Friday, February 28, 2014

Ikan Bilis Tomyam, Ngap Ngup Ngap

Eh! Dah petang ke?
Cepatnya masa berlalu, rasa cam tak puas lagi duk opis
(sila muntah, padahal dalam hati gembira sesangat, sebab esok lusa cuti)

 ni gambar selasa lepas
penah tengok?
@
penah makan?

aku tak tahu apa nama sebenar
tapi aku suka suki letak nama dia, ikan bilis tomyam
sebab dia ada daun limau purut
(tipu je, sebenarnya aku dah gugel nama sebenar dia)

dah lama tak makan ni
dulu2 staf kami di KB selalu bawak ikan bilis ni bila datang Klia
tapi dah lama tak jumpa dia

Kebetulan adik sorang kakak ni datang dari KB
aku saja la memesan, sib baik dia sudi belikan
sebenarnya ikan bilis ni datang dari 'negara sebelah sana' kot
sebab aku balik kampung, tak penah jumpa kat kedai biasa

aku suka yang ada ikan bilis+kacang tanah+cili dan bawang putih
tapi yang ni, takde bawang putih pun, huhu

okeylah, buat hilang kempunan

cara makan?

kunyah ikan bilis dan gigit cili sekali
perghhhhhhhhhhhhhhhh
berasap telinga

AMARAN:
ikan bilis tak sesuai bagi yang ada Gout, hihi  
  

ambik ko, sekilo terus
dah naik rega, dulu murah je sekilo
sekarang? emmm, layan tekak

nampak cili kering tu?
pedas berdengung
air mana air?

sekali dengan ikan bilis tu
dapat Free sebungkus nasi berlauk 
(lauk ikan aya)
burpppppp, kenyang 


Selamat Berhujung Minggu Kengkawan



(^,^)


34 comments:

  1. Yg atas tu.. errr.. tolak tepi sikit.. tp yg hat bawah tu.. kut dapat kuah banjir.. aduhaiiiii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK SHAM,
      kuah bladong (banjir) baru sedap

      Delete
    2. Betul, kalau banjir pastu ada kuah masak madu mamak, wah sedap nya!

      Delete
  2. As-salam izwa..

    nmpk sedap ikan bilis tu.. akak tak pernah makan.. cadar tu pulak sangatlah gojesnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK HANIS AZLA..
      dua2 pun best kot ;)
      lepas makan ikan balik, tido atas cadar lawa
      ngam lah tu

      Delete
  3. sedap ni..
    sambil2 tengok tv x sedar

    ReplyDelete
    Replies
    1. PETAK BUNGA..
      sedar2 kepedasan tergigit cili
      kelam kabut cari air :)

      Delete
  4. ikin bilis tomyam ni bila dapat makan sampai lupa nak stop kak :)
    sedap kan..pedas2 rangup

    ReplyDelete
    Replies
    1. BUNGA TULIP..
      ha'ah
      pedas rangup
      x berminyak, macam mana dia goreng x berminyak tu ye

      Delete
  5. sdp ni makan...
    sambil2 baca novel ke..layan korea ke...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. CHEQNA..
      bahaya woo makan sambil tgk tv nih ;)

      Delete
  6. memang saya pun rasa benda ni hok aling nung, hehehe stok wajib beli jugak ni kalau balik siam, tapi kita suka yang sesame tu, apa dah nama melayu sesame? hak tu pun sedap, manis2 rangup fuhhs sini bilis mahal deh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MUMMY JJ..
      alik nung? lama x dgr ayat tuh, hihi
      kelik alik dung gak, beli la seguni wat stok :)

      Delete
  7. Mkn ngan nasi panas pun sodap nikn

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM..
      tak sempat makan ngan nasi
      dah licin tinggal balang

      Delete
  8. ikan bilis ni byk jual @ sini. prod thailand….xpernah plak beli, sedap ekk? ros pun terliur hok nasi berlauk tu….sedappppppnye, klau buh sambal lagi sedappppppppnyeeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ROSTINA..
      mmg produk dr sana, kawan kata mak dia beli kat rantau panjang
      eh ada sambal tu, menyorok kat belakang ikan ;)

      Delete
  9. Replies
    1. AQUMAD..
      budak kecik xleh makan
      nanti tercekik :)

      Delete
  10. Replies
    1. MAK WARDAH..
      skrg xde stok, kalau ada kawan dtg sy boleh tlg order
      ambik no saya tu, nnti wsap/sms ye

      Delete
  11. tok ajim kelih walaupun duk kelate jgk, tp nmpk macey sedak je

    ReplyDelete
    Replies
    1. CIKJI..
      sedap sengoti, ngunyah x bereti

      Delete
  12. Sedap makan ikan bilis goreng gitu.. pernah beli masa gi kelantan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. RINNA..
      sy balik kg tak penah jumpa pun, huhu

      Delete
  13. nk beli bilis tu blh dak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAI EIZ..
      nanti kalau ada kawan dtg, akak wsap ye

      Delete
  14. Replies
    1. RAI..
      sambal nasi berlauk mesti extra, mesti berdesing telinga kepedasan

      Delete
  15. Replies
    1. MOHAMMAD ASYRAF..
      ready stok takde, akak cuma tolong order kalau ada kawan dtg dari kelantan ke kl
      buat masa sekarang xde sapa2 turun lagi, kalay ada akak war2kan
      no wasap?
      baca sini sampai habis, ada le nombornya
      http://happyirfa.blogspot.com/2014/03/sape-nak-order-ikan-bilis-tomyam.html#comment-form

      Delete
  16. Replies
    1. Hai Ailee
      Sy pun dh lama x mkn
      Cuba lh Google kot ada yg jual

      Delete
    2. Hai Ailee
      Sy pun dh lama x mkn
      Cuba lh Google kot ada yg jual

      Delete

komen jangan tak komen
lagi panjang komen..lagiiiiiiiiiiiiiiii saya suka
tq ;)