Baru lepas masak, meh kita update blog
# simple je masak pun, kari ayam dan telur dadar, hehe
sementara rajin nih kena update cepat2
Belek handphone, banyaknya gambar
Bayangkan dari February 2014 (handphone dapat masa besday aku)
bayangkan ribu-ribu keping gambar
tak tahu nak save kat mana
nak transfer ke laptop tak reti (malas belajar pun ye jugak)
so aku ingat lepas ni nak update cerita setiap gambar
so boleh lah delete mana yang sudah
jangan korang muntah pulak ye, haha
Dimulakan dengan gambar ini
Sapa tahu ni apa?
Ye, ini biji getah
bijinya ni kalau orang tak tahu memang akan buang je
tapi sebenarnya biji getah yang di proses akan menghasilkan sesuatu
yang dinamakan
ASAM ROM aka ASAM RONG aka ASERONG
Ini proses biji getah untuk menjadi Asam Rom (rujuk pada mak)
1- biji getah yang dikutip di kebun getah di jemur di tengah panas seketika
2- lepas tu dipecahkan kulitnya
3- isinya di kering sekali lagi hingga betul2 kering
4- selepas itu di tumbuk ( seperti dalam gambar)
5- selepas di tumbuk, di masukkan dalam bekas dan dimampatkan
Bila nak masak, ceduk je dan campurkan dengan bahan lain
dibawah ni contoh Gulai Asam Rom @ Asam Rong @ Aserong
RESEPI:
ASAM ROM IKAN DURI
* boleh je nak guna ikan lain*
antaranya Ikan Keli, Ikan Patin, Kerang pun sedap
feveret aku ialah kerang dan campur dengan pucuk labu
CARA2NYA:
Tumbuk cili padi, garam, kunyit dan sesenduk asam rom
campurkan dengan 2 cawan air dalam periuk
masukkan bahan (ikan)
masak sampai menggelegak
rasakan masin pedasnya
psttttttttttttt
cik abe masa memula makan gulai ni dia ingat letak kacang tanah
bila aku cakap 'ini biji getah, bukan kacang tanah'
muka dia semacam, sib tak muntah, hahaha
i memang selera kampung
so makanan kampung memang taste i ler
daaaaaa
Comments
Wahhhh hebat nyer awak.. Sy biasa blik temerloh beli asam rong nie.. Sedap nyer.. Letak ikan patin, pucuk paku, ubi keledek, terung, putik jagung.. Sedap nyer.. Makan bertambah2 nasi..