Skip to main content

Entri Pertama 2018: Ayah Hebat



Alhamdulillah, masih bernafas sehingga kini. Sudah di bulan Februari, bulan kelahiran aku yang ke39 tahun. Lamanya aku tinggalkan blog kesayangan ni. Bukan takde masa, tapi mood untuk berblog dah tinggal nyawa-nyawa ikan.

Okeylah, ini Entri perttama di tahun 2018. Malam ni tiba2 rasa nak bercerita tentang AYAH. Setiap anak pasti nya menjadikan AYAH nya sebagai Idola. Masa remaja, aku berharap akan bertemu lelaki macam ayah sebagai pasangan hidup, Yang bertanggungjawab dan sanggup berkorban apa sahaja demi keluarga. Ayah seorang yang tak banyak cakap, kalau minta izin, bila diam itu tandanya ayah izinkan. Tapi kalau ada bunyi ayat dari mulutnya, itu bererti, Ayah tak bagi.

Sekarang aku ada 4 anak, semestinya Ayah mereka adalah Ayah Yang Hebat di mata mereka. Bila Ayah Out Station, asyik bertanya bila ayah nak balik, bila Ayah sampai kemuka pintu, berkejar sambut Ayah. Bila Ayah nak keluar rumah, semua tadah pipi untuk di cium. Ayah yang melayan cerita mereka, melayan permintaan mereka selagi mampu.

Aku selalu berdoa semoga mereka diberi kesempatan merasa kasih sayang seorang Ayah sehingga mereka dewasa, sama macam aku yang masih menikmati kasih sayang Ayah hingga kini usia ku 39 tahun. Ayah yang bila tahu anak sulungnya nak balik, tak lena tido selagi belum sampai ke muka pintu rumah, Ayah yang gigih cari kulat sisir, kait petai sebab tahu itu kegemaran anak2nya.

Aku kadang sedih bila baca kisah anak2 yang didera oleh ayah, samada dera fizikal @ mental, anak yang tidak dilayan sewajarnya, Ayah yang sepatutnya menjadi pelindung tetapi menjadi pemusnah hidup mereka, sedih yang tak terluah dengan kata2.

Wahai lelaki bergelar Ayah, jaga lah anak2mu dan tunaikan hak mereka sebagai anak selayaknya. Jangan menyesal kemudian hari, teruslah menjadi idola anak2.


Comments

sweetie said…
apa ni, tenggelam timbul.. tenggelam timbul... setahun satu n3... hehhehe. sebenarnya kite sama. hahhaha. saya sejak jadi penanam anggur tua ni, dah jarang ada waktu mengadap komputer.
Acik Erna said…
Sedih teringat arwah ayah yang sangat penyayang sampai kan kita rasa hanya ayah yang sayangkan kita
HeNRieTTa JoSe said…
I Miss My Dad Too....Dia lelaki terhebat di mata kita....AYAH....

Popular posts from this blog

Cara Mudah Kilatkan Perhiasan Perak (Silver) Yang Kusam

eh! tajuk macam skema sangat kan? SALAM JUMAAT untuk semua okey, ni pun citer minggu lepas korang nampak tak? betapa malasnya aku nak apdet blog sejak lepas raya banyak citer nak kongsi, tapi malas nak mengarang, huhu minggu pertama masuk keje lepas raya tu ada jualan murah macam2 barang ada sapa kenal aku mesti tahu yang aku takkan beli benda mahal lagi murah, lagi bagus tak cantik pun jadi cantik disebabkan harganya murah hahaha semua pakat berebut beli antara barang yang menarik hati aku ialah silver bracelet ni tapi barang lama, dah kusam dan tak berkilat kengkawan yang beli kata 'ko beli je, murah sangat nih. nanti beli cecair pencuci silver, kilatlah ni' so aku beli lah 5 set nape tamak sangat ni? sebenarnya aku ada agenda tersembunyi tungguuuuu yang ni antara yang masih berkilat sikit ada 1 set tu takde sapa nak ambik ko tolak kat aku, aku tolak kat ko last2 aku je lah yang ambik   aku ambik sebab nak

Letak Ubat Ulser DiBibir Batal Puasa Tak?

bulan posa ni kan,aku kurang minum air..yelah,dapat minum lepas berbuka je,mana boleh minum waktu siang hari.itupun paksa diri abiskan minum atleast 1 liter sebelum tido.sahur minum lagi.betul ke tidak cara ni aku pun tak pasti..dahlah aku ni selalu kena ulser kat bibir.tu hari yang naik 3 biji dalam mulut tu seminggu lebih jugak baru baik.siksa wooo.. ni pun ada tanda2 nak kena lagi.dia punya penyebab senang je..tengah2 sedap makan,tetiba tergigit bibir..permulaan kat situ la.esoknya dah tumbuh.huhu.bukan aku tak hati-hati tapi kalau nak kena tu tetap jugak kena. so ni aku google masa kena ulser kat bibir tu.lupa nak publish.nak delete sayang la pulak.boleh jadi rujukan masa akan datang. entahlah..aku tak makan @ minum masa tu cuma letak ubat tu je..kalau batal jugak aku ganti la nanti.what 2 do. sumber dari sini Soalan: Batal atau tidak puasa - sapu ubat pada bibir kerana ulcer Assalamualaikum Saya sakit ulcer di tepi bibir dan saya telah letak ubat ditepi bibir saya. Adaka

Bila Depan Rumah Jadi Port Kucing Berak

Hai Blog Lama tak singgah, syukur masih ingat password, haha Okey, ini post kat FB tadi, saja post kat Blog pulak, rindu nak update blog Ini kisah taik kucing, haha yang putih2 bertaburan tu sabun serbuk ye, bukan salji, haha semai balik bayam brazil ni,yang semai semalam terpaksa buang, geli pulak aku bila terbayang taik nya, oh aku letak sudu plastik sebagai usaha mengelak dia berak lagi kat situ Emmmm Dah lama aku tak bercerita tentang masalah negara yang aku alami, iaitu masalah depan rumah yg di jadikan toilet oleh kucing2 terbiar di taman ni. Tiap pagi sebelum keluarkan kereta, tahap wajib kena ceduk buang taik dulu Tak bercerita bukan sebab dia dah insaf tak berak situ, tapi sebab aku malas nak peningkan kepala. Dia berak, aku ceduk buang. Aku ceduk buang, dia berak lagi. Begitu lah kesah sampai abang Jamil mampus, hehe Beberapa hari lepas aku ada terbaca pasal tips TuanKHM, dia tabur sabun basuh jenis serbuk di tempat kucing berak. So aku pu