Friday, February 28, 2014

Ikan Bilis Tomyam, Ngap Ngup Ngap

Eh! Dah petang ke?
Cepatnya masa berlalu, rasa cam tak puas lagi duk opis
(sila muntah, padahal dalam hati gembira sesangat, sebab esok lusa cuti)

 ni gambar selasa lepas
penah tengok?
@
penah makan?

aku tak tahu apa nama sebenar
tapi aku suka suki letak nama dia, ikan bilis tomyam
sebab dia ada daun limau purut
(tipu je, sebenarnya aku dah gugel nama sebenar dia)

dah lama tak makan ni
dulu2 staf kami di KB selalu bawak ikan bilis ni bila datang Klia
tapi dah lama tak jumpa dia

Kebetulan adik sorang kakak ni datang dari KB
aku saja la memesan, sib baik dia sudi belikan
sebenarnya ikan bilis ni datang dari 'negara sebelah sana' kot
sebab aku balik kampung, tak penah jumpa kat kedai biasa

aku suka yang ada ikan bilis+kacang tanah+cili dan bawang putih
tapi yang ni, takde bawang putih pun, huhu

okeylah, buat hilang kempunan

cara makan?

kunyah ikan bilis dan gigit cili sekali
perghhhhhhhhhhhhhhhh
berasap telinga

AMARAN:
ikan bilis tak sesuai bagi yang ada Gout, hihi  
  

ambik ko, sekilo terus
dah naik rega, dulu murah je sekilo
sekarang? emmm, layan tekak

nampak cili kering tu?
pedas berdengung
air mana air?

sekali dengan ikan bilis tu
dapat Free sebungkus nasi berlauk 
(lauk ikan aya)
burpppppp, kenyang 


Selamat Berhujung Minggu Kengkawan



(^,^)


34 comments:

Shamsiah Abdul Rahman said...

Yg atas tu.. errr.. tolak tepi sikit.. tp yg hat bawah tu.. kut dapat kuah banjir.. aduhaiiiii...

Irfa said...

KAK SHAM,
kuah bladong (banjir) baru sedap

Hanis Azla said...

As-salam izwa..

nmpk sedap ikan bilis tu.. akak tak pernah makan.. cadar tu pulak sangatlah gojesnya..

Petak Bunga said...

sedap ni..
sambil2 tengok tv x sedar

BungaTulip said...

ikin bilis tomyam ni bila dapat makan sampai lupa nak stop kak :)
sedap kan..pedas2 rangup

cheqna said...

sdp ni makan...
sambil2 baca novel ke..layan korea ke...hehehe

Nastyna said...

memang saya pun rasa benda ni hok aling nung, hehehe stok wajib beli jugak ni kalau balik siam, tapi kita suka yang sesame tu, apa dah nama melayu sesame? hak tu pun sedap, manis2 rangup fuhhs sini bilis mahal deh.

Jari Manis said...

Mkn ngan nasi panas pun sodap nikn

rostina76 said...

ikan bilis ni byk jual @ sini. prod thailand….xpernah plak beli, sedap ekk? ros pun terliur hok nasi berlauk tu….sedappppppnye, klau buh sambal lagi sedappppppppnyeeeeee

aQu Mad said...

mintak sikit bleh? ekeke

Mak Wardah said...

Boleh order tak....

t.a.t.a said...

Betul, kalau banjir pastu ada kuah masak madu mamak, wah sedap nya!

cikji said...

tok ajim kelih walaupun duk kelate jgk, tp nmpk macey sedak je

Rinna said...

Sedap makan ikan bilis goreng gitu.. pernah beli masa gi kelantan..

eiz said...

nk beli bilis tu blh dak..

Rai Ourkizuna said...

rindu nasik berlauk~~

mohammad asyraf said...

Mane no whatsapp nya nak oder ni

Irfa said...

MOHAMMAD ASYRAF..
ready stok takde, akak cuma tolong order kalau ada kawan dtg dari kelantan ke kl
buat masa sekarang xde sapa2 turun lagi, kalay ada akak war2kan
no wasap?
baca sini sampai habis, ada le nombornya
http://happyirfa.blogspot.com/2014/03/sape-nak-order-ikan-bilis-tomyam.html#comment-form

Irfa said...

RAI..
sambal nasi berlauk mesti extra, mesti berdesing telinga kepedasan

Irfa said...

HAI EIZ..
nanti kalau ada kawan dtg, akak wsap ye

Irfa said...

RINNA..
sy balik kg tak penah jumpa pun, huhu

Irfa said...

CIKJI..
sedap sengoti, ngunyah x bereti

Irfa said...

MAK WARDAH..
skrg xde stok, kalau ada kawan dtg sy boleh tlg order
ambik no saya tu, nnti wsap/sms ye

Irfa said...

ROSTINA..
mmg produk dr sana, kawan kata mak dia beli kat rantau panjang
eh ada sambal tu, menyorok kat belakang ikan ;)

Irfa said...

AQUMAD..
budak kecik xleh makan
nanti tercekik :)

Irfa said...

JM..
tak sempat makan ngan nasi
dah licin tinggal balang

Irfa said...

MUMMY JJ..
alik nung? lama x dgr ayat tuh, hihi
kelik alik dung gak, beli la seguni wat stok :)

Irfa said...

CHEQNA..
bahaya woo makan sambil tgk tv nih ;)

Irfa said...

PETAK BUNGA..
sedar2 kepedasan tergigit cili
kelam kabut cari air :)

Irfa said...

BUNGA TULIP..
ha'ah
pedas rangup
x berminyak, macam mana dia goreng x berminyak tu ye

Irfa said...

KAK HANIS AZLA..
dua2 pun best kot ;)
lepas makan ikan balik, tido atas cadar lawa
ngam lah tu

Ailee Noshi said...

Dekat mana boleh saya beli?

Irfa said...

Hai Ailee
Sy pun dh lama x mkn
Cuba lh Google kot ada yg jual

Irfa said...

Hai Ailee
Sy pun dh lama x mkn
Cuba lh Google kot ada yg jual