Friday, April 28, 2017

Makan Atas Dulang Menggamit Kenangan

Hai Blog
Mood Rajin datang
Manfaatkan sebaik2nya

Saja tulis sebagai kenangan
Seiring dengan bertambahnya usia
Kita suka mengenang kisah dulu-dulu
Kisah kita membesar di kampung
Antara perkara yang mengimbas memori ialah Pinggan Lama dan Dulang
yang dulu2 kita tak ambik kisah pun
Tapi sekarang, tengok Pinggan Lama pun boleh menitik airmata
sob sob sob
Kecik2 dulu biasa tengok nenek hidang makan guna dulang
tutup dengan tudung saji 
makan bersila ramai2

sekarang makan bersila pun dah payah jumpa
kecuali ada kenduri di kampung
tu pun dah banyak yang majlis ala buffet, sendiri cedok

Beberapa minggu lepas aku ternampak orang jual dulang
lalu tu dia panggil 
'singgah tengok dik, hari ni last day, murah saja rm10'
tak fikir panjang terus beli 1 dulang

dia besi je takde bunga2 corak
anak2 buah datang rumah tu hari, aku rasmi kan
bagi kakcik dan sepupu2nya makan atas dulang
pelik je muka diorang makan ramai2 atas satu bekas
tapi diorang happy je suap ramai2 rebut2
haha

lauknya cuma telor goreng hancur buh kicap
licin





 Aku saja nak cipta kenangan untuk anak2 dan sepupu2nya
Moga jadi kenangan manis untuk dikenang besar nanti


Yang ni hidangan semalam
Saja hidang atas dulang
Gelak je EnAbe tengok perangai isteri nya 
Macam2 lah

Walaupun lauk simple, nampak sedap bila hidang guna dulang
Kalau ada air sirap dan pencuci mulut buah tembikai
Lagi best dan menggamit kenangan kan?

Next time lah ye

No comments: