Skip to main content

Kek Kampung Semudah 123

 Assalamualaikum

lama tak update blog
saja nak share resepi kek mudah
minggu ni dah 3 kali buat sebab anak-anak suka

layan gambar dulu






Bahan-bahan:

1 cawan gula halus
1 ketul butter cup
2 cawan tepung naik sendiri
4 biji telur
sedikit Esen vanilla
Sedikit soda bikarbonat

Cara-cara:

Pukul gula dan butter hingga kembang
Masukkan telur
(aku guna blender je, putar sampai sebati)

Tuang dalam mangkuk besar
Masukkan tepung yang telah di ayak dengan soda bikarbonat
kacau sebati dan tambahkan esen vanilla
Kacau hingga sebati

Sapu inner pot periuk noxxa dgn sikit butter
Lapik inner pot noxxa dgn kertas kek
Tuang dlm inner
taburkan coklat rice kasi ceria sikit
tutup periuk
pusing jarum kepada Stema

Tekan STEAM 25X

boleh lah buat kerja lain

sampailah bunyi tet tet tanda 00
keluarkan kek dan letak atas pinggan korang yang paling cantik, haha

dan sila ambik gambar dan post kat facebook
nanti kawan-kawan tolong like
kasi kembang lubang hidung, haha

sekian

Comments

Emmmm sedapnya irfa :)
Sungguh mudah ye 123 siap :D
paridah said…
Kek mudah yg sedap tu rajin irfa...
dekdaa said…
rajin2 atar ke umoh kito etek, baru afdhal hehehe.
HeNRieTTa JoSe said…
yummy....nampak sangat sedap....
kakrose said…
Senangnya nk buat irfa..
Kakak said…
Salam Irfa. Nampak mudah dan sedap. Boleh cuba ni.

Popular posts from this blog

Cara Mudah Kilatkan Perhiasan Perak (Silver) Yang Kusam

eh! tajuk macam skema sangat kan? SALAM JUMAAT untuk semua okey, ni pun citer minggu lepas korang nampak tak? betapa malasnya aku nak apdet blog sejak lepas raya banyak citer nak kongsi, tapi malas nak mengarang, huhu minggu pertama masuk keje lepas raya tu ada jualan murah macam2 barang ada sapa kenal aku mesti tahu yang aku takkan beli benda mahal lagi murah, lagi bagus tak cantik pun jadi cantik disebabkan harganya murah hahaha semua pakat berebut beli antara barang yang menarik hati aku ialah silver bracelet ni tapi barang lama, dah kusam dan tak berkilat kengkawan yang beli kata 'ko beli je, murah sangat nih. nanti beli cecair pencuci silver, kilatlah ni' so aku beli lah 5 set nape tamak sangat ni? sebenarnya aku ada agenda tersembunyi tungguuuuu yang ni antara yang masih berkilat sikit ada 1 set tu takde sapa nak ambik ko tolak kat aku, aku tolak kat ko last2 aku je lah yang ambik   aku ambik sebab nak

Letak Ubat Ulser DiBibir Batal Puasa Tak?

bulan posa ni kan,aku kurang minum air..yelah,dapat minum lepas berbuka je,mana boleh minum waktu siang hari.itupun paksa diri abiskan minum atleast 1 liter sebelum tido.sahur minum lagi.betul ke tidak cara ni aku pun tak pasti..dahlah aku ni selalu kena ulser kat bibir.tu hari yang naik 3 biji dalam mulut tu seminggu lebih jugak baru baik.siksa wooo.. ni pun ada tanda2 nak kena lagi.dia punya penyebab senang je..tengah2 sedap makan,tetiba tergigit bibir..permulaan kat situ la.esoknya dah tumbuh.huhu.bukan aku tak hati-hati tapi kalau nak kena tu tetap jugak kena. so ni aku google masa kena ulser kat bibir tu.lupa nak publish.nak delete sayang la pulak.boleh jadi rujukan masa akan datang. entahlah..aku tak makan @ minum masa tu cuma letak ubat tu je..kalau batal jugak aku ganti la nanti.what 2 do. sumber dari sini Soalan: Batal atau tidak puasa - sapu ubat pada bibir kerana ulcer Assalamualaikum Saya sakit ulcer di tepi bibir dan saya telah letak ubat ditepi bibir saya. Adaka

Bila Depan Rumah Jadi Port Kucing Berak

Hai Blog Lama tak singgah, syukur masih ingat password, haha Okey, ini post kat FB tadi, saja post kat Blog pulak, rindu nak update blog Ini kisah taik kucing, haha yang putih2 bertaburan tu sabun serbuk ye, bukan salji, haha semai balik bayam brazil ni,yang semai semalam terpaksa buang, geli pulak aku bila terbayang taik nya, oh aku letak sudu plastik sebagai usaha mengelak dia berak lagi kat situ Emmmm Dah lama aku tak bercerita tentang masalah negara yang aku alami, iaitu masalah depan rumah yg di jadikan toilet oleh kucing2 terbiar di taman ni. Tiap pagi sebelum keluarkan kereta, tahap wajib kena ceduk buang taik dulu Tak bercerita bukan sebab dia dah insaf tak berak situ, tapi sebab aku malas nak peningkan kepala. Dia berak, aku ceduk buang. Aku ceduk buang, dia berak lagi. Begitu lah kesah sampai abang Jamil mampus, hehe Beberapa hari lepas aku ada terbaca pasal tips TuanKHM, dia tabur sabun basuh jenis serbuk di tempat kucing berak. So aku pu