi Allah nak bagi kita hidup kat dunia ni.

tapi aku tahu yg baca blog ni masa muda remaja kan?hehe

mak aku penah kata 'kalau usia cecah 40 masih bawak perangai lama..sampai mati pun akan tetap perangai macam tu'.

tapi aku kata 'manusia boleh berubah jika ada kemahuan'.

korang kata apa pulak?

32 comments:

mummY daniSha said...

samela ngan mak sy...rasanya ada hadis yg ckp macam tu kot..kalau umur 40 taun x berubah ,mcm tula dia sampai tua...tp x pastila betul x ada hadis..=p

Irfa said...

mummY daniSha..
itulah yg mak saya kata.
kalau sebelum ni solat main buat ikut suka..@ mmg cuma solat jumaat dan solat raya..di usia 40 kalau dia buat..insyaAllah akan buat sampai akhir hayatnya.tapi kalau sebaliknya yg berlaku..mmg itulah perangai yg akan dia buat hingga mati.mintak jauh dr kita semua

~ yus ~ said...

perkahwinan di uji taktkala usia suami cecah 40. Baca tajuk menakutkan juga tu Irfa. Akak pun selalu dengar yg sama, kalau dah umur 40 tak juga pernah jejak kaki ke masjid/surau, sampai ke tua susah nak berubah....huhu.

NenetPenne (NP) said...

terbukti ada lelaki tak berapa nak betul in usia 42 tahun... huh...

kakcik said...

Betul... tiada batasan usia untuk kita melakukan perubahan.

Liz Rohaizat said...

betul tu. kalau perangai umur 40 tu buruk, buruk la sampai ke tua. umur 40, dah bukan rebung.. boleh lentur2. masa tu dah jadi buluh :)

tapi betul, jgnlah kita cepat berburuk sangka. sesiapa pun boleh berubah walaupun masa tu umur dia dah 50 tahun. pokok pangkal pada hati, samada nak berubah atau tak

Rai said...

aku doa banyak2 kalau laki aku nak berubah biarlah berubah ke arah kebaikan..aminn..

Zareda Norman said...

Jangan ingat lelaki je berubah at 40 tau.. Wanita pun.. At 40 wanita bertambah matang, cantik dengan usianya, dan lebih penyayang... :-)

Sebenarnya yg berubah tu hormon..

-gedek! said...

yg uncle tahu... Blog Begins At Forty, je... haha

Irfa said...

KAK YUS..
baca tajuk tu masa gi fisio.meremang jugaklah bulu roma ;)
tapi tak pelik sebab dah banyak berlaku di sekeliling kita
ambik yang baik sebagai teladan dan buang yg buruk.

Irfa said...

NET..
hehe..
dah nyesal kot tapi dah tak boleh patah balik

Irfa said...

KAKCIK..
hati itu milik Allah.
lagikan batu yang keras tu kalau lama2 air menitik pun boleh lekuk.
harap2 kita semua berubah ke arah kebaikkan jika umur panjang

Irfa said...

LIZ..
harap2 janganlah sampai dah jadi buluh baru nak berubah
takut usia tak sampai tahap tu

Irfa said...

RAI..
insya Allah..sama2lah kita doa yer

Irfa said...

KAK ZAR..
dunia akhir zaman ni..lelaki dan pompuan sama naik je
godaan ada dimana2..tepuk dada tanya iman ;)
moga kita di landasan yang betul

sila salahkan hormon.hehe

Irfa said...

BRO..
hahaha
saya tumpang gelak
masa nak buat entri ni saya terbayang blog Bro je ;)
sbb tajuk nak sama, Blog Begins At Forty

Pok Amai-Amai said...

Klu aku lelaki, bila umur 40 thn...aku makin takut. Bukan makin rosak mentalnya. Hahahah!

~Sweet Honesty~ said...

memang life begins forty.. begin to banyakkan amal ibadat.. begin utk merasa sakit sana sini..(^_^)

Irfa said...

FARA..
hahaha.takut?
takut mati ke takut tak tahan godaan?

Irfa said...

Sweet Honesty..
ya betul.masa tu sakit pun mudah datang.kena pantang itu ini
bukan semua makanan boleh bedal je
cakap pasal penyakit..sekarang ni tak perlu tunggu umur tua dah macam2 penyakit singgah..

Anaa said...

umur untuk turning point kot.. pernah dengar orang kata umur untuk buat u-turn ialah 40.. kalau perangai tak elok, masa umur ni la nak u-turn.. lepas umur ni takut dah tak jumpa u-turn lagi..

bangsawan nilai said...

life begins at 40 u falsafah omputeh...tk boleh pakai

Acik Erna said...

salam dik..tengok aje disekeliling kita..akan dapat jawapan nya

-Sara- said...

ermm btol tu, tak kire umor bape sebenarnya nak berubah ni kan ;)

Irfa said...

Anaa..
tak sempat u-turn alamatnya nyesal pun tak berguna

Irfa said...

BangsawanNilai..
Sbb aku x jumpa falsampah bahasa kita,tu pasal pinjam bhs omputeh
hehe

Irfa said...

KAK ERNA..
jika semua org ambik pengajaran dari kisah sekeliling sudah pasti tiada hati yang terluka ;)

Mak Wardah said...

irfa,
betul tu perubahan boleh berlaku bila2 masa, tepuk dada tanya selera

kakchik@ella said...

KC stuju dgn Irfa

Aidah said...

Akak kawin dgn husband masa dia umur 39 tahun. Tapi dia masih bujang. Memang betullah tu, hidupnya di alam baru bermula pada usia 40. Nak kata teruji atau tidak perkahwinan tu, memanglah di awal setiap perkahwinan byk ujiannya. Maklumlah beza umur kami yang jauh, 16 tahun gitu. Tapi Alhamdulillah kami masih kuat.

m.u.l.a.n said...

moga2 kat umor 40 tu di-begin kan dengan amalan yg makin kuat & hebat..

NenetPenne (NP) said...

eh tetiba nak sokong statement zareda...