Skip to main content

Aku Yang Gemuk

Fuh, lega rasa badan pagi ni. Mood ceria katanya, meh lah kita update blog sepatah dua perenggan. Malam tadi abam mintak nak jogging dengan kengkawan. Hati berbelah bagi nak izin ke tidak, dengan kes culik budak sana sini, aku jadi sangat protective, huhu. Tapi sebab kenal kawan-kawannya dan diorang pun beramai-ramai, maka aku izinkan.

Tapi diam-diam aku ajak kakak jogging jugak (aku ikut laluan diorang tapi arah bertentangan, huhu). So buat2 terkejut bila terserempak dengan abam di tengah jalan ( dah rupa Afdlin Shauki dalam citer Papadom yang mengintip gerak geri anak perempuannya, lakonan Liyana Jasmey, haha).

Alhamdulillah dapat satu pusingan, berpeluh ketiak sampai ke lutut ko. Bergegar buah pinggang dah lama tak lari-lari anak.


Bercerita pasal jogging, aku akui memang tak bersenam langsung (kecuali buat kerja rumah dan sesekali tawaf mall yang pastinya tak berpeluh, sebab dalam aircond kan). Berat aku masa timbang sebelum bersalin, 86kg. Tapi takpelah sebab mengandung, ada alasan untuk ko gemuk.

Lepas bersalin, berat turun kepada 72kg, cuma turun 14kg (baby lahir 3.25 kg je) dan aku cuma turun 3 kg dari berat asal sebelum mengandung (75kg). Dah lama aku pegang angka 7 kat depan, rasa macam susah je nak dapat angka 6, angka 5 memang tak mimpi lah.

Orang selalu kata aku tak gemuk pun sedangkan aku je yang tahu memang aku dah gemuk, bila beli baju dah susah nak dapat size ( baju ko berkenan, takde size). Masuk fitting room sampai malu kat salesgirl sebab duk ulang alik mintak tukar size.

Beberapa minggu lepas aku tengok tv, tajuk sangat sesuai ngan aku. Tentang KURUS. Selalu orang gemuk akan buat ayat penyedap hati sendiri 'takpelah gemuk sikit, asalkan sihat'. Tapi dalam hati tetap ada niat nak kurus. kan?



Aku nak kurus sikit dari sekarang untuk kesihatan, bila badan berat semua jadi sakit-sakit. Sakit lutut, sakit tumit, malas nak buat apa2 aktiviti yang memerlukan guna tenaga. Umur belum 40 tahun, dah sakit sana sini. Jeles je tengok MIL yang dah 60 tahun tapi masih cergas dan laju je kalau berjalan (MIL aku slim je, tengok gambar dia zaman muda sampai sekarang tak banyak berubah).

Aku taknak lah cuba produk kurus yang macam2 di iklan kat internet tu, takut risiko yang kita tak tahu kendian hari. Slow2 jaga pemakanan, senam sikit setakat kemampuan je.

Setakat ni dah dapat angka 6 kat penimbang ( 68kg je pun), walaupun masih jauh dari target aku tapi aku dah rasa ringan sikit badan, mungkin juga faktor aku menyusu cikebom (jangan lah naik balik bila stop menyusu, huhu). Target aku kalau dapat dalam 58-60 kg je, taknak lah kurus sangat, tak sesuai dengan umur. Kang ada yang kata aku makan hati kalau kurus sangat, hihi.

Alhamdulillah sejak ringan sikit ni, solat sempurna dah. Itu yang paling penting bagi aku. Sedih sangat suatu ketika masa tengah sakit pinggang dan belakang yang teruk, aku solat atas kerusi dan kadang kala solat duduk je. Bila ringan sikit ni, dah kurang dah sakit tu. Masa sakit tu kalau dah tak mampu, takkan nak paksa kan

Apa2pun korang yang baca ni doakan aku istiqamah ye

okey sekian kisah pagi ahad ku..daaaaaaaaa


Comments

paridah said…
Badan ringan lbh sihat n kurang gangguan penyakit...moga irfa berjaya mencapai target berat badan yg dinginkan
wowww! Tahniah Mak Cikebom sbb dah dpt angka 6 kat depan.. terbaikkkk
ibh_sue said…
Tahniah la dah cecah angka 6... Hakak ni lemak2 liat nau nak pergi. Nak jogging somi tak gemor..tak dibaginya hakak ni berlari2..Buat aja la kerja rumah katanya. Tapi kalo setakat kerja rumah apa sangat la kan.
Hambik semangat irfa sikit. Bukan nak kurus utk cantik ja. Tapi untuk sihat dan penting senang nak buat ibadah (solat).
SIQAHIQA said…
Tahniah kak dah dapat angka 6. Keep it up untuk dapatkan target berat akak! 💪💪 Siqah pun dah lama tak senam kak. Jaga pemakanan pun tak sangat. Badan pun dah makin besar. Huhu. Nak kena join akak ni!

Popular posts from this blog

Cara Mudah Kilatkan Perhiasan Perak (Silver) Yang Kusam

eh! tajuk macam skema sangat kan? SALAM JUMAAT untuk semua okey, ni pun citer minggu lepas korang nampak tak? betapa malasnya aku nak apdet blog sejak lepas raya banyak citer nak kongsi, tapi malas nak mengarang, huhu minggu pertama masuk keje lepas raya tu ada jualan murah macam2 barang ada sapa kenal aku mesti tahu yang aku takkan beli benda mahal lagi murah, lagi bagus tak cantik pun jadi cantik disebabkan harganya murah hahaha semua pakat berebut beli antara barang yang menarik hati aku ialah silver bracelet ni tapi barang lama, dah kusam dan tak berkilat kengkawan yang beli kata 'ko beli je, murah sangat nih. nanti beli cecair pencuci silver, kilatlah ni' so aku beli lah 5 set nape tamak sangat ni? sebenarnya aku ada agenda tersembunyi tungguuuuu yang ni antara yang masih berkilat sikit ada 1 set tu takde sapa nak ambik ko tolak kat aku, aku tolak kat ko last2 aku je lah yang ambik   aku ambik sebab nak

Letak Ubat Ulser DiBibir Batal Puasa Tak?

bulan posa ni kan,aku kurang minum air..yelah,dapat minum lepas berbuka je,mana boleh minum waktu siang hari.itupun paksa diri abiskan minum atleast 1 liter sebelum tido.sahur minum lagi.betul ke tidak cara ni aku pun tak pasti..dahlah aku ni selalu kena ulser kat bibir.tu hari yang naik 3 biji dalam mulut tu seminggu lebih jugak baru baik.siksa wooo.. ni pun ada tanda2 nak kena lagi.dia punya penyebab senang je..tengah2 sedap makan,tetiba tergigit bibir..permulaan kat situ la.esoknya dah tumbuh.huhu.bukan aku tak hati-hati tapi kalau nak kena tu tetap jugak kena. so ni aku google masa kena ulser kat bibir tu.lupa nak publish.nak delete sayang la pulak.boleh jadi rujukan masa akan datang. entahlah..aku tak makan @ minum masa tu cuma letak ubat tu je..kalau batal jugak aku ganti la nanti.what 2 do. sumber dari sini Soalan: Batal atau tidak puasa - sapu ubat pada bibir kerana ulcer Assalamualaikum Saya sakit ulcer di tepi bibir dan saya telah letak ubat ditepi bibir saya. Adaka

Jujur Aku Dayus

Lunch tadi korang pegi mana?aku tak kemana pun..makan kat meja je sambil layan blog kengkawan.Aku baca blog Ayunasia (suka baca blog dia sebab bagi aku dia seorang yang bijak dan aku suka dengan tulisannya yang kelakar..tapi blog dia tulis panjang2 so kena cari masa yang betul2 lapang baru boleh baca..kebetulan lunch break hari ni lama,bolehla layan)  kadang2 aku baca blog dia pastu aku tersengih sorang2.Dan kerana terpengaruh dengan entri dia hari ni aku pun layan telemovie Jujur Aku Dayus kat You Tube..emm rasanya aku tak pernah tengok cite ni.oh lupa bagitau..tuan punya blog ni memang peminat 'kipas susah mati' Beto.eh aku pun sama..peminat Beto dalam diam2.yang pasti Beto memang berbakat walaupun bukan kategori hensem dengan badan ketak-ketak.tapi muka dia manis macam gula ..hehe Okey..baru abis menonton telemovie Jujur Aku Dayus kat You Tube.Lakonan Beto Kusyairy,Nora Danish,Irma Hasmie,Zul Ariffin,Rozie Rashid. sinopsis dari sini Sinopsis: Jujur Aku Dayus m