Kebetulan kawan tunjuk buah belimbing kat pokok mak dia yang merimbun. Jadi aku cakap nak lah sikit, teringin nak makan gulai asam rebus ikan kembung letak belimbing. Lepas lah keinginan semalam dapat makan walaupun tak sesedap air tangan mak.
Baki belimbing banyak lagi, kebetulan sebiji periuk hitam legam sebab terlupa tengah rebus kentang untuk baby. Terus datang idea nak buat Sambal Hitam Belimbing yang katanya sangat tersohor dari Pahang itu.
Dipendekkan cerita, sesi merebus belimbing pun berlaku. Dari setengah periuk belimbing, yang terhasil cuma seciput. Kalau gini baik beli jelah kalau nak makan, haha
Bahan2 yang diperlukan macam biasa kita buat sambal ikan bilis cili api tu jugak. Cuma ditambah dengan belimbing yang telah direbus hingga hitam tu je. Aku tengok ada versi buh kicap tapi kawan kata, Pahang punya resepi ori tak buh kicap. Tapi aku letak kicap sikit sebab nak bagi dia nampak hitam, haha.
Taraaaaaaaaa
sedap jugak rasanya ditekak aku
tak memasal makan nasi pepagi, huhu
saya suka apa saja jenis sambal
awak?
suka tak?
Comments