Thursday, August 15, 2013

Raya Kami : Episod 2

TQ pada yang sudi komen dan bagi petua untuk kes si kenit melecur semalam, so far kesan melecur dah kering pun cuma belum tanggal sepenuhnya kulit terbakar tu. Tapi tiap kali dia pandang tangan, dia akan tanya aku 'bila nak tertutup ni?' sweet je dengar, hihi.

Kesan dari si kenit melecur, maka RAYA PERTAMA tu aku tak dapat gi solat raya, huhu. Bangun pepagi mandi sunat Aidilfitri bersama kakak dan abam je. Adik tak nak bangun, katanya 'Ajaa taknak bangun, Ajaa sakit tangan, nak raya esok je' boleh gitu?'

Bila semua orang dah keluar rumah, aku pelan2 pujuk dia mandi, pakaikan baju raya dan kami bersantai makan kuih sambil layan tv je. Bila semua dah balik, kami anak beranak keluar beraya rumah jenjiran yang terdekat.

posing sensorang dipagi raya
lengan baju kena lipat sebab takut terkena tempat melecur tu

Gambar raya 3 beradik

Ucapan
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI
maaf zahir batin
dari kakak, adik dan abam
Pastu, kami bersama mak dan CV keluar ziarah rumah yang wajib beraya tiap tahun. Rumah makcik pakcik dan melawat nenek yang duk rumah pakcik. Sedih tengok nenek yang dah semakin uzur. Raya kali ni nenek tak dapat bangun sambut tetamu pun, pening kepala tahap takleh bukak mata, rasa berpusing satu rumah katanya.

Jalan2 raya kami tamat sebelum Zohor. Balik rumah, mandi makan dan kebabom tido sampai petang.

Raya ke 2 (Jumaat)

Pepagi lagi aku dan adik lelaki tawaf pekan cari klinik yang bukak. Sebabnya mak tak sihat, demam sampai tak bangun. Makan minum pun tak. Tapi semua klinik tutup, maklum la masih beraya lagi. Last2 jumpa satu klinik 24 jam. Masuk jelah, mak kena inject.

Balik dari klinik, singgah pasar tani beli lauk. Nak makan nasi dah, tak lalu makan kuih raya, hihi

Aktiviti raya ke 2 cuma sekitar dapur, depan tv dan atas peluk bantal je. Anak2 pandai bawak diri, sesekali je kenit cari aku mintak susu, rehat sakan umienya.

Raya ke 3 (Sabtu)

Oh, satu benda lupa nak citer, en abe bekerja di hari raya pertama dan kedua. Sepatutnya akan balik beraya dengan kami pada raya ke 3. Tapi kita hanya merancang, Dia yang menentukan. Atas banyak sebab, en Abe tak jadi balik kampung tapi akan ikut mama dan ayahnya beraya di Perak. Aku ok je.

Xtvt hari ni ialah, kami menerima tetamu yang tak di jangka, Mereka ialah family pakcik aku (abang mak sebapa lain ibu) dari Pahang bersama anak2nya. Kami menjamu mereka makan tengah hari berlaukkan gulai tempoyak ikan patin. Seronok jumpa sepupu2 yang berbelas tahun tak jumpa, semua pun dah berubah sampai tak kenal, kalau terserempak kat mana2 konfem tak bertegur sapa. Maklumlah, size pun masing2 dah berubah. hihi

Bergambar lebih kurang, bertukar nombor telefon kot sesat kat Johor @ Kedah, boleh kita menumpang mandi.

family pakcik dan anak menantu juga cucu2nya
Petangnya, kerumah jiran depan rumah, ada besday anak dia. Beraya sambil makan kek besday. Tuan rumah buat cabutan bertuah untuk tetamu, anak2 aku dapat 'tipuware' dan besen sebagai lucky draw. Rajin betul akak tu buat budak2 happy.

Sekian kisah raya hari pertama sampai raya ke3, apa pun raya ni yang paling seronok ialah anak-anak. Tapi aku pun seronok juga, dapat cuti lama dan peluang manja2 dengan mak ayah ;)


10 comments:

  1. Salam Aidilfitri Irfa..

    Meriahnya raya.. seronok baca kisah2 raya tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK HANIS..
      selamat hari raya ;)
      cerita biasa yang mgkin akan dibaca smbil tersenyum satu ketika nnt

      Delete
  2. sedapnye ikan patin :) yummy!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. DEAR ANNE..
      gulai tempoyak ikan patin mmg menu wajib family kami

      Delete
  3. bestnya raya dia....kami pun enjoy tengok gmbar anak2 you. saya pun tk kurang meriah.,anak2 sedara, sepupu2 semua mai rumah..tk bhnti cheq dok masak.tapi hati puas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SIS INDA..
      itu cuma 1% je dr gambar dalam kamera
      kalau letak semua rasanya esok pun x abis upload,hihi
      mmg puas hati bila apa yg kita masak orang suka makan

      Delete
  4. kadang2 fenin gak bila terima tetamu yang tak dijangka.lebih2 lagi bila peti ais kosong n tamu dah ada depan rumah.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK ZA..
      sib baik dia dh kol awal, cuma tak konfem nak singgah
      so kami mmg ready la jugak
      tp berlaku jugak kejadian nasi x cukup
      malu kat tetamu ;(
      sib baik ada geng penyelamat hantar nasi
      sebab nasi kami masak lagi ditunggu lagi lambat masaknya
      apapun happy jumpa sedara lama x jumpa

      Delete
  5. Amboiii..dalam rumah pakai sandal raya..biaseee dia tuh
    Errr...yg gambar ramai2 tu budak kecik baju pink tu anak sepupu belah mana ye??hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. CV..
      la tak perasan budak tecit baju pink ada selit kat situ
      cam kenal je
      'makcek ada tab ker?'
      hahahha

      Delete

komen jangan tak komen
lagi panjang komen..lagiiiiiiiiiiiiiiii saya suka
tq ;)