Thursday, June 28, 2012

Apa Itu Buffered Earnings



katanya dalam BM "Pendapatan terumpuk merupakan pendapatan yang dijana daripada kempen mCPM yang sedang berjalan di dalam blog anda. Jumlah pendapatan ini hanya akan digabung bersama jumlah pendapatan semasa anda selepas kempen mCPM tersebut tamat"

dan dalam BI nya 'Buffered earnings are earnings for metered campaigns that are currently running on your blog. These will be added to your total earnings after the campaign ends'

orang letak iklan Nuffnang kat blog,ko pun nak letak jugak.tapi sebenarnya bukan paham sangat pasal semua tu..selalu jugak baca ada blogger merungut status Glitterati kena tarik la @ BE (Buffered Earnings) dah lama tak singgah kat blog la.aku bukan tak baca tapi dah baca pun jugak faham.nak kata bahasa yang di gunakan susah difahami pun tak jugak.baca dalam BI tak berapa paham,tukar kepada BM lagiiiiiiiiiii tak paham ;).

dah lama tak bukak sebab tahu ada bape sen je dalam tu..belum layak cash out pun.sejak letak iklan ni baru 2 kali aku cash out.kali pertama cash out beli jean untuk kakak.kali ke2 cash out beli selai slack untuk aku itupun sebab harga lepas offer.kalau tak harus kena menambah RM sendiri.

tapi baru kejap tadi bukak akaun tu..eh!ada 3 BE.tak penah pulak aku tengok ada BE lebih dari satu.so apa nak buat yer?

maaf soalan tak berapa nak cerdik

24 comments:

Acik Erna said...

kalau soalan tak berapae nak cerdik..jawapan pun sama..he he..akak pun tak faham dik..dan tak pulak cuba memahaminya

♥cikmOt♥ said...

hurmm...blog saya satu pun takde BE tu...lama dah...sedih sangat..

mummY daniSha said...

samela sy pun x tau dan x paham huuu..ada beberapa sen je kat akaun sy..kesian hehee

NenetPenne (NP) said...

tak penah cek... entah ada berapa sen gamaknya...eh akak ada ke menda tu?

rATu kEBaYA said...

kalau ada BE.. update je selalu.. nanti ramailah visitor.. dan rerajinlah BW..

~ yus ~ said...

akak pun baru 2 kali cash out, faham le sikit2. Orang kata kalau ada BE , rajin2 le update dan bw, biar trafik blog kita meningkat, so kalau ramai pengunjung yang masuk, peluang untuk BE tu naik lebih tinggi lebihlah. Kalau trafik rendah masa BE ada, kira rugilah, tak mebantu langsung, sbb BE ni earnings dia berdasarkan UV yang masuk, lagi banyak UV, lagi tinggi earnings BE. Tak sama dengan campaing earnings, yg tu kita hanya dpat kalau ada orang klik, takde yg klik tak dapat apalah. Tp BE ni kalau ada yg klik adalah earning kat ruangan CTR bonus tu, takde yg klik, dpt earnings berdasarkan trafiklah...

itu yang akak faham, harap membantu irfa...

m.u.l.a.n said...

adei... tak faham.. sangat tak faham tapi nak jgk $$ nuffnang tu... huwa hahaa...

Puteri Satu said...

lama tak jengok ke sini... rindu zaman berblog dulu2... update blog bukan untuk nufnangkan..tapi kerana minat.. dan kepuasan diri...kan... dalam pada tu... dah 4 kali dah cash out.. bolehla tambah2 duit banjer....kan

Lady Windsor said...

Sy lagi tatau apa dgn BE tu...hr tu cek Ada 32 sen...alahai..bayar tandas pun x lepas..hihi

azieazah said...

Kak Azie pun tak berapa faham. Wpun dah lebih 3 tahun jadi blogger. hehehehe. Sebab kadang2 kita tak ada masa yang banyak utk tumpu pada blog semata-mata. Apapun pernah gak ler cash out sekali, tu pun tak sampai Rm100. Jadi laaa..

*Design header tu sedang diusahakan. Tengah bz skit. Nak buat kat rumah, komputer slow skit, so selalunya buat kat ofis. Minggu depan insyaAllah, Kak Azie emailkan, ya.

SHAHZEE said...

waa sy lagi x faham..banyak benda nk kena bljr pasal blog ni hehehe

Irfa said...

DEAR KAK AZIE..
memula dulu saya pun orang tolong ajar dan tolong letakkan iklan tu.dah lama sikit baru tahu macam mana nak letak kat situ sini.
samalah..cash out dulu pun cukup2 rm50 baru cash out ;)sbb tu beli benda yang boleh nampak..sbg kenangan

header tu susahkan akak je..*malu*

Irfa said...

SHAHZEE..
sikit2 belajar lama2 tahu la.
saya pun masih tak paham lagi ni :)

Irfa said...

LW..
32sen?lambat lagi nak penuh tu
takpe..kita sama2 belajar ye

Irfa said...

KAK PUTERI..
betul tu kak.kita berblog rasanya dalam tahun yg sama kan?
menulis sbb suka share cerita tapi kalau boleh dapat duit apa salahnya mencuba :)

Irfa said...

M.U.L.A.N..
baca lagi dan lagi mungkin baru paham kot.......

Irfa said...

KAK YUS..
tq utk penerangan yg pjg lebar.
dah boleh paham sikit2 psl BE ;)
tapi nak apdet selalu pun kena byk idea jugak

Irfa said...

NET..
rasanya blog net takde letak la iklan tu
kalau nak letak kena daftar dulu dgn Nuffnang

Irfa said...

NENEK KEBAYA..
rajin update
rajin jugak blog walking
tapi bab visitor tu xleh paksa ;)

Irfa said...

MummyDabisha..
Baca komen kak yus tu mgkin boleh paham ;)

Irfa said...

CIKMOT..
kena letak gam gajah kot baru melekat BE tu
hehe..takpun letak umpan suh dia datang

Irfa said...

KAK ERNA..
takpe..akak suh je aimi pahamkan

Yunus Badawi said...

Tahniahlah dah 2 kali cash out. Skrg ni Irfa dah nak cash out lagi.

Saya baru sekali aje cash out. Kalau harapkan nak cari makan dari blogging dah lama satu keluarga kebulur ... huhuhu

Irfa said...

YB..
pun bukan berharap sgt tapi kalau ada apa salahnya
lainlah blogger femes .. sekali cash out ribu riban ;)